Newsflash
Diverse

FameLab, competiţie pentru tinerii pasionaţi de ştiinţă

de Alexandra NISTOROIU - apr. 6 2015
FameLab, competiţie pentru tinerii pasionaţi de ştiinţă
   Conferinţa „Arts for the Brain“ („Artele pentru creier“) susţinută de conf. dr. Emil C. Toescu (foto) a dat startul celei de-a VIII-a ediţii a concursului internaţional de comunicare a ştiinţei pentru public  FameLab, organizată de British Council. Competiţia se adresează tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani, care studiază sau lucrează în domenii ştiinţifice: ştiinţe medicale, tehnologie, inginerie, matematică.
   În România, concursul va avea mai multe etape regionale, în perioada 2–25 aprilie, în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca. Câştigătorii preselecţiilor, cei 18 finalişti, vor participa la un masterclass  gratuit de două zile, susţinut de profesionişti britanici în domeniul comunicării ştiinţei. Acest training este menit să îi pregătească pentru finala naţională, programată pe 21 mai 2015, la Bucureşti. Câştigătorul pe ţară va merge la competiţia internaţională din cadrul Cheltenham Science Festival, Marea Britanie, în perioada 2–7 iunie 2015.
   Toţi concurenţii trebuie să aibă un nivel cel puţin intermediar de limba engleză şi să pregătească expuneri creative şi atractive pe un subiect ştiinţific, fără a depăşi trei minute şi care să traducă pentru publicul larg informaţiile specializate. Competiţia de „teatru de ştiinţă“, cum o numesc organizatorii, este derulată anual încă din 2008, iar pe youtube sunt zeci de clipuri cu prezentări realizate în cadrul diferitelor concursuri naţionale şi internaţionale. Studenţii la medicină şi tinerii medici pot participa la prima etapă regională care va avea loc la 2 aprilie, de la ora 16,00, la UMF „Carol Davila“ Bucureşti. „Viaţa medicală“ este partener media al competiţiei naţionale.
   La evenimentul de lansare a competiţiei în România, conf. dr. Emil C. Toescu a ţinut o conferinţă incitantă pe tema relaţiei dintre „consumarea“ produselor artistice şi activitatea creierului.  Toescu lucrează în prezent la Universitatea din Birmingham, unde conduce un grup de cercetare ştiinţifică care studiază procesele fiziologice şi metabolice care au loc în timpul îmbătrânirii neuronale. Este secretar naţional şi trustee al Asociaţiei Britanice de Neuroştiinţe şi organizator al primei Cafenele culturale studenţeşti din Marea Britanie, proiect ce îşi propune reintegrarea ştiinţei în discursul cultural al societăţii.
   Toescu şi-a început prezentarea avertizându-ne că s-ar putea să treacă la engleză, fără să-şi dea seama (e plecat din România de 26 de ani) şi glumind: „Ceea ce fac eu acum e un fel de performing arts. Adică, nu ştiu dacă e artă, dar sigur e performing.“ A vorbit despre o serie de studii care arată felul în care artele ajută la: dezvoltarea creierului, repararea lui după diferite leziuni sau afecţiuni neurodegenerative, dar şi la înţelegerea felului în care funcţionează creierul. A menţionat că o parte din studii au început să observe o anumită genetică a capacităţii de exersare şi de înţelegere a artelor, ceea ce dovedeşte că relaţia noastră cu arta nu ţine doar de creştere, de educaţie, ci mai degrabă este un fenomen care integrează „nature&nurture“ (elemente înnăscute şi dobândite).
   În 2009, un studiu arăta în premieră diferenţele structurale în dezvoltarea creierului apărute la copiii care beneficiaseră de pregătire în domeniul muzical faţă de cei care nu făcuseră studii de acest fel. Cercetarea arăta că efectele comportamentale şi motorii ale pregătirii muzicale se menţin pe o perioadă mare de timp.
   Conferenţiarul a scos în evidenţă şi asemănarea dintre o reconstrucţie digitală a unei părţi din cortex (o imagine aparţinând Human Brain Project) şi o lucrare semnată de Jackson Pollock, expusă la MoMA (Muzeul de Artă Modernă din New York). Fără doar şi poate, Pollock nu îşi propusese să ofere o imagine a cortexului. Nu avea nicio legătură cu medicina. Dar asemănarea dintre cele două imagini i-a amintit lui Toescu ideea de fractalitate, care spune că există o structură a lumii care se repetă la diferite niveluri ale existenţei.
  Toescu a evidenţiat, de asemenea, câteva idei legate de terapia prin artă, un domeniu în care încă se experimentează mult, iar rezultatele sunt promiţătoare. Atât realizarea, cât şi perceperea unei opere de artă pot ajuta pacientul aflat în recuperare neurologică, oferindu-i o oglindă asupra propriei lumi (catharsis) şi servind drept un catalizator al schimbării (îi dă un scop, o semnificaţie).
   Despre mecanismele prin care arta induce anumite schimbări în creierul uman încă nu se ştie suficient, deoarece este foarte dificil să lucrezi experimental la acest nivel. Momentan au fost mai degrabă ilustrate corelaţii, nu au fost dovedite relaţii de cauzalitate. Interesant este însă că se pare că fiecare interacţiune a noastră cu arta (chiar şi cea pasivă, când nu suntem creatorii, ci degustătorii actului artistic) devine un act creativ. „Intrăm în conversaţie cu artistul care a produs acea operă de artă“, spune Toescu, astfel că „se credea înainte că creatorul e creator, iar degustătorul e degustător. Studiile mai recente arată că, în momentul în care te angajezi cu o operă de artă, diferenţa dintre creator şi degustător e mai mică decât se credea din perspectiva a ceea ce se întâmplă în creier.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe