Newsflash
Diverse

Neurofiziologie electrodiagnostică pentru începători şi avansaţi

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 21 2013
Neurofiziologie electrodiagnostică pentru începători şi avansaţi

Peste 150 de neurofiziologi din România s-au reunit recent, pentru a dezbate subiecte privind investigaţiile neurologice de bază: electroencefalografia (EEG), electromiografia (EMG) şi potenţialele evocate (PE). Întâlnirea s-a desfăşurat la Poiana Braşov, în perioada 25–27 octombrie a.c., în cadrul celei de-a cincea conferinţe naţionale a Societăţii de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER), în prezenţa unor invitaţi de marcă precum Christian Krarup, Sándor Beniczky (Danemarca), Florin Amzica (Canada) şi Victor Gnezditsky (Rusia).

 

Mai mult de unul din zece neurologi practică o tehnică neurofiziologică şi este foarte important să o practice corect, spune dr. Tudor Lupescu, preşedintele ASNER. De aceea, „prin aceste reuniuni, încercăm să le aducem informaţie teoretică şi practică suficientă şi de calitate, care să ducă la îmbunătăţirea activităţii lor“.

Ateliere în succesiune

Programul conferinţei a constat în workshopuri – în succesiune, nu în paralel, ca în anii precedenţi – atât pentru medicii tineri aflaţi la început de drum, cât şi pentru cei care deja au experienţă în acest domeniu. S-a pornit de la lucrurile banale (alegerea electrozilor, montarea lor etc.) până la înţelegerea proceselor de achiziţie şi analiză a datelor.
Prof. dr. Florin AmzicaProfesorul Florin Amzica, de la Universitatea din Montréal, a vorbit despre ritmuri, respectiv, originea lor şi a undelor electroencefalografice, iar dr. Bogdan Florea, de la Cluj, despre achiziţia electroencefalogramei, mijloacele şi etapele efectuării unei înregistrări sigure şi corecte, precum şi despre faza de activare a EEG, care permite relevarea anumitor modificări, neobservabile la o înregistrare banală, de bază.
Electromiografia a fost abordată de profesorul Christian Krarup, de la Universitatea din Copenhaga, care a prezentat o tehnică nouă de examinare a conducerii nervoase, near-nerve electrode, de stimulare şi înregistrare a răspunsurilor electromiografice foarte mici: „practic, vorbim de o mai mare fineţe în examinare, faţă de ceea ce se face în mod curent“. Acesta spunea că, dacă prin tehnica obişnuită culegerea datelor se face la suprafaţă, răspunsul fiind cumva global, prin această metodă răspunsurile sunt foarte bine reprezentate, culegerea datelor făcându-se cu ajutorul unor electrozi implantaţi la distanţe foarte mici (1 mm) de nervi.
Dr. Victor Gnezditsky (Moscova) a susţinut un workshop destinat începătorilor, privind potenţialele evocate, în care a arătat tehnicile majore, principalii paşi, indicaţiile şi manevrele operaţionale în acest domeniu. Este vorba de o tehnică puţin discutată în prezent, dar despre care „tot mai mulţi caută să culeagă experienţă“. Principiul examenului potenţialelor evocate, spune specialistul rus, îl reprezintă stimularea unui organ senzorial şi înregistrarea căii de transmitere a influxului nervos. Pornind de la parametrii standard pe care calea respectivă ar trebui să-i prezinte, se poate urmări procesul patologic, ce trebuie să fie de un anumit fel, cu o anumită latenţă, amplitudine, morfologie etc. Se compară apoi rezultatul înregistrat cu standardul şi se observă dacă există abateri sau nu. Dacă există, vor trebui găsite explicaţiile – unde este mai exact problema şi care este cauza.

Electrodiagnostic

Conferinţa a fost deschisă de profesorul Christian Krarup cu o prezentare dedicată importanţei electrodiagnosticului în practica clinică. El a detaliat o serie de cazuri clinice, prezentarea având un caracter practic şi interactiv pronunţat, prin antrenarea asistenţei în stabilirea algoritmului diagnostic la cazurile expuse.
Dr. Tudor Lupescu, preşedintele ASNER, a abordat un subiect care îi pune la grea încercare pe mai bine de jumătate dinProf. dr. Christian Krarup bolnavii de diabet – neuropatia. „Cunoaşterea acestui domeniu, orientarea diagnostică şi terapeutica neuropatiei diabetice sunt practic o obligaţie de sănătate publică, atât pentru autorităţi, cât şi pentru noi neurologii“, crede neurologul bucureştean. Diagnosticul neurofiziologic şi electroneuromiografia pot aduce informaţii foarte utile în identificarea anumitor forme de neuropatie diabetică, în sensul coexistenţei diabetului şi a altor tipuri de neuropatii; nu se pot pune toate simptomele doar pe seama neuropatiei diabetice. Recomandarea sa este ca „măcar o dată, orice diabetic, cu sau fără neuropatie diabetică, să facă un examen electrodiagnostic“.

Balanţa fals pozitiv – fals negativ

Prof. asoc. dr. Sándor Beniczky a explicat cum, în epilepsie, un diagnostic fals pozitiv este mult mai periculos decât unul fals negativ. Şi asta deoarece neurologii clinicieni ştiu foarte bine că EEG nu are o sensibilitate de 100%: „Dacă pacientul are date clinice convingătoare, va fi tratat, în pofida unui raport negativ, care poate fi fals negativ“. În schimb, dacă există un dubiu privind diagnosticul pacientului, se primeşte un raport fals pozitiv şi se pune diagnosticul de epilepsie, „pacientul va fi intoxicat cu medicaţie antiepileptică pentru următorii 20 de ani şi va suporta toate efectele secundare, fără să aibă vreun beneficiu“.
Cum pot fi evitate aceste rezultatele fals pozitive? Profesorul Beniczky spune că un prim pas ar fi învăţarea variantelor normale: acele fenomene care seamănă mult cu cele anormale, dar sunt normale. Sunt mult mai multe asemenea variante decât tulburări patologice, spune el: „În câteva luni, poţi să înveţi ceea ce este patologic, dar după aceea va trebui să înveţi să nu dai aceste rapoarte fals pozitive, iar pentru asta este nevoie de o instruire adecvată, de doi-trei ani“. Pe parcursul prezentării sale, vorbitorul a expus şi câteva exemple tipice pentru variantele normale.
Al doilea pas, în opinia specialistului din Danemarca, născut în România şi educat în Ungaria, ar fi ca, atunci când clinicianul ştie să evite aceste variante normale, să nu le descrie ca anomalii, deoarece „până la 30% din pacienţi pot avea rezultate pozitive pe EEG, fără a avea însă epilepsie“ – în general cei din grupele specifice, cum ar fi pacienţii cu retard mintal. Important, aşadar, este şi contextul clinic.

Calea de mijloc în dihotomia EMG/EEG

Prof. asoc. dr. Mihai Moldovan a prezentat un studiu privind dihotomia EMG/EEG, care „astăzi nu mai este dihotomie, pentru că există o cale de mijloc: această excitabilitate neuronală, comună sistemului nervos central şi sistemul nervos periferic; Prof. asoc. dr. Sándor Beniczkyinvestigând nervul periferic poţi afla informaţii şi despre canalele ionice care se găsesc în creier şi care duc la epilepsie, sau poţi monitoriza un tratament“.
Sunt două aspecte în această abordare, crede Sándor Beniczky: aspectul ştiinţific şi cel organizatoric. Aspectul ştiinţific: canalele ionice sunt comune. „Multe encefalite autoimune afectează canalele ionice atât în sistemul nervos periferic, cât şi în sistemul nervos central; muşchiul este în contact sinaptic cu sistemul nervos central“, subliniază el. De altfel, cei doi specialişti – Mihai Moldovan şi Sándor Beniczky – au şi publicat un articol în care au demonstrat cum, prin înregistrarea semnalelor EMG cu electrozi de suprafaţă, au reuşit să caracterizeze evoluţia dinamică a unei crize generalizate tonico-clonice. „Deci separarea, chiar şi la nivel ştiinţific, este artificială“, subliniază dr. Beniczky.
Din punct de vedere organizatoric, spune acesta, există două şcoli: „una în care neurologii care se ocupă de boli neuromusculare fac EMG şi epileptologii citesc EEG; în cealaltă, neurofiziologii fac ambele lucruri“. Evident, ambele prezintă avantaje şi dezavantaje. Potrivit specialistului citat, avantajul şcolii în care dihotomia este clinică (specialiştii în boli neuromusculare fac EMG şi epileptologii EEG) este că are loc o integrare între partea clinică şi cea neurofiziologică, dar dezavantajul este că neurofiziologii nu învaţă analiză de semnal. Pot fi clinicieni foarte buni, dar de multe ori interpretează semnalele doar ca o prelungire a informaţiilor clinice, fără să adauge vreo informaţie nouă. Avantajele celei de-a doua şcoli (unde neurofiziologia acoperă atât EEG, cât şi EMG) este că specialiştii primesc o instruire bună în analiza semnalelor, dar dezavantajul este că integrarea cu partea clinică este ceva mai slabă.
Care este soluţia ideală? Profesorul Beniczky consideră că aceasta ar consta în ceea ce au adoptat danezii în ultimii zece ani: considerarea neurofiziologiei clinice ca o supraspecializare în neurologie: „Prima dată trebuie să devii neurolog, să înveţi partea clinică, iar după aceea să faci un training de doi ani şi jumătate ca să devii neurofiziolog. Astfel, înveţi şi partea clinică, şi partea de tehnică“.
În România, neexistând specialitatea de neurofiziologie clinică, neurologii îşi pot lua atestarea profesională în EEG, pe de-o parte, şi/sau EMG, pe de altă parte.

Reflexul de clipire, insuficient utilizat

Reflexul de clipire este o metodă de examinare electrofiziologică despre care a vorbit dr. Edith Sisak: „o metodă simplă, uşor de realizat, dar care oferă informaţii importante“. Reflexul se obţine prin stimularea nervului trigemen, la care, de fapt, reacţionează nervul facial. În acest fel, se examinează două căi nervoase: cea trigeminală şi cea facială. „Metoda este utilă mai ales în acele polineuropatii, cum ar fi de exemplu cele diabetice, unde nu se obţine răspuns senzitiv la electroneurografie, lucru care se întâmplă din păcate destul de des – nervul periferic senzitiv este atât de deteriorat, încât nu răspunde la stimulare, şi atunci căutăm alte dovezi ale polineuropatiei; dovedirea îmbolnăvirii nervilor cranieni este un argument în demersul nostru“, explică medicul.
Din păcate, această metodă diagnostică nu este atât de utilizată pe cât ar merita, adaugă dr. Sisak. „La întâlnirile noastre vin mulţi tineri, care învaţă, încearcă să se pună la punct cu metodele de examinare neurofiziologică, pentru a le practica în spitalele unde lucrează, în cabinetele private şi de aceea ne-am gândit că este bine să le vorbim despre această metodă simplă, unde şi un începător se poate descurca bine“.

Epilepsia la copil, supralicitată

De ceva vreme, un nou domeniu ia amploare: neurofiziologia pediatrică. „În ceea ce-i priveşte pe pediatri, neurofiziologia este foarte importantă. La fel şi pentru noi, pentru a înţelege care le sunt necesităţile şi a-i ajuta cu tehnicile electrofiziologice în diagnosticarea pacienţilor, aşa încât strângem legătura cu ei şi încercăm să înţelegem copilul, iar ei neurofiziologia“, spune dr. Ioana Mîndruţă.
Şi profesorul Sándor Beniczky a prezentat o serie de cazuri de crize înregistrate la copii, insistând pe problema diagnosticului diferenţiat, care, spune el, este complicat, iar fără o experienţă adecvată, dificil de interpretat: „nu există neurofiziologie doar pentru adult, aşa încât încercăm să înţelegem totul şi să avem o abordare pe măsură“.
O echipă de la Spitalul „Victor Gomoiu“ din Bucureşti a prezentat şi analizat împreună cu restul participanţilor, mai multe cazuri îngrijite în cadrul secţiei de neurologie pediatrică. Am aflat de la dr. Raluca Teleanu că electroencefalograma, în diagnosticul epilepsiei la copil, îmbracă aspecte diferite, în funcţie de vârsta copilului. „Sunt situaţii în care se supralicitează diagnosticul de epilepsie la copil, deoarece elemente normale pentru aceşti pacienţi sunt interpretate ca patologice, mai ales de un ochi neantrenat“. În plus, şi modul de abordare este diferit faţă de adult: „Trebuie să ştii ce forme de epilepsie pot să apară şi la ce vârste, pentru că altfel le confunzi şi dai medicaţie neadecvată, care poate agrava crizele; nu toate anticonvulsivantele duc la remisiune completă a crizelor, unele chiar agravează anumite tipuri de epilepsie“, spune Raluca Teleanu.
În ce priveşte electromiografia pediatrică, aceasta spune că în România se află la început de drum: „Noi ne bucurăm că suntem întrucâtva pionieri ai acestui domeniu, pentru că nu există formatori nici în lume, nu numai în România – noi am învăţat de la adulţi, am adaptat la copii şi, cu mult exerciţiu, am reuşit să facem nişte interpretări corecte“. EMG la copii este dificil de realizat, deoarece ei nu cooperează, plâng, refuză să stea, unii chiar trebuie sedaţi şi analizaţi în somn, fapt ce modifică rezultatele. În cazul EEG, cea mai bună abordare rămâne sedarea, dar numai cu melatonină sau cloralhidrat, deoarece nu modifică rezultatele. Celelalte sedative, susţine dr. Teleanu, pot altera aspectul traseului EEG.

Provocarea cercetării ştiinţifice

ASNER este o asociaţie profesională care se adresează în general clinicienilor. Cu toate acestea, sub coordonarea Dr. Victor Gnezditskyreprofesorului Sándor Beniczky, dr. Laura Crăciun, o tânără practiciană de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a reuşit să publice un articol ştiinţific în Acta Neurologica Scandinavica, ceea ce „din punctul de vedere al României, pare un contrast“, subliniază doctorul Moldovan. El spune că, în calitate de director ştiinţific ASNER, încearcă să convingă corpul medical că nu este vorba de niciun contrast şi că lumea din afară aşa evaluează lucrurile: „Spre marea mea bucurie, am reuşit acum, pentru prima dată de când există ASNER, să angrenez o parte a membrilor pentru a contribui la un studiu ştiinţific (...) şi au fost foarte entuziasmaţi că în viaţa lor de clinicieni, acordând doar zece minute pe zi pentru un test, pot obţine lucruri foarte interesante“.
Dintre lucrările prezentate în cadrul reuniunii ASNER de anul acesta, de aprecierile audienţei s-au bucurat mai ales următoarele: „EEG de somn – aspecte patologice în neurologia pediatrică“ (Magdalena Sandu, Smaranda Niţă, Daniela Vasile, Raluca Teleanu); „Mielopatia cervicală vs. scleroza laterală amiotrofică – rolul examenului electrodiagnostic“ (Ana Maria Galamb, Ioan Dan Minea, Dan Şuiaga); „Răspunsuri auditive corticale la pacienţi cu implant cohlear“ (Mădălina Georgescu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe