Newsflash
Diverse

La Ateneu, cu Tom Kibble şi bosonul Higgs

de Dr. Mariana MINEA - ian. 16 2014
La Ateneu, cu Tom Kibble şi bosonul Higgs
   La final de 2013, Ateneul Român a găzduit prima Conferinţă de Crăciun de la Bucureşti, la 125 de ani de la deschiderea sa ca „palat al ştiinţelor şi artelor“. Lectura conferinţei a fost susţinută de invitatul special, profesorul emerit Tom W. B. Kibble de la Colegiul Imperial din Londra, unul din cei şase cercetători ale căror lucrări au dus la descoperirea bosonului Higgs. Tema conferinţei: „Din ce este făcută lumea?/What is the world made of?“
   Tradiţia Conferinţelor de Crăciun datează în Marea Britanie din 1825. Este vorba de Conferinţele de Crăciun ale Royal Institution, care  au fost inaugurate de fizicianul Michael Faraday, cu scopul de a contribui la educaţia ştiinţifică a tinerilor şi a populaţiei, în general. Începând din 1966, conferinţele de Crăciun au fost televizate de BBC. În spiritul acestor manifestări publice, România devine prima ţară în afara Marii Britanii care organizează Conferinţe de Crăciun. Cea de la Bucureşti s-a desfăşurat sub Patronajul Principesei Margareta a României şi este organizată de Academia Română, Filarmonica „George Enescu“, Institutul de Fizică Atomică şi Clubul Rotary Bucureşti-Curtea Veche.

 

125 de ani de Ateneu

 

   Prima Conferinţă de Crăciun de la Bucureşti a marcat şi aniversarea a 125 de ani de la deschiderea Ateneului Român pentru public, societatea „Ateneul Român“ născându-se din dorinţa unor români de a stimula dezvoltarea conştiinţei naţionale prin arte şi ştiinţe. Conferinţe deschise publicului au mai avut loc în Capitală în cea de-a doua jumătatea a secolului al XIX-lea şi în perioada interbelică.
   La Prima Conferinţă de Crăciun de la Bucureşti au luat cuvântul Andrei Dumitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, vădit emoţionat, şi Nigel Townsend, preşedintele British Council România, care, printre altele, şi-a exprimat speranţa că manifestările vor invita ca lectori şi personalităţi feminine. Academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a susţinut un laudatio pentru Tom Kibble, iar profesorul Sorin Ciulli de la Universitatea Montpellier a trecut în revistă teoriile fizicii, precum ruperea spontană a simetriei. După momentul muzical din Bach, susţinut de Cristina Anghelescu (vioară) şi Viniciu Moroianu (pian), a venit rândul profesorului Tom Kibble să prezinte auditoriului paşii care au dus la emiterea teoriei despre bosonul Higgs: particulele elementare (electroni, quarci, bosoni) şi modul în care interacţionează. Thomas Walter Bannerman Kibble are 81 de ani şi predă fizica teoretică la Imperial College din Londra din 1960. Fellow al Royal Society şi Comandor al Imperiului Britanic, este membru al Societăţii Europene de Fizică al Royal Institution şi altor entităţi, iar în perioada 1985–1991 a fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă Împotriva Armelor Nucleare. La 8 august anul trecut, Tom Kibble a fost unul dintre cei trei cercetători laureaţi cu Medalia Dirac, numită după fizicianul Paul Dirac, pentru lucrările sale din 1964 şi 1967.

 

Particula ce conferă masă şi Nobel

 

   Confirmarea existenţei bosonului Higgs şi, deci, a Modelului Standard al fizicii este, probabil, cea mai importantă descoperire a secolului XXI în fizică. Anunţul emis de CERN, Geneva, la 4 iulie 2012 şi confirmat câteva luni mai târziu, după analizarea altor milioane de ciocniri de particule generate în Large Hadron Collider, a încheiat cu succes o căutare de aproape 60 de ani. Confirmarea a făcut posibilă decernarea Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 scoţianului Peter Higgs şi belgianului FranÎois Englert. Şase oameni au publicat lucrări pe tema bosonului Higgs în 1964, iar profesorul Tom Kibble este unul dintre ei. În 1964, primii care şi-au publicat teoria legată de bosonul dătător de masă au fost britanicul Peter Higgs, pe de o parte, şi, în Belgia, FranÎois Englert şi Robert Brout. Echipa din care făcea parte Tom Kibble, alături de americanii Gerald Guralnik şi Richard Hagen, şi-a publicat lucrările câteva luni mai târziu. Deoarece regula spune că premiul Nobel pentru o categorie poate fi împărţit între cel mult trei persoane, distincţia a fost acordată echipei britanico-belgiene. Fizicianul Robert Brout a murit în 2011, astfel că Nobelul a fost înmânat doar profesorilor Higgs şi Englert. Cu o lună în urmă, Peter Higgs declara unui reporter al publicaţiei „The Telegraph“ că premiul Nobel pentru fizică ar fi putut şi ar fi trebuit să ajungă la trei persoane în viaţă, una dintre ele fiind Tom Kibble. Iar asta nu doar pentru rezultatele pe care le-a publicat în 1964, ci mai ales pentru lucrarea sa din 1967, în care aducea completări importante privind teoria existenţei unui câmp care umple întregul univers şi interacţionează cu particulele fundamentale. Cu cât mai puternică este interacţiunea, cu atât particulele capătă mai multă masă.
   De pe scena Ateneului Român, profesorul Tom Kibble a primit aplauzele celor prezenţi. Succesele din ştiinţă şi tehnologie şi inegalitatea punerii lor în practică de la o zonă la alta fac tot mai necesară comunicarea marilor schimbări care ne marchează epoca, într-un mod accesibil celor mai largi audienţe. Astfel că ideea lui Michael Faraday redevine extrem de acutală, estimează organizatorii primei Conferinţe de Crăciun de la Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe