Newsflash
Diverse

In memoriam dr. Petru Damir

de Prof. dr. Ioan Gherghina - oct. 21 2022
In memoriam dr. Petru Damir

La 23 septembrie 2022, în urma unei severe și îndelungate suferinţe, a încetat prematur din viaţă colegul și prietenul nostru dr. Petru Damir, la vârsta de 73 de ani.

petre damirDoctorul Petru Damir este cunoscut și definit în lumea medicală în primul rând ca medic, absolvent al Universităţii de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, promoţia 1974. 

A obţinut titlul de medic primar în Pediatrie în 1991. A lucrat în INSMC „Alessandrescu-Rusescu” din București până în 2017.

În cei 18 ani cât am fost colegi în acest institut, s-a remarcat prin atașament faţă de pacienţi, de colegi, de institut, cât și prin corectitudinea și calitatea actului medical.

S-a remarcat, de asemenea, prin tact, răbdare și echilibru în relaţiile de colaborare din cadrul institutului, dar și în perioada în care a coordonat oficial activitatea din ambulatoriul institutului.

Profesiunea de medic și o familie realizată pe trei generaţii par suficiente pentru o viaţă. Nu însă și pentru doctorul Petru Damir, care pare că avea de plătit și tribut al obârșiei sale, pentru că s-a născut la 16 martie 1949 în localitatea Zahorna din judeţul Iași, zonă din nordul Moldovei care a dat ţării o pleiadă de oameni de artă și cultură, a căror faimă a depășit cu mult graniţele ţării. Conștient de această chemare, a urmat Liceul de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași.

Ce loc ocupă doctorul Petru Damir în lumea artei o arată recunoașterea în primul rând din partea forurilor artistice, inclusiv a criticilor de artă, care l-au onorat de fiecare dată cu cronici favorabile.

Era membru al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști confirmat din 1990. A organizat până în prezent peste 40 de expoziţii personale în galerii de artă consacrate din Iași, Botoșani, Bacău, București, Budapesta, Porrentruy și Lausanne – Elveţia.

damir2

Are expuse patru lucrări monumentale, dintre care trei la Iași și una la Porrentruy. La Iași există lucrarea monumenală „Trepte spre desăvârșire”, sub forma unei fresce, executată în holul Aulei (Amfiteatrul Mare) la UMF „Gr. T. Popa”, care ilustrează admiterea, procesul de învăţământ și depunerea jurământului de medic la absolvire.

A organizat expoziţii în străinătate – la Chișinău, Porrentruy și Budapesta. Are lucrări în colecţii particulare în orașe din România, Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Israel, SUA, Spania și Ungaria.

Să-i fie liniștită veșnica odihnă.

Citiți și: Viziuni armonizate asupra vieţii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe