Newsflash
Diverse

Încălzirea globală și alergia la polen

Încălzirea globală și alergia la polen
     Înțelegerea proporțiilor epidemice pe care afecțiunile alergice le-au dobândit în ultimele decenii și identificarea unor strategii eficiente de profilaxie primară sunt întrebări la care medicina modernă încearcă să ofere un răspuns cuprinzător.
     Alergiile sunt o reală problemă de sănătate publică nu doar la nivel mondial, ci și în țara noastră. Se estimează că aproximativ 50 de milioane de persoane din Statele Unite și până la 30% din populația Europei suferă de rinită sau conjunctivită alergică, iar la nivel european 20% din populație suferă de astm bronșic.
     Conform datelor publicate de International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC), prevalența globală a alergiei la polen la copiii între 13 și 14 ani este de 22,1%. Acest tipar al prevalenței înalte a alergiilor la agenți inhalatori este respectat și în România, unde cu fiecare an numărul persoanelor alergice crește, mai cu seamă în rândul populației pediatrice. 
     Alergiile sunt afecțiuni cauzate de un răspuns anormal al sistemului imun. La persoanele alergice, sistemul imunitar reacționează exagerat la doze mici de agenți inofensivi, de obicei proteine, întâlniți în mod obișnuit în mediul înconjurător (acarieni, mucegaiuri, polenuri, epitelii de animale, unele alimente) și față de care, în condiții fiziologice, imunitatea nu are un răspuns exagerat. Afecțiunile alergice survin în general la indivizii cu o anumită predispoziție genetică de a deveni sensibilizați, denumită diateză atopică. Atopia crește riscul dezvoltării de afecțiuni alergice. Când unul din părinți este alergic, copilul are un risc de 20–30% de a deveni alergic. Acest risc crește până la 80% în cazul în care ambii părinți sunt alergici, și este în general mai mare atunci când mama este alergică.
     Diateza atopică nu explică per se numărul tot mai mare al persoanelor alergice. De bună seamă, interacțiunea cu factorii de mediu înclină balanța în favoarea dezvoltării bolilor atopice. O serie de date vin să susțină această ipoteză.
     Evaluarea relației cauză–efect a modificărilor climatice și escaladarea numărului de indivizi alergici reprezintă un subiect de interes pentru cercetători. Printre factorii de mediu care explică prevalența înaltă a astmului se numără poluarea, modificarea dietei, urbanizarea, condițiile socio-economice crescute, fumatul matern sau ipoteza igienei. Aceasta din urmă constituie un argument în favoarea dezvoltării atopiei în general și definește polarizarea răspunsului imun către celulele T helper 1 și reducerea sensibilizării mediate de limfocitele T helper 2, în contextul expunerii precoce la agenți infecțioși. Sub umbrela ipotezei igienei sunt cuprinse, de asemenea, creșterea administrării medicamentelor antimicrobiene sau reducerea expunerii la endotoxine. Acești factori ar putea explica parțial creșterea predispoziției către atopie, însă nu constituie argumente general valabile pentru evoluția ulterioară către astm bronșic.
     Un alt factor de care trebuie să ținem cont este reprezentat de modificarea profilului concentrației de polen atmosferic, în condițiile încălzirii globale. Polenul este alergenul cel mai răspândit în zona temperată și poate proveni de la arbori, arbuști, graminee, ierburi și buruieni. Alergiile sezoniere încep să își facă simțită prezența încă din luna februarie. În cursul primăverii, arborii înfloresc iar polenul acestora este purtat de curenții de aer, ceea ce coincide cu debutul simptomelor respiratorii și/sau oculare. Polenul de ierburi produce îmbolnăviri primăvara târzie și vara, iar cel de buruieni – toamna. Astfel, alergia la polen, cunoscută și sub denumirea de polinoză, este condiționată în ceea ce privește momentul debutului de perioada de înflorire și eliberarea în atmosferă a particulelor de polen.
    Sub aspect clinic, alergia la polen îmbracă diferite forme, de la manifestări conjunctivale și nazale, până la astm bronșic. De asemenea, aproximativ 50–70% din persoanele alergice la polen reacționează la ingestia de alimente prin „sindromul alergic oral“ sau sindromul polen–fructe sau legume. Acesta devine manifest clinic, în general, în cursul sezonului de polenizare și constă în prurit și/sau edem la nivel oral și faringian, ca urmare a ingestiei de fructe și/sau legume nepreparate termic. Manifestările sunt în mod obișnuit autolimitate însă, rareori, pot evolua către anafilaxie.
     Pentru alergiile sezoniere sunt responsabile, alături de polen, și anumite mucegaiuri. Acestea din urmă sunt fungi microscopici, răspândiți la nivelul întregului glob, ce se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată și la o temperatură ambiantă de peste 10ºC. Fungii atmosferici sporulează în perioade însorite și, similar polenurilor, plutesc în aer și sunt purtați de vânt la distanțe mari de sursă. În zona temperată, sporulația este mai intensă la sfârșitul verii. De aceea, manifestările alergiei la mucegaiurile de exterior au un tipar sezonier și se agravează în special vara și toamna. În schimb, mucegaiurile de interior produc simptome pe tot parcursul anului.
     Omul de știință american Lewis Ziska a confirmat rolul modificărilor climatice asupra creșterii concentrației de polen, prin cuantificarea polenului eliberat de plante crescute în camere cu dioxid de carbon. Astfel, fără îndoială, încălzirea globală are un rol semnificativ în escaladarea numărului indivizilor sensibilizați.
     Creșterea incidenței și prevalenței astmului bronșic, precum și a severității acestei afecțiuni, poate fi plasată în contextul modificărilor climatice. Numărul mare de astmatici se suprapune nivelului înalt al concentrației de dioxid de carbon din atmosferă și creșterii temperaturii globale. Atât temperaturile înalte, cât și poluarea reprezintă factori care cresc concentrația polenului atmosferic și extinderea sezonului de polenizare. Alergenicitatea polenului crește, de asemenea, în condițiile unor temperaturi ridicate.
     Rolul sensibilizării la aeroalergene în astmul bronșic este binecunoscut. Creșterea accelerată a plantelor, debutul mai rapid și prelungirea sezonului de polenizare, creșterea concentrației și a alergenicității polenului atmosferic, observate ca urmare a încălzirii globale, sunt, de bună seamă, factori care vin să explice prevalența înaltă a astmului bronșic și severitatea exacerbărilor. Modificările climatice presupun, de asemenea, o expunere precoce, în cursul primilor ani de viată, la doze mari de polen intens alergenic, ceea ce explică nu doar prevalența ridicată a astmului bronșic, ci și dezvoltarea altor afecțiuni prin sensibilizare IgE mediată, precum rinoconjunctivita alergică sau dermatita atopică.
     Ziska și colaboratorii săi au demonstrat, încă din anul 2003, faptul că Ambrosia artemisiifolia, responsabilă pentru un număr mare de sensibilizări, produce o concentrație superioară de polen în mediul urban, comparativ cu mediul rural. Această observație poate fi pusă pe seama factorilor diferiți de mediu, respectiv a concentrației mai înalte de polen și a temperaturilor mai ridicate din zonele urbane, și poate explica prevalența mai scăzută a afecțiunilor atopice în zonele rurale.
     În concluzie, creșterea nivelului atmosferic de dioxid de carbon și încălzirea globală au condus către o producție mai ridicată de polen și, implicit, către o creștere a expunerii la acest factor alergen. Sezoanele de polenizare sunt mai îndelungate, iar polenul este mai intens alergenic. Modificările de mediu conduc totodată la creșterea incidenței alergiei la mucegaiuri. Toate acestea sunt premise ale unui risc înalt de sensibilizare și explică prevalența înaltă și în creștere a afecțiunilor alergice, precum și severitatea manifestărilor atopice.
     Creșterea conștientizării impactului pe care îl au modificările de mediu asupra sănătății publice este perfect justificată. În fața acestei probleme de interes mondial, clinicienii alergologi dețin un rol esențial. Abordarea optimă pe care trebuie să o aibă aceștia presupune diagnosticul precoce, educarea pacientului și terapia adecvată, care controlează simptomatologia, reduc apariția comorbidităților și ameliorează semnificativ calitatea vieții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe