Newsflash
Diverse

Mortalitatea în cancerele de gât și cap

de Demostene ŞOFRON - nov. 27 2017
Mortalitatea în cancerele de gât și cap
     La Cluj-Napoca, finalul săptămânii 5–11 noiembrie a propus nu mai puțin de trei evenimente medicale: cursul internațional „Cancerele pielii feței și buzelor”, simpozionul multidisciplinar „Cancerele capului și gâtului” și simpozionul de medicină de urgență și terapie intensivă pediatrică. Toate cele trei manifestări științifice au avut o tematică de impact pentru ceea ce numim sănătate publică. La final, concluzia care s-a desprins a fost că, deși avem specialiști, nu avem guvernanți interesați în mod real, practic, de actul de sănătate.
     Cursul internațional „Cancerele pielii feței și buzelor” a fost organizat de departamentul de chirurgie orală și maxilo-facială al UMF „Iuliu Haţieganu” împreuna cu Asociația europeană de chirurgie cranio-maxilo-facială. Invitați speciali au fost patru specialiști în domeniu din Croația: prof. dr. Mišo Virag, dr. Aleksandar Milenović, dr. Emil Dediol și dr. Igor Blivajs. Profesorul Virag a fost președinte al Societății europene de chirurgie cranio-maxilo-facială, este membru al Colegiului regal de chirurgie din Marea Britanie și specialist pentru cele mai mari centre oncologice din lume. Colectivul din Croația a împărtășit din experiența profesională extinsă în oncologia  capului și gâtului.
     Cancerul de piele a fost pus în discuție prin lucrări care au abordat cauzele etiopatogenice (genetice, expunere la radiații ultraviolete fără protecție solară), formele clinice (melanomul, carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular, tumorile rare), diagnosticul diferențial, răspândirea locală și regională și principiile chirurgicale de excizie. S-a discutat despre tratamentul chirurgical al melanomului de cap și gât (tratamente pentru fazele incipiente și avansate sau agresive, tratamentul chirurgical, radioterapia, chimioterapia, monitorizarea pe termen lung), chirurgia micrografică Mohs și tratamentul non-chirurgical al acestui tip de melanom. Cancerul de buze a interesat prin lucrări care au abordat etiologia, tratamentul chirurgical și cel oncologic.
     Simpozionul multidisciplinar „Cancerele sferei ORL” a abordat laringectomia totală, tipurile rare de cancer laringian, metode imagistice de follow-up în cancerele sferei ORL, provocarea imunoterapiei, îngrijirea paliativă, reabilitarea vocală postlaringectomie totală, reintegrarea socioprofesională, reintegrarea familială, metastazele gâtului și melanomul mucoasei sinonazale. Manifestarea științifică a fost organizată în parteneriat cu UMF „Iuliu Hațieganu”.
     „Noutatea acestei manifestări științifice multidisciplinare ține de modul de abordare al patologiei luate în discuție. Mă refer aici la o tratare integrată, multidisciplinară a fiecărei teme alese. (…) O abordare pe fiecare segment anatomic în parte. Anul acesta, în martie, am avut o întâlnire pe tema cavității orale. Acum, în noiembrie, ne-am axat pe cancerul pielii și al buzelor. În următoarele întâlniri ne-am propus să vorbim despre cancerul maxilarului și al glandelor salivare”, a explicat conf. dr. Horațiu Rotaru.
     Abordarea tematică este profitabilă din mai multe motive. Se discută tema începând de la factorii cauzali și până la modalitățile de tratament și supraveghere, introducând cele mai noi cunoștințe în domeniu, totul într-o manieră multidisciplinară. Un punct forte al acestor întâlniri l-a constituit abordarea melanomului malign al pielii feței și gâtului. Asistăm din păcate la o creștere a incidenței acestor melanoame, atât ca urmare a expunerii neprotejate la radiațiile solare, cât și din cauza factorilor externi carcinogeni. În prezent, ele au devenit o mare problemă de sănătate publică, nu doar în România, ci în întreaga lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe