Newsflash
Diverse

Kisspeptina și amenoreea hipotalamică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 9 2018
Kisspeptina și amenoreea hipotalamică
Prof. dr. George Mastorakos (Atena, Grecia) subliniază că amenoreea funcţională hipotalamică (FHA) este o formă de anovulaţie cronică, ce nu are drept etiologie o cauză organică, dar este asociată cu stresul, anxietatea, scăderea ponderală, activitate fizică excesivă sau o combinaţie între toate acestea.
    Un element puţin cunoscut este rolul reproductiv al kisspeptinei, neurokininei B și dinorfinei. Neuronii secretanţi de GnRH prezintă receptori ai kisspeptinei. Secreţia pulsatilă de GnRH și LH este stimulată de neurokinina B și kisspeptină și inhibată de dinorfină.
    Clinic, FHA este caracterizată de amenoree sau ciclu menstrual neregulat. Ce legătură are stresul cu această patologie?
    Răspunsul este „sistemul stresului”, în care este implicat sistemul nervos central – CRH, locus coeruleus cu implicarea norepinefrinei, sistemului vegetativ simpatic și axei hipotalamo-hipofizo-ovariane –, dar și sistemul vegetativ.
    Profesorul Mastorakos arată că poate exista și o componentă genetică, studii menţionând mutaţii ale FGFR1, PROWR2 etc.
    Factorii metabolici externi acţionează prin adevăraţi „senzori energetici”, influenţând hipotalamusul și axa hipotalamohipofizo-gonadică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe