Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Esenţial în depistarea tumorilor gastrice

Viața Medicală
Dr. Bogdan DIACONESCU vineri, 19 decembrie 2014
Doi pacienţi români cu cancer gastric au avut şansa de a fi operaţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, de o echipă mixtă japonezo-română, intervenţie urmărită şi analizată, în timp real, de participanţii la „Advanced Workshop On Gastric Cancer“. Manifestarea ştiinţifică a fost organizată de Departamentul de Chirurgie generală şi Catedra de Anatomie din cadrul Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila“ Bucureşti, ca parte a unui program educaţional mai amplu, coordonat de prof. dr. Prof. dr. Mircea Beuran (stânga) şi conf. dr. Florin Filipoiu, înmânează Diploma de excelenţă profesorului Keiichi MaruyamaMircea Beuran, directorul Departamentului Chirurgie generală al acestei facultăţi.
Aproximativ 250 de specialişti – chirurgi, gastroenterologi, oncologi şi anatomopatologi din ţară şi din Republica Moldova – au luat parte, pe parcursul a două zile (20–21 noiembrie), atât la sesiunile teoretice, cu prezentări actualizate ale datelor din literatură, susţinute la sediul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, cât şi la transmisiile live din sălile de operaţii ale spitalului Floreasca.
Specialiştii japonezi invitaţi au fost: profesorul Keiichi Maruyama, unul dintre promotorii limfadenectomiei extinse, şi profesorul Hitoshi Katai, directorul Centrului de Cancer din Tokio. 
Organizarea unui asemenea workshop a fost impusă de modificarea stării de prezentare a pacienţilor la camera de gardă. Mulţi dintre ei se prezintă cu o urgenţă chirurgicală cauzată de o complicaţie a bolii; foarte mulţi vin cu hemoragie digestivă superioară sau ocluzie înaltă şi rar avem ocazia să diagnosticăm un pacient cu o tumoră necomplicată.
Concluzia invitaţilor japonezi a fost că este imperios necesară implementarea unor programe de screening, iar pentru reducerea costurilor şi a suferinţei pacienţilor, depistarea bolii în stadii iniţiale, atunci când simptomatologia e simplă: durere epigastrică, greaţă şi vărsături etc. Aici, un rol important îl au medicii de familie, care trebuie să recomande pacienţilor efectuarea endoscopiei digestive superioare, ca prim pas în depistarea unei posibile tumori gastrice.
Prof. dr. K. Maruyama a prezentat experienţa sa în acest domeniu al chirurgiei, precum şi modalitatea de a depista boala canceroasă gastrică în faze incipiente în ţara sa. El a spus că, din cauza numărului mare de pacienţi cu cancer gastric, în Japonia s-a pus accent pe educaţia socială, respectiv, realizarea screeningului. În prezent, japonezii peste 50 de ani primesc un card de sănătate pentru screening, iar investigaţiile sunt suportate de stat.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.