Newsflash
Diverse

Infertilitatea și o patologie prea puțin cunoscută

de Monica GEORGESCU - iun. 23 2017
Infertilitatea și o patologie prea puțin cunoscută

Endometrioza este o afecțiune ginecologica cronică, progresivă, adesea debilitantă, care se estimează că afectează una din zece femei de vârstă reproductivă, fiind una din principalele cauze de infertilitate feminină. Prima conferință din România dedicată acestei patologii a avut loc la Iași, în perioada 11–13 mai, în cadrul conferinței cu participare internațională „Noi perspective în obstetrică și ginecologie”. Organizatoarea acestui eveniment științific în premieră în România a fost Societatea de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană. Tematica abordată a fost mixtă și a inclus teme ce țin de patogeneza endometriozei, ultrasonografie, abordări terapeutice și relația acestei patologii cu infertilitatea.

 

 

Patogeneză neclară

 

     Până la acest moment, nu există un consens privind originea histologică a endometriozei. Referitor la patogeneza și patofiziologia acestei boli, se propun în momentul de față o serie de teorii. Despre acestea a vorbit în prezentarea sa conf. dr. Costin Berceanu (Craiova). Menstruația retrogradă a fost descrisă încă din anul 1926, însă este considerată și în prezent cea mai acceptabilă dintre teoriile propuse. Prin menstruație retrogradă se produce diseminarea țesutului endometrial la nivelul cavității peritoneale. Acesta proliferează, se implantează și continuă să crească la nivelul diferitelor structuri de la nivelul peritoneului și nu numai, la acest fenomen contribuind și un răspuns imun suboptim al organismului. Mecanismul menstruației retrograde a fost demonstrat la primate și extins la om, fiind susținut de observația că endometrioza apare exclusiv la specii la care există menstruație. O altă teorie vizează diseminarea limfatică sau vasculară, un argument care o susține fiind prezența implantelor endometriozice în locuri neobișnuite, de exemplu în regiunea inghinală sau perineală. Teoria metaplaziei celomice are ca argument faptul ca celulele mezoteliale din peritoneul parietal se diferențiază în țesut asemănător celui endometrial.
     Teoria inducției este o abordare integrativă care se referă la faptul că unii factori hormonali sau biologici pot duce la diferențierea celulelor nediferențiate în țesut endometroid. Din punctul de vedere al dependenței hormonale și al mecanismelor moleculare, au fost descrise mai multe ipoteze, însă există diferențe moleculare clare între țesutul endometriozic și endometru – conf. dr. Costin Berceanu listează supraproducția de estrogen, prostaglandine și citokine în țesutul endometriozic. La pacientele cu endometrioză, răspunsurile inflamatorii și imune, angiogeneza și apoptoza sunt modificate, ceea ce duce la supraviețuirea și proliferarea țesutului endometriozic. Inflamația, caracteristică țesutului endometriozic, este asociată cu supraproducția de prostaglandine, metaloproteinaze, citokine și chemokine. Nivelurile crescute de citokine inflamatorii acute, cum ar fi interleukina 1β, interleukina 6 și factorul de necroză tumorală α sporesc probabil aderența fragmentelor de țesut endometrial pe suprafețele peritoneale, iar metalproteinazele membranare proteolitice promovează în continuare implantarea fragmentelor.
     Cât privește rolul sistemului imun în patogeneza endometriozei, deși multe femei experimentează menstruații retrograde, doar o parte dintre ele dezvoltă endometrioză. Acest lucru se explică prin intervenția sistemului imun, care, în cele mai multe cazuri, oferă un clearance eficient al implantelor endometriozice prin intermediul macrofagelor, al celulelor NK (natural killer) și al limfocitelor. Aceste implanturi nu ajung deci să se fixeze și să prolifereze.

 

Între prevenție și profilaxie

 

     Endometrioza este o boală cronică inflamatorie dependentă de estrogen, care poate fi privită ca o boală sistemică asociată unor deficiențe imunitare. Prevalența endometriozei variază de la 2 la 10% în cazul populației generale, ajungând până la 50% în cazul femeilor infertile. Prof. dr. Nicolae Suciu (București) atrage atenția asupra faptului că s-a dovedit o asociere între endometrioză, bolile autoimune și unele neoplazii. Mai nou, se ridică problema creșterii incidenței anomaliilor morfologice fetale la femeile cu endometrioză. Patogenia acestei patologii fiind incomplet elucidată, prevenția ar reduce riscul pentru comorbiditățile asociate, dar și pentru alte posibile afecțiuni asociate, neidentificate încă.
     Pentru a se reuși realizarea unei prevenții primare, factorii de risc ar trebui studiați și identificați cu mai multă precizie. Expunerea la anumite substanțe chimice din mediu, în special în perioada intrauterină, a fost recent incriminată în apariția mai multor afecțiuni ginecologice, inclusiv endometrioza. Printre factorii genetici recent descoperiți, gena rs11651755 în HNF1B crește riscul de cancer ovarian și endometrioză, fiind o posibilă cale patogenică de legătură între cele două afecțiuni, putând explica și creșterea riscului de tumori ovariene maligne la femeile cu endometrioză. Menarha precoce, expunerea în copilărie la malnutriție sau fumat pasiv, practicarea unui sport de performanță, menstruațiile prelungite în adolescență sunt posibili factori incriminați în apariția endometriozei.
     O dietă alimentară bogată în vitamine, minerale, fermenți lactici și uleiuri de pește este asociată cu ameliorarea calității vieții și diminuarea durerii după tratamentul chirurgical al endometriozei. Deoarece poate fi privită ca o boală sistemică, oportunitatea tratamentului cu imunoglobuline, autoanticorpi și imunomodulatoare ar putea fi evaluată pe viitor, alături de identificarea mai precisă a factorilor de risc genetici, dar și de mediu. Prof. dr. Nicolae Suciu consideră că managementul endometriozei, inclusiv prevenția, ar trebui integrat în implementarea unor strategii care să includă educația populației privind contracepția orală, planificarea familială și lactația prelungită, în special în zonele cu resurse financiare modeste.

 

O altă formă de endometrioză

 

     Adenomioza este o afecțiune ginecologică frecventă la femeile de vârstă reproductivă. Este o formă de endometrioză caracterizată de prezența glandelor și a stromei endometriale ectopice la nivelul miometrului, rezultând în creșterea globală în volum a uterului. Frecvent asimptomatică, poate determina apariția unor simptome nespecifice, comune altor patologii ginecologice, precum menoragia și dismenoreea. Prof. dr. Dorin Grigoraș (Timișoara) atrage atenția că peste 80% din femeile cu adenomioză prezintă în asociere o altă patologie ginecologică, cele mai frecvente fiind leiomioamele uterine, polipii endometriali sau hiperplazia endometrială. De asemenea, coexistența endometriozei este frecventă, studiile recente sugerând existența unui mecanism fiziopatologic comun. Nu în ultimul rând, incidența carcinomului endometrial a fost raportată mai crescută la pacientele cu endometrioză, impunând diferențierea de posibila transformare malignă a leziunilor adenomiotice. Cunoașterea acestor asocieri este esențială pentru un diagnostic corect și un management adecvat. Tratamentul adenomiozei poate fi o provocare. Histerectomia rămâne singura variantă curativă, însă nu este întotdeauna o opțiune acceptată, în special pentru femeile care doresc păstrarea fertilității.
     În continuarea discuției pe marginea acestei patologii, prof. dr. Radu Vlădăreanu (București), președintele Societății de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană, a vorbit despre ultrasonografie în diagnosticul adenomiozei, prezentând cu acest prilej câteva cazuri interesante, iar dr. Ioana Păvăleanu (Iași) a prezentat rezultatele unui studiu care pune adenomioza în relație cu sarcina obținută spontan și complicațiile acesteia. Cu acest prilej, au fost selectate 46 de cazuri cu adenomioză severă (uter voluminos, cu pereți cu grosime anormal de mare, cu interfața endometru-miometru extrem de dificil de vizualizat, cu asimetrie severă a pereților uterini, cu grosimea zonei de joncțiune de peste 12 mm sau prezența de chisturi intramiometrial și zone focale de adenomioame) și 60 de cazuri de adenomioză normală, care au fost urmărite de-a lungul sarcinii obținute spontan. Grupul de control a fost reprezentat de paciente de aceeași vârstă și paritate. S-a observat asocierea adenomiozei cu endometrioza externă în 27 de cazuri, din care 14 de endometrioză profundă. Nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri de studiu în ceea ce privește nașterea prematură, ruptura prematură de membrane, feții mici pentru vârsta de gestație, prezentațiile distocice, operațiile cezariene de urgență pentru suferință fetală, cazurile de nou-născuți cu scor Apgar sub 7 la cinci minute. Rezultatele acestui studiu sunt în contradicție cu cele din centrele de reproducere umană asistată, o explicație pentru aceste rezultate putând fi numărul mic de cazuri incluse.

 

Chirurgia endometriozei

 

     Tratamentul chirurgical era recomandat în cazul endometriozei simptomatice și atunci când aceasta se asociază cu infertilitatea, însă prof. dr. Elvira Brătilă (București), coorganizator al reuniunii, atrage atenția asupra faptului că 80% din cazurile de durere cronică pelvină se asociază cu leziuni de endometrioză, iar jumătate din pacientele operate pentru endometrioză suferă o reintervenție în doi până la cinci ani.
     Evaluarea preoperatorie este deosebit de importantă: chestionare de simptomatologie, imagistică. De asemenea, trebuie stabilită indicația chirurgicală și tehnica folosită. Societatea americană de reproducere asistată spune că endometrioza nu mai trebuie privită ca o boală care necesită tratament chirurgical, ci ca una care poate beneficia de tratament medical, având ca backup tratamentul chirurgical. Conduita terapeutică ține de tipul leziunilor, de asocierea simptomatologiei sau a infertilității.
     În tratamentul chirurgical al chistului endometriotic, se poate face chistectomie sau drenaj și ablație. Când capsula este aderentă, se poate folosi terapia în trei pași – drenaj, tratament cu analogi GnRH trei luni și apoi chistectomie – sau se poate face chistectomie și ablație. Chistectomia are o rată de recurență mult mai mică și un impact mai bun asupra simptomatologiei dureroase, însă 30% din paciente vor necesita tratament hormonal dacă nu doresc să procreeze în perioada imediat următoare tratamentului chirurgical. În ceea ce privește drenajul și ablația, trebuie menționat că cele mai multe dispozitive de electrochirurgie pot distruge țesutul ovarian subiacent.
     Recomandarea tratamentului chirurgical ține de vârsta pacientei, de rezerva ovariană și de intervențiile chirurgicale anterioare. Poziționarea uni- sau bilaterală a chisturilor este, de asemenea, importantă în decizia conduitei terapeutice. În endometrioza simptomatică, prima intervenție stabilește diagnosticul și trebuie să realizeze și excizia leziunilor. Intervențiile subsecvente scad substanțial rezerva ovariană. În endometrioza de grad III sau IV cu intervenții chirurgicale în antecedente, pentru obținerea unei sarcini este bine să se recomande pacientei un procedeu de reproducere asistată. Dacă aceasta dorește să amâne momentul procreării, se recomandă tratament medical pe termen lung, pentru a preveni recurența bolii. De asemenea, pacienta trebuie informată asupra repercusiunilor asupra fertilității și complicațiile specifice – simptomatologia dureroasă poate persista și după excizia leziunii.
     Participanții la conferință l-au putut urmări în transmisiune directă de la Rouen (Franța) pe dr. Horace Roman, care a realizat o excizie de disc rectal cu rezecție sigmoidă la o pacientă de 24 de ani cu endometrioză colorectală bifocală, asociată cu infertilitate. Disecția a fost făcută cu tehnologia Plasma Jet, disponibilă și în România la București și Târgu Mureș. Avantajul acestei tehnici este că nu există difuzie laterală, nici în profunzime, timpul operator fiind, de asemenea, redus.

 

Fertilitate și infertilitate

 

     Endometrioza este una din cauzele principale ale infertilității feminine. Despre obținerea unei sarcini la pacientele cu endometrioză prin tehnici de reproducere umană asistată a vorbit prof. dr. Mircea Onofriescu (Iași), organizatorul conferinței. Calitatea scăzută a ovocitelor în cazul pacientelor cu endometrioză este o urmare a mediului folicular modificat. De asemenea, intervențiile chirurgicale repetate scad substanțial rezerva ovariană, nefiind recomandate decât în cazuri speciale.
     În ceea ce privește tratamentul medicamentos, blocarea axului gonadal cu agoniști GnRH în endometrioza severă permite atât tratamentul acesteia, cât și inhibarea glandei pituitare înaintea procedurii de fertilizare in vitro. Insuficiența ovariană determinată de chisturile endometriozice impune stimularea ovariană convențională sau protocoale adaptate în cazul răspunsului suboptim la aceasta. Crioconservarea, donarea de ovocite sau de embrioni sunt alte opțiuni care trebuie luate în considerare în cazurile de o severitate deosebită. În România, însă, aceste proceduri sunt dificile, țara noastră neavând o lege a reproducerii umane asistate, amintește profesorul Onofriescu.
     Mai mult de un sfert din femeile de vârstă reproductivă fumează, obiceiul căpătând amploare în special în ultimele decade. Pe lângă efectele cardiorespiratorii negative cunoscute, substanțele toxice din fumul de țigară influențează negativ și rata de fertilitate a femeilor și a bărbaților. Despre acest subiect a vorbit pe larg prof. dr. Ștefan Buțureanu (Iași). Literatura medicală din ultimii ani conține peste o mie de articole dedicate studiului efectului fumatului asupra fertilității feminine. Se consideră că până la 13% din infertilitatea feminină este cauzată de fumat, însă 78% din femei nu cred că există o asociere între infertilitate și fumat. Cele mai multe femei (peste 90%) știu că fumatul poate determina boli respiratorii și cancer pulmonar, boli de inimă și complicații ale sarcinii, dar mai puțin de 30% sunt conștiente de implicațiile fumatului asupra fertilității, osteoporozei, menopauzei precoce, sarcinii ectopice sau cancerului cervical.
     Fumatul unui pachet pe zi și fumatul înainte de vârsta de 18 ani au fost asociate cu un risc crescut de infertilitate. De asemenea, fumatul activ a fost asociat cu o scădere a ratei de concepție atât la șase luni, cât și la un an, datele fiind corelate cu numărul de țigări fumate pe zi. Șansele de a concepe natural pentru un singur ciclu la fumătoare sunt mai mici cu 72%, proporție variabilă cu numărul de încercări, dar și cu numărul de țigări fumate pe zi. De asemenea, prezența nicotinei a fost detectată în lichidul folicular al femeilor expuse fumatului pasiv, chiar și în cazurile în care acestea au declarat că nu au parteneri fumători.
     În ceea ce privește efectul fumatului asupra rezervei ovariene, s-a observat o instalare a menopauzei cu până la patru ani mai devreme în cazul femeilor fumătoare. Efectul este dependent de doză și sugerează ca fumatul poate accelera depleția foliculară ovariană. Nivelurile bazale de FSH sunt cu 66% mai ridicate la tinerele fumătoare față de nefumătoare și cu 39% mai mari la fumătoarele pasive față de nefumătoare. De asemenea, fumătoarele necesită de două ori mai multe încercări de FIV pentru a concepe decât nefumătoarele, șansele unei fumătoare de a concepe pe un ciclu de FIV fiind mai mici cu 62%.
     Dintre femeile fumătoare care rămân însărcinate, 19–30% continuă să fumeze, cu efecte nocive asupra dezvoltării sarcinii și a fătului. Fumatul în sarcină este responsabil de 15% din totalul sarcinilor premature, de 20–30% din cazurile de greutate mică la naștere și de aproximativ 10% din numărul de nașteri cu feți morți. Fumatul mai crește și riscul de sarcină ectopică și avort spontan prin alterarea funcțiilor tubare și a receptivității uterului. În concluzie, impactul negativ al fumatului asupra fertilității feminine este demonstrat la mai multe niveluri, renunțarea la fumat fiind o soluție posibilă și relativ eficientă pentru femeile cu dificultăți de a concepe, dacă nu există și alte cauze. În plus, deși fumatul nu a fost definitiv legat de reducerea fertilității masculine, sunt dovezi că parametrii spermei și testele de funcționalitate ale spermei sunt cu 22% mai slabe la fumători față de nefumători.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe