Newsflash
Diverse

Fitoterapia şi medicina bazată pe dovezi

de Dr. Larisa IONESCU-CĂLINEŞTI - dec. 15 2014
Fitoterapia şi medicina bazată pe dovezi
   Sub patronajul Societăţii Române de Medicină Internă, în parteneriat cu Asociaţia română a medicilor fitoterapeuţi şi Asociaţia naţională pentru promovarea medicinelor neconvenţionale din România, la Braşov s-a desfăşurat, în premieră, Conferinţa naţională de fitoterapie şi medicină neconvenţională. Evenimentul a reunit medici de familie, specialişti şi personalităţi reprezentative pentru medicina convenţională precum prof. dr. Ion Bruckner, prof. dr. Adrian Restian, prof. dr. Cristian Băicuş, dar şi pentru fitoterapie: prof. dr. Pavel Chirilă, prof. dr. farm. Ursula Stănescu. 
   Cu titlul „Fitoterapia în practica medicală. Dovezi ştiinţifice şi studii clinice“, conferinţa se doreşte a fi un prim pas în demolarea zidului de neîncredere ridicat între „cele două feţe ale medicinii contemporane“: medicina complementară şi cea convenţională.
   Din cauza lipsei unor studii clinice dublu-orb placebo controlate care să analizeze un număr mare de bolnavi, fitoterapia trezeşte îndoieli printre partizanii medicinii clasice. Pe de altă parte, medicii fitoterapeuţi denunţă multi­tu­dinea efectelor adverse ale medicamentelor de sinteză, remarcând faptul că în urma studiilor post marketing, unele medicamente sau vaccinuri s-au dovedit atât de nocive, încât au fost retrase de pe piaţă. Fitoterapia este o medicină orientată către pacient, trata­mentul este individualizat într-o modalitate holistică, plantele acţionând asupra întregului organism, nu numai asupra unei ţinte precise, precum a medicamentelor de sinteză. Totuşi, pentru a dovedi eficacitatea unui pre­parat vegetal, nu sunt suficiente simplele prezentări de caz. Acestea au, în ochii unui for ştiinţific competent, un caracter mai degrabă anecdotic sau „miraculos“.
   La conferinţă s-au prezentat câteva studii clinice de tip observaţional desfăşurate în clinici universitare. Acestea au vizat mai ales patologia de tip digestiv şi respirator, hepatita cronică de etiologie virală şi steatohepatita nonalcoolică, fitoterapia antiinfecţioasă. Astfel, la 20 de pacienţi cu infecţie cronică cu Helicobacter pylori, diagnosticaţi endoscopic cu gastrită cronică şi ulcer duodenal, în urma tratamentului cu un preparat vegetal, testul fecal s-a negativat la 16 pacienţi (80% eradicare) procent comparabil cu cel obţinut cu tripla terapie convenţională. De remarcat lipsa efectelor adverse, produsul vegetal constituit dintr-un fitocomplex (extract de Hydrastis canadensis, gumă de mastic, ulei volatil de cuişoare, lemn dulce, muguri de plop şi  lichen de piatră), fiind foarte bine tolerat (conf. dr. I. Copaci şi colab., Clinica de Medicină internă – Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti).
   Deşi efectul antiinfecţios al uleiurilor esenţiale este cunoscut din Antichitate, medicina modernă solicită dovezi ştiinţifice. În acest sens, s-a readus în atenţia medicilor tehnica aromatogramei, metodă fiabilă şi reproductibilă ce permite studierea sensibilităţii germenilor la acţiunea uleiurilor esenţiale, după modelul antibiogramelor. Asocierea de uleiuri esenţiale cunoscute ca având efect antibacterian puternic, cuişoare şi cimbru, a dovedit efect de inhibare de 100% a creşterii suşelor de Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans, streptococ beta-hemolitic de grup A izolate din exsudate faringiene şi a Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, din uroculturi (dr. Dalia Faur, dr. Carmen Nonn). Eficienţa terapeutică a capsulelor cu uleiuri esenţiale în tratamentul afecţiunilor pulmonare cronice a fost investigată de un colectiv de pneumologi: la 32 pacienţi cu patologie infecţioasă bronhopulmonară cronică acutizată s-au administrat capsule cu uleiuri esenţiale de cuişoare şi cimbru, la 97% din pacienţi acesta fiind tratamentul unic suficient pentru remisiunea acutizării, fără efecte adverse (dr. Maria Zlatev Ionescu, Spitalul Clinic „Victor Babeş“, dr. Alina Halpern, Policlinica Vitan, dr. Lavinia Butum, Institutul „Marius Nasta“, Bucureşti).
   Situaţia incertă a pacienţilor cu hepatită cronică de etiologie virală non-responderi la terapia convenţională sau care nu întrunesc criteriile de includere în program constituie o preocupare pentru fitoterapeuţi. Schimbarea de paradigmă „de la administrarea de interferon la stimularea producţiei endogene a acestuia“ s-a materializat în studii observaţionale pe sute de pacienţi care au fost trataţi cu un fitocomplex alcătuit din armurariu, aloe, agaricus, ganoderma, schizandra, astragalus, noni, cu remiterea simptomatologiei clinice, normalizarea transaminazelor şi chiar reducerea încărcăturii virale (dr. Monica Muntean, dr. Doina Tătulescu, conf. dr. Liana Gheorghe, dr. Constantin Tudor şi colab., Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Gastroenterologie, Bucureşti). Fitocomplexul a fost administrat şi la copii, cu aceleaşi rezultate (dr. Oana Belei, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ Timişoara, UMF Timişoara). Totuşi, în lipsa studiilor dublu-orb placebo-controlate, un adept al medicinii bazate pe dovezi ar putea pune rezultatele bune obţinute pe seama  evoluţiei fluctuante a hepatitei cronice virale, ceea ce nu poate fi decât o provocare pentru continuarea cercetărilor.
   Din comunicările de interes general, menţionăm următoarele: s-a dovedit că produsele BIO au o încărcătură de fungi producătoare de aflatoxine îngrijorătoare (dr. V. Necula, dr. Mihaela Babii); mierea, un remediu străvechi pentru tratamentul plăgilor şi arsurilor, este redescoperită în tratamentul rănilor infectate (dr. Andrei Zbuchea); gemoterapia este utilă în dislipidemii (dr. chimist Daniela Raiciu); flavonoizii sunt utili în tratamentul bolilor cardiovasculare (dr. Alexandrina Petrea).
   În concluzie, deşi în domeniul neconvenţional nu se poate vorbi de dovezi în sensul nivelurilor de evidenţă din ghidurile de practică, fitoterapia este un adjuvant valoros în actul medical. Medicina convenţională şi fitoterapia nu se exclud, ci conlucrează la îngrijirea optimă a bolnavului, cu condiţia ca preparatele vegetale să fie administrate sub supravegherea unui medic avizat care să cunoască acţiunea farmacologică, interacţiunile medicamentoase şi efectele adverse ale acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe