Newsflash
Diverse

Neuropatia diabetică: boala cu o mie de fețe

de Alexandra NISTOROIU - dec. 11 2015
Neuropatia diabetică: boala cu o mie de fețe
     Neuropatia diabetică periferică este o complicație comună, debilitantă, ce afectează aproape jumătate dintre diabetici. Cei mai mulți dezvoltă leziuni nervoase distale, fără senzații fizice, fără durere (neuropatii), care le cresc riscul de a suferi de ulcerații ale piciorului și de a ajunge la temuta amputație. Amputația nu are doar un impact teribil asupra pacientului diabetic și familiei sale, ducând la pierderea independenței și afectarea întregului stil de viață, este și foarte scumpă în termeni materiali. Doar unul din doi pacienți cu amputație supraviețuiește la doi ani după intervenție. Rata relativă a mortalității în următorii cinci de după amputația piciorului diabetic este mai mare decât rata fatalității în cancerele de sân, colon sau prostată. Cele mai recente dovezi arată că metodele clinice depistează târziu neuropatia diabetică și că este imperios necesar să fie dezvoltate măsurători obiective robuste ale neuropatiei care să identifice mai din timp boala în practica clinică. 
     Provocările clinice de zi cu zi, generate fie de lipsa instrumentelor diagnostice de încredere, care să poată fi utilizate la scară largă, fie de designul prevenției (acolo unde există) sau chiar de managementul interdisciplinar al bolii, au fost discutate la a treia ediție a Congresului de neuropatie diabetică și picior diabetic, organizat de Neurodiab. Tânăra societate dedicată neuropatiei diabetice a reușit să aducă la București trei dintre cele mai importante voci în domeniu: prof. dr. Solomon Tesfaye (Universitatea Sheffield, Marea Britanie), prof. dr. Andrew Boulton (fostul președinte al Asociației europene pentru studiul diabetului, EASD) și prof. dr. Roy Freeman (profesor de neurologie la Harvard). În cadrul sesiunilor multidisciplinare lor li s-au alăturat și alți invitați din străinătate, cu expertiză în cercetarea și tratamentul acestei afecțiuni, dintre care îi amintim pe prof. dr. Henning Andersen (președinte al grupului de studiu pentru neuropatia diabetică din cadrul EASD), prof. dr. Peter Kempler (Ungaria), prof. as. dr. Tamas Varkonyi (Ungaria), dr. Dinesh Selvarajah (Marea Britanie), prof. dr. Rodica Pop Busui (SUA), dr. Alin Știrban (Germania).

 

Schimbarea de paradigmă

 

     Îmi asum subiectivitatea evaluării și spun că, pentru mine, punctul culminant al congresului a fost conferința profesorului Solomon Tesfaye (Sheffield), despre schimbarea de paradigmă în neuropatia diabetică, conferință susținută alături de colaboratorul său, dr. Dinesh Selvarajah. Tesfaye este autorul unui studiu de răscruce în domeniu, apărut în Lancet în 1996. Arăta atunci că folosind stimularea electrică a coloanei vertebrale poate fi oprită durerea la pacienții care nu răspund la farmacoterapie. Ca urmare a rezultatelor sale, stimularea electrică a devenit un tratament convențional pentru neuropatia diabetică dureroasă.
Prof. dr. Solomon Tesfaye, argumentând schimbarea de paradigmă în neuropatia diabetică
 
     Însă o cincime din pacienți nu răspundeau la această terapie, așa că Tesfaye și echipa sa au vrut să afle de ce. Au pus sub semnul întrebării perspectiva tradițională care spunea că boala afectează numai nervii periferici și au cercetat imagistic, prin IRM, coloana vertebrală a acestor pacienți. Studiul pe care l-au publicat, tot în Lancet, în 2001, evidenția o scurtare a coloanei vertebrale la diabeticii cu neuropatie prin contrast cu pacienții fără neuropatie și cu grupul de control alcătuit din pacienți sănătoși. Continuând cercetarea, au aflat că această scurtare a coloanei sugera timpuriu că procesul neuropat poate afecta concomitent nervii periferici și coloana vertebrală. Ulterior, folosind metode imagistice avansate, au găsit dovezi clare ale implicării creierului în neuropatia diabetică, demonstrând: disfuncția neuronală talamică, creșterea vascularizației talamice în neuropatia dureroasă, respectiv pierderea volumului de materie cenușie în neuropatia diabetică periferică, ceea ce a deschis un întreg câmp nou de cercetare. În prezent, echipa de cercetători lucrează la găsirea unui biomarker obiectiv non-invaziv al neuropatiei diabetice dureroase. Ar fi un progres uriaș, oferind  o țintă pentru dezvoltarea de noi medicamente.
     În relație strânsă cu prezentarea lui Tesfaye a fost cea susținută de prof. asoc. dr. Tamas Varkonyi (Szeged, Ungaria): „Potențialele evocate vizuale și auditive – manifestări timpurii ale neuropatiei centrale?“. Profesorul maghiar a prezentat cercetări realizate la centrul din Ungaria, pe baza analizei simultane a funcțiilor neuronale și a celor periferice la pacienții diabetici cu polineuropatie diabetică. Potențialele evocate auditive și vizuale au fost analizate pentru a evalua conducerea aferentă la diferite niveluri ale sistemului nervos central. Neuropatia autonomă a fost investigată cu ajutorul testelor de reflex cardiovascular, în vreme ce funcția nervoasă senzorială periferică a fost studiată cu ajutorul unui stimulator de diagnostic neuroselectiv, care permitea testarea transcutană. Concluzia studiilor analizate în prezentarea lui Varkonyi a fost că disfuncțiile aferente centrale, bine definite sunt complicații frecvente ale diabetului și că există o relație dovedită între neuropatia periferică și centrală. Analiza non-invazivă a potențialelor evocate poate fi un instrument valoros pentru detectarea manifestărilor centrale timpurii ale neuropatiei diabetice în timpul progresiei afectării neuronale.
     Un subiect ceva mai neobișnuit a propus profesorul Roy Freeman (Harvard), interesat de studierea manifestărilor și managementului hipotensiunii ortostatice la pacienții cu neuropatie diabetică.
Prof. dr. Roy Freeman, vorbind despre hipotensiunea ortostatică la diabetici
 
Deși este manifestarea cea mai debilitantă a disfuncției autonome, și o trăsătură comună a neuropatiei autonome cardiovasculare,  nu este o temă frecvent abordată la congrese. Hipotensiunea ortostatică este o consecință a denervării vasomotorii simpatice eferente care cauzează reducerea vasoconstricției patului vascular periferic și splanhnic. Variantele ei, hipotensiunea ortostatică inițială și hipotensiunea ortostatică întârziată, sunt generate pe diferite căi fiziopatologice, pe care le-a descris convingător Freeman. Cu un umor rece care îl face să pară mai mult britanic decât american, Freeman s-a oprit nu doar asupra fiziopatologiei hipotensiunii ortostatice, ci și asupra trăsăturilor sale predictive și terapiei pe care o necesită.

 

Durerea, cel mai mare dar

 

     Profesorul Andrew Boulton și-a dedicat prezentarea moștenirii lăsate de dr. Paul Brand în domeniul neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic. Paul Brand s-a născut în Anglia, în 1914 și, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat ca tânăr chirurg la Londra, unde a învățat multe din tehnicile de reconstrucție a membrelor rănite. Când, mai târziu, s-a mutat în India pentru a trata bolnavi de lepră, a observat că pacienții dezvoltau în mod frecvent leziuni noi pe mâini și picioare, aparent fără o cauză determinantă. A descoperit că noile leziuni din extremitățile pacienților nu se datorau infecției în sine, ci afectării nervilor.
Prof. dr Andrew Boulton, primind diploma de membru onorific al Neurodiab, din partea prof. dr. Maria Moța
 
Observațiile lui Brand încă ghidează specialiștii în managementul problemelor de picior diabetic fără sensibilitate. Tot britanicului i se datorează și expresia, extrem de relevantă în zona diabetului: „Durerea este cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru umanitate“. El este cel care a explicat că pierderea senzației de durere și a altor senzații (de exemplu, cea termică), în membrele inferioare ale pacienților cu lepră și diabet, provoacă traume pe care nu le simte pacientul și care mai departe duc la ulcerație. „Orice pacient cu ulcer plantar care vine la cabinet fără să șchioapete trebuie să aibă neuropatie“, a mai spus Brand, pionier al unor tehnici chirurgicale pentru reconstrucția mâinilor și picioarelor afectate, iar unele dintre ele îi poartă numele. Tot el a propus folosirea gipsului de contact în managementul ulcerului piciorului lipsit de senzație.

 

Vindecarea leziunilor

 

     Ralf Lobmann conduce grupul de lucru pentru piciorul diabetic al EASD. A venit la București cu o prezentare clară și utilă asupra noțiunilor de bază în vindecarea rănilor în diabet. Pe lângă alți factori care influențează vindecarea rănilor (vârsta, statusul nutrițional, hiperglicemia per se), natura sistemică a diabetului este responsabilă pentru schimbările extensive ce se petrec la nivel celular, care au la rândul lor un impact semnificativ în procesul vindecării rănilor. Înțelegerea bazei moleculare a bolii este un pas important spre a le oferi pacienților un tratament rațional, a explicat specialistul german. Multe procese esențiale în procesul normal de vindecare a leziunilor sunt reglate în mare parte de factorii de creștere și de proteaze, iar schimbările expresiei și activității acestor factori sunt relevante pentru patogeneza leziunii cronice. Numeroase studii au identificat defectele ce intervin în vindecare la pacienții cu diabet, iar ele pot fi explicate, în mare parte, prin disfuncționalitatea celulelor leziunii și prin dezechilibre la nivelul proteazelor-cheie, al citokinelor și factorilor de creștere. În contrast cu vindecarea normală a rănilor, reacția inflamatorie dintr-o leziune diabetică ce se vindecă prost este prelungită, ceea ce generează o intensificare a răspunsului proteazelor (în special, MMP-urile și elastaza neutrofilă). Este posibil ca reacțiile inflamatorii să fie rezultatul unei contaminări bacteriene și a traumei țesutului recurente și nedureroase. În leziunile cronice, nivelul crescut al proteazelor la locul leziunii duce la un proces de vindecare necoordonat și dezechilibrat, degradând proteinele matriceale și factorii de creștere.
     Pe baza schimbărilor moleculare în vindecarea leziunilor diabetice, au fost dezvoltate concepte moderne asupra tratamentului avansat al rănilor, ne explică Lobamann. Printre acestea se numără inhibitori de protează, factori de creștere și grafturi. A fost de asemenea demonstrată importanța markerilor pentru diagnosticul infecției.

 

Artropatia Charcot

 

     Neuroartropatia sau artropatia de tip Charcot a fost una dintre temele dinamic abordate de dr. Karin Schara (departamentul de chirurgie ortopedică al Universității din Ljubljana). Diagnosticul de artropatie Charcot pune în pericol supraviețuirea pe termen lung a pacientului diabetic. Este o afecțiune rară, dar nu și în cazul pacienților diabetici. Afectează oasele, încheieturile și țesutul moale din picioare și glezne. În primă fază, este caracterizată de inflamație. Boala pare să se dezvolte din cauza unei combinații de factori: diabet, neuropatie senzorial-motorie, neuropatie autonomă, anomalii metabolice ale oaselor, traume. Totuși, etiologia rămâne încă neexplicată.
Atelier practic suținut de dr. Karin Schara (stânga) și prof. dr. Andrew Boulton
 
În fază acută, neuroartropatia se manifestă prin umflarea și efuziunea articulațiilor, creșterea temperaturii pielii, resorbția și fragmentarea osoasă. În fază cronică, există formare osoasă periostală, fuziunea unor fragmente mari, os expansiv care conduc la o diformitate a gleznei sau piciorului. Un picior umflat și roșu aprins, la un pacient cu neuropatie diabetică, ar trebui să fie considerat picior Charcot până nu este dovedit contrariul, spune Consensul pe tema bolii Charcot, stabilit în 2011. Potrivit dr. Schara, imobilizarea și reducerea stresului sunt principalele căi de tratament în fază acută, în vreme ce chirurgia reconstructivă ar trebui să fie luată în calcul în etapa cronică pentru a reduce diformitatea sau instabilitatea piciorului sau gleznei.
     Dr. Schara a ținut, de asemenea, un workhop, alături de profesorul Boulton, pe tema abordării practice a pacientului cu neuropatie diabetică și picior diabetic. Exemplificând pe câteva cazuri (pacienți aduși la congres de medicul lor curant), cei doi experți au oferit mai multe sfaturi privind evaluarea și managementul unor patologii complexe. Atelierul a durat în jur de două ore și a fost unul dintre cele mai vii momente ale congresului, medicii români, dar și colegii lor din străinătate au putut pune mai multe întrebări pentru a lămuri unele necunoscute din practica clinică.

 

Encefalopatia diabetică

 

     În diabet crește riscul evenimentelor cerebrovasculare, remarcându-se în mod special o creștere a prevalenței AVC-ului ischemic în raport cu populația generală. În același timp însă, cercetarea a arătat că encefalopatia diabetică poate să apară independent de AVC. Este o afecțiune lent progresivă care se manifestă tipic prin deficitul mic spre moderat al funcției cognitive, cu un risc asociat crescut de demență. La pacienții cu diabet tip I, deficiența insulinică poate contribui la dezvoltarea encefalopatiei, după cum a arătat profesorul Henning Andersen. Deficiența insulinică poate duce la upregulareaprodușilor finali ai glicației avansate și a factorilor pro-inflamatori, care este foarte probabil să contribuie la moartea celulară neuronală apoptotică și oxidativă. Prin urmare, neuroinflamația pare să joace un rol activ în dezvoltatea encefalopatiei diabetice.
Prof. dr. Henning Andersen, descriind mecanismele encefalopatiei diabetice
 
     Studiile efectuate pe animale au arătat că macrofagele inflamatorii cresc la nivelul creierului și că tratamentul poate reduce neuroinflamația. Încă lipsesc însă studiile clinice care să lege neuroinflamația de encefalopatie și demență la pacienții diabetici. În mod particular, la pacienții cu diabet zaharat de tip II, multe studii au pus în evidență un risc crescut pentru demența Alzheimer. Atrofia cerebrală, metabolismul redus al glucozei la nivel cerebral și rezistența la insulină a sistemului nervos cerebral sunt trăsături comune ale demenței de tip Alzheimer și diabetului zaharat tip II. Deși ne rămâne încă insuficient de clară relația dintre cele două afecțiuni, asocierea pare să fie bidirecțională de așa manieră că ar putea provoca un cerc vicios în care diabetul generează demența, iar demența la rândul ei cauzează complicații viitoare ale diabetului, a arătat profesorul danez.

 

Diagnostic dublu ucigaș

 

     O altă relație multifațetată este cea dintre diabet și depresie, explorată în prezentarea susținută de profesorul Peter Kempler (Budapesta). Nu știm încă destule despre ceea ce cauzează depresia la pacientul diabetic, dar parte din afectarea psihologică este explicată de povara trăirii cu o boală cronică atât de solicitantă. Prevalența simptomelor clinic relevante ale depresiei la pacienții cu diabet este de 31%, iar 11% dintre diabetici suferă de depresie majoră. Pe de altă parte, 65% din depresivi au un risc crescut de a face diabet. Prognoza celor două afecțiuni (în termeni de complicații, rezistență la tratament și mortalitate) este înrăutățită dacă sunt comorbide, față de situația în care sunt întâlnite separat. Rata mortalității la pacienții cu depresie și diabet este de trei ori mai mare decât la non-diabeticii non-depresivi. În plus, primii au nevoi mult mai mari în ceea ce privește îngrijirea medicală, în comparație cu pacienții diabetici care nu suferă de depresie. Cercetătorii au identificat o asociere puternică între simptomele depresive (măsurată pe scala CES-D) și mortalitatea crescută la persoanele care suferă de diabet, a arătat președintele ales al Asociației maghiare de Diabet. Un studiu prospectiv identifica o corelație între simptomele depresive prealabile și debutul bolii coronariene arteriale, la pacienții cu diabet zaharat tip I. De asemenea, la copiii diabetici tot un studiu prospectiv a scos în evidență o legătură între depresie și debutul retinopatiei.
     Simptomele depresive sunt mai comune la pacienții diabetici cu probleme de micro- și macrovascularizație, precum disfuncția erectilă și piciorul diabetic, deși direcția cauzală a acestei relații rămâne incertă, a mai precizat prof. dr. Kempler. Neuropatia este un factor de risc pentru simptomele depresive, pentru că generează neliniște și durere. Neliniștea (agitația) este un simptom strâns asociat depresiei și corelat cu simptome depresive precum scăderea stimei de sine ca rezultat al incapacității de a îndeplini anumite roluri sociale. Tratând necorespunzător durerea neuropată putem crește prevalența depresiei în rândul pacienților cu diabet, în special al celor cu neuropatie diabetică.

 

Disfuncția cardiovasculară autonomă

 

     Prof. asoc. dr. Rodica Pop-Busui (Michigan, SUA) și-a plasat prezentarea în zona tematică a neuropatiei cardiovasculare și a altor neuropatii autonome, din perspectiva provocărilor de diagnostic și a altor situații clinice dificile. Neuropatia diabetică autonomă poate implica mai multe sisteme, inclusiv cel cardiovascular, gastrointestinal, urogenital și sudomotor. Între aceste forme variate de neuropatie autonomă, cea mai frecventă este cea cardiovasculară, iar ratele de prevalență cresc semnificativ odată cu durata diabetului atât în diabetul zaharat de tip I, cât și în diabetul de tip II. Studiile observaționale și intervenționale arată că disfuncția autonomă cardiovasculară depinde de nivelurile de glicemie la pacienții cu diabet de tip I, și este de asemenea asociată cu hipertensiune, fumat, disfuncție renală, adipozitate în ambele tipuri de diabet.
     Un diagnostic timpuriu poate avea implicații clinice foarte importante pentru fiecare manifestare a neuropatiei autonome. După cum a exemplificat Pop-Busui, neuropatia autonomă cardiovasculară este un factor de risc independent pentru mortalitate cardiovasculară, aritmie, ischemie tăcută, evenimente cardiovasculare majore. Măsurătorile și algoritmii folosiți pentru screening și criteriile de diagnostic pentru diferite forme de neuropatie autonomă variază între practică și cercetarea clinică, dar și între categorii specifice de risc în care pot fi incluși pacienții.

 

Complicațiile vasculare

 

     Aspectele neurovasculare ale neuropatiei diabetice au fost atacate de dr. Alin Știrban (Germania) în prelegerea sa. Complicațiile neuronale și vasculare sunt exacerbate la persoanele cu diabet. Hiperglicemia, dislipidemia, stresul oxidativ și producerea în exces de produși finali ai glicației avansate sunt unele dintre mecanismele care contribuie la patogeneza angiopatiei și neuropatiei diabetice. Aceste două complicații diabetice majore nu împart doar aceleași mecanisme patologice, dar se și influențează reciproc în mod negativ, creând un cerc vicios. Prin urmare, disfuncția vasculară induce ischemia neuronală în vreme ce neuropatia afectează reglarea vasculară. Interacțiunea strânsă între patul vascular și cel neuronal poate fi cel mai bine investigată la nivelul pielii, acolo unde disfuncția endotelială, neuropatia periferică și cea autonomă contribuie independent la tabloul complex al disfuncției neurovasculare în diabet.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe