Newsflash
Diverse

În urgenţe, întâi salvezi, apoi îţi pui întrebări

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 14 2014
În urgenţe, întâi salvezi, apoi îţi pui întrebări

Medicina de urgenţă din România este domeniul în care s-au obţinut cele mai spectaculoase progrese, ea bucurându-se de o bună recunoaştere internaţională. Tot mai mulţi tineri sunt atraşi de sistemul de urgenţă, spunea dr. Cristian Grasu (foto), preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România (ASAR), cu ocazia celei de-a 15-a ediţii a Conferinţei naţionale de medicina de urgenţă, desfăşurată în această toamnă la Poiana Braşov. Conferinţa a fost marcată de prezenta ministrului sănătăţii, dr. Nicolae Bănicioiu, a secretarului de stat, prof. dr. Dorel Săndesc, şi a directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, gen. Marcel Opriş.

 

 

Tema conferinţei de anul acesta se referă la modul în care poate fi interpretată specialitatea de medicină de urgenţă. Dr. Cristian Grasu: „Este o supraspecializare sau un summum de specializări pe fiecare din domeniile medicinii? Unde se opreşte nivelul de pregătire al celor din medicina de urgenţă? Către ce trebuie să tindem? Către o aprofundare a cunoştinţelor specifice urgenţelor sau către cunoaşterea aprofundată a tuturor aspectelor urgente din toată medicina?“
Noutatea ediţiei din 2014 a conferinţei o reprezintă participarea atât internă, cât şi internaţională, spune preşedintele ASAR, organizatorul conferinţei, amintind, printre personalităţile prezente, pe prof. dr. Terrence Mulligan, profesor asociat la Universitatea din Maryland şi şeful programelor internaţionale de medicină de urgenţă (International Emergency Medicine Program), şi pe James Lennon, vicepreşedinte la HKS, Dallas, companie care oferă soluţii de arhitectură în multiple domenii, inclusiv cel medical, şi care desfăşoară un parteneriat cu American College of Emergency Physicians. Tot la acest capitol s-au înscris şi prezentarea dosarului electronic de sănătate (DES), făcută de dr. Marius Filip, responsabil al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru programul DES, prelegerea profesorului Mulligan despre evoluţia globală a medicinii de urgenţă şi cursul de management al fluxurilor de pacienţi în departamentul de urgenţă, precum şi expunerea lui James Lennon despre cum ar trebui să arate unitatea de primiri urgenţe (UPU) a viitorului.

 

Maşinile sună la 112

 

„Ceea ce faceţi dumneavoastră, mai nou şi cu sprijinul nostru, este o schimbare totală de paradigmă în România“, le-a transmis urgentiştilor generalul Opriş. Făcând o scurtă incursiune prin datele statistice, el arată că sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, „interfaţa cea mai cunoscută, apreciată şi folosită în România“, a primit anul trecut în jur de 6,5 milioane de apeluri. „112 este locul în care nişte doamne, operatoare ale acestui serviciu, vă protejează pe dvs. de înjurături şi abuzuri“.
Din aceste 6,5 milioane de apeluri sosite la 112, aproximativ 72% sunt cazuri medicale, din care 65% sunt cazuri tratate de serviciile de ambulanţă. O parte dintre ele sunt rezolvate de SMURD, „dar cu alte caracteristici decât le rezolvaţi dumneavoastră“, iar sub 1% sunt cazuri complexe de intervenţie multiinstituţională, care necesită o coordonare specială. Întreaga activitate de la 112 este înregistrată, în conformitate cu legea, fiind pusă la dispoziţia justiţiei: „Privind acolo, se constată că sistemul medical de urgenţă acţionează corect şi în beneficiul cetăţenilor“.
În viitor, mai spune generalul Opriş, toată activitatea din jurul acestor infrastructuri electronice se va amplifica: „În trei-patru ani, maşinile vor fi dotate cu dispozitive automate care vor apela serviciul 112, dacă se întâmplă ceva cu maşina“.

 

Managementul pacientului intoxicat

 

La nivel internaţional, sistemul medical de urgenţă se afla până nu demult într-o mare criză, spune prof. dr. Terrence Mulligan, care a oferit, în prezentarea sa, o viziune globală asupra dezvoltării medicinii de urgenţă. Specialistul american a iniţiat şi participat la programele de dezvoltare a medicinii de urgenţă şi a sistemelor de tratare a afecţiunilor acute în peste 36 de ţări. În unele ţări, ca de exemplu România, s-au întâmplat foarte multe lucruri bune în ultimii 15 ani în ceea ce priveşte calitatea serviciilor pentru pacienţii care intră în sistemul de urgenţă, dar mai sunt multe de făcut. Pentru aceasta este nevoie să se construiască un sistem de urgenţă şi de terapie intensivă perfect: „Nu doar doctorii şi asistenţii trebuie să facă acest lucru“.
Seria de expuneri a profesorului de la Maryland a început cu un curs de toxicologie, în cadrul căruia a făcut o prezentare generală a felului în care trebuie abordat pacientul intoxicat, aflat într-o fază acută. După o scurtă introducere în problematica pacientului otrăvit, în stare critică, a vorbit despre toxidroame, respectiv, despre situaţiile în care o pastilă poate ucide un copil. Într-o altă sesiune de discuţii, profesorul a abordat subiectul polipragmaziei şi intoxicaţiilor la pacienţii în vârstă, utilizarea medicamentelor psihotrope în diferite ţări, felul în care poate fi manageriat pacientul intoxicat, agitat, şi problemele legale cu privire la aceste aspecte.
Motivul pentru care profesorul Mulligan a dorit să vorbească despre pacienţii intoxicaţi este acela că „ei sunt cazurile cele mai grave care ajung la noi“. Pacienţii otrăviţi, intoxicaţi sau în supradoză mor cel mai adesea din cauza problemelor respiratorii sau cardiovasculare. De aceea, dacă nu se ştiu multe despre antidoturi sau despre substanţa pe care a consumat-o pacientul, atenţia medicului trebuie să se îndrepte asupra circulaţiei şi stabilizării respiratorii. Însă cel care preia un pacient intoxicat trebuie să aibă în vedere şi că acesta „poate fi lovit la cap sau că intoxicaţia lui apare în urma unei vătămări corporale sau poate că ambele sunt valabile. Gândiţi-vă la traumă, la hipoxemie, la hipoglicemie, pe care de multe ori o uităm“. Deseori se ratează o eventuală a doua otrăvire. Poate că este vorba de o intoxicaţie cu două sau trei toxine. La copii, mai ales, „trebuie să vedem ce medicamente se găsesc în casă la îndemână, să căutăm semne, poate muşcături, urme pe piele“.
Profesorul Mulligan a prezentat, apoi, elementele ABC-ului în managementul pacientului intoxicat, subliniind că „nu este nevoie de foarte multe date pentru a identifica ce medicament a folosit pacientul“. Trebuie examinate semnele vitale (presiunea arterială, pulsul, rata respiraţiei, temperatura), examenul fizic (ochi, piele, abdomen, vezică). De asemenea, electrocardiograma trebuie făcută la toţi aceşti pacienţi: „Semnele vitale, examinarea fizică şi electrocardiograma dacă le cumulăm ne pot da un indiciu referitor la tipul de drog pe care l-a folosit persoana respectivă, identificând astfel toxidromul“.
Specialistul american a vorbit şi despre supradozarea antidepresivelor triciclice. Problema cu aceste antidepresive este că foarte uşor se poate trece de la doza prescrisă la o supradoză. În aceste situaţii, paramedicii sau medicii de urgenţă sunt foarte importanţi, pentru că respectivul pacient poate avea diverse atacuri sau probleme respiratorii chiar în timp ce discută cu medicul: „Jumătate din persoanele care mor de triciclice au fost găsite în viaţă de medicii de la urgenţe, iar 23% din atacuri apar în timp ce vorbiţi cu pacientul: acum vorbiţi şi în secunda următoare intră în atac“. El le recomandă urgentiştilor ca, dacă au o suspiciune de supradoză sau de intoxicaţie, să nu se gândească mai întâi la substanţele ingerate, ci, înainte de a pune diagnosticul, să trateze pacientul: „Daca pacientul este instabil, îl salvăm mai întâi şi abia apoi încercăm să aflăm care este motivul otrăvirii şi ce fel de otravă a folosit“.

 

Leziunile coloanei pot induce complicaţii extreme

 

Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică a Spitalului de Copii „Marie Curie“, a expus actualităţile în domeniul ortopediei pediatrice, riscurile pe care le prezintă traumatismele de coloană vertebrală, în special cea cervicală, „unde riscul mortalităţii este foarte mare“, şi lucrurile simple care pot lua o turnură complicată. Potrivit profesorului Burnei, ortopedia pediatrică este o specialitate care, în România ultimilor şase-şapte ani, a fost văduvită de pregătirea unor tineri, „motiv pentru care acum, o parte din urgenţe sălăşluiesc în toate direcţiile în care nu sunt specialişti în domeniul acesta“. Medicul spune că punctul-cheie al unei bune funcţionări în rezolvarea urgenţelor îl reprezintă existenţa unui sistem de comunicare, în care de la momentul preluării bolnavului „medicii care au fost acolo să comunice datele către spital, medicul de urgenţă, respectiv, medicul şef de gardă, astfel încât noi să fim pregătiţi, să ştim exact ce avem, ca să nu ne ia prin surprindere“. Totodată, el şi-a manifestat disponibilitatea de a participa la realizarea unui tratat pentru medicina de urgenţă, în care „să fie trecute principalele probleme din fiecare specialitate“.
În prezentarea sa, profesorul Burnei a făcut o trecere în revistă a tipurilor de fracturi întâlnite la copii, consecinţele şi complicaţiile cauzate de proasta diagnosticare şi efectul intervenţiilor nu tocmai corecte. Copilul nu este un adult în miniatură, atrăgea atenţia acesta. Dacă e să ne referim doar la coloana vertebrală, trebuie ştiut că la aceşti pacienţi flexibilitatea ei este mult mai mare decât cea a măduvei spinării: „Putem întâlni uneori leziuni ale măduvei spinării fără să găsim un corespondent la nivelul coloanei vertebrale, a părţilor osoase şi ligamentare“. De aceea, în aceste cazuri, diagnosticul se pune după 24 de ore. E drept, ele reprezintă numai 1% din fracturile pediatrice, dar, deşi aparent este foarte puţin, în realitate este foarte mult, spune medicul, „pentru că fracturile pediatrice sunt foarte numeroase“. Ele apar mai frecvent la copiii sub vârsta de opt ani, cu localizare în proporţie de 70% la primele vertebre cervicale, faţă de adult, unde numai 16% din fracturi au aceste localizări. Tot mai frecvente sunt la copil şi leziunile mielice: „În momentul în care s-au fracturat C1 şi C2, în aceeaşi zonă este posibil să apară şi leziuni ale măduvei“. Prin urmare, imobilizarea cu guler cervical este foarte importantă, deoarece există riscul ca aceste leziuni să apară şi pe parcurs. Pe lângă lezarea măduvei, pot apărea leziuni cu potenţial de inducere, în cel mai scurt timp, a leziunilor vasculare sau nervoase care pot determina complicaţii mult mai grave, cum ar fi „apariţia unui sindrom de ischemie acută, de exemplu, care în 90% din cazuri este mortal“.

 

Trei sferturi din politraumatizaţi au traumatisme toracice

 

Problematica traumatologiei toracice a fost dezvoltată de dr. Valentin Calu, medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti. Este o problemă care a preocupat lumea medicală din cele mai vechi timpuri, spune el: „În prezent, 75% din politraumatizaţi au traumatisme toracice, responsabile de până la un sfert din decese“. Aceştia sunt pacienţii care de cele mai multe ori nu mai sunt „prinşi în viaţă“ nici de ambulanţe, oricât de repede ar ajunge la ei. În plus, de multe ori, chiar dacă ajung la spital, în câteva ore pot să moară – cazurile cu obstrucţie de căi respiratorii, pneumotorax sufocant, cu hemoragie sau cu tamponadă cardiacă. Uneori, şi cei care supravieţuiesc venirii la spital, intervenţiei chirurgicale şi tuturor celorlalte manevre la care sunt supuşi pot deceda prin complicaţii pulmonare, sepsis sau, „din păcate, câteodată, prin leziuni nediagnosticate, atunci când acţionează principiul mirajului primei leziuni – mergi pe cea care ţi se pare mai gravă şi îţi scapă una şi mai gravă, neobservată“.
În prezentarea sa, medicul de la Elias a vorbit despre traumatismele toracice închise şi deschise, insistând asupra unor situaţii mai frecvente, ilustrate din abundenţă cu imagini surprinse în activitatea sa. Ca management, traumatismele toracice deschise sunt grave, dar, din fericire, 85% din cele care ajung la spital necesită doar o evaluare diagnostică, fiind suficient tratamentul conservator. La restul de 15% însă, trebuie intervenit chirurgical – pe „leziunile de căi aeriene, de cord şi de vase mari“.

 

Dosarul electronic de sănătate – ocolit de furnizorii de servicii medicale

 

Peste 2,7 milioane de dosare electronice de sănătate erau iniţiate la începutul lunii septembrie, spune dr. Marius Filip, reprezentantul CNAS. Puţin peste 4.800 de instituţii sau furnizori de servicii medicale au transmis documente medicale în dosarul pacientului, din care majoritatea (4.741) era reprezentată de medici de familie şi doar 72 de unităţi ambulatorii şi spitaliceşti. „Încă nu există obligaţia legală de a transmite aceste date, dar 5.880 de medici au încărcat deja în DES datele pacienţilor lor“, a spus Marius Filip, încercând să justifice numărul mic de furnizori cuprinşi în program.
Medicul a făcut o trecere în revistă a celor mai importante elemente legate de dosarul electronic al pacientului, care ar putea fi utilizat intensiv de medicii de urgenţă atât în urgenţa de prespital, de pe ambulanţă, cât şi la camera de gardă: „Se încearcă realizarea unui sistem de acces facil la dosar al sumarului de urgenţă, fără acordul pacientului, astfel încât medicul din spital să vadă datele în timp real“.
Dosarul electronic de sănătate urma să fie obligatoriu de la 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru toţi furnizorii de servicii medicale, însă introducerea lui a fost amânată. „Prezentarea DES o facem uşor, pas cu pas, nu în forţă. Decât să fie respins de corpul medical care, în general, este conservator, încercăm să nu forţăm lucrurile. În dosar este trecut istoricul medical al pacientului, foarte util în urgenţe“, spune dr. Filip.

 

Cu ce echipaj ne deplasăm?

 

O expunere interesantă a avut-o şi conf. dr. Diana Cimpoeşu, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, în care, pornind de la potenţiale situaţii în urgenţe, a implicat auditoriul în identificarea celor mai bune soluţii privind indicaţia tipului de echipaj, telemedicina în urgenţă, transportul aerian al pacientului aflat în şoc ş.a. „Ce tip de echipaj medical de urgenţă este indicat la pacientul cu durere toracică, suspicionat de sindrom coronarian acut?“, a fost una din situaţiile analizate. Ghidul european spune că trebuie trimis un anume tip de echipaj, „dar el este făcut pentru ţări cu sisteme diferite“.
Soluţia oferită de specialista de la UMF Iaşi, după ce a ascultat mai multe opinii din sală – unde se aflau asistenţi medicali, medici de medicină de urgenţă, medici de spital –, a fost că „dacă avem la dispoziţie şi este în apropiere, trimitem echipaj tip C1 sau C2, dar dacă nu, trimitem de tip B2, cu asistent sau cu paramedic“. De ce? „Pentru că este în spiritul ghidului amintit, care spune că avem nevoie de un EKG făcut în 12 derivaţii, în zece minute. Şi pentru asta nu este nevoie să fii neapărat medic specialist sau primar. Ne mai spune că trebuie să iniţiem monitorizarea electrocardiografică foarte repede. Adică transmitere de date. Dar pentru asta nu trebuie sa fii medic specialist sau primar“. De aceea, continuă medicul, pentru că ghidul are ca termeni de referinţă minutele, se trimite echipajul care poate ajunge cel mai rapid acolo. şi mai e ceva: „Pacientul care acum are durere toracică, în următoarele cinci minute s-ar putea să fie în fibrilaţie ventriculară sau în stop cardiorespirator. Şi degeaba trimitem echipaj cu medic, care trebuie să-i pună linie – îl trimitem în ideea că poate îi trebuie linie, sau că îi trebuie medicaţie – dacă echipajul ajunge peste jumătate de oră“. Medicul ieşean spune că a dat acest exemplu pentru că în foarte multe dispecerate există teama că s-ar putea ca pacientul să aibă infarct şi poate că e mai bine să trimită echipaj cu medic.

 

Punctul pe i

 

Dr. Cristian Grasu consideră că supraspecializarea este o restrângere a domeniului şi o creştere a amănuntelor pe care profesionistul în medicina de urgenţă le cunoaşte despre acel domeniu, în contrapartidă cu abordarea acestei specialităţi că un summum al tuturor părţilor din fiecare specialitate care se referă la pacientul critic: „Într-un final, atât în prespital cât şi în UPU, medicii specialişti în medicina de urgenţă se întâlnesc cu patologia din toate domeniile, motiv pentru care tot timpul trebuie să înveţe, ei însumând cunoştinţele specifice din toate capitolele“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe