Newsflash
Diverse

Magneziul și neuroștiințele

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - mai 18 2018
Magneziul și neuroștiințele
    Recent, la Cracovia s-a desfășurat workshopul internațional „Magnesium in neurosciences – preclinical and clinical findings”, organizat de International Society for the Development of Research on Magnesium (SDRM). Cu această ocazie, au fost prezentate și discutate cele mai noi date referitoare la implicațiile magneziului, dar și ale altor cationi, în funcționarea creierului. Au fost abordate numeroase aspecte, plecând de la mecanismele moleculare până la metaanalize ale datelor epidemiologice existente în prezent, referitoare la rolul magneziului în diferite afecțiuni din clinica umană.
    Un colectiv de cercetători din Italia a prezentat date care demonstrează că magneziul modulează permeabilitatea barierei hematoencefalice, arătând că un nivel adecvat de magneziu în organism reduce acumularea de molecule toxice în creier. S-a demonstrat că acest cation reduce efectul toxic al nichelului asupra creierului și diminuează acțiunea epileptogenă a acestuia (Maria Stanoevic, Serbia). Giselle Pickering (Franța) a vorbit despre efectul favorabil al administrării de magneziu în durerea neuropatică și a prezentat date care susțin că mecanismul principal de acțiune în acest caz este blocarea canalului de calciu asociat cu receptorii NMDA, esențiali pentru acțiunea glutamatului în creier. Aceste date sunt în concordanță cu cele care au arătat că magneziul are o acțiune de reducere a durerii (Nechifor M. Magnes Res 2011, 24; 220). S-a demonstrat clinic faptul că administrarea produselor cu magneziu reduce durerea din fibromialgie. Personal, recomand asocierea magneziului în terapia tuturor durerilor de tip neuropatic, în migrenă și în fibromialgie.

Efectul neuroprotector în traumatismele SNC

    Robert Vink (Australia) a evidențiat faptul că deficitul cronic de magneziu este implicat în patogenia unor boli cronice neurodegenerative, cum este boala Parkinson. Tot el, în conferința sa ținută în plen, a arătat că există studii experimentale și clinice care au demonstrat efectul neuroprotector al magneziului și efectul terapeutic al administrării magneziului în traumatismele SNC. Consecutiv traumatismelor creierului și ale măduvei se constată un declin accentuat al concentrației cerebrale de magneziu (și mai ales de magneziu ionic). Administrarea de magneziu în aceste cazuri este necesară, nu numai pentru reducerea edemului cerebral, dar și pentru a limita deficitul cognitiv și disfuncțiile motorii care apar frecvent.
    Neil Boyle (Marea Britanie) a evidențiat faptul că diferiți factori stresanți fizici sau psihologici determină, prin mecanisme diferite, depleția de magneziu. S-a demonstrat pe modele animale experimentale un efect benefic semnificativ al administrării acestui cation în anxietate. Efectul pozitiv al acestei terapii este observat și în clinica umană, dar din cauza complexității anxietății umane sunt necesare studii suplimentare pentru a cuantifica în mod clar beneficiul terapeutic.

Reducerea și prevenirea dependenței

    Echipa românească a prezentat implicarea magneziului în adicții de diferite substanțe. Unul dintre cele mai îngrijorătoare fenomene este introducerea în consum a unui număr mare de noi substanțe psihoactive care determină adicție. Astfel, raportul European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) din 2014 arată că numărul substanțelor psihoactive care determină adicție s-a dublat în ultimii zece ani, iar alte date din 2016 arată că la nivel mondial există circa 500 de substanțe psihoactive adictive noi (NPS).
    Lucrările prezentate de colectivul din România au arătat că magneziul reduce intensitatea dependenței de morfină la șobolani (Nechifor M, Chelarescu D, Miftode M. Magnes Res. 2004, 17;7) și că administrarea de produse cu magneziu diminuează dependența de nicotină și numărul de țigarete fumate de marii fumători (cei care în mod cert sunt dependenți de nicotină). Numeroase studii au arătat că la pacienții adictivi de diferite substanțe există un deficit de magneziu și, uneori, de zinc.
    Noi considerăm că deficitul în magneziu crește vulnerabilitatea la dezvoltarea de adicții și este implicat în mecanismul patogenic de dezvoltare a adicțiilor la multe substanțe psihoactive (Nechifor M. Magnes Res, 2008, 21;5). Stresul crește vulnerabilitatea unei persoane de a dezvolta adicții de diferite substanțe. Stresul este cunoscut ca fiind un factor ce reduce concentrația magneziului și stimulează ieșirea magneziului din celulă (magneziul fiind un cation preponderant intracelular, 99% din acest cation găsindu-se în celule), apoi scade și concentrația magneziului extracelular, favorizând eliminarea acestuia.

Depresia și boala Alzheimer

    Au fost prezentate rezultate noi, atât experimentale, cât și clinice, referitoare la implicarea deficitului de magneziu în depresie (Gabriel Nowak, Eva Poleszak, Polonia) și la efectul benefic al asocierii magneziului cu terapia antidepresivă. Datele prezentate la acest congres sunt în acord cu rezultatele obținute anterior de noi, care arată că nivelul magneziului intracelular este redus la bolnavii cu depresie majoră severă și că sub acțiunea terapiei cu medicamente antidepresive se constată, concomitent cu o ameliorare semnificativă a simptomatologiei la majoritatea bolnavilor, creșterea concentrației intracelulare a magneziului.
    Nicola Veroneze (Italia) a prezentat date clinice care pledează pentru o implicare a deficitului cronic de magneziu în boala Alzheimer. El a arătat că în 13 studii clinice din țări diverse, care au implicat 559 de pacienți cu boala Alzheimer și 381 de subiecți sănătoși, s-a constatat că nivelul magneziului în lichidul cerebrospinal este semnificativ mai redus la bolnavii cu această formă de demență.Vladimir Chubanov (Germania) a prezentat rezultate experimentale noi referitoare la importanța canalelor de magneziu pentru homeostazia acestui ion. Dintre cele aproximativ zece canale pentru magneziu din membranele diferitelor celule, canalele TRPM6 și TRPM7 sunt, în lumina cunoștințelor actuale, cele mai importante. Aceste canale sunt niște proteine bifuncționale, care au un segment de canal și un segment format dintr-o alpha-protein kinază. Funcționarea normală a canalelor TRPM6 la nivel intestinal este esențială pentru menținerea unei concentrații normale a magneziului în organism.
    Excelent plasat în centrul vechi al Cracoviei, congresul a prilejuit numeroase discuții și schimburi de idei între participanți. Cu ocazia acestei manifestări s-a anunțat că viitorul congres mondial de magneziu va avea loc anul viitor la Bethesda, în SUA. Consider că cercetarea medicală fundamentală și clinică din România trebuie să acorde mai multă atenție implicațiilor pe care le au dezechilibrele cationice în patologia umană și, de asemenea, utilizării magneziului și a altor cationi în terapia și în prevenirea unor boli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe