Newsflash
Diverse

Hipertensiunea cronică în sarcină, precursorul preeclampsiei

de Cristina GHIOCA - nov. 9 2018
Hipertensiunea cronică în sarcină, precursorul preeclampsiei
Un sfert din gravidele cu HTA cronică vor dezvolta preeclampsie, a atras atenţia dr. Ciprian Pop Bogdan, la conferinţa medicilor de familie din Brăila.

Hipertensiunea arterială (HTA) este cea mai frecventă afecţiune asociată sarcinii. Dacă valoarea tensională depășește 140/90 mmHg înainte de sarcină sau mai devreme de a 20-a săptămână de gestaţie, ea este clasificată ca hipertensiune arterială cronică. Dacă respectivele valori se înregistrează după această perioadă, se ia în considerare diagnosticul de preeclampsie. Patologia apare în 3%–6% din sarcini, cu o incidenţă de până la două ori mai mare la femeile aflate la prima sarcină. Potrivit statisticilor, HTA cronică apare în medie la 22% din femeile fertile, incidenţa sarcinilor complicate de aceasta fiind de 1%. Dr. Ciprian Pop Bogdan a explicat că, în funcţie de etapele evolutive și mecanismele fiziopatologice implicate, HTA gestaţională trebuie diferenţiată astfel: HTA gestaţională, preeclampsie, eclampsie și Sindrom HELLP.

Preeclampsia
    Preeclampsia este o etapă evolutivă a HTA gestaţională și include o disfuncţie placentară asociată unui sindrom disfuncţional endotelial și vasospasm. Factorii de risc sunt de două tipuri: fetali și materni, care sunt, de altfel, și cei mai numeroși. Între ei menţionăm: primparitatea, vârsta (sub 18 sau peste 35 de ani), intervalul dintre sarcini (mai puţin de doi ani sau peste zece ani), existenţa altor probleme de sănătate (afecţiuni renale, diabet, trombofilie etc.) După apariţia preeclampsiei, monitorizarea fătului este absolut necesară, întrucât ea poate determina apariţia unor complicaţii, precum restricţia de creștere intrauterină, moartea fătului în uter sau nașterea de urgenţă. Tratamentul este indicat doar în formele severe. În cele ușoare sau moderate este necesară spitalizarea, pentru ca pacienta să poată fi urmărită atent. Scopul terapiei este menţinerea Tad sub 100–105 mmHg și a Tas sub 160 mm Hg.

Antibioticele în sarcină
    Un alt subiect delicat dezbătut a fost cel al utilizării antibioticelor în timpul sarcinii, dr. Andreea Moldovan (Brașov) reamintind că acestea pot fi folosite doar dacă este absolut necesar și chiar și atunci trebuie evitată iniţierea terapiei în primul trimestru de sarcină, când riscul teratogen este maxim. În timpul sarcinii, antibioticele pot fi prescrise pentru a preveni infecţiile ascendente (bacteriurie asimptomatică) și sepsisul neonatal cu streptococ grupa B sau atunci când există o infecţie confirmată (infecţie de tract uterin, pielonefrită etc.). Medicii au fost sfătuiţi să favorizeze monoterapia și să utilizeze doza minimă de antibiotic cu spectru cât mai îngust.
Totuși, înainte de prescriere este necesară efectuarea mai multor analize, între care hemogramă completă, coagulogramă, sumar de urină, biochimie clasică, ultrasonografie sau proteina C reactivă. În încheiere, dr. Andreea Moldovan a subliniat că utilizarea greșită a antibioticelor este una dintre principalele cauze ale apariţiei bacteriilor multidrog rezistente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe