Newsflash
Diverse

Ghid pentru gravidele diagnosticate cu noul coronavirus

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 20 2020
Ghid pentru gravidele diagnosticate cu noul coronavirus

La 13 martie, Colegiul regal al obstetricienilor și ginecologilor din Marea Britanie (RCOG – Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) a publicat un ghid destinat profesioniștilor din domeniul medical privind gravidele diagnosticate cu COVID-19.

ghid-gravide-covidÎn prezent nu există încă date care să arate creșterea riscului de avort la pacientele infectate cu noul coronavirus sau care să ne sugereze că această infecţie ar fi asociată malformaţiilor fetale.

Ghidul cuprinde și o serie de sfaturi pentru pacientele diagnosticate cu această infecţie, precum și pentru medicii care le îngrijesc. Un algoritm orientează medicii în vederea abordării pacientelor care se prezintă la camera de gardă.

Stratificare risc

Pentru pacientele pozitive sau care prezintă simptomatologie (tuse, febră peste 37,8 grade Celsius) se recomandă: aplicarea unei măști de protecţie, izolarea lor și aplicarea măsurilor specifice de control al infecţiei; dacă pacienta este în travaliu sau prezintă o urgenţă obstetricală, trebuie alertată o echipă medicală specializată, iar gravida trebuie testată pentru coronavirus și trebuie tratată ca un caz confirmat până la primirea rezultatului testului; în cazul în care nu prezintă nicio urgenţă, pacienta este trimisă acasă și izolată pentru șapte zile. Mai multe detalii și alte recomandări cuprinse în ghid sunt disponibile pe www.rcog.org.uk (https://bit.ly/3b0y5sE).

Algoritm american

Și ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) a elaborat un algoritm pentru managementul acestor paciente, în colaborare cu Societatea de medicină materno-fetală.

Ca un pas iniţial, este foarte important triajul epidemiologic, aplicabil tuturor pacienţilor care se prezintă într-o unitate medicală. În cazul în care gravida prezintă simptomatologie tipică infecţiei COVID-19, se realizează o evaluare a severităţii simptomelor și a eventualelor comorbidităţi asociate sau a unui eventual risc obstetrical.

Dacă după această evaluare riscul rămâne unul scăzut, se recomandă tratament simptomatic la domiciliu și monitorizare. Dacă riscul este unul moderat, pacienta trebuie izolată, însă va fi necesar să fie evaluată – pulsoximetrie, radiografie pulmonară, Astrup. În cazul în care femeia însărcinată prezintă afectare pulmonară, trebuie internată pentru a primi tratament. Algoritmul poate fi regăsit pe site-ul www.acog.org
(https://bit.ly/2TWbffZ).

Nu există transmitere verticală

Recomandările sunt momentan orientative, informaţiile despre acest nou virus la gravide fiind destul de puţine. Specialiștii mai spun că transmiterea de la mamă la făt nu a fost observată la virusul SARS sau MERS, iar alt studiu efectuat de cercetătorii din Wuhan și publicat în The Lancet (Chen H. et al) a arătat că nu a existat transmitere verticală (de la mamă la făt).

În România, săptămâna trecută, o femeie aflată în carantină a născut o fetiţă. Atât mama, cât și nou-născutul sunt acum în stare bună. Gravida, care a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova cu izoleta, venise din Italia pe 11 martie și se afla în carantină într-un centru din Craiova.

Managerul spitalului în care a născut femeia, dr. Teodor Sas, a declarat că ambele se află izolate într-un salon, au intrat pe un circuit separat în cadrul spitalului, luându-se măsurile necesare pentru a se evita orice risc de contaminare, și le-au fost prelevate teste pentru coronavirus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe