Newsflash
Diverse

Neurofiziologia clinică: domeniu ştiinţific de interes major

de Dr. Bogdan FLOREA - mai 26 2014
Neurofiziologia clinică: domeniu ştiinţific de interes major
În ultimii ani, neurofiziologia clinică şi imagistica funcţională au devenit domenii de interes major în cercetarea ştiinţifică a sistemului nervos. Nu este, deci, de mirare că peste trei mii de specialişti din întreaga lume au fost prezenţi la Berlin, la al 30-lea congres internaţional de neurofiziologie clinică (ICCN 2014) al Societăţii Internaţionale de Neurofiziologie Clinică (IFCN), organizat în conjuncţie cu conferinţa anuală a Societăţii Germane de Neurofiziologie Clinică şi Imagistică Funcţională (DGKN). Reuniunea a fost condusă de profesorii Otto Witte (Jena), Reinhard Dengler (Hanovra), trezorierul IFCN şi preşedintele DGKN, şi Paolo Rossini (Roma), preşedintele IFCN.
În capitala Germaniei s-au reunit autori de referinţă pe subiecte ca epilepsia, starea de conştienţă, somnul, neuroplasticitatea, stimularea cerebrală profundă (DBS), durerea, patologia sistemului nervos periferic. Sesiunile poster au fost cadrul dinamic de discuţii în care s-au implicat deopotrivă tineri specialişti şi autori experimentaţi. Cursurile organizate pe tematici specifice au oferit şansa de a învăţa de la experţii mondiali în domenii ca electromiografia (EMG), electromiografia prin fibră unică (SFEMG), potenţialele evocate (PE), stimularea magnetică transcraniană (TMS), ultrasonografia de înaltă rezoluţie, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) de sistem nervos periferic, muscular sau creier.

 

 

 

Medici români la ICCN 2014

 

   România a fost reprezentată la Berlin de o delegaţie numeroasă şi foarte implicată. Au fost prezenţi Tudor Lupescu şi Ana-Maria Cobzaru (oficialii Societăţii de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România – ASNER, reprezentanta României în cadrul IFCN), Edith Sisak, Mircea Moldovan, Ionela Codiţă şi Izabela Popa.
   În plus, IFCN a premiat cu patru burse de participare la ICCN 2014 autorii unor lucrări tip poster: Bogdan Cătălin (UMF Craiova) – „Reduction in motor nerve strength-duration time constant during the anti-voltage-gated Na+ channel therapy in epilepsy“; Smaranda Niţă (Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“ Bucureşti) – „How benign are the «benign» partial epilepsies? The role of electro­encephalo­graphy in determining the outcome of children with benign partial epileptic syndromes“; Ana Maria Galamb (Universitatea „Transilvania“ Braşov) – „Study on late responses’ parameters at patients with lumbar radiculo­pathy“; Mihai Dragoş Maliia (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti) – „Anatomofunctional mapping of the opercular cortex by intra-cerebral electrical stimulations in epileptic patients explored by means of stereoelectroencephalo­graphy“.
   Un alt poster care s-a bucurat de o consistentă apreciere a avut ca temă reflexul de clipire la pacienţii cu polineuro­patie diabetică, lucrare prezentată de Edith Sisak (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf“ Sf. Gheorghe).

 

De la proteină la pacient

 

Nobuhiro Yuki, Hessel Franssen, Satoshi Kuwabara şi Mihai Moldovan   Mihai Moldovan, profesor asociat la Universitatea din Copenhaga şi UMF „Carol Davila“ Bucureşti, directorul ştiinţific ASNER, a organizat împreună cu Hessel Franssen, profesor la Utrecht şi fost preşedinte al Societăţii olandeze de neurofiziologie clinică, un simpozion cu tema: „De la proteină la pacient – patofiziologia nodului Ranvier în neuropatia motorie multifocală“. Simpozionul a avut ca invitaţi lideri de opinie, precum Satoshi Kuwabara, profesor la Universitatea din Chiba, şi Nobuhiro Yuki, profesor la Universitatea din Singapore, care a susţinut în cadrul ICCN 2014 şi prestigioasa conferinţă Kugelberg.
   Simpozionul a avut ca temă principală progresul în înţelegerea funcţiei axonale conferit de dezvoltarea metodelor de determinare a excitabilităţii nervului periferic pentru uz clinic. Aceste metode sunt complementare studiilor de conducere nervoasă şi furnizează informaţii electrodiag­nostice despre funcţionarea diferitelor canale voltaj-dependent prezente în membrana axonului mielinizat periferic: canale de Na+, canale de K+, precum şi canalele de Na+/K+ activate de hiperpolarizare şi nucleotide ciclice. Perturbarea funcţiei acestor canale explică, spre exemplu, blocul rapid instalabil/reversibil al conducerii nervoase în neuropatiile cu componentă imună, precum şi efectul funcţional al creşterii numărului de noduri Ranvier în lungul axonilor periferici ca urmare a demielinizării/remielinizării.

 

Coma şi complexele niu

 

Florin AmzicaFlorin Amzica (Montreal) a fost organizatorul unei sesiuni dedicate comei şi monitorizării în terapia intensivă. Contribuţia sa în definirea complexului niu din comele pro­funde, mai departe decât ceea ce părea ultima expresie a unui creier viabil – linia izoelectrică, a fost apreciată ca un mare succes de către experţii în domeniu prezenţi la conferinţă.
Coma sau anestezia foarte profundă relevă stări oscilatorii necu­nos­cute până acum ale cre­ie­rului: o activitate elec­trică generată în structuri subcorticale (hipocamp) este im­pusă cortexului şi poate fi înregistrată prin EEG de scalp.
   Complexul niu se înregistrează doar în condiţiile supravieţuirii neuronilor corticali. Moar­tea cerebrală şi starea de „complex niu“ sunt două stări care se exclud una pe cealaltă. Linia izoelectrică, prezentă şi între complexele niu, nu reflectă altceva decât silenţiul neuronal cortical, aceasta putând fi deci, în mod echivoc, atât urmarea morţii elemen­telor celulare, cât şi a lipsei lor de activitate. Din acest punct de vedere, prezenţa complexelor niu la pacienţi comatoşi este de bun augur, pentru că trădează viabilitate cerebrală.
   Descoperirea complexelor niu, publicată în septembrie 2013, a fixat astfel o nouă graniţă, de la care specialişti din laboratoarele lumii îşi vor continua cercetările.

 

Interpretarea EEG: proiectul SCORE

 

Sandor  Beniczky   Sandor Beniczky (Aarhus) a prezentat, în două sesiuni interactive, proiectul SCORE (Standardised Computer-based Organised Reporting of EEG) – sistemul de raportare standardizată EEG. Sem­nalul electroencefalografic are o complexitate ridicată, iar aprecierea trăsăturilor clinic relevante se face prin analiza vizuală. Medicul care inter­pre­tează trebuie să aibă două calităţi. Prima, de a recunoaşte şi a interpreta corect traseul EEG. Cea de a doua, nu mai puţin importantă, vizează maniera în care formulează şi transmite concluziile şi interpretarea anomaliilor, semnificaţia clinică transmisă medicilor curanţi ai pacienţilor investigaţi. Acordul, în interpretarea EEG, între doi medici specialişti este încă la un nivel moderat, în parte şi din cauza modului de întocmire a raportului, de tip text liber.
   Un grup de lucru al exper­ţilor EEG a participat, în 2010 şi 2011, la Dianalund (Danemarca), la atelie­rele de lucru pentru crearea unui con­sens. Grupul de lucru a fost aprobat de Liga internaţională de luptă împotriva epilepsiei (ILAE) şi are sprijinul IFCN. Cu softul dez­voltat pentru SCORE se pot înregistra datele personale, motivele trimiterii, grafoelemen­tele interictale sau ictale, tiparele fiziologice, artefactele, tiparele cu semnificaţie incertă. Generarea automată a unui raport colectează practic caracteristicile traseului într-o bază de date, în cel mai scurt timp posibil.
   O versiune gratuită a softului este deja disponibilă pe site-ul proiectului. Intenţia este de a crea o bază de date internaţională, în care centrele de epileptologie interesate pot încărca fişierele EEG şi datele, după o procesare prealabilă (desigur, fără datele personale ale pacienţilor). Programul permite şi compararea interpretării aceluiaşi traseu EEG de către doi specialişti diferiţi, de oriunde din lume; practic, o a doua sau a chiar o a treia opinie, de la un alt laborator EEG, poate constitui un instrument de audit sau de control al calităţii.
   Înregistrările EEG în perioada neonatologică sau în terapia intensivă sunt capitole distincte ale programului SCORE, cu atenţie dedicată identificării ritmurilor de fond şi reactivităţii acestora, statusului epileptic non-convulsiv, tiparelor specifice de comportament.
Harald Aurlien   Harald Aurlien (Bergen) a pus bazele softului de interpretare standardizată EEG încă din 1998. În opinia sa, programul SCORE a reuşit un consens european despre cum se descrie EEG, utilizând terminologia dedicată. „Programul are o serie de calităţi definitorii: şterge barierele lingvistice şi poate fi utilizat în analiza fişierelor aproape indiferent de tipul de aparat cu care s-a înregistrat EEG. Nu sunt multe domenii în medicină în care datele să poată fi organizate şi ordonate atât de bine. Încurajez tinerii medici din România să utilizeze programul SCORE cât mai mult“, ne-a de­clarat medicul nor­vegian.
    Integrarea softului în sistemele de admi­nis­trare a pacienţilor spita­lizaţi va genera o mare eco­nomie de timp. În prezent, aplicaţia este dispo­nibilă în engleză, chi­neză, germană, olandeză, norvegiană, turcă şi daneză. Se lucrează la traducerea în alte opt limbi, printre care şi româna. Cel mai important factor deter­minant al adop­tării softului SCORE pe scară largă este, probabil, uşurinţa integrării sale în platforme medicale deja existente. Adoptarea pe scară largă va construi, practic, o bază de date multi­naţională pentru vi­itoare proiecte de cercetare, dar totodată şi un instrument util pentru educaţia şi formarea viitorilor specialişti EEG.

 

Jitter şi SFEMG

 

   Donald Sanders şi Janice Massey (Durham) şi Sandjeev Nandedkar (Middleton) au fost lectorii principali la cursul precongres de SFEMG, organizat la iniţiativa profesorului Erik StĂlberg (Uppsala), inventatorul procedurii.
   Jitter-ul este cel mai sensibil parametru in vivo al transmisiei neuromusculare şi este apreciat ca un biomarker util pentru monitorizarea activităţii bolii în miastenia gravis. Parametrii jitter-ului se corelează cu severitatea clinică: atunci când diferenţa medie consecutivă în m. extensor digitorum este mai mare de 10%, ameliorarea clinic semnificativă se înregistrează în peste 80% din cazuri. Jitter-ul rămâne la un nivel ridicat chiar şi după ce pacientul intră în faza de remisiune, însă continuă să se amelioreze ulterior. Deteriorarea unui jitter iniţial stabil se însoţeşte de o deteriorare clinică imediată.
   Demonstraţiile au arătat cum se schimbă parametrii jitter-ului în funcţie de tratament: în urmărirea clinică, jitter-ul trebuie măsurat în acelaşi muşchi afectat, pentru a urmări evoluţia individuală a pacientului. Monitorizarea electro­fiziologică în miastenia gravis prin măsurarea jitter SFEMG are avantaje clare: sensibilitate, uşor reproductibil, modificări încă din faze incipiente discrete clinic; există însă şi dificultăţi tehnice, procedura este cronofagă şi puţin disponibilă în clinicile obişnuite.
   Care din parametrii jitter-ului se corelează cel mai bine cu severitatea afecţiunii? Toţi parametrii (diferenţa medie consecutivă, procentul de blocare şi procentul de perechi normale), atât în musculatura frontală, cât şi în cea distală se corelează cu severitatea bolii; m. frontalis este cel mai potrivit muşchi pentru a distinge forma oculară de cea generală.

 

Viitorul este online

 

   Jeremy Bland (Canterbury) şi Tjalf Ziemssen (Dresda) au susţinut două sesiuni dedicate proiectelor de telemedi­cină – soluţii tehnice de creare şi administrare de baze de date. Experienţele ţărilor care au iniţiat aceste proiecte au fost prezentate pe două patologii distincte: sindromul de tunel carpian, respectiv scleroza multiplă.
   Înregistrarea şi manipularea datelor între centre medicale aflate la distanţă, compararea bazelor de date, analiza tendinţelor, monitorizarea evoluţiei sub tratament şi alte detalii fac ca aceste baze de date transnaţionale să fie sursa unor informaţii vitale pentru viitorul terapiei acestor afecţiuni. Toate fişierele exportate şi vehiculate sunt anonime, fără vreo informaţie de identificare a pacienţilor. Fişierele se importă şi se revăd pe o staţie de lucru aflată la distanţă, oferind astfel posibilitatea unei noi măsurători şi a unei noi analize.
   Devine tot mai evident că medicina este un „sport“ de echipă. O a doua opinie pentru acelaşi pacient, ateliere şi sesiuni de analiză în grup de experţi sunt şi vor fi din ce în ce mai frecvente.

 

Reinhard Dengler (Hanovra), trezorierul IFCN şi preşedintele DGKN, organizator ICCN 2014: Sunt mulţumit de felul în care s-a desfăşurat congresul. Au fost mai mult de 3.000 de participanţi de pe toate continentele; europenii sunt majoritari, evident, şi remarc o participare importantă din ţări central- şi est-europene ca Polonia, România, Slovenia. Programul bogat şi specialiştii de renume au atras participanţii: EMG şi patologie periferică, ultimele descoperiri în domenii precum cogniţia, atenţia, comportamentul, epilepsia şi EEG, stimularea cerebrală profundă. În plus, cursurile de pregătire s-au desfăşurat cu „casa închisă“ – iar participanţii mi-au declarat că nivelul acestor programe a fost mult peste medie. Dacă am un sfat pentru cei tineri? Procedurile neurofiziologice sunt foarte utile în practica clinică, aşa încât le recomand tinerilor medici să obţină supraspecializări în domeniu. Să nu uităm că de aici trebuie să şi plece toate aplicaţiile  şi procedurile, de la clinică.
 
 
 

Dialepsis şi comă

 

   Hans O. Luders (Cleveland) a conferenţiat pe tema alterării conştienţei în timpul crizelor epileptice. Dialepsis este situaţia în care toate (sau aproape toate) funcţiile cognitive superioare sunt abolite, tonusul muscular şi mişcările fine sunt intacte, iar ochii sunt deschişi. Dialepsis poate fi observat în două condiţii: pacienţi cu crize focale în timpul generalizării secundare (crize parţiale complexe) şi pacienţi cu epilepsie generalizată (crizele de tip absenţă). Crizele epileptice cu punct de plecare în lobul temporal mesial produc, de obicei, dialepsis atunci când apar şi auto­matis­mele distale. La mai puţin de 5% din pacienţii cu epilepsie temporală mesială, automatismele distale apar fără a fi însoţite de dialepsis, cel mai probabil din cauză că se pro­duce o inactivare hipocampică şi a unor arii temporale bazale.
   Coma – situaţia în care toate funcţiile cognitive superioare sunt paralizate – are în plus tonusul muscular abolit, pacientul este nemişcat şi ochii sunt frecvent închişi. Coma postictală este determinată de supresia generalizată corticală, ale cărei durată şi intensitate sunt direct proporţionale cu intensitatea şi durata fazelor clonice şi tonice generalizate din crizele motorii. Alterările stării de conştienţă prezintă semiologii şi mecanisme fiziopatologice distincte şi ar trebui identificate prin terminologie unică, la analiza şi clasificarea crizelor epileptice.

 

Codificarea temporală şi encefalopatiile autoimune

 

   Wolf Singer (Frankfurt) a susţinut o conferinţă specială despre procesarea şi codificarea temporală în cortexul cerebral. Suntem martorii unor schimbări de paradigmă referitoare la organizarea structurală şi funcţională a creierului. În mod tradiţional, se acceptă o organizare ierarhică, un sistem dependent de stimuli a căror integrare constă în transformări seriale dinspre componentele senzitive către cele executive. După o introducere în domeniul conectomicii, universitarul german a dovedit cum oscilaţiile gamma şi sincronizarea răspunsului asociat sunt augmentate prin atenţie, starea de aşteptare şi starea de pregătire de a acţiona voluntar, într-o manieră non-liniară. Acestea sunt şi variabilele care permit sau nu accesul către memorie şi către starea de conştienţă completă. Rata de descărcare şi cea de sincronizare sunt modulate independent. Cuplarea în fază sau defazarea pot fi modificate dinamic prin ajustarea frecvenţei de oscilaţie sau a fazei. Acest lucru permite orientarea selectivă către una sau alta dintre reţelele de interconectare existente în creier. Nivelul la care s-a ajuns prin analiza EEG, spre exemplu în schizofrenie, este de măsurare a gradului de sincronizare şi de oscilaţie în fază, care a devenit astfel un instrument de diagnostic pentru analiza reţelelor funcţionale.
   Eugen Trinka (Salzburg) a prezentat encefalopatiile autoimune şi rolul acestora în patogeneza epilepsiei. Encefalita Rasmussen debutează în copilărie, deseori cu epilepsie focală forma parţială continuă, declin cognitiv şi hemipareză progresivă, infiltrat limfocitar de obicei cu celule T. Diagnosticul diferenţial se face cu vasculita unilaterală, sindromul MELAS, encefalita limbică cu anticorpi anti-VGKC, sindromul Parry-Romberg şi sclerodermia. După o fază prodromală, cu o durata de 7–12 luni, fără deficit neurologic, însă cu crize epileptice rare, pacientul trece într-o fază acută, cu frecvenţă crescută a crizelor epileptice, multe din ele generalizate, cu pareză postictală. După faza acută, evoluţia este spre faza reziduală, cu deficit neurologic persistent şi crize epileptice a căror frecvenţă scade treptat.
   Legătura dintre autoanticorpi şi epilepsie a fost exemplificată prin câteva prezentări de caz, în care encefalitele limbice clasice cu debut acut/subacut, amnezie, deficit cognitiv şi crize epileptice severe erau însoţite de anticorpi împotriva structurilor celulare VGKC, receptorilor AMPA, GABA-B sau NMDA. În encefalitele cu anticorpi anti­recep­tori NMDA, crizele epileptice reprezintă în 80% din cazuri semnul clinic major, fiind deseori refractare (evo­lu­ează spre status epileptic non-convulsiv), însoţite de simpto­me neuropsihiatrice, deseori interpretate ca schizofrenie. Progresează spre rigiditate şi mişcări coreice bizare, afectarea stării de conştienţă (delir), uneori cu afectare dizautonomă cardiorespiratorie. Prezenţa anticorpilor împotriva receptorilor NMDA confirmă afecţiunea.

 

Liberul arbitru şi arta

 

   Despre neuronii-oglindă şi mecanismele implicate în înţelegerea comportamentului a vorbit Giacomo Rizzolatti (Parma). Definiţia filosofică clasică este că îi înţelegem pe ceilalţi interferând cu procesele lor mentale. În prezentarea sa, italianul a descris un mecanism neuronal – cel al neuronilor-oglindă – care permite unui subiect să înţe­leagă direct (empatic) acţiunile şi emoţiile altora. Mecanismul are implicaţii în tulburările de spectru autist, accidentul vascular cerebral şi alte boli neurologice.
Mark Hallett   Liberul arbitru („free will“) este caracteristica mişcării voluntare, în sensul că aceasta este aleasă liber. Conceptul include decizia, intenţia, dorin­ţa de a mişca şi asumarea efectelor mişcării după ce aceasta a fost efectuată. Mark Hallett (Bethesda) a arătat cum înţelegerea mişcării voluntare a ajuns la un nivel superior prin studii fiziologice care includ investigaţii ale evo­luţiei temporale a trăsăturilor conştienţei subiective.
   Muzica oferă un interesant model de neuroplasticitate. Eckart Altenmüller (Hanovra) a susţinut o conferinţă originală împreună cu pianistul Alexei Gorlatch, câştigătorul mai multor premii internaţionale de interpretare. Pasajele muzicale inserate în prezentare au facilitat asimilarea conceptelor prin care învăţatul teoretic, studiul individual practic, dezvoltarea abilităţilor pentru mai multe instrumente muzicale sunt însoţite de adaptări plastice impresionante ale sistemului nervos central. Oricum, neuroplasticitatea indusă de muzică are şi o parte „întunecată“: dezvoltarea distoniei muzicienilor, o tulburare caracterizată prin pierderea abilităţii mişcărilor fine la muzicieni. Datele istorice, muzicale şi neurologice s-au echilibrat astfel într-una din cele mai apreciate conferinţe ale congresului.
   Neuroştiinţa dansului a fost subiectul unei alte prezentări ştiinţifico-artistice, susţinute de Patrick Haggard (Londra) împreună cu Riley Watts, coregraf, profesor şi cercetător, specialist în metodele de compoziţie Forsythe. Demonstra­ţiile cu scurte secvenţe de dans au subliniat importanţa infor­maţiilor proprioceptive în posturi variate, de la poziţii clasice de balet până la măsu­rarea experimentală a propriocepţiei „proprii“. Fluenţa mişcărilor influen­ţează aprecierea estetică a dansului, iar dovadă au stat demonstraţiile mişcărilor de bază, pe tipare de execuţie mai mult sau mai puţin fluide, exemplificate pe scenă.

 

Oscilaţii fiziologice şi patologice

 

   Jerome Engel (Los Angeles) a vorbit despre oscilaţiile de înaltă frecvenţă (HFO, 80–200 Hz), care pot fi înregistrate din structurile parahipocampice sau din hipocampul normal uman sau animal. Ele sunt general acceptate ca potenţiale de câmp inhibitorii, care facilitează transferul informaţiilor prin sincronizarea activităţii neuronale pe distanţe lungi. Oscilaţii de înaltă frecvenţă patologice (pHFO, 250–600 Hz) se înregistrează în vecinătatea hipocampului pacienţilor cu epilepsie de lob temporal şi par să identifice neuroni corticali capabili de ictogeneză spontană, posibil substrat neuronal al epileptogenicităţii. Diferenţa dintre HFO şi pHFO nu se poate face doar pe seama valorii absolute afrecvenţei, cât timp activitatea de tip „fast ripple“ apare fiziologic în unele zone de neocortex, în timp ce oscilaţiile patologice din banda ripple apar în girusul dentat epileptic. Investigaţiile viitoare în procesele fundamentale neuronale responsabile de pHFO vor clarifică, se speră, mecanismele epileptogenezei; pHFO ar putea deveni un biomarker al zonei epileptogene la pacienţii candidaţi la chirurgia epilepsiei.
   În fiziologia centrală a tremorului intenţional, originea acestuia este unul din misterele sistemului nervos central. Günther Deuschl (Kiel) s-a referit la faptul că studiile imagistice sugerează existenţa unei reţele între talamus, cortex şi cerebel, care se activează în aproape toate stările de tremor. Relaţia dintre aceşti centri oscilatorii diferă însă în funcţie de tipul de tremor şi chiar factorii declanşatori care activează reţeaua par a fi diferiţi. Pentru boala Parkinson, bucla ganglionilor bazali rămâne cel mai bun candidat; în tremorul esenţial, oliva inferioară şi cerebelul par a fi declanşatori.
   Pentru distonie, contează modificările patologice de la nivelul cortexului motor şi senzitiv, cerebelului, trunchiului cerebral şi ganglionilor bazali, reducerea inhibiţiei şi amplificarea mecanismelor de neuroplasticitate. Reducerea activităţii în banda beta se corelează cu ameliorarea semnelor motorii, în special bradikinezia şi rigiditatea. Dovezi recente sugerează că distonia se însoţeşte de creşterea sincronizării oscilaţiilor în banda de frecvenţă joasă (4–12 Hz), iar această sincronizare se corelează cu activitatea EMG din timpul contracţiilor musculare distonice involuntare. Grupul de cercetători din Kiel confirmă că DBS suprimă activitatea în banda de frecvenţe joase, ceea ce duce la ameliorarea tulburărilor motorii la pacienţii cu mişcări involuntare predominant fazice. Creşte astfel posibilitatea utilizării activităţii ganglionilor bazali ca semnal de feedback în DBS pentru distonie.

 

Neuropatii inflamatorii şi paraneoplazice

 

   Neuropatiile inflamatorii şi paraneoplazice au făcut obiectul prezentării susţinute de Wolfgang Grisold (Viena). Neuropatiile periferice la bolnavii oncologici pot apărea în diferite stadii ale bolii: încă de la debut, apoi ca efect al chi­mio­terapiei sau în faze terminale, din cauza caşexiei şi pier­derii în greutate. Neuropatia paraneoplazică clasică este în ge­neral subacută şi preponderent senzitivă. Alte forme, poate insuficient studiate, sunt neuropatiile senzitivo-motorii in­fla­­matorii, multifocale, şi formele subacute motorii. Neuro­patiile paraneoplazice apar în asociere cu diferite tipuri de tumori. Sindromul clasic evoluează prin neuropatie subacută sen­zitivă, de obicei cu componentă ataxică. Implicarea mo­torie e discutabilă şi variază în jurul valorii de 30% (Giometto, 2010). Diagnosticul neuropatiei paraneo­plazice se bazează pe tabloul clinic, investigaţii electrofizio­logice, anticorpi spe­cifici şi detectarea suferinţei oncologice care a declanşat-o.
   Neuropatiile paraproteinemice pot apărea în gammapatii monoclonale sau ca neuropatii axonale ori demielinizante, în mielomul multiplu. Neuropatia anti-MAG se prezintă cu forma progresivă senzitivă şi dureroasă, cu afectare preponderentă a fibrelor groase.
   Diagnosticul diferenţial are în vedere alte neuropatii amiloide (paraproteinemii), forme determinate de trata­mentul oncologic (compuşii de platină) şi afectările directe nervoase neoplazice din limfoame (neurolimfomatoza).
   Pentru viitorul congres mondial IFCN – ICCN 2018 – au candidat Australia, Brazilia şi Statele Unite. Voturile delega­ţilor prezenţi au decis ca viitoarea gazdă să fie Washington, DC. O suprapunere de bun augur cu preşedinţia IFCN, care va fi atunci asigurată de profesorul american Mark Hallett.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe