O colecţie deosebită de profesori români şi germani au discutat, la sfârşitul lunii iunie, despre reabilitarea cognitivă, reabilitarea motorie, stările de conştienţă redusă sau farmacologia neuroreabilitării, în cadrul unui congres desfăşurat la Bucureşti. Ştim că v-aţi fi dorit să fiţi acolo, aşa că dr. Maria Dragotă prezintă miezul acestei importante reuniuni.

"> Neuroreabilitarea în Europa: unde ne aflăm? - Viața Medicală
Diverse

Neuroreabilitarea în Europa: unde ne aflăm?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 24 2013
Neuroreabilitarea în Europa: unde ne aflăm?

O colecţie deosebită de profesori români şi germani au discutat, la sfârşitul lunii iunie, despre reabilitarea cognitivă, reabilitarea motorie, stările de conştienţă redusă sau farmacologia neuroreabilitării, în cadrul unui congres desfăşurat la Bucureşti. Ştim că v-aţi fi dorit să fiţi acolo, aşa că dr. Maria Dragotă prezintă miezul acestei importante reuniuni.

Bucureşti a găzduit, în perioada 26–28 iunie a. c., al doilea Congres european de neuroreabilitare, organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Societatea de Neurologie din România (SNR), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, Academia de Ştiinţe Medicale din România, Societatea Română pentru Neuroreabilitare (RoSNeRa), Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, sub auspiciile EFNRS (Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare) şi cu sprijinul WFNR (Federaţia Mondială pentru Neuroreabilitare). Evenimentul a constituit o platformă valoroasă pentru schimbul de experienţă şi a oferit un amplu spaţiu de îmbogăţire a cunoştinţelor prin conferinţe plenare, simpozioane, workshopuri, seminarii, comunicări orale şi poster. Participarea a fost numeroasă, nu doar din ţări de pe continent, ci şi din SUA, Vietnam, Argentina, Peru, China, Filipine, India. Printre temele dezbătute s-au numărat: reabilitarea cognitivă, reabilitarea motorie, neuroreabilitarea în scleroza multiplă, în traumatismele craniocerebrale şi vertebromedulare, stările de conştienţă redusă, neuroreabilitarea precoce, farmacologia neuroreabilitării.
Simultan, s-a desfăşuratal treilea Curs european de neuroreabilitare, în care experţi în domeniu din România, Germania, Austria şi Italia au furnizat tinerilor colegi cele mai noi informaţii despre examinarea clinică neurologică, principiile reorganizării şi recuperării sistemului nervos şi modalităţile de influenţare a acestor procese, aspecte speciale în diverse boli neurologice, structura neuroreabilitării.

 

Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar

 

Prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, preşedintele SNR şi al Congresului

Organizarea acestui congres la Bucureşti ne onorează; de fapt, este vorba despre recunoaşterea muncii pe care o desfăşurăm în cadrul SNR, de 12 ani, de când profesorul Ovidiu Băjenaru a preluat conducerea Societăţii. De asemenea, sunt aproape 10 ani de când SSNN funcţionează cu succes, aducând un plus de interacţiune, putere şi coerenţă în plan internaţional; colaborarea dintre aceste societăţi şi facultăţile de medicină din ţară şi străinătate, precum şi cu cele două mari societăţi, cea europeană (EFNRS) şi cea mondială (WFNR) a reuşit să creeze climatul favorabil unei astfel de întâlniri. Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, defeudalizat, interdisciplinar, în care neurologul, specialistul de medicină fizică şi recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul etc. lucrează în echipă şi generează rezultatul optim pentru bolnav. Neuroreabilitarea (NR) este o ştiinţă, dar din punctul de vedere al aspectelor practice, o considerăm o competenţă, care vine să nuanţeze activitatea neurologilor şi a celorlalţi specialişti. Pe plan mondial, astăzi trăim etapa în care două lucruri – nevoia de a explica mecanismele moleculare care stau în spatele componentelor neuroreabilitării, pe de o parte şi, pe de altă parte, medicina bazată pe dovezi, care este mai puţin interesată de aceste mecanisme – aparent sunt divergente, iar noi avem misiunea de a le aduce în convergenţă.
Tema acestui congres a fost: Neuroreabilitarea în Europa, unde ne aflăm? Am discutat unde este poziţionată aceasta în contextul european al cercetării şi practicii medicale. Se lucrează intens la dezvoltarea curriculei de NR de câţiva ani. În prezent structura ei creează baza unei competenţe la care poate accede orice medic, membru al echipei de neuroreabilitare. Este nevoie ca această echipă să aibă cunoştinţe omogene şi relativ simetrice în toate componentele, rămânând însă ca neurologul să joace rolul coordonator.
Noutăţile Congresului au venit în planul cercetării fundamentale, date care ne ajută să avem explicaţii mai bune în special legate de mecanismele neuroplasticităţii, apoi de farmacologia neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii, în noua paradigmă integrativă a tratamentului nefragmentat, continuu de protecţie şi regenerare; au fost abordate şi aspecte legate de mecanismul metabolic, un element care trebuie de asemenea integrat. În plan clinic, au fost prezentări privind reabilitarea cognitivă şi cea motorie – componente indisolubile ale neuroreabilitării, tehnologiile robotice şi cele bazate pe realitatea virtuală. Sesiuni speciale au abordat traumatismele craniocerebrale şi vertebromedulare, scleroza multiplă, tulburările diskinetico-distonice, neurorestauratologia – terapia cu telocite şi celule stem. Am discutat şi despre modul în care trebuie desfăşurate trialurile clinice viitoare, ce metodologii putem aplica pentru rezultate mai bune.
În cadrul Cursului, am prezentat conceptul de neuromodulare, prin prisma înţelegerii mecanismelor endogene. Cercetările din ultimul deceniu au descifrat mecanismele postlezionale din creier. Întotdeauna, după o leziune acută avem o secvenţă de neuroprotecţie, care se declanşează prin activarea programelor genetice, urmată de o secvenţă de neuroregenerare. Înţelegând aceste lucruri, ştim că nu trebuie să fragmentăm tratamentul şi să administrăm doar tratamentele aşa-zis neuroprotectoare, separat de reabilitare–recuperare, ci să le privim integrat. Nu le putem integra decât cu suportul unor molecule multimodale, care sprijină în acelaşi timp ambele secvenţe biologic normale. Neuroprotecţia nu mai înseamnă supresie, ci neuromodulare, având în vedere necesitatea de a readuce la normal procesele biologice care au fost dezechilibrate, nu doar să suprimăm automat, mecanic şi simplist anumite bucle din cascadele patologice. Conceptul nou de neuromodulare farmacologică şi endogenă se bazează pe definiţia potrivit căreia neuromodularea este de fapt optimizarea proceselor biologice normale, care, pe de o parte, prin dezechilibrul lor pot genera mecanisme lezionale, deci moarte celulară, şi pe de altă parte pot regenera, recupera.
O temă foarte importantă a Cursului s-a referit la medicina translaţională în neuroreabilitare – cum trebuie abordată cercetarea fundamentală, în principiu pe baza unor concepte, precum cel integrativ, urmând strategii corecte, molecule eligibile şi principii de utilizare a acestora în modele animale şi apoi în trialuri clinice. Au fost prezentate pe larg elementele critice pentru fiecare etapă, în lumina înţelegerilor actuale, astfel încât să putem face paşi înainte.

 

Este necesară armonizarea activităţii medicale pe continent

 

Prof. dr. Heinrich Binder (Austria), preşedintele EFNRS

Dată fiind povara social-economică a leziunilor după accidentele vasculare cerebrale şi traumatismele craniocerebrale, este necesar să găsim soluţii, să schimbăm experienţă. Mai ales după crearea Uniunii Europene, medicii, asistentele medicale şi pacienţii migrează dincolo de graniţe. Din necesitatea de a armoniza activitatea în neuroreabilitare, am creat EFNRS, în urmă cu patru ani. În ideea că Europa de Est are specialişti buni, dar şi nevoie de sprijin în domeniu, anul acesta Congresul se desfăşoară la Bucureşti, mai ales că relaţiile ştiinţifice cu profesorul Dafin Mureşanu sunt fructuoase şi datează de mulţi ani.
Temele au acoperit toate ariile domeniului: training, medicamente, modulare, robotică, stimulare. Eu am discutat despre graniţa dintre tratamentul acut al bolilor neurologice şi reabilitare. Nu le putem separa, colegii care tratează AVC acut trebuie să fie avertizaţi despre consecinţele acestuia şi necesitatea de a discuta foarte devreme despre prognostic.
Scopul cursului, desfăşurat sub auspiciile EFNR, este să amplifice cunoştinţele colegilor tineri. Vrem să armonizăm situaţia în educaţia medicală din întreaga Europă, să creăm conexiuni între specialiştii din diverse ţări, doar aşa putem să îmbunătăţim situaţia persoanelor cu dizabilităţi.
Neuroreabilitarea devine din ce în ce mai importantă, deoarece consecinţa tratamentului acut este că din ce în ce mai mulţi pacienţi supravieţuiesc; dar creşte şi numărul persoanelor cu dizabilităţi, şi trebuie să privim cu atenţie la calitatea vieţii acestora, la reintegrarea lor în viaţa socială şi profesională.

 

Echilibru între informaţie şi educaţie

 

Prof. dr. Volker Hömberg (Germania), coordonatorul programului ştiinţific, secretar general al EFNRS şi al WFNR

Am fost onorat să coordonez structura programului congresului şi cursului şi am încercat să menţin echilibrul între diferite subiecte importante de educaţie şi informaţia ştiinţifică nouă, datele din cele mai recente studii. De mai bine de şase ani, câteva din societăţile naţionale de neuroreabilitare s-au reunit la nivel european şi au creat o curriculă pentru medicii neurologi, neurologi pediatri, de reabilitare medicală, pentru a practica o supraspecializare în reabilitarea neurologică. Curricula are o parte pentru rezidenţi şi alta pentru colegii care lucrează în reabilitare de mai mulţi ani, plus module definite de educaţie medicală continuă. Acum a avut loc un astfel de curs, ce a acoperit câteva elemente şi module din această structură curriculară. S-a vorbit despre: aspecte generale ale neuroreabilitării; modul cum sunt organizate serviciile de NR în diverse ţări; ICF (Clasificarea Internaţională a Funcţiilor); modulul bio-psiho-social al neuroreabilitării; conceptul de medicină bazată pe dovezi; designul trialurilor clinice; elemente şi aspecte ale neuroplasticităţii, învăţării motorii; instrumentele de diagnostic care pot fi folosite de echipa multidisciplinară.
În programul congresului, am punctat aspectele importante ale neuroreabilitării. Una din preocupările actuale este aplicarea sistemelor şi dispozitivelor mecanice, robotice la pacienţi după accidente vasculare cerebrale sau traumatisme craniocerebrale; am discutat la o masă rotundă despre cât de utile sunt aceste instrumente, în concordanţă cu studiile clinice. Alt aspect interesant este utilizarea realităţii virtuale ca instrument de neuroreabilitare fără riscuri pentru pacient. Un subiect la fel de important a fost reabilitarea cognitivă a pacienţilor care au probleme de percepţie, memorie, atenţie ori gândire.
Am vorbit despre conceptul de neuromodulare. Neuromodularea înseamnă tehnici, proceduri, antrenamente prin care putem ajuta reorganizarea creierului, de exemplu în stadiile acute sau subacute ale AVC. Întrebarea este care sunt provocările adecvate, ce tehnici putem aplica? Aici mă refer la tehnici fizioterapeutice clasice, comportamentale, de învăţare motorie, stimulare cerebrală profundă, stimulare noninvazivă magnetică transcraniană, toate acestea ne ajută să influenţăm arii specifice ale creierului, să le activăm sau inhibăm, depinde de ce rezultat dorim. În sfârşit, neuromodularea cuprinde şi mijloace farmacologice – de exemplu agenţi antidepresivi precum inhibitorii recaptării serotoninei, care îmbunătăţesc dispoziţia pacientului, dar sunt şi de real folos pentru reorganizarea creierului.
La curs, am discutat despre cum funcţionează în general învăţarea, am subliniat importanţa învăţării motorii. Pacientul după AVC trebuie să reînveţe să meargă, să vorbească, să înghită. Principiile învăţatului sunt simple, aceleaşi ca la persoanele sănătoase. Repetiţia este unul din ele, apoi aplicarea feedbackului, motivaţia. Când lucrezi cu un pacient, este important să aduci la nivelul optim dificultatea sarcinilor pe care le face, pentru a-şi păstra motivaţia; când sunt prea uşoare, se plictiseşte, când sunt prea dificile, e frustrat.
Cred că în viitor, pacientul nu va mai merge de la un doctor la altul, ne îndreptăm către un mediu terapeutic de neuroreabilitare, în care creierului este provocat tot timpul, de dimineaţa până seara, în modalitatea potrivită, pentru recuperare. Astfel vom reuşi să aplicăm tratamente personalizate, individualizate, căci am învăţat despre markerii genetici. Genomul determină reacţia particulară la tratament şi mai multe informaţii genetice probabil ne vor ajuta să fim mai precişi şi mai predictivi în ceea ce priveşte eficacitatea diverselor tratamente şi să ştim să-l alegem pe cel optim. Vom utiliza tehnicile imagistice mai mult decât în prezent, vom dezvolta altele noi, care să dea informaţii asupra eficacităţii tratamentului, să ne ajute eventual să-l individualizăm.

 

Reabilitarea cognitivă – unde suntem, încotro ne îndreptăm?

 

Prof. dr. Stephanie Clarke (Elveţia), preşedinta WFNR

Reabilitarea cognitivă priveşte funcţiile intelectuale, cognitive, comportamentale ce pot fi afectate de leziuni cerebrale. În stadiul acut, perturbările sunt importante, frapante, pacientul nu-şi poate concentra atenţia, dar în cursul natural al evoluţiei după accident vascular cerebral sau traumatism craniocerebral, se îmbunătăţesc progresiv. Întrebarea este cum le putem îmbunătăţi dincolo de acest curs natural? Există dovezi, în ultimii 20 de ani, că reabilitarea cognitivă sau neuropsihologică, cum era numită odată, îmbunătăţeşte semnificativ starea pacienţilor. Aceasta se pretează sindroamelor precum afazia, neglijenţa spaţială, sindromul disexecutiv, tulburărilor de memorie, comportamentale după leziuni cerebrale. Avem o bună descriere a lor; avem de asemenea instrumente foarte bune, baterii de teste de evaluare, generalizate în diverse ţări şi limbaje; avem şi o imagine bună a creierului normal, fără leziuni, la diverse vârste, cu diverse niveluri de educaţie. În ultimii 10 ani, s-au făcut studii randomizate, metaanalize în domeniu, ce indică faptul că intervenţiile sunt utile. E nevoie să mergem mai departe cu studiile randomizate, dar există anumite limite: indicaţiile sunt prea largi, avem rezultate fals negative – adică metodele eficiente sunt ascunse de indicaţii greşite. Trebuie să înţelegem mai bine ce se întâmplă când pacienţii se recuperează, cum funcţionează plasticitatea postlezională a creierului, cum este legată de reabilitare. Mult timp ne-am pus întrebarea dacă neuroplasticitatea aşa cum o ştim în creierul persoanelor normale este utilizată la fel pentru refacerea după leziuni cerebrale. Într-o anumită măsură da, dar sunt cu siguranţă şi diferenţe.
În prezentarea mea, m-am concentrat pe sublinierea diferenţelor, prin exemple din munca noastră. Neglijenţa vizio-spaţială este o condiţie în care, după o leziune în emisfera cerebrală dreaptă, pacientul nu dă atenţie din punct de vedere vizual şi auditiv la stimulii prezenţi în partea stângă. Persoanele cu acest sindrom nu pot participa corect la neuroreabilitare şi dacă el persistă câteva săptămâni după AVC, au un prognostic mai rezervat de a se reîntoarce la muncă. Diferite metode şi-au demonstrat eficienţa: una constă în antrenarea pacientului să înveţe să privească spre stânga; alta este utilizarea prismelor, zilnic, timp de două săptămâni, care îmbunătăţeşte durabil sindromul de neglijenţă.
Procesarea diferiţilor stimuli este foarte precisă în mod normal, pe căi specifice, pe când în creierul postlezional e diferită, aceste căi sunt complet reorganizate, procesele nu se mai produc în aceleaşi reţele şi în acelaşi interval de timp. Trebuie să înţelegem mult mai bine ce se petrece pentru a preciza strategiile de reabilitare. Cred că dezvoltarea reabilitării cognitive se poate face prin studii randomizate multicentrice, controlate, internaţionale, coordonate de organizaţii precum EFNR, WFNR; va trebui să aflăm prin imagistică funcţională performantă, prin electrofiziologie cum sunt implementate diverse funcţii în creierul cu leziuni şi cum se reface acesta.

 

Actualizarea unei definiţii

 

Prof. dr. David Good (SUA)

Am încercat să răspund la întrebarea: Ce este neuroreabilitarea? Definiţia s-a schimbat în ultimii ani, când reabilitarea după accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniocerebrale sau vertebromedulare nu mai constă doar în terapie fizicală, exerciţii fizice. Azi există tipuri speciale de training, terapie cu roboţi, stimulare corectă a creierului pentru recuperare mai rapidă. De exemplu, sunt programe de antrenament care forţează pacientul să utilizeze braţul afectat, dispozitive pentru recuperarea mersului pe bandă rulantă, cu hamuri ce susţin corpul, roboţi care ajută braţul slab să se mişte, şi ajutorul scade treptat pe măsură ce pacientul se reface. Multe studii de cercetare arată că terapiile au efecte mai bune combinate decât aplicate separat.
Genomul uman a fost complet decodificat, fiecare persoană e diferită; genele, markerii genetici ne pot ajuta să stimulam mai bine procesul de recuperarea al memoriei, să ajustăm intensitatea acestuia, în vederea producerii unor rezultate predictive. În diverse tipuri de cancer, de exemplu, genele dau prognosticul, iar oncologii aleg medicamentul potrivit. Iată câteva polimorfisme genetice cunoscute, importante pentru neuroreabilitare: BDNF (brain-derived neurotrophic factor), COMT (catecol-O-metiltransferaza), ApoE (apolipoproteina E).
Tendinţele viitoare care, în opinia mea, vor schimba conceptele despre neuroreabilitare sunt: progresele în transplantul de celule, tehnici care vor întări neurogeneza şi migrarea celulară, rafinarea tehnicilor de stimulare cerebrală/spinală, aplicaţiile genomicii, selecţia mai bună a strategiilor individuale de NR bazată pe informaţii clinice, imagistice şi genetice. Vom fi capabili, la o persoană cu accident vascular cerebral, să spunem unde a fost leziunea, ce problemă a cauzat-o, genetic, şi să venim cu un program complex de neuroreabilitare: fizioterapie, roboţi, medicamente, stimulare cerebrală, în combinaţia potrivită, adică să practicăm medicina personalizată.

 

Cât de reală este realitatea virtuală în reabilitare?

 

Prof. dr. Friedemann Müller (Germania)

Realitatea virtuală s-a dezvoltat promiţător în ultimii 20 de ani, dar acum are din ce în ce mai multe rezultate dovedite favorabile în neuroreabilitare. Văd două căi de evoluţie ale acesteia în viitor. Prima – soluţii simple şi ieftine de tehnologii computerizate care le permit pacienţilor să exerseze, dacă sunt reabilitaţi într-un anumit grad, dar încă au deficite. La ele trebuie să măsurăm creşterea complexităţii şi a dificultăţii sarcinilor, sistemele necesită adaptare continuă la pacienţi, dar şi terapeuţi care să-i ghideze şi să-i controleze pe aceştia să exerseze corect. Pe de altă parte, sunt sistemele foarte sofisticate şi deocamdată foarte scumpe, roboţi, dispozitive mecanice ajutătoare conectate la computer, cu software ce codifică diferite tipuri de mişcări, iar reprezentările mişcărilor animate sunt afişate pe ecran. Sunt optimist şi sper că în timp va dispărea falia între universităţile tehnice, care dezvoltă noi tehnologii şi dispozitive, şi medicină, care urmăreşte nevoile specifice ale pacienţilor, de adaptabilitate, recompensă, utilizare facilă dar eficientă a acestor instrumente bazate pe realitatea virtuală.

Foto: Caius Borza

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe