Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

În căutarea viitorului

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA vineri, 4 iulie 2014
     Biblioteca Academiei Române a găzduit joi, 12 iunie, prima conferinţă naţională de medicină şi chirurgie regenerativă, sub numele „Stadiul actual al medicinii viitorului“. Este vorba de primul eveniment al recent înfiinţatei Societăţi Internaţionale de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR), sub auspiciile UMF „Carol Davila“, în colaborare cu Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, Societatea Română de Hipertensiune, European Society for Laser Aesthetic Surgery, Asociaţia Europeană a Societăţilor de Chirurgie Plastică şi Estetică. SIMCR este formată în majoritate din specialişti români.
     În deschiderea conferinţei, prof. dr. Dorel Săndesc, prezent în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, „dar mai ales ca medic“, a spus că medicina regenerativă oferă şansa extraordinară de a pune foarte rapid în aplicare rezultatele cercetării fundamentale şi că SIMCR permite readucerea în ţară a medicilor români de valoare. Acad. Maya Simionescu a vorbit despre studiile clinice care se fac pe celule stem cardiace, despre comunicarea lor prin intermediul exozomilor. (În urmă cu două săptămâni, la congresul UMF „Carol Davila“ ascultam prezentarea despre telocite, „aghiotanţii celulelor stem“, şi despre purismul celor care analizează în studiile lor numai celulele stem, nu şi mediul în care trăiesc acestea.) Prof. dr. Irinel Popescu a urat succes ambelor echipe româneşti implicate în studiul medicinii regenerative şi consideră curajoasă iniţiativa dr. Dana Jianu. De asemenea, a prezentat un istoric al medicinii regenerative şi al descoperirii celulelor stem şi a subliniat aspectele neetice care apar în medicina regenerativă şi, implicit, nevoia de precauţii. Dr. Dana Jianu a spus că această societate va fi şi un corp de vigilenţă pentru a nu permite derapaje în scop de marketing, pentru siguranţa pacienţilor şi pentru reputaţia specialiştilor.
     Dr. Alt Eckhard, profesor de medicină la Centrul medical „Recht der Isar“ al Universităţii Tehnice din München (Germania) şi profesor de medicină la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, a previzionat că în cel mult 10 ani, 20% din medicină va fi regenerativă, dar pentru asta e nevoie de educarea atât a medicilor, cât şi a publicului. Copreşedinta congresului, dr. Dana Jianu a vorbit despre rolul transplantului de ţesut adipos în medicina regenerativă, ţesutul adipos fiind o sursă importantă şi accesibilă de celule stem. „Facem transplant de ţesut adipos din anii ’90 şi nu ştiam că lucrăm cu celule stem. Ne îndepărtăm de bisturiu şi de apropiem de potenţialul de regenerare al celulelor“, a spus dr. Dana Jianu. Echipa sa derulează un studiu împreună cu Institutul „Nicolae Simionescu“ privind efectul stimulator al laserului asupra celulelor stem din ţesutul adipos (fotobioactivare).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.