Newsflash
Diverse

Monitorizarea computerizată a infecțiilor nosocomiale

de Dr. Aurelian UDRIȘTIOIU - nov. 5 2015
Monitorizarea computerizată a infecțiilor nosocomiale
     În perioada 28–30 septembrie a avut loc la Viena al patrulea Congres mondial de medicină preventivă și securitate clinică medicală. Tema congresului a fost „Managementul clinic de supraveghere a sănătății în situații de risc“, iar locul de desfășurare a fost Apothekertrakt Hole din Palatul Schonbrunn.
     Asociația internațională de management al riscului în medicină (IARMM) a organizat manifestarea în scopul îmbunătățirii și promovării științei și tehnologiei în gestionarea riscurilor și îngrijirea bolnavilor din unitățile sanitare. Congresul a acoperit o gamă largă de subiecte, cum ar fi siguranța medicală a pacienților, siguranța medicației administrate într-un spital, prevenirea izbucnirii focarelor de boli infecțioase în unitățile medicale cu paturi.
     Ca specialist român, am prezentat la congres „Mecanismele moleculare de reconstrucție osoasă în noua tehnologie a implantului dentar“. Lucrarea a analizat rolul potențial al factorilor plasmatici în remodelarea celulelor osoase (osteoblaste și osteoclaste), cu aplicabilitate într-o nouă tehnică de implant dentar. Sângele periferic în stare de echilibru a fost colectat de la pacienții potențial sănătoși care au urmat o nouă tehnică de implant dentar, după recomandările medicale ale departamentelor de biologie celulară și neuroștiințe din diferite țări. Plasma de la zece pacienți (opt bărbați și două femei) între 50 și 65 de ani (vârstă medie de 57,5 ani) a fost livrată în tuburi de biochimie, apoi ținută 30 de minute într-un termostat la 37°C, pentru a obține fibrină autoomoloagă, utilizată ca sigiliu la locul alveolar după extracție. După 24 de săptămâni de la extracție cu sigilare alveolară, pacienții au făcut scanare CT pentru evaluarea densității osoase regenerate. În toate cazurile, retracția  gingivală și resorbția osoasă a osului maxilar au fost stopate. Aceste rezultate oferă dovezi puternice ale unui mecanism fiziologic secvențial în care factorii plasmatici (factorul de creștere beta – TGF-beta) au contribuit la reînnoirea mai rapidă a osului dentar.
     Pe parcursul congresului, cercetători din diferite țări au arătat importanța tehnologiei informaționale în supravegherea pacientului din compartimente speciale de securitate și sănătate, considerată o tehnică nouă în domeniul îngrijirii sănătății bolnavilor în toate țările dezvoltate.
     Riscul medical nu este un concept simplu. În managementul calității, riscul este definit ca „efect de incertitudine“. Termenul incertitudine este clarificat ca o lipsă de informație sau cunoștință despre un eveniment. Incertitudinea poate fi exprimată în termeni de probabilitate de apariție și descrie în continuare un risc ca o „deviere de la așteptat“.
     Riscul poate fi descris ca produs al probabilității de deteriorare (Pd) și gradul de deteriorare (Ad). Dacă ambele, Pd și Ad, sunt ridicate, se ajunge la o situație de mare risc. O situație de risc scăzut va avea ca rezultat, atunci când Pd este mare, un Ad scăzut. În fiecare spital din țările dezvoltate occidentale este pus în aplicare un compartiment de vigilență medicală și monitorizare a alertelor clinice de la rețelele informatice din secțiile medicale, în special din ATI. În acest departament funcționează permanent o echipă formată din asistente medicale, informaticieni și economiști care calculează pierderile financiare cauzate de deteriorarea clinică a bolnavului, după ce primesc parametri clinici de alertă de la personalul medical. Fiecare departament medical al spitalului își stabilește parametrii de alertă pentru fiecare boală. Datele cazurilor de alertă sunt transmise echipei de siguranță, care anunță rapid medicii de specialitate. Aceștia ajung rapid la caz și rezolvă problema medicală alături de doctorii de gardă din secție. Participarea asistentelor medicale la proces asigură comunicarea critică, în cazul urgenței ivite pe neașteptat, între pacienți și membrii echipei de specialitate.
     Infecțiile nosocomiale reprezintă un risc frecvent pentru pacienții internați în orice secție medicală și este, de multe ori, o complicație severă care necesită spitalizare în terapie intensivă. Monitorizarea infecțiilor nosocomiale cu ajutorul softurilor informatice, cu identificarea automată sau monitorizarea și raportarea infecțiilor asociate contactate în terapie intensivă ajută la detecția rapidă și prevenirea răspândirii infecțiilor nosocomiale.
     Încercările de a reduce erorile de medicație din farmaciile spitalelor sau secțiile medicale, în diferite țări, sunt conduse de organizații inovatoare care doresc să ofere soluții mai bune pentru pacienții lor. Minimizarea erorilor de după administrarea medicației este asigurată prin medicamente omologate și administrate personalizat bolnavului. Sunt stabilite scheme și protocoale de retragere a produselor inadecvate prin utilizarea standardelor globale. Markerii tumorali sunt în prezent disponibili într-o foarte mare măsură în practica clinică. Studiile au arătat un procent ridicat de prescriere necorespunzătoare a markerilor tumorali, în aproape toate specialitățile clinice. Specialiștii recomandă prescrierea adecvată de analize de markeri tumorali, pentru reducerea riscurilor de alertare inutilă a paciențiilor aflați în practica medicală de îngrijire.
     Înainte de utilizare, celulele stem trebuie să fie manipulate astfel încât să aibă caracteristicile necesare pentru diferențiere, creștere, transplant și acceptarea grefei. Această regulă de „manipulare minimă“ a devenit punctul central de reglementare în utilizarea de celule stem în SUA. Terapiile celulare stem sunt reglementate prin controale biologice și sunt supuse aprobării înainte de implementare. În general, terapia cu celule stem rămâne o speranță pentru viitor, mai degrabă decât o realitatea imediată, cu foarte puține excepții, în cazul bolilor maligne sanguine, explică dr. Valdova (SUA).
     În încheierea congresului, a fost accentuată ideea că reducerea erorilor medicale, cu un impact pozitiv pentru pacienți, ar avea același impact benefic și la nivel economic și social. Exemplele prezentate mai sus ar putea fi o provocare și pentru unitățile medicale din țara noastră, pentru a implementa funcționarea compartimentelor de vigilență medicală și de monitorizare a alertelor clinice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe