Newsflash
Diverse

Medici pentru medici

de Dr. Constantin BOGDAN - mai 1 2013
Medici pentru medici
   La prima ediţie a Zilelor medicale ale Colegiului Medicilor Municipiului Bucureşti, reuniune organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, ţinuta ştiinţifică a lucrărilor prezentate, centrate pe actualităţi, a fost asigurată de vârfuri ale medicinii bucureştene, cadre didactice universitare, cercetători sau practicieni cu experienţă. Dar manifestările ştiinţifice medicale sunt frecvente. Ceea ce vreau să subliniez, ca un merit al acestei manifestări, este partea programului care se plasează într-un teritoriu important al misiunii Colegiului: promovarea prestigiului medicilor, solidaritatea cu acei confraţi aflaţi în dificultate, ca urmare a vârstei înaintate, a situaţiei materiale, a îmbolnăvirilor însoţite de dependenţă şi dizabilităţi. Un moment festiv l-a constituit oferirea de diplome de excelenţă pentru întreaga activitate unui număr mare de medici retraşi din activitate, cadre universitare binecunoscute în lumea medicală, în opinia publică, dascăli ai multor generaţii de studenţi şi medici care au preluat ştafeta, continuând una din cele mai nobile misiuni sociale. Spiritul viu, discursul elevat, plin de înţelepciune al premianţilor, în ciuda paşilor mai mici şi mai nesiguri şi a vocii stinse, markeri ai senectuţii octo- şi nonagenare, i-au impresionat pe cei prezenţi. Printre cei omagiaţi, şi sexa- ori septuagenari, poate prea devreme condamnaţi la pasivitate, în pofida unui restant activ şi creativ de experienţă, rămas neîmpărtăşit generaţiilor mai tinere.
   O altă iniţiativă, care a încheiat reuniunea organizată de CMMB şi care ar putea inspira şi alte colegii, a fost Balul de caritate, fondurile colectate fiind donate programului umanitar „Medici pentru Medici“, destinat ajutorării şi susţinerii confraţilor noştri aflaţi în dificultate din motive de vârstă, de sănătate, sociale, economice. Programul s-a născut la începutul anilor ’90 în laboratorul de iniţiative şi proiecte medico-sociale şi comunitare care a fost Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca“. Dat fiind profilul unităţii, mulţi medici vârstnici cu boli cronice, dizabilităţi ori dependenţe solicitau internări, mărturisind că – nu rareori – erau evitaţi de alte spitale. S-a decis atunci să fie internaţi şi ajutaţi potrivit nevoilor (medicamente din donaţiile frecvente la acea dată, îngrijiri la domiciliu cu prioritate). Subsemnatul, implicat total în demers, am schiţat acest program şi m-am adresat regretatului prof. dr. Dan Enăchescu, preşedintele de atunci al Colegiului Medicilor Bucureşti, care l-a acceptat ca parte a activităţilor colegiului. Am asociat şi alţi parteneri – Fundaţia de Îngrijiri Comunitare, cu programe de îngrijiri la domiciliu, Asociaţia Medicilor Pensionari. Între timp, programul a rămas în susţinerea CMMB şi funcţionează şi în prezent, medicii cu nevoi speciale primind sprijin bănesc şi alimente. Ar trebui lărgit şi diversificat în direcţia acoperirii nevoilor de îngrijire şi asistenţă medicală; ar trebui identificate soluţii (şi parteneri) pentru facilitarea internărilor în spitale, instituţionalizării în cămine pentru vârstnici, procurarea de medicamente, acordarea de îngrijiri la domiciliu, analize şi investigaţii, acest important segment de nevoi nefiind acoperit în mod optim. Desigur, este necesar un program generalizat în toată ţara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe