Newsflash
Diverse

Magneziul, de la cercetare la clinică

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - iun. 5 2014
Magneziul, de la cercetare la clinică
    Modul în care se pot transla cele mai noi date ale cercetării fundamentale în practica medicală în folosul omului bolnav, cu referire la domeniul magneziului, a fost abordat la primul workshop european Magneziul în medicina translaţională, ce a avut loc la Smolenice (Slovacia), în perioada 11–15 mai. O a doua direcţie majoră de discuţie a cuprins modalitatea de integrare a cunoştinţelor de biologie moleculară şi genetică în cadrul implicaţiilor normale şi patologice ale cationilor bivalenţi şi consecinţele pentru terapie ale acestor date. Manifestarea a inclus sesiuni de prezentări orale, o sesiune poster şi o masă rotundă, cu discuţii ce au relevat noi direcţii de cercetare şi posibile implicaţii practice. Multe prezentări s-au axat pe relevarea progreselor referitoare la canalele de magneziu şi la transportorii de magneziu şi pe modul în care aceste date fundamentale se pot reflecta în clinică. S-a dovedit că reglarea concentraţiei intracelulare a Mg este deosebit de complexă şi că, pe lângă canalele de magneziu transient receptor potential melastin 6 şi 7 (TRPM6 şi TRPM7), o familie de transportori denumită solute carrier family 41 (SLC41A1/A2), alături de proteina transportoare a magneziului (MagT1), au implicaţii foarte importante (Rhian Touyz, Marea Britanie). Au fost aduse noi date despre implicaţiile magneziului în funcţionarea celulei; s-a dovedit că joacă rolul de mesager secund, este important pentru creşterea celulară şi are o acţiune reglatoare a apoptozei. Keiichi Torimitsu (Japonia) a arătat că necesarul de Mg pentru funcţionarea optimă a neuronilor rămâne de determinat şi a adus dovezi despre acţiunea acestui cation în stimularea me­moriei. O performanţă tehnică deosebită a fost evidenţierea modului de acţiune a magneziului la nivelul receptorilor NMDA (N-metil-D-aspartat) şi vizualizarea domeniului terminal al acestora.
    Proteina SLC41A1, cu rol şi în schimburile Na+/Mg2+, ubicuitară, are importanţă în menţinerea în limite normale a unor funcţii cerebrale. Mutaţii la nivelul ei şi a ciclinei M2 (CNNM2) au fost identificate la pacienţi cu boala Parkinson şi în unele tipuri de schizofrenie; ar putea exista implicaţii şi în patogenia bolii Alzheimer (Martin Kolisek şi Jurgen Vorman, Germania). Rolurile magneziului în diferenţierea şi dezvoltarea celulară sunt mai ample decât se credea. Studii experimentale au arătat că mutaţiile la nivelul TRPM7 determină o diferenţiere anormală a neuronilor dopaminergici cerebrali, dar şi anomalii morfologice ale melanocitelor (Robert Cornell, SUA). Hipomagnezemia de cauză genetică se asociază cu retard intelectual şi convulsii. Mutaţii la nivelul proteinei transportoare de magneziu CNNM2 se asociază cu malformaţii cerebrale şi retard mental (Francisco Arjona, Olanda). Frank Feyerband (Germania) a arătat că magneziul stimulează diferenţierea condrocitelor şi dezvoltatea ţesutului cartilaginos. Aliajele ce conţin Mg au perspectiva de a fi utilizate mai mult în practica clinică (mai ales în ortopedie). Ele reduc reacţia inflamatoare locală şi cresc secreţia de citokine antiinflamatoare, precum IL-4 şi IL-10 (Maria Constantino, Italia).
    TRPM7 are un rol crucial în homeostazia magnezică şi în dezvoltarea embrionară. Acelaşi canal este implicat şi în proliferarea celulelor neoplazice. Frederica Wolf (Italia) a arătat că magneziul favorizează dezvoltarea unor tumori malige primare (nu şi a metastazării). Andrea Fleig (SUA) a susţinut că blocante selective ale TRPM7, precum waixemicina şi alţi compuşi asemănători, au perspectiva de a fi utilizaţi în asociere cu chimioterapia antineoplazică în tratamentul unor forme de cancer. A fost relevat rolul insulinei în reglarea concentraţiei intracelulare a magneziului. Jorg Aschenbach şi colab. (Germania) au arătat că lipsa insulinei perturbă metabolismul magneziului, iar hipomagnezemia reduce efectul insulinei asupra unor ţesuturi. Se stabileşte astfel un circuit vicios cu consecinţe în dezvoltarea complicaţiilor diabetului zaharat. Incubarea unor celule cu insulină a redus efluxul de magneziu din celulă. Acizii graşi cu catenă scurtă influenţează şi ei concentraţia intracelulară a magneziului, stimulând efluxul său din celulă şi având o acţiune directă asupra moleculei SLC41A1 (exchanger Na+/Mg2+). Iată deci că hipomagne­ziemia din DZ, observată de mai mulţi autori, inclusiv în cercetările colectivului nostru (Dosa, Nechifor şi colab.) are mecanisme complexe. Observaţiile noastre publicate, referitoare la rolul scăderii con­centraţiei intracelulare a magneziului, sunt confirmate de aceste cercetări de biologie celulară şi moleculară. Credem că determinarea concentraţiei Mg trebuie făcută la toţi bolnavii diabetici şi că ea nu trebuie să se rezume la concentraţia plasmatică, ci este absolut necesar să se determine concentraţia intraeritrocitară a acestui cation (fapt pe deplin realizabil fără costuri mari). În prezentarea noastră (Mihai Nechifor, Cristina Văideanu, Victoria Papadopol, Iaşi) a  fost evidenţiată relaţia dintre creşterea concentraţiei magneziului intracelular şi a zincului plasmatic şi efectul terapeutic al medicaţiei depresiei majore, precum şi asocierea hipomagneziemiei şi hipozincemiei cu producerea recăderilor. Unul din mecanismele prin care stresul ar putea contribui la declanşarea sau agravarea unor psihoze este acela prin care glutamatul eliberat în cantităţi crescute în creier în condiţii de stres creşte intrarea în neuron a calciului şi măreşte extruzia magneziului. O altă comunicare din România, a lui Alin Ciobică (Iaşi), s-a referit la utilizarea unor modele experimentale de boală Parkinson pentru evidenţierea efectelor magneziului şi ale altor substanţe în  această afecţiune.
    Dintre lucrările poster, menţionăm cercetările colectivului japonez condus de profesorul Kotaro Oka, cercetări referitoare la dozarea magneziului în diferite organite celulare şi la inegalităţile de distribuţie a magneziului în  interiorul celulei, precum şi lucrarea colectivului din Iaşi (Cristina Gales, Carmen Zamfir, Bogdan Stoica, Mihai Nechifor) referitoare  la efectul Mg de creştere a numărului de foliculi primordiali şi a grosimii endometrului la animalele cu diabet experimental streptozotocinic (atât numărul de foliculi, cât şi grosimea endometrului fiind reduse la acestea). Acest fapt ar putea avea consecinţe clinice, deoarece administrarea de magneziu şi combaterea hipomagnezemiei intra- şi extracelulare ar putea diminua tulburările referitoare la reducerea fertilităţii (chiar infertilitate) la unele femei diabetice.
     Manifestarea a confirmat faptul că înţelegerea rolului magneziului şi al altor cationi la nivel subcelular şi celular reprezintă o cale majoră pentru descifrarea mecanismelor patogenice ale multor afecţiuni şi că translarea cât mai rapidă a rezultatelor cercetărilor fundamentale în practica clinică reprezintă o direcţie semnificativă de progres al terapeuticii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe