Newsflash
Diverse

Modelarea, aliatul cercetării

de Dr. Alexandru TRIFAN - ian. 16 2013
Modelarea, aliatul cercetării
   Chiar dacă nu de prea multe ori, la reuniunile ştiinţifice ale unor supraspecializări se abordează şi lucrări de cercetare fundamentală şi de teoria neuroştiinţelor. Un exemplu a fost oferit de Conferinţa Naţională de Epilepsie, orga­nizată şi în acest an de dr. Radu Rogozea, preşedintele Asociaţiei Române de Luptă împotriva Epilepsiei. Aici, investigaţiile reţelelor neuronale prin modelare şi teorii de avangardă aplicate la funcţionarea creierului au suscitat interesul unei audienţe nu prea numeroase, dar pregătite să primească informaţii recente în domeniu.
   Ca şi în anii precedenţi, Şcoala de electro­neurofiziologie de la Craiova, patro­nată de mulţi ani de prof. dr. Valeriu Neştianu, alături de care au fost conf. dr. Bogdan Amuzescu şi conf. dr. Adrian Neştianu, s-a afirmat printr-o serie de comu­nicări ce au suscitat interesul participanţilor, detaliind metodele electrofiziologice şi morfologice în modelarea reţelelor neuronale implicate în epileptogeneză, dar şi actualităţile din terapia cu celule stem în afecţiunile neurodegenerative. Asistenţa a avut ocazia să se familiarizeze cu actualităţi venite din cercetare: modelele reţelelor neuronale, începând cu cel mai simplu, compus doar de câţiva neuroni, creat de Hodgkin şi Huxley, până la proiectul Blue Brain. Discuţiile au fost pe măsura importanţei comunicărilor, „ostilităţile“ fiind conduse de dr. Dan Psatta, care le-a reproşat autorilor că, în expunere, s-au bazat în prea mare măsură pe datele din literatură, trecând prea uşor peste experienţa personală. În acelaşi timp, nu s-a arătat convins de faptul că modelarea, bazată în principal pe idei, poate fi de mult ajutor în experimentările care urmăresc o fundamentare faptică. O altă discuţie a fost suscitată de preocuparea privind celulele stem în neurobiologie şi în alte domenii. Părerea unor clinicieni (acad. Constantin Popa, dr. Radu Rogozea ş.a.) a fost că rezultatele sunt descurajatoare, pentru că parcursul „orb“ al celulelor stem este imprevizibil; mai mult, există riscul ca o anumită parte din implant să se malignizeze.
   Suita primelor comunicări privind eforturile de înţelegere prin modelare a fenomenelor ce se petrec în reţelele neuronale a fost întrerupt de comunicarea privind modificările de excitabilitate corticală la pacienţii cu boala Parkinson prin stimulare magnetică transcraniană (dr. Livia Popa, prof. dr. C. D. Popescu), ce conţine rezulta­tele preocupărilor constante ale cercetătorilor ieşeni în aplicarea unei tehnici ale cărei beneficii au fost comparate de unii cu electroşocul, fără însă a implica riscurile acestuia.
   Acad. Constantin Popa a expus pro­blemele pe care le implică asocierea dintre epilepsie şi contracepţie. Oferind auditoriului un cadou ştiinţific neaşteptat, dsa a făcut un excurs privind teoria localizărilor cerebrale. După perioadele în care a fost fie absolu­tizată, fie negată, tehnica ştiinţifică modernă a pus la punct metode de identificare in vivo a leziunilor cerebrale discrete, care repun în drepturi neurologia localizaţionistă şi ridică vălul peste simptome la care până acum nu se decela un substrat anatomic. Epilepsia, întrunind multe cazuri în care focarul epilep­to­gen nu poate fi întotdeauna evidenţiat, beneficiază de această neuroanatomie funcţională.
   Reuniunea ştiinţifică a beneficiat de două conferinţe de mare suprafaţă: „Creierul între clasic şi cuantic“ (prof. dr. Dumitru Constantin) şi „Contribuţia anatomiei comparate la cunoaşterea sistemului nervos central“ (prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici). Prima a construit o punte între fizică şi neurofiziologie, convingând că acestea se întâlnesc prin dezvoltarea pe care o cunosc astăzi cele două domenii. S-a demonstrat că în Univers nu există elemente disparate, ci totul este interconectat într-un câmp cuantic numit hiperspaţiu. Prof. dr. D. Constantin a venit în prelegerea sa cu numeroase exemple care demonstrează existenţa unei inteligenţe a materiei. Termenul nu este chiar aşa de surprinzător, dacă ne gândim că, în anii ’30 ai secolului trecut, un scriitor-medic francez, Léon Daudet, numea un fenomen somato-psihologic „inteligenţa corpului“. A doua conferinţă a avut un conţinut clasic.
   Pe agenda conferinţei au mai fost înscrise numeroase teme, dintre care menţionăm: Controverse în diagnosticul epilepsiei (G. Popa, Monica Nisipeanu), Cercetări de biofeedback în epilepsie (D. Psatta, Mihaela Matei), Aspecte clinico-evolutive şi EEG în traumatismele cranio­cerebrale (Ileana Geană), Epilepsia şi crizele neepileptice (R. Rogozea), Epilepsia şi AVC (Claudia Mariş şi colab.), Modificări ale activităţii corticale induse de stimularea nociceptivă în timpul anesteziei (B. Pavel).
   Cum epilepsia idiopatică este frecventă în copilărie şi adolescenţă, neuropsihiatrii antematurităţii au fost reprezentaţi prin comunicări precum: Concepte actuale în diagnosticul epilepsiei la copil (Sanda Măgureanu, Diana Bârcă), Asocierea între crizele epileptice şi sindromul Down (Oana Tarţă-Arsene şi colab.), Dificultăţi de diagnostic în epilepsia sugarului (Niculina Butoianu), Aspectul epilepsiei în malfor­maţiile cerebrale (Diana Bârcă).
   Ca program instructiv, dr. Radu Rogozea, reputat epileptolog şi organizatorul celor 21 de conferinţe naţionale de epilepsie, a susţinut un curs de electroencefalografie, urmărit cu interes de o numeroasă asistenţă de tineri profesionişti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe