Newsflash
Diverse

Gastroenterologia, de la Cluj la Gdansk

de Dr. Radu M. TICUŞ - oct. 30 2014
Gastroenterologia, de la Cluj la Gdansk
Un grup de gastroenterologi din Europa Centrală, reuniţi sub numele „Central European Gastroenterology Meetings“ (CEURGEM), au decis, prin anii ’90, să organizeze o serie de întruniri ştiinţifice şi didactice, cu scopul de a racorda gastroenterologia est-europeană la exigenţele vestice. În anul 1998, grupul, format în jurul prof. dr. Guenter Kreijs din Viena, a organizat Congresul Mondial de Gastroenterologie.
În 2012, CEURGEM a fost organizată la Cluj-Napoca de prof. dr. Dan Dumitraşcu, de la Clinica Medicală II a UMF „Iuliu Haţieganu“. A fost un simpozion la care au participat şi chirurgi (chiar şi veterinari), ceea ce a evidenţiat caracterul dinamic şi multidisciplinar al gastroenterologiei din zilele noastre.
Ediţia din 2014 a congresului s-a desfăşurat la Gdansk, Polonia. De data aceasta, preşedinte a fost prof. dr. Jaroslaw Regula. Având în vedere preocupările sale în domeniul oncologiei digestive, reuniunea a avut loc în continuarea congresului Societăţii Poloneze de Oncologie Digestivă în parteneriat cu Societatea Europeană de Oncologie Digestivă.
A fost un simpozion mai degrabă monotematic, însă valoarea lui a fost ridicată; chiar simpla enumerare a temelor dezbătute şi a lectorilor sunt edificatoare. S-au dezbătut subiecte despre supravegherea oncologică, cu prezentări de ghiduri şi de caz, din care spicuim: Screeningul oncologic digestiv (Ernst Kuipers, Olanda); Screeningul pentru cancerul hepatic (Michael Trauner, Austria); Urmărirea bolnavilor operaţi de cancer colorectal (Cesare Hassan, Italia); Leziuni precanceroase esofagiene şi gastrice (Ivan Jovanovic, Serbia); Standardele terapeutice în cancerul gastric şi colorectal (Philippe Rougier, Franţa); Caz interactiv de cancer colonic (Vasile Drug, Iaşi, România); Obezitatea şi cancerul (Laszlo Herszeny, Ungaria); Flora microbiană, dieta şi cancerul (Dan Dumitraşcu, Romania); Aspecte oncologice ale transplantului de ficat (echipa prof. Julius Spicak, Republica Cehă); Clasificarea moleculară a cancerelor digestive (Thomas Seufferlein, Germania); Cancerul pancreatic (Piotr Wysocki, Polonia); Tumorile chistice pancreatice (Davor Stimac, Croaţia).
Sesiunea poster a adus şi României un premiu: lucrarea dr. Alexandra Chira şi colaboratorii, de la Clinica Medicală II Cluj-Napoca (un caz rar de intususcepţie intestinală pe fond tumoral) a obţinut premiul doi.
Caravana CEURGEM s-a pus aşadar în mişcare, următoarea reuniune fiind programată peste doi ani la Budapesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe