Newsflash
Diverse

DUREREA o problemă încă nerezolvată

de Dr. Maria DRAGOTĂ - ian. 22 2010
DUREREA o problemă încă nerezolvată

Durerea este definită ca „un fenomen perceptiv complex, polimorf şi multidimensional, ce asociază manifestări senzitive cu relaţii somatice, vegetative, endocrine, metabolice şi psihoafective de suferinţă, rezultate din însumarea unor stimuli de natură variată, mediaţi ascendent prin neurostructuri şi neurotransmiţători specifici şi nespecifici la niveluri cerebrale diferite, analitice, integrative şi de decizie“. (...)

    Tipuri de durere: nociceptivă – produsă de un răspuns inflamator sau noninflamator faţă de un stimul nociv şi neuropatică – iniţiată sau cauzată de o leziune primară sau disfuncţie a sistemului nervos periferic/central.
    Durerea acută constituie un semnal, adresat creierului conştient, asupra prezenţei unor stimuli noxici sau/şi derulării unor procese de distrugere tisulară. Utilă şi adaptativă, ea avertizează asupra pericolului şi a necesităţii de a fugi sau a căuta ajutor. Durerea cronică nu mai este cauzată de leziunea iniţială sau de condiţia bolii, ci de modificări secundare, inclusiv ale sistemului de detecţie a durerii. Prezentă minimum 3–6 luni, ea creează condiţiile apariţiei modificărilor fizice şi psihosociale: imobilitate, imunodepresie, tulburări de somn, inapetenţă, dizabilităţi, dependenţă de medicaţie, scăderea performanţelor profesionale; izolare, anxietate, frustrare, depresie, suicid, supradependenţă de familie; utilizarea inadecvată a sistemului de asistenţă medicală. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe