Newsflash
Diverse

Estetică dentară şi numeroase personalităţi

de Prof. dr. Constantin VÂRLAN - iun. 25 2013
Estetică dentară şi numeroase personalităţi
   Recent, la Bucureşti, s-a desfăşurat al zecelea Congres de estetică dentarăcu participare internaţională, în continuarea seriei de manifestări ştiinţifice pe care Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER) le organizează de la înfiinţarea sa, în urmă cu un deceniu.
   Moment de referinţă în activitatea profesional-ştiinţifică a SSER şi pentru medicina dentară românească, ediţia aniversară s-a derulat în cadrul proiectului DENT („Dinamism, Eficienţă şi Noi Tehnologii în medicina dentară“), cofinanţat din FSE şi care, alături de SSER, are o serie de parteneri de valoare din stomatologia naţională şi europeană – Asociaţia Naţională Română de Ortodonţie sau European Society of Cosmetic Dentistry. Proiectul are ca obiectiv realizarea de cursuri de perfecţionare şi specializare pentru medicii dentişti, cuprinzând teme de estetică dento-facială şi reabilitări estetice în odontoterapie restauratoare, protetică dentară, implantologie orală, ortodonţie, chirurgie orală şi maxilo-facială, dar şi module privind profilaxia afecţiunilor stomatologice, prevenirea poluării şi protecţia mediului în cadrul activităţii de specialitate sau referitoare la egalitatea de gen, egalitatea de şanse şi respectarea diversităţii. Cel mai important rezultat urmărit prin desfăşurarea proiectului a fost ca un număr de cel puţin 1.500 de medici dentişti să participe măcar o dată pe parcursul celor trei ani în cadrul DENT la activităţi de formare profesională specifică domeniului menţionat, în scopul creşterii calităţii şi eficienţei practicii lor profesionale la nivelul unor standarde europene privind serviciile medicale oferite pacienţilor. Acest obiectiv principal asumat iniţial a fost ulterior reconsiderat şi majorat, datorită interesului crescând manifestat de cei vizaţi, pe măsura derulării activităţilor organizate. În acest sens, trebuie menţionat că la congres, pe parcursul celor trei zile, la lucrările desfăşurate în paralel în patru săli (două pentru conferinţe şi prelegeri, două pentru demonstraţii practice şi hands-on), au fost prezenţi mai mult de 1.000 de medici dentişti, din care aproape 850 s-au aflat la prima participare în cadrul proiectului.
   La reuniune au susţinut prezentări peste 25 de lectori, prezentatori şi demonstratori de prim rang în lumea stomatologiei estetice europene şi mondiale, mulţi dintre aceştia fiind cadre didactice consacrate la prestigioase instituţii de învăţământ universitar. Fără ca lista să fie exhaustivă, îi menţionăm pe prof. dr. Gerwin Arnetzl (Austria), prof. dr. Orlando Alvarez (Chile), prof. dr. David Cotrell (SUA), dr. George Freedman (Canada), dr. Scott Ganz (SUA), prof. dr. Pablo Galindo-Moreno (Spania), prof. dr. Jordi Gargallo-Albiol (Spania), dr. Thomas Hanser (Germania), prof. dr. David Hoexter (SUA), prof. dr. Samuel Kratchman (SUA), prof. dr. Ivo Krejci (Elveţia), dr. Francesco Maggiore (Italia), prof. dr. Angelo Putignano (Italia), dr. Roberto Rossi (Italia), prof. dr. Massimo Simion (Italia), prof. dr. Phillipe Sleiman (Liban), prof. dr. Marius Steigmann (Germania), prof. dr. Hom Lay Wang (SUA), dr. Jürgen Wahlmann (Germania), prof. dr. Ervin Weiss (Israel), dr. Dietmar Weng (Germania).
   Numeroase conferinţe şi prelegeri au constituit puncte de maxim interes, pe parcursul zilelor de congres. Le amintim pe cele mai interesante, mai căutate şi mai urmărite de participanţi, începând cu prima zi, când şi-au susţinut prezentările prof. dr. Marius Steigmann („Reconstrucţia întregii arcade maxilare prin restaurări fixe pe implant“), prof. dr. Massimo Simion („25 de ani de regenerare osoasă ghidată: consideraţii estetice şi noi progrese“) şi prof. dr. Ivo Krejci („Restaurarea dinţilor devitali fără utilizarea coroanelor dentare“). Tot în prima zi, a fost marcată materializarea unui obiectiv „de vârf“ al proiectului DENT, odată cu lansarea oficială a cărţii „Incursiune în estetica dentară“. Acest volum, ce reprezintă munca unui colectiv de autori români şi străini, sub coordonarea editorială a managerului de proiect, dr. Florin Lăzărescu, este destinat a fi distribuit gratuit tuturor medicilor dentişti români eligibili pentru participarea la activităţile cuprinse în proiect. Realizată în condiţii tehnice editoriale şi tipografice de excelentă calitate, cartea nu a fost concepută să fie şi nici nu a dorit să se substituie unui manual didactic universitar, ci a urmărit să constituie o sursă de informaţie pentru actualizarea şi perfecţionarea cunoştinţelor profesionale ale medicilor dentişti, pe baza evidenţelor clinice şi a experienţei practice a autorilor. Ea este fundamentată prin numeroase trimiteri către multiple referinţe bibliografice de actualitate, care confirmă şi argumentează bazele ştiinţifice ale enunţurilor teoretice şi ale aspectelor de orientare practică prezentate.
   Ziua a doua a debutat cu prelegerea prof. dr. David Cotrell, cu tema: „Concepte chirurgicale şi protetice actuale pentru obţinerea unor rezultate predictibile privind reabilitarea prin implant dentar“. Dr. Jürgen Wahlmann a reţinut atenţia asistenţei cu prezentarea „Zâmbetul perfect: faţete ceramice, de la cele convenţionale la cele no-prep, pas cu pas“, apoi prof. dr. Angelo Putignano (pentru prima dată prezent în România la o manifestare ştiinţifică de profil) a adus în faţa participanţilor o splendidă imagine în stil italian: „O abordare raţională a restaurărilor estetice conservatoare“. Prof. dr. Samuel Kratchman a prezentat „Microchirurgia endodontică“, dr. Francesco Maggiore a vorbit despre „Retratamentele endodontice chirurgicale şi non-chirurgicale“, iar dr. Scott Ganz s-a referit la: „Realizarea reconstrucţiei implantare orientate şi ghidate de către restaurarea protetică şi maximizarea esteticii utilizând conceptul Triangle of Bone“. După-amiaza a oferit, printre altele, un regal susţinut de dr. Franco Maggiore şi prof. dr. Marius Steigmann, într-o prezentare comună, sub formă de dezbatere, împreună cu prof. dr. Samuel Kratchman şi dr. Scott Ganz, privind „Controversa tratament endodontic vs. implant“, o temă deosebit de actuală. Conferinţa a condus, atât pe parcurs cât şi la final, la numeroase întrebări şi discuţii, oglindind interesul şi implicarea celor prezenţi. Această participare interactivă, prevăzută în program ca „dezbateri speciale“, a fost realizată printr-un alt element în premieră pentru manifestările organizate la noi de SSER: un suport informatic special conceput, care a oferit participanţilor posibilitatea de a răspunde direct, în timp real, prin mesaje de pe telefoanele mobile, la întrebări cu mai multe variante de răspuns (tip complement multiplu) puse de prezentatori şi apărute pe ecran în timpul prelegerii. Răspunsurile au fost cuantificate procentual şi afişate pe ecran, tot în timp real, după care variantele de răspuns au fost discutate cu cei prezenţi şi argumentate pro şi contra. De altfel, această formă de dezbatere a fost utilizată la mai multe conferinţe şi prelegeri pe parcursul tuturor zilelor de congres. Interesul deosebit cu care a fost primită această modalitate de prezentare şi participare interactivă a fost subliniat de majoritatea participanţilor, deoarece a oferit ocazia de a clarifica multe aspecte necesare practicienilor dornici să introducă modalităţile terapeutice respective în activitatea lor viitoare.
   Ultima zi a oferit mai multe informaţii legate de tehnologii computerizate în domeniul medicinii dentare, prin temele prezentate de prof. dr. Gerwin Arnetzl („Oportunităţi estetice şi funcţionale ale recentelor progrese în tehnologia CAD/CAM“, completată ulterior şi cu un hands-on privind „Individualizarea estetică a restaurărilor CAD/CAM“) şi de prof. dr. Orlando Alvarez („Rezultate estetice prin planificarea computerizată în implantologie“). Prelegerea susţinută de prof. dr. Phillipe Sleiman a adus în discuţie aspectul: „Când tehnologia întâlneşte biologia în endodonţie“, iar prezentările care au încheiat ultima zi de congres au aparţinut prof. dr. Hom Lay Wang („Managementul complicaţiilor asociate implantului: clasificare, prevenţie şi abordare“) şi prof. dr. Ervin Weiss („Reabilitarea complexă pe suport implantar“).
   La încheierea lucrărilor congresului, concluziile care pot fi desprinse sunt mai mult decât pozitive: o manifestare ştiinţifică bine organizată, care a adus în atenţia celor prezenţi un material informativ bogat, cu beneficii pentru toţi cei care au asistat la lucrări. Valoarea şi prestigiul personalităţilor care au susţinut prezentările, atât din Europa cât şi de peste ocean, reprezintă o contribuţie importantă la creşterea calităţii actului medical în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe