Newsflash
Diverse

DUREREA: cauze şi remedii

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - sept. 25 2009
DUREREA: cauze şi remedii

Între 9 şi 12 septembrie a.c., a avut loc, la Lisabona, cel de-al VI-lea Congres al Federaţiei Europene a Filialelor IASP (International Association for the Study of Pain) – EFIC. Această prestigioasă reuniune a specialiştilor în studiul şi terapia durerii s-a bucurat de o participare semnificativă. (...)

   În cuvântul de deschidere, profesorul italian Giustino Varrassi, preşedintele Federaţiei, a anunţat înscrierea a patru mii de participanţi. Timpul frumos a făcut însă ca numeroşi delegaţi să se risipească spre atracţiile turistice ale capitalei Portugaliei şi ale împrejurimilor acesteia… Au rămas totuşi destul de mulţi participanţi prezenţi la sesiunile plenare şi seminarii sau în jurul sutelor de postere.
   Dintre temele principale abordate aş sublinia câteva: • relaţia dintre nutriţie şi durere a fost examinată de specialistul belgian B. Morlion, care ne-a informat că dieta umană, în funcţie de compoziţia ei, poate genera durere sau o poate alina. De exemplu, lipsa din alimentaţie a vitaminelor B12 şi D poate determina dureri datorită suferinţei nervilor; excesul de alimente conduce adesea la obezitate, situaţie în care apar frecvent dureri de spate, de şold, de picioare şi chiar dureri cervicale. Pe de altă parte, în ultimele decenii, s-au conceput strategii alimentare care să determine reducerea inflamaţiei şi a stresului oxidativ, factori generatori de durere. Printre produsele utilizate sub formă de băuturi sau aditivi alimentari se numără şofranul indian, bromelina din fructul de ananas şi ceaiul verde. La acestea se adaugă acţiunea benefică antiinflamatorie a unor acizi graşi nesaturaţi (de exemplu omega 3) care se găsesc în special în peşte sau în untura de peşte. S-a dovedit că o alimentaţie care conţine acizi graşi nesaturaţi ar micşora probabilitatea apariţiei infarctului de miocard şi ar avea un rol adjuvant în alinarea durerii din artrita reumatoidă, sindromul colonului iritabil şi dismenoree;
   • se ştie că durerea cronică este însoţită adesea de depresie, care adânceşte suferinţa bolnavului micşorând eficacitatea analgezicelor clasice. Din această cauză se utilizează şi un tratament antidepresiv, fie cu antidepresive triciclice (amitriptilină, nortriptilină, desipramină), fie cu derivaţi mai noi (venlafaxină, dulozetină, milancipran). Toate aceste molecule sunt eficiente în grade variabile în tratamentul durerilor neuropatice. J. A. Mico, de la Universitatea Cadiz (Spania) a trecut în revistă mecanismele prin care substanţele menţionate mai sus îşi exercită acţiunea antialgică, sesizând care ar fi etapele pentru care trebuie dezvoltate noi clase de antidepresive mai eficiente decât cele existente;
   • o atenţie deosebită a fost acordată fibromialgiei, un sindrom controversat datorită dificultăţilor de diagnostic şi tratament. Un colectiv din Zürich a analizat toate articolele pe această temă, încercând să traseze cele mai bine fundamentate şi eficiente mijloace terapeutice. Astfel, au fost evaluaţi inhibitorii de recaptare serotoninergici şi noradrenergici, lidocaina injectabilă, toxina botulinică, precum şi metodele non-farmacologice (acupunctura, exerciţiile aerobice, balneoterapia, hipnoterapia şi altele). O concluzie care s-a desprins este că, într-o condiţie patologică multifactorială precum fibromialgia, monoterapia farmacologică nu este suficientă.
   • un capitol delicat a fost cel în care a fost analizată durerea fizică şi psihică ca urmare a unor experienţe traumatice apărute la victimele violenţei şi torturii. Se constată, la această categorie de pacienţi, prezenţa frecventă a cefaleei, durerilor gastrointestinale, musculare şi ale porţiunii inferioare a coloanei vertebrale. La acestea se adaugă tulburările psihice din care nu lipseşte depresia sau disperarea (H. C. Traue, Ulm, Germania);
   • numeroase lucrări în plen sau comunicări au fost dedicate diagnosticului, clasificării şi terapiei durerii neuropate. Deoarece sindroamele durerii neuropate sunt foarte heterogene, a apărut necesitatea unei clasificări mai complexe, fiindcă nu există un test unic care să permită diagnosticul. În mod obişnuit, se folosesc chestionare, dar în anume cazuri acestea nu sunt suficiente, fiind necesare determinări cantitative ale sensibilităţii termice şi mecanice şi chiar biopsii cutanate. Referitor la progresele terapeutice în domeniu, ele sunt destul de modeste, rezumându-se mai ales la studii pe animale şi mult mai puţin la studii clinice cu rezultate pozitive;
   • un seminar special, moderat de profesorul Serdar Erdine, fost preşedinte EFIC, s-a ocupat de terapia prin tehnici neuromodulatorii în durerea cronică, atrăgând atenţia asupra utilizării greşite sau abuzive a tehnicilor intervenţionale în managementul durerii.
   Dintre noutăţile prezentate de către firmele farmaceutice ar fi de remarcat rezultatele pozitive obţinute în prevenirea constipaţiei date de opiacee cu un produs cu eliberare prelungită, în administrare orală, în care se asociază oxicodonul cu naloxon. Avantajul utilizării unui astfel de produs este obţinerea unei analgezii prelungite cu evitarea unuia dintre cele mai neplăcute efecte adverse, constipaţia rebelă, fapt care contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu dureri.
   Un nou derivat cu acţiune analgezică centrală – tapentadolul a fost lansat, cu o documentare extrem de serioasă, din care reiese eficacitatea sa în afecţiunile reumatice, durerea lombară joasă, şi durerile din neuropatia diabetică. Această nouă moleculă acţionează printr-un mecanism dual, opioid şi noradrenergic. Preparatul este condiţionat ca o formă cu eliberare prelungită.
   A fost prezent la manifestare şi un grup de medici români din toate zonele ţării (în special oncologi), unii dintre aceştia prezentând comunicări sub formă de postere.
   S-a hotărât ca viitorul congres EFIC să aibă loc la Hamburg, în 2012.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe