Newsflash
Diverse

Medicii de familie trebuie să se implice în schimbarea sistemului

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iul. 15 2016
Medicii de familie trebuie să se implice în schimbarea sistemului

Recent, la Copenhaga s-a desfășurat conferința Organizației mondiale a colegiilor, academiilor și asociațiilor academice naționale ale medicilor generaliști și de familie (WONCA). La manifestare au fost prezenți 3.100 de participanți din 72 de țări, printre care și România, având 53 de delegați. Lucrările conferinței s-au desfășurat în absența oricărei sponsorizări a industriei farmaceutice, fiind grupate în jurul câtorva teme principale pe care președintele WONCA – prof. dr. Michael Kidd le-a ilustrat într-un mod atrăgător, prin poveștile unui mare scriitor al țării gazdă – Hans Christian Andersen. 

 

„Ruda cea săracă“ a sistemelor de sănătate

 

În condițiile unei estimări potrivit căreia în anul 2030 aproximativ 40% din populația Europei va avea peste 65 de ani, problemele prioritare ale sistemelor de sănătate vor deveni, probabil, multimorbiditatea și sănătatea mintală a populației. Soluția cea mai eficientă nu pare a fi creșterea numărului de spitale, ci dezvoltarea unor proiecte comunitare care să se concentreze pe prevenție și în același timp să permită celor afectați să‑și păstreze un stil de viață cât mai apropiat de cel avut înainte de instalarea bolii.
Într-un astfel de context, medicul de familie are un rol principal în profilaxie, intervenție timpurie, tratarea pacientului nu a bolii, și reducerea medicației excesive a pacienților cu probleme legate de înaintarea în vârstă. Medicul de familie asigură primul contact al unui pacient cu sistemul de sănătate și oferă îngrijiri comprehensive, coordonate și continue. El reprezintă, de asemenea, interfața prin care cei în nevoie sunt îndrumați către specialiștii din asistență secundară și terțiară.
Cu toate acestea, majoritatea țărilor europene continuă să facă investiții mari pentru dezvoltarea ultimelor sectoare ale sistemelor de sănătate și mai puțin pentru întărirea asistenței medicale primare. Acest lucru reflectă lipsa de înțelegere a contextului de către factorii decizionali, cu privire atât la capacitatea serviciilor pe care medicina de familie poate să le ofere, cât și la agravarea inechităților din populația generală în ceea ce privește calitatea vieții, speranța de viață și accesul la îngrijiri de sănătate. Așa se explică de ce medicina de familie continuă să fie „ruda cea săracă“ a sistemelor de sănătate, în ciuda dovezilor și recomandărilor făcute de instituții abilitate în politici de sănătate, inclusiv de Organizația mondială a sănătății (OMS).
Lipsa resurselor financiare din sistemele de asistență primară este dublată în ultimii ani și de o criză a resurselor umane, deoarece majoritatea absolvenților de medicină aleg calea mai sigură spre stabilitate și succes oferită de specializări din alte ramuri ale medicinii. Acesta este motivul pentru care în cadrul WONCA s-a înființat, acum ceva vreme, grupul de lucru „Vasco da Gama“, care are ca scop promovarea și susținerea tinerilor medici de familie. Deloc întâmplător, reprezentanta grupului în consiliul director al WONCA este dr. Raluca Zoițanu, tânăr medic de familie.
Membri ai Grupului „Ecografia MF“
 
Despre succesul acestui grup este suficient să spunem că mai mult de o mie de participanți la conferința grupului au fost tineri medici de familie aflați în primii cinci ani de practică a specialității. O parte din aceștia au participat, premergător conferinței, la câteva ateliere în care au fost prezentate scenarii ale unor situații de criză utopice care s-ar putea desfășura în viitor. Echipele formate au dezbătut idei și au găsit soluții eficiente pentru problemele propuse, fiecare medic susținându-și părerea medicală. Deși proveneam din sisteme medicale diferite, mulți colegi au descris probleme similare legate de colaborarea cu celelalte specialități medicale, protocoalele ineficiente, timpul prea scurt pentru a efectua o consultație, volumul prea mare de lucru și, într-un final, finanțarea medicinii primare. După două zile de discuții și prezentări, s-a ajuns la următoarea concluzie, unanim acceptată: pentru a crește calitatea îngrijirilor medicale acordate pacienților cu patologie cronică în activitatea medicului de familie, trebuie ca politica sanitară să se concentreze pe screening-ul țintit și pe educația pacientului.
Participanții la eveniment au vizitat și cabinete ale medicilor de familie din țara gazdă, prilej de a observa puține similarități și mai mult diferențe față de cabinetele în care își desfășoară ei munca. „Am rămas plăcut impresionat de tinerii medici de familie, de modul constructiv în care au decurs dezbaterile și de argumentarea opiniilor și a alegerilor. Am simțit că avem idealuri comune și că luptăm împreună spre atingerea lor. Chiar dacă am fost din țări diferite și un pic mai timizi la început, la final au dispărut orice bariere și granițe, pentru că eram cu toții egali, o familie de medici tineri europeni“, ne-a spus, în încheiere, dr. Mihai Mara – reprezentantul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) în grupul Vasco da Gama.

 

Accesibilitate, egalitate, echitate

 

Accesibilitatea populației la serviciile de sănătate este una din condițiile esențiale ale unui sistem medical eficient, dar devine inutilă dacă nu este susținută de principiul egalității. Accesul trebuie să fie egal, serviciile medicale – disponibile pentru fiecare individ și distribuția trebuie să fie corectă în plan economic, geografic și temporal. Echitatea, care trebuie să caracterizeze de asemenea serviciile de sănătate, are la bază un mecanism de redistribuire adecvat, adaptat nevoilor de sănătate ale fiecărui individ în parte.
Asigurarea acestor deziderate ține de politicile de sănătate ale unei țări, iar guvernele care au dat dovadă de responsabilitate până acum au înțeles că, deși importante, programele de sănătate publică nu pot rezolva singure problema, iar întărirea structurilor de asistență medicală primară, deși costă, reprezintă calea cea mai sigură de asigurare a accesibilității, egalității și echității unui sistem de sănătate.
Reprezentanți ai Grupului tinerilor medici de familie
 
Pe de altă parte, medicii de familie trebuie să-și asume, la rândul lor, faptul că nu pot face abstracție de determinanții socio-economici ai bolilor, fiind necesară o abordare holistică a nevoilor fiecărui pacient. În același timp, ei trebuie să iasă din zona de confort a propriului cabinet și să încerce să candideze pentru poziții-cheie în sistemul medical, deoarece ei reprezintă unii dintre cei mai buni cunoscători ai modului în care funcționează sistemul. Altfel, este inutil să tratezi oamenii provizoriu, dacă îi trimiți înapoi în aceleași condiții care au contribuit la îmbolnăvirea lor, după cum se menționează și într-un raport al Institutului de echitate în sănătate al Colegiului universitar din Londra (UCL), citat de prof. dr. Martin Marshall (UCL).

 

Viitorul medicinii de familie

 

Dr. Martin Roland, medic de familie timp de 34 de ani și fost profesor de medicina familiei la Universitatea din Manchester, în prezent conducătorul Centrului de cercetare pentru servicii de sănătate din Cambridge, a invitat auditoriul la o analiză a problemelor cu care se confruntă azi profesioniștii din asistența primară și la o proiecție a posibilei evoluții viitoare a specialității, ca expresie a adaptării la cele menționate mai sus.
El a prezentat rezultatele unui studiu comparativ desfășurat în mai multe țări europene, în care medicii de familie au menționat principalii factori responsabili ai stresului la locul de muncă. Cerințele externe (statistici, rapoarte, rezolvarea unor situații din afară sferei medicale) sunt principalele motive care contribuie la stres, fiind urmate de durata prea scurtă a consultațiilor raportată la complexitatea problemelor de sănătate ale pacienților (populație majoritar vârstnică, multimorbidități). Volumul de muncă din ce în ce mai mare reprezintă o altă sursă importantă de stres pentru medicii de familie.
Soluțiile propuse au fost creșterea finanțării, creșterea numărului de medici de familie (în special în zonele defavorizate) și organizarea lor în grupuri de practică. Una dintre propuneri a fost angajarea de personal auxiliar, în scopul degrevării medicului de sarcini administrative și creșterii disponibilității pentru participarea la cursuri de educație medicală continuă.
Provocarea de a fi medic de familie în România
 
Colaborarea cu medicii din alte specialități trebuie de asemenea îmbunătățită, lipsa comunicării între medici fiind unul din motivele de nemulțumire invocate de o bună parte din pacienții trecuți de 65 de ani, indiferent de țară. În plus, pentru eficientizarea activității se recomandă folosirea progresului tehnologic, de exemplu a poștei electronice în relația cu alți medici și fișe electronice comune.
Despre cum se poate răspunde nevoilor și așteptărilor populației, dar și ale medicilor de familie au vorbit mai mulți participanți, reprezentanți ai unor sisteme de sănătate din țări diferite, dar cu o asistență primară puternic dezvoltată, precum Marea Britanie și Olanda. S-au făcut referiri la cele trei ere ale medicinii descrise de Donald Berwick. Prima este era autonomiei profesionale, de la Hipocrate până recent, ale cărei norme prevedeau că medicina este o profesie nobilă, inaccesibilă oamenilor din afară ei. Normele îi ofereau medicului privilegiul de a-și autoevalua performanțele.
Următoarea eră, cea în care ne aflăm acum, a fost dominată de regulile piețelor financiare, instalate odată cu constatarea marii variabilități a modului de a practica medicina. A două eră a fost caracterizată de înregistrarea a numeroase erori medicale și inegalități legate de rasă și clasa socială, fiind și o perioada în care nu contează decât ceea ce poate fi măsurat, plata serviciilor făcându-se majoritar în baza unor indicatori de calitate. Caracteristică este și înregistrarea excesivă a datelor medicale și administrative, majoritatea contractelor semnate cu casele de asigurări de sănătate fiind nenegociabile.
Cea de-a treia eră – era morală, este propusă ca alternativă la cele două de mai sus, în opoziție atât cu paternalismul celei dintâi, cât și cu reducționismul celei de-a doua. Spre aceasta ar trebui să ne îndreptăm, ca soluție la rezolvarea crizei actuale a sistemelor de sănătate de pretutindeni.

 

Un medic bun este cel care a fost, cândva, pacient

 

În țările europene vestice, asociațiile de pacienți sunt organizații puternice, invitate obligatoriu la mai toate întâlnirile factorilor decidenți pentru proiecte de programe și politici de sănătate. Conferințele medicale organizate în ultima vreme au preluat acest obicei, rezervând în program un spațiu special dedicat expunerii punctului de vedere al pacienților.
Așa s-a întâmplat și la WONCA. Am aflat că oamenii își doresc să fie incluși în discuțiile legate de planurile de sănătate care îi privesc și să fie tratați ca indivizi, să li se acorde încredere, să li se răspundă temerilor și întrebărilor pe care le au, să fie tratați ca persoane care au o boală și nu ca patologii etichetate cu numele lor. În concluzie, pacienții vor să li se arate mai mult respect decât în prezent.
În întâmpinarea acestor deziderate, reprezentanții OMS au prezentat strategia recomandată de organizație pentru reorganizarea sistemelor de sănătate. Aceasta are la bază punerea pe primul plan a pacientului și nevoilor acestuia, reorientarea modelului actual de îngrijiri și implicarea pacienților, familiilor și îngrijitorilor acestora în procesul vindecării. Alocarea de resurse umane suplimentare, creșterea motivației fiecăruia dintre cei implicați și încheierea de parteneriate cu alte domenii și societatea civilă sunt alte propuneri ale OMS. În esență, planul este menit să readucă, să dezvolte și să susțină empatia în relația medic–pacient, prin învățarea și exersarea ei cu fiecare ocazie.

 

Impresii românești

 

România a avut o participare importantă în cadrul conferinței, o parte din reprezentanții noștri fiind implicați în structura și buna funcționare a diferitelor departamente și comisii ale WONCA Europa (dr. Rodica Tănăsescu și dr. Daciana Toma – reprezentantele României în ședința consiliului director, dr. Gindrovel Dumitra – membru al comitetului consultativ). Alți medici români s-au evidențiat prin calitatea lucrărilor prezentate sub egida grupurilor de lucru ale SNMF sau independent.
Grupul de lucru „Ecografia MF“ a folosit prilejul evenimentului pentru a lansa trei proiecte, fiecare reprezentând o premieră la nivel european, după spusele dr. Mihai Iacob, coordonatorul grupului.
Primul proiect, „Ecografia clinică de prim contact în medicina de familie“, se bazează pe faptul că ecografia nu a fost inclusă până acum în nicio țară europeană în programa de pregătire a profesioniștilor din medicina primară. De aici vine provocarea propusă de România, una din țările aflate în avangardă în ceea ce privește numărul medicilor de familie cu competență în ecografia generală.
Cel de-al doilea proiect, „Algoritm de diagnostic computerizat de ecografie generală“, denumit generic „Smart Ultrasound Software“, poate fi util atât în orientarea diagnostică, cât și în alegerea conduitei terapeutice a cazurilor cu care se confruntă medicii de familie. Al treilea proiect reprezintă inițiativa constituirii unui viitor grup european de lucru în imagistica medicală.
Membri ai Grupului de diabet zaharat, boli de nutriție și metabolice
 
Pentru Grupul de diabet, nutriție și boli metabolice, acceptarea lucrărilor trimise la conferință a fost o dovadă a validării interesului de care s-au bucurat temele propuse și a valorii lor științifice. „Susținerea lucrării a fost pentru noi un prilej binevenit de a deschide calea dialogului“, ne-a spus dr. Anca Bălan – membră a grupului, „pentru că, lăsând deoparte emoțiile inerente, am avut ocazia de a interacționa cu alți medici de familie din Europa și de a compara diferențele majore din modul în care este monitorizat pacientul diabetic în România față de alte țări europene. Diferențe sunt multe, din păcate, însă lucrul cel mai important este faptul că ne-au împărtășit din experiența lor și ne-au explicat cum au depășit obstacolele cu care noi ne confruntăm în prezent. Am apreciat deschiderea și interesul lor față de problemele noastre și am luat notițe din prezentările susținute de ei. Ne-am dorit o schimbare a sistemului medical românesc, iar acum ne-o dorim și mai mult. Acesta este rolul conferințelor internaționale, un schimb constructiv de idei pentru a clădi un viitor mai bun“.

 

Sindromul burnout la medicii de familie

 

Temele celor două lucrări ale Grupului de sănătate mintală au reflectat preocupările constante ale reprezentantelor acestuia – dr. Ileana Anca Efrim și dr. Irina Angela Radu cu privire la sindromul burnout la medicii de familie. Sindromul apare cu precădere în rândul femeilor, fiind cauzat de barierele în comunicarea dintre medicul de familie și pacientul cu probleme de sănătate mintală, în contextul mai amplu al recomandărilor OMS de integrare a serviciilor de sănătate mintală în asistența medicală primară. „Construirea celor două prezentări a fost grea, pentru că doream să transmitem cât mai mult într-un timp scurt, fără să pierdem din vedere nevoia de a primi feedback din partea colegilor. Până la urmă, ocazia participării la o conferință este exact posibilitatea schimbului de idei și experiență, apoi felul în care ele pot îmbogăți sau transforma activitatea medicului de familie la el acasă“, a spus dr. Ileana Anca Efrim. Sala umplută până la refuz, întrebările puse și discuțiile desfășurate după prezentare, inclusiv cu propuneri de colaborare în viitor, le-au răsplătit efortul.
Ca reprezentat al Grupului „RespiRo“, am participat în cadrul secțiunii „Inegalități în sănătatea grupurilor de pacienți“ cu lucrarea „Inițiativa RespiRo pentru astm“, care constituie un proiect al grupului pentru dezvoltarea, implementarea și diseminarea unui model de abordare sistematizată a pacienților cu astm, desfășurat împreună cu Internațional PrimaryCare Respiratory Group și U-Biopred. „Este încercarea noastră de a compensa limitarea posibilităților de intervenție pe care le avem, ca medici de familie, în atingerea și menținerea controlului bolii, ca urmare a interdicțiilor actuale privind obținerea de competențe pentru efectuarea investigațiilor paraclinice necesare diagnosticării și monitorizării bolii (spirometrie), precum și a celor referitoare la inițierea prescrierii compensate a tratamentului cu corticosteroizi inhalatori și combinații ale acestora. Aceste restricții sunt nejustificate și reprezintă unul din motivele pentru care cea mai mare parte a cheltuielior legate de această boală sunt reprezentate de tratamentul numărului mare de exacerbări înregistrate la camerele de garda ale spitalelor“.
Dintre lucrările prezentate de medicii români, am mai reținut concluziile unui studiu privind influența sfatului personalizat asupra deciziei mamelor de a alăpta. Lucrarea prezentată de dr. Emiliana Coștiug (prim-autor dr. Raluca Ghionaru), este o propunere de algoritm decizional în cazul unui scor pozitiv la screeningul pentru tulburările de spectru autist. Lucrarea susținută de dr. Ileana Brînză a oferit un exemplu de creștere a complianței pacientului prin implicarea activă în monitorizarea riscului de evenimente cardiovasculare. Prezentarea făcută de dr. Liviu Ghilencea și dr. Dana Baltă a analizat managementul pacientului cu durere toracică, între abordarea din asistența primară și ghidurile de cardiologie.
Delegația română la WONCA a prezentat și rezultatul unei frumoase colaborări internaționale româno-lituaniene, materializat în două postere și o prezentare orală. 89 de medici români și 79 de medici lituanieni au demonstrat în cadrul unui studiu pe 2.450 de pacienți că utilizarea în screening a chestionarelor simplificate de medicul de familie duce la rezultate similare cu utilizarea chestionarelor standard. În plus, activarea în softul „icMED“ folosit de medicul de familie a chestionarelor de screening și prevenție crește gradul de utilizare și contribuie la un screening eficient.
În cadrul studiului româno-lituanian s-a demonstrat că hiperplazia benignă de prostată se corelează semnificativ cu vârsta, indicele de masă corporală, fumatul și hipertensiunea, astfel că pe baza unui scor determinat prin regresie se poate limita supradiagnosticarea și suprainvestigarea. Lucrările au fost primite cu interes de publicul de la WONCA, așadar există premisele continuării acestor tipuri de proiecte de cercetare realizate cu sprijinul Comunității „icMED“. 

 

Au contribuit: dr. Anca Bălan,
dr. Roxana Dragomir,

dr. Ileana Anca Efrim,
dr. Mihai Iacob,
dr. Jakab Engya,
dr. Mihai Mara,
dr. Irina Angela Radu,
dr. Toth Csongor,
dr. Raluca Zoițanu,
Andreas Kuglis

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe