Newsflash
Diverse

Finanțarea și garanția actului medical în chirurgia vasculară

de Demostene ŞOFRON - nov. 27 2017
Finanțarea și garanția actului medical în chirurgia vasculară
     Conferința națională de angiologie și chirurgie vasculară, organizată de Societatea Română de Angiologie și Chirurgie Vasculară (președintă, conf. dr. Claudia Gherman) în perioada 26–28 octombrie, a adus în Cetatea Clujului un număr însemnat de specialiști din țară și de peste hotare (Ralf Dammrau/Germania, Cynthia Formosa/Malta, Alfred Gatt/Malta, Kusrow Niazi/Statele Unite, Christos Manes/Grecia ș.a.). Lucrările prezentate au fost grupate în mai multe secțiuni, de la piciorul diabetic la flebologie, artere, tehnici imagistice, toate bucurându-se de ample dezbateri. Majoritatea acestora sunt rodul experiențelor colectivelor medicale din țară și străinătate, împărtășite și discutate până în cele mai mici dar semnificative detalii.
     S-a vorbit, de exemplu, despre amputații, lucrare prezentată de dr. Marian Croitoru de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu” București. În România, la bolnavii cu diabet zaharat, zilnic se fac peste 60 de amputații. Statisticile americane arată că îngrijirea piciorului diabetic costă mai mult decât îngrijirea bolnavilor neoplazici, de exemplu. În SUA, un dolar investit în tratamentul unui bolnav cu picior diabetic poate genera o economie pentru sistemul de sănătate de 27 până la 51 de dolari. Condiția bolnavilor cu ischemie critică stadiul IV este comparabilă cu aceea a bolnavilor neoplazici terminali, tratamentul endovascular fiind, în acest moment, prima opțiune în rezolvarea acestor cazuri. Noile instrumente existente fac ca succesul tratamentului endovascular să meargă spre 90% și, de asemenea, cu procentaj foarte mare de evitare a amputațiilor. Din păcate, sunt puține centre de profil în țara noastră.
     Dr. Paula Pavel (Centrul de diabet și nutriție Cluj-Napoca) a prezentat o lucrare despre ulcerele piciorului diabetic, o problemă majoră de sănătate publică. Această patologie reclamă din start o colaborare a mai multor specialități, de la diagnostic la tratament, ținând cont de cele două clasificări ale patologiei: piciorul neuropatic și piciorul neuroischemic.
     Tehnicile minim invazive sunt din ce în ce mai utilizate, numărul acestor intervenții crescând de la an la an: în 2013 s-au efectuat 26 de astfel de intervenții, în 2014 – 31, 2015 – 49, 2016 – 95, 2017 – 70, reiese din lucrarea pregătită de colectivul laboratorului de radiologie și imagistică medicală al Spitalului Clinic Județean „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava. Dacă inițial leziunile tratate erau predominant (peste 60%) deasupra genunchiului, în prezent peste 75% din leziuni sunt sub genunchi. Rata de succes este de peste 95%, iar rata complicațiilor sub 3%. Abordarea în echipă multidisciplinară a piciorului diabetic (diabetolog, neurolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, podiatru, asistent educator) a permis reducerea cu până la 50% a numărului de amputații majore.
     Colectivul Spitalului Militar Central din București s-a prezentat cu o lucrare despre terapia chirurgicală pentru anevrismul arterei poplitee. Anevrismul de arteră poplitee este relativ rar întâlnit (0,1–1% din populație) și reprezintă cea mai comună formă de anevrisme periferice – adesea sunt bilaterale și uneori concomitent cu anevrismele abdominale sau femurale. Deseori sunt diagnosticate greșit și conferă un risc de ischemie și chiar pierdere a membrelor, mai frecvent a membrelor inferioare.
     Aspectele profilactice ale bolii venoase cronice și tratamentul insuficienței venoase cronice cu laser endovenos au făcut obiectul unei prezentări (lector, dr. Daniela Radu, Clinica I Chirurgie Timișoara) care a suscitat un viu interes în rândul participanților. În România, boala varicoasă are o incidență între 30 și 50% din populația adultă, de regulă cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, raportul de incidență pe sexe fiind de 3 la 2 (femei/bărbați). Terapia laser endovenoasă îndeplinește cele mai multe din dezideratele unui tratament modern al insuficienței venoase, cu o eficiență de 94% la trei ani (cea mai mare rată din toate terapiile endovenoase), iar complicațiile sunt mult diminuate.
     Stenoza de arteră carotidă este un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral și atacul ischemic tranzitoriu. Ultrasonografia duplex carotidiană reprezintă prima opțiune pentru identificarea pacienților cu stenoză carotidiană, în timp ce tomografia computerizată și rezonanța magnetică au un rol în imagistica arterei carotide doar în cazurile selectate. Angiografia invazivă carotidiană reprezintă standardul de aur pentru imagistica stenozei carotidiene, în special la pacienții cu indicație de revascularizare, ar fi concluzia lucrării prezentate de colectivul Cardiologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.
     S-au mai discutat subiecte privind evaluarea ultrasonografică a venelor profunde ale membrelor inferioare (colectivul Clinicii Medicală V Cluj-Napoca), pornind de la ideea că, în cazul sistemului venos profund al membrelor inferioare, examinarea ultrasonografică duplex, uneori repetată, devine evidentă. Tehnica permite descrierea aspectelor morfologice și funcționale, normale și patologice, ale sistemului venos profund al membrelor inferioare.
     Interesantă a fost și lucrarea privind tehnicile actuale de reconstrucție în anevrismele aortei ascendente, expusă de dr. Adrian Molnar (Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Cluj-Napoca). În chirurgia anevrismelor de aortă ascendentă, tehnica chirurgicală folosită trebuie adaptată tipului de leziune evidențiată imagistic și intraoperator. Datorită îmbunătățirii substanțiale a acestor tehnici din ultimii ani, precum și a folosirii de materiale protetice adecvate, riscul chirurgical este acum foarte scăzut. Chirurgia electivă este indicată la pacienții cu anevrisme degenerative în expansiune cu diametrul de 50 mm, în vederea eliminării riscului de ruptură sau disecție acută.
     Colectivul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Cluj-Napoca și-a prezentat experiența proprie în ischemia critică a membrelor inferioare. Pacienții cu boala arterială periferică aflați în stadiul de ischemie critică au șanse de revascularizare limitate, deoarece se adresează tardiv serviciilor specializate. Un număr mare de cazuri se prezintă în stadiul de ischemie ireversibilă sau cu gangrenă extensivă.
     Organizația Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca a prezentat un proiect – „Bring the Change” – pe care l-a demarat, pentru strângerea de fonduri în vederea dotării Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca. Deși necuantificabil, un câștig poate mai notabil este încrederea insuflată studenților mediciniști că prin acțiunile lor pot participa la schimbarea dorită din sistemul sanitar.
     Păstrarea confidențialității datelor medicale și derogări legale în România este o problemă foarte importantă, potrivit lucrării pregătite de colectivele de la UMF „Iuliu Hațieganu” și Universitatea „Babeș-Bolyai”, ambele din Cluj-Napoca. Crearea unui mediu de încredere prin respectarea confidențialității datelor medicale încurajează pacientul să caute să se trateze și să fie onest în timpul consultului medical. În al doilea rând, în ultimii ani au fost adoptate noi reglementări legislative, precum și modificări ale legislației în vigoare care au pus confidențialitatea datelor medicale în centrul dezbaterilor privind malpraxisul medical sau abaterile comise de unii profesioniști în exercițiul profesiei lor.
     Scopul prezentării a fost acela de a încerca să descifreze „spiritul” normelor juridice, în vigoare în România, care reglementează confidențialitatea datelor medicale, să identifice extinderea acestei obligații și, nu în ultimul rând, să delimiteze derogările de la regulă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe