Luna octombrie este, în fiecare an, un prilej de evenimente pentru specialiştii terapiei durerii din toată lumea. Astfel, Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii (IASP) marchează, în urma iniţiativei fostului său preşedinte, regretatul David Niv, Ziua internaţională de luptă împotriva durerii. Cu acest prilej, Asociaţia a anunţat că, începând cu 18 octombrie 2010, se lansează tema de studiu pentru anul academic următor (octombrie 2010 – octombrie 2011), care se va focaliza asupra durerii acute. (...)
 
"> Impactul durerii asupra societăţii - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Impactul durerii asupra societăţii

de Dr. Victor COJOCARU - nov. 5 2010
Impactul durerii asupra societăţii

    Luna octombrie este, în fiecare an, un prilej de evenimente pentru specialiştii terapiei durerii din toată lumea. Astfel, Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii (IASP) marchează, în urma iniţiativei fostului său preşedinte, regretatul David Niv, Ziua internaţională de luptă împotriva durerii. Cu acest prilej, Asociaţia a anunţat că, începând cu 18 octombrie 2010, se lansează tema de studiu pentru anul academic următor (octombrie 2010 – octombrie 2011), care se va focaliza asupra durerii acute. (...)
 

    Sora mezină europeană a IASP, EFIC (Forumul European al Filialelor IASP) sărbătoreşte în aceeaşi lună Săptămâna europeană de luptă împotriva durerii. Evenimentul a fost ratificat ca sărbătoare internaţională de Parlamentul European încă din 2001, ocazie cu care a fost dată publicităţii declaraţia solemnă care recunoştea durerea ca pe „o problemă majoră de sănătate“. Pentru 2010, tema de convergenţă a acestei manifestări a vizat impactul durerii asupra societăţii.
    Participând activ la manifestările majore ştiinţifice internaţionale, Asociaţia de Algeziologie din România (AAR) a marcat evenimentele menţionate organizând la 18 octombrie, în clădirea Facultăţii de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, o Masă rotundă pe teme de algeziologie.
    Cuvântul introductiv, în faţa unei săli umplute până la refuz, a aparţinut dnei dr. Veronica Năstase Bild, secretarul executiv al AAR, care a schiţat traseul tematic al excursiei intelectuale în lumea durerii şi a intervenţiilor terapeutice ce o vizează. Dl prof. dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele AAR, şi-a început discursul apelând la un demers istoric pentru a permite auditoriului, format în majoritate din tineri, să se familiarizeze cu problematica durerii şi cu evoluţia acesteia în lume şi la noi în ţară. Vorbitorul a subliniat contribuţia hotărâtoare pe care asociaţia a avut-o la elaborarea şi intrarea în vigoare a Legii nr. 339/2005, care permite medicilor să folosească fără îngrădiri medicaţia opioidă pentru terapia durerilor. Aceasta a venit să înlocuiască vechea legislaţie, care interzicea prescrierile acestor substanţe în condiţiile obişnuite ale lucrului de zi cu zi. La momentul actual, Legea nr. 339 este un exemplu pentru restul ţărilor din zonă, fiind apreciată ca atare de întreaga comunitate medicală internaţională. Problemele delicate survin din faptul că publicul păstrează vechi prejudecăţi legate de opioizi, iar comunitatea medicală prezintă încă rezerve, survenite în special din informarea insuficientă în domeniu. Ca atare, profesorul Mungiu a insistat asupra faptului că, în unele situaţii, ca de exemplu, infarctul miocardic, administrarea morfinei poate fi gestul care salvează o viaţă. Profitând de faptul că majoritatea publicului era alcătuită din studenţi la Medicină şi Farmacie, vorbitorul a insistat asupra unor probleme de profunzime, precum cea referitoare la existenţa durerii sociale, a durerii excluderii, dureri atât de prezente în jur, în societatea zilelor noastre.
    În continuarea manifestării, la cuvânt a urmat autorul acestor rânduri, care a făcut referire la fenomenele depresive ce însoţesc durerea cronică. Au fost prezentate materiale video care certifică rezultatele cercetărilor recente. Din datele expuse rezultă faptul că durerile permanente nu provoacă numai apariţia tristeţii, ci chiar adevărate leziuni cu pierdere de substanţă cenuşie şi perturbare a reţelei cerebrale de repaus. Semnificaţia existenţei durerii cronice ca o maladie de sine stătătoare trebuie să fie acceptată şi la noi, iar durerea cronică să fie abordată ca o afecţiune independentă care trebuie tratată ca atare. În finalul mesei rotunde, dl prof. dr. Corneliu Neamţu, vicepreşedinte al AAR, a precizat câteva amănunte referitoare la cantitatea de informaţii şi semnalele de alarmă pe care simptomele durerii acute le conţin.
Această masă rotundă a fost extrem de bine receptată de tânărul public, Asociaţia de Algeziologie din România oferindu-se să răspundă oricăror solicitări pentru organizarea unor simpozioane studenţeşti pe teme de durere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe