Newsflash
Diverse

Managementul durerii în România

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - aug. 4 2017
Managementul durerii în România
     La câteva săptămâni după desfășurarea la Iași a lucrărilor simpozionului „Durerea perioperatorie”, am coordonat, la București, în perioada 21–22 iulie 2017, o altă întrunire cu o temă apropiată, dar ceva mai generoasă, și anume „Abordarea multidisciplinară complexă a durerii acute și cronice”. Cu excepția autorului acestor rânduri, vorbitorii au fost din București, iar lucrările prezentate au abordat teme actuale la un nivel științific cu nimic mai prejos decât cel de la reuniunile internaționale.
     Astfel, cei peste 400 de medici prezenți au putut asista, de exemplu, la expunerea profesorului Ion Christian Chiricuță, despre rolul tratamentului cu radioterapie în paliație, unde acesta a vorbit despre posibilitățile actuale ale radioterapiei „țintite”, în eliminarea metastazelor și reducerea semnificativă a dimensiunilor tumorale din diverse zone ale corpului. Aceste tratamente, chiar dacă nu vindecă întotdeauna bolnavul, de multe ori îi oferă o calitate acceptabilă a vieții, măsurată uneori în ani. Auditoriul a fost impresionat de pledoaria profesorului pentru munca în echipă (experiența sa din Germania i-a arătat și utilitatea specialistului în durere), dar și de faptul că există o lipsă cronică de aparatură în domeniu, ceea ce reduce în mod dramatic numărul pacienților care ar putea beneficia de un tratament adecvat.
     Alte două prezentări au vizat tratamentul durerilor pacienților cu cancer (dr. Claudia Baia) și rolul psihologiei în tratamentul durerii (psiholog Adina Moraru). Dincolo de bogăția de informații din literatură, au fost prezentate și aspecte din experiența clinicilor în care își desfășoară activitatea, subliniindu-se importanța unui management multidimensional al durerii în care, pe lângă tratamentele farmacologic și chirurgical, se includ și tratamente kinetoterapeutice, psihoterapeutice și, uneori, terapie alternativă.
     O plăcere deosebită ne-a creat prezentarea doctorului Horațiu Ioani, un tânăr neurochirurg format la Cluj și specializat în Marea Britanie, care a prezentat o suită de cazuri rezolvate atât în Marea Britanie, cât și în România. S-a referit la cazuri limită, în care progresele tehnicii s-au împletit cu măiestria chirurgului pentru a reface și consolida diverse segmente ale coloanei vertebrale, acte care au avut drept consecință păstrarea funcționalității și îndepărtarea durerii.
     Au fost urmărite cu atenție și expunerile doctorului Radu Țincu despre durerea postoperatorie, precum și prezentarea susținută de conf. dr. Carolina Negrei despre fibromialgie. Întrucât vorbitoarea a argumentat că acest diagnostic ar fi o provocare interdisciplinară, mi s-a oferit prilejul să-l evoc, la discuții, în context, pe Winston Churchill, care, referindu-se la politica externă a Kremlinului, a spus că este „o enigmă înfășurată într-un mister”. Așa le apare majorității colegilor noștri și fibromialgia!
     Am lăsat intenționat, la urmă, expunerea mea despre controlul durerii, ca știință și artă. Poate nu atât corpul de informații prezentat, cât argumentele în favoarea necesității existenței unor specialiști în durere, care să coordoneze o echipă multidisciplinară în terapia durerii cronice, au determinat aproape o oră de discuții aprinse cu participanții. S-a ilustrat faptul că în anumite afecțiuni boala de bază nu mai există, dar durerea cronică persistă și devine boală în sine. Aici intervine rolul algeziologului, care, pregătit multidisciplinar, poate identifica căile optime de management al acestui tip de durere.
     Nu au lipsit nici observațiile ironice de tipul: „Credeți dvs. că anesteziștii sau neurologii ar fi de acord cu o astfel de specialitate?”. Argumentul meu, că nu inventăm noi roata și că astfel de specialiști există de zeci de ani în toate țările civilizate, nu a părut a fi convingător pentru toți, deoarece mi-au atras atenția că suntem în România și aici lucrurile se mișcă foarte greu.
     Oricum, pentru a rezolva o problemă, trebuie să recunoști mai întâi că ea există. Acesta este și rolul manifestărilor din acest an, pe tema specializării în terapia durerii. Să nu uităm că Asociația internațională pentru studiul durerii va dedica anul următor educației și pregătirii specialiștilor în acest domeniu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe