Newsflash
Diverse

Lupta inegală cu hepatita C

de Dr. Raluca BULEA - mai 31 2016
Lupta inegală cu hepatita C
     Afecțiune cronică gravă, cu deznodământ potențial fatal, infecția cu virusul hepatitei C (VHC) rămâne o luptă greu de dus pentru pacient, o provocare constantă pentru specialistul gastroenterolog sau infecțio­nist care îl îngrijește și o mare problemă de sănătate publică la nivel național, atât din cauza unei prevalențe și rate de mortalitate mai mari decât media europeană, cât și din cauza subdiagnosticării. În acest context, la sfârșitul lunii aprilie, Fundația Renașterea pentru Educație, Cultură și Sănătate (anterior numită „pentru sănătatea femeii“) a anunțat continuarea campaniei naționale „STOP Hepatita“.
     Inițiat în iulie 2014, programul a însemnat testarea a 3.000 de persoane, dintre care 10% s-au dovedit a fi infectate cu unul din virusurile hepatice, după cum a declarat Mihaela Geoană, președinta fundației. Anunțul a fost făcut în cadrul unei dezbateri publice, găzduită de E.S. Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București, care s-a desfășurat sub genericul „Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te“. Scopul acestei noi campanii este informarea publicului, în special asupra faptului că hepatita C a devenit o boală care are un tratament curativ, utilizat și în țara noastră și decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deocamdată doar pentru pacienții cu grad de fibroză F4. În același timp, în cadrul campaniei continuă testările gratuite în vederea stabilirii diagnosticului de hepatită C, testări ce se vor realiza prin caravanele fundației, sau la centrul de excelență al acesteia din București. Noutatea constă în faptul că acum, doar prin intermediul acestei campanii, testarea se face cu ajutorul unei metode neinvazive, prin periaj bucal, în mod gratuit, la prezentarea unui voucher. Voucher-ul se poate obține prin intermediul unei platforme de internet gestionată de dr. Oana Cuzino (www.doc.ro), cea care a prezentat la eveniment atât site-ul, cât și modalitatea de recoltare a probei.
     Opinia specialiștilor a venit din partea prof. dr. Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș“ și a prof. dr. Cristian Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni. Aceștia au subliniat că ne aflăm în fața unei boli care în timp nu se limitează doar la ficat, ci este implicată în mecanismele altor boli cronice și maligne, fapt agravat din cauza absenței unui vaccin eficient. În aceste condiții, este important în primul rând ca pacienții să fie diagnosticați, de preferință într-un stadiu cât mai precoce. În prezent însă,  infecția cu VHC este de multe ori descoperită întâmplător. Soluția infecționistului, a precizat prof. dr. Victoria Aramă, ar fi realizarea unui screening activ în populația generală și mai ales în grupurile cu risc crescut, cum sunt consumatorii de droguri injectabile, care reprezintă rezervorul de infecție. Pe termen lung, toate măsurile de diagnosticare și începere timpurie a tratamentului au un scop care poate părea foarte ambițios, dar care este totuși realizabil: eradicarea infecției cu VHC.
     În ceea ce privește noua schemă de tratament fără interferon, 1.000 de pacienți din cei 2.700 care au intrat în tratament, au finalizat deja schema terapeutică, urmând a fi evaluați prin testarea viremiei după 12 săptămâni pentru a vedea dacă pot fi considerați vindecați.
     Marinela Debu, președinta Asociației paci­enților cu afecțiuni hepatice din România, a precizat că se așteaptă includerea în cazurile eligibile și a pacienților aflați în stadiul F3, explicând că, la nivel uman, este paradoxal să fii nevoit să te îmbolnăvești mai tare pentru a putea beneficia de tratament.
     Dezbaterea s-a încheiat cu o demonstrație a modalității simple de realizare a testului pentru diagnosticarea rapidă a infecției cu VHC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe