Newsflash
Diverse

Ficatul gras și actualități în transplantul hepatic

de Demostene ŞOFRON - iul. 1 2016
Ficatul gras și actualități în transplantul hepatic
     Este pentru prima dată când Clujul este gazda unui congres național medical cu o participare record, a peste 1.500 de specialiști înscriși. La congresul de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă ce a avut loc recent, au participat nume importante din medicina românească, dar și de peste hotare. Profesorului dr. Dan L. Dumitrașcu și conferențiarului dr. Eugen Dumitru li s-au alăturat prof. dr. Monica Acalovschi, prof. dr. Radu Badea, prof. dr. Simona Bățagă, prof. dr. Mircea Diculescu, dr. Vasile Drug, prof. dr. Mircea Grigorescu, prof. dr. Oliviu Pascu, prof. dr. Adrian Săftoiu, prof. dr. Andrada Seicean și alții. Au fost prezente și personalități de peste hotare, lideri de opinie în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei, precum prof. dr. Peter Malfertheiner (Magdeburg), prof. dr. Laurent Bedenne (Dijon), dr. Jean Fraisse (Dijon), dr. Juan Ramón Malagelada Benaprés (Barcelona), prof. dr. Jaroslaw Regula (Varșovia), prof. dr. Luigi Ricciardiello (Bologna), prof. dr. Piero Portincasa (Bari), dr. Palatka Károly (Debrețin).
     Ediția de anul acesta a congresului a avut variate tematici de profil, multe și de mare actualitate, punând în discuție probleme de diagnostic și tratament al bolilor digestive, hepatice și pancreatice. Ultimii ani au adus noutăți în tratamentul hepatitei C, endoscopie și oncologie digestivă. Congresul a adus, în premieră, cursul de gastroenterologie „United European Gastroenterology“, susținut de personalități internaționale din domeniu, înlocuind tradiționalele cursuri precongres. Cu acest prilej, s-au lansat și studii în privința geneticii cancerului hepatic, hepatitei autoimune și validării noilor criterii de diagnostic al tulburărilor funcționale digestive.
     Sesiunile de prezentări au acoperit întreaga patologie gastroenterologică și hepatologică, dar au existat și sesiuni dedicate neurogastroenterologiei, diagnosticului invaziv și neinvaziv al hipertensiunii portale, screeningului cancerului colorectal, cancerului hepatic, psihosomaticii, infecției VHB, bolilor intestinale, pregătirii rezidenților în endoscopie, bolii Cohn, bolilor de ficat, urgențelor în endoscopie, cancerului gastric și managementului afecțiunilor hepatice. De asemenea, s-a discutat despre calitatea în endoscopie, durererea pancreatică, politicile de sănătate, diagnosticul și tratamentul metastazelor hepatice, hepatitele autoimune, tratamentul cirozei hepatice, supravegherea endoscopică, progresele în gastroenterologia moldovenească, posibilitățile și limitele endoscopiei intervenționale în oncologie, microbiomul și patologia digestivă. Prof. dr. Irinel Popescu (București) a vorbit despre actualitățile în transplantul hepatic în România, iar prof. dr. Ion Bruckner (București) despre ficatul gras și riscul cardiovascular. Efectele îmbătrânirii asupra funcțiilor motorii și senzoriale ale sistemului gastrointestinal au fost discutate de prof. dr. Gabriel Prada (București), iar limfadenectomia în tratamentul chirurgical al cancerului gastric a fost subiectul abordat de conf. dr. Cătălin Vasilescu (București). Dr. Vlaicu Șandor (Cluj-Napoca) a susținut o conferință despre terapia cu inhibitori de tirozin-kinază în tumorile gastro­intestinale.
     O sesiune aparte a fost cea dedicată asistentelor medicale, între temele alese figurând  tratamentul fără interferon la pacienții cu ciroză virală C, impactul nutriției asupra funcțiilor ficatului, deficitul de lactază, rolul comunicării și colaborării pacient–asistent–medic în investigația cu videocapsulă endoscopică, pregătirea manoperelor de endoscopie intervențională, terapia durerii în afecțiunile gastrointestinale, îngrijirea pacienților cu chimioterapie hipertermică intraperitoneală și factori de risc pentru apariția hemoragiilor digestive superioare. Un aspect la fel de important al congresului a fost cel al sesiunii de postere, care a adus în discuție teme actuale în gastroenterologie, precum bolile inflamatorii intestinale, endoscopia, urgențele în gastroenterologie și hepatologie, bolile de nutriție sau cancerul gastrointestinal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe