Newsflash
Diverse

Nanoproteze și cateterizare

Nanoproteze și cateterizare
     Cea de-a șasea ediție a Congresului de Medicină dentară Transilvania s-a desfășurat în perioada 8–10 octombrie la Cluj-Napoca, fiind adresat, în special, mediului privat, deoarece peste 90% din medicii dentiști lucrează în acest mediu. Dintre elementele care au caracterizat acest eveniment se numără asocierea cu o personalitate sau eveniment marcant pentru istoria, cultura și specificul Clujului și Transilvaniei, accesul participanților la congres pe baza unui card cu cod de bare personalizat și securizat, prezența reprezentanților mediului privat la sesiunile de comunicări, conferințe susținute în doar 40 de minute și premierea colegilor care s-au pensionat în ultimul an, în cadrul serii festive.
     Tema congresului a fost „Tehnologii inovative în stomatologia românească“, o temă generoasă și de actualitate în condițiile în care medicina dentară este supusă unui proces de modernizare intens generat de nevoile și exigențele consumatorilor de servicii medicale, precum și de ofertele generoase, uneori insistente, ale producătorilor de materiale și dispozitive specifice. Implementarea noilor tehnologii este favorizată de caracterul privat al furnizorilor de servicii stomatologice, însă condițiile financiare și socio-economice de pe piața românească a serviciilor medicale sunt nefavorabile. Cu toate acestea, calitatea actului medical stomatologic în România este foarte bună, comparabilă cu serviciile din țări în care tradiția și condițiile pieței au fost decenii de-a rândul doar un deziderat pentru români.
     Dezbaterile pe astfel de teme au fost edificatoare, dintre acestea amintind: „Nano în medicina dentară“ (prof. dr. Gottfried Schmalz), „Tratamentul ortodontic cu gutiere – realități și perspective“ (prof. dr. Marie Jose Boileau), „Tratamentul endodontic în cazurile cu anatomie deosebită“ (prof. dr. Peter Kieffner), „Proteze parțiale mobilizabile pentru mileniul III“ (prof. dr. Cristina Borțun). Secțiunea dedicată comunicărilor libere din mediul privat, precum și implicarea tinerilor medici, au fost excelente.
     În cadrul congresului s-a desfășurat și o sesiune dedicată ortognatochirurgiei, domeniu de soluționare interdisciplinară a malformațiilor și defectelor „morfofuncționale“. Clinica de Chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca este lider național și centru de referință pe plan internațional pentru tratamentul complex al malformațiilor și anomaliilor cranio-maxilo-faciale. Profesori precum Winfried Kretschmer, Mihaela Băciuț sau Simion Bran au susținut conferințe și comunicări, iar dr. Aranka Ilea a lansat cartea „Ghid de abordare a pacientului cu paralizie facială în cabinetul stomatologic“, expunând rezultatele cercetărilor personale derulate în patologia nervului facial. Participanților li s-a oferit șansa participării la patru workshop-uri: „Cateterizarea și instrumentarea canalelor radiculare în rotație continuă prin sisteme Micro-Mega“, „Aplicațiile laserului Er:YAG și Nd:YAG în medicina dentară“, „De la tânăr absolvent la antreprenor de succes“ și „Tehnică și manualitate în interpretarea CBCT“.
Personalitatea istorică aflată în centrul atenției în acest an, în segmentul cultural, a fost Vlad Țepeș, respectiv legenda controversatului Dracula. Istoricul și jurnalistul Gabriel Horea Nasra a publicat un articol original pe această temă, oferind participanților informații inedite despre legendă, originile ei, dar și reflectarea actuală a legendei în literatură, film, tradiții și muzică. Desfășurat la Cinematograful „Florin Piersic“, la congres a participat și îndrăgitul actor, fiind prezentat un scurt metraj cu secvențe antologice din filmele domniei sale.
Actorul Florin Piersic, invitat de onoare al congresului, a prezentat o retrospectivă a filmelor sale
 
     Peste 650 de participanți, 47 de conferințe și comunicări, o sesiune poster și patru workshop-uri sunt evidențe care probează dorința de perfecționare a medicilor stomatologi, de cunoaștere a tehnologiilor inovative și de identificare a celor mai potrivite soluții pentru implementarea acestora.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe