Newsflash
Diverse

Dublu mixt

de Dr. Claudia IFTODE - mai 15 2015
Dublu mixt
De ce sunt importanţi medicii de familie în sistemul sanitar? Crescând media de viaţă a populaţiei, întâlnim tot mai des pacienţi cu comorbidităţi, iar cel care abordează holistic pacientul este întotdeauna medicul de familie. Apoi, fiecare pacient este unic în ceea ce priveşte patologia lui, linia lui genetică, toleranţa sa la medicaţie. Numai medicul de familie ştie toate aceste aspecte şi poate face un act medical în totalitatea lui aplicat şi individualizat. În plus, medicul de familie este cel mai în măsură să se ocupe de prevenţie. La nivelul cabinetului de MF există o foarte mare bază de date medicale, iar în scurt timp va fi funcţional registrul electronic al pacientului. Toate aceste date medicale, prelucrate statistic, pe populaţia unei ţări sau a unei regiuni înseamnă cercetare aplicată. Rezultatele cercetării pot influenţa deciziile autorităţilor în domeniul sanitar, ducând la strategii mai eficiente. Conform acestei viziuni, ancorată în realitatea românească şi europeană, am conceput două evenimente ample dedicate medicinii de familie, organizate în premieră la Timişoara şi al căror program ştiinţific urmăreşte toate aceste roluri ale medicului de familie.
Societatea Timiş de Medicina Familiei (STMF) organizează simultan şi în acelaşi spaţiu două conferinţe în premieră, una regională, una cu caracter internaţional. Prima ediţie a Conferinţei regionale de Vest în medicina familiei  – CRV MF 2015 –, cu participare internaţională, se desfăşoară în perioada 8–9 mai 2015, la UMF „Victor Babeş“ Timişoara. În paralel, între 7 şi 10 mai 2015, are loc a 80-a Conferinţă Wonca Europa de cercetare în medicina familiei, totodată prima din România în domeniul cercetării în această disciplină: Spring Meeting EGPRN (European General Practice Research Network) (limba oficială: engleză, mai multe informaţii pe www.egprn.org). Cele două conferinţe sunt derulate cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara şi al Colegiului Medicilor Timiş. Manifestările sunt creditate EMC pentru medici şi asistenţi medicali.
La CRV MF, medicii de familie din România au ocazia să dezbată cele mai importante aspecte cu care se confruntă în practica lor de zi cu zi, atât din punct de vedere strict profesional, cât şi ca manageri ai cabinetului propriu. Vor fi abordate teme specifice medicinii de familie: ghiduri şi protocoale terapeutice în bolile prioritare în rândul populaţiei, managementul cabinetului de medicina familiei, aspecte practice de medicină legală şi malpraxis, transmiterea praxisului de medicina familiei, cabinetul MF din punct de vedere financiar, legislaţia arhivării documentelor medicale, rezultatele preliminarii ale programului de screening al cancerului de col uterin în zona de vest a României, studii despre obezitate atât la copil, cât şi la adult, noutăţi în chirurgia bariatrică, fragilitatea vârstnicului, vaccinologia (secţiune dedicată).
Printre lectorii CRV MF se numără preşedintele EGPRN, dr. Jean Karl Soler, keynote lecturer internaţional şi prof. dr. Dorel Săndesc, keynote lecturer naţional.
Ambele conferinţe vor reuni  aproximativ 400 de participanţi din ţară şi din Europa, majoritatea medici de familie, dar şi specialişti de renume. Au răspuns invitaţiei cadre universitare de la UMF „Victor Babeş“ Timişoara, precum şi profesori universitari de medicina familiei care conduc departamentele de profil de la universităţi din Maastricht, Londra, Viena, Leuven, Nisa, Ankara, Ljubljana, Malta.
Programul naţional pentru screeningul cancerului de col uterin va fi unul dintre subiectele discutate la Conferinţa regională. Vor lua cuvântul conf. dr. Elena Bernad, coordonatoarea programului pe zona de vest a României şi dr. Carmen Ungurean (Institutul Naţional de Sănătate Publică), coordonatorul programului la nivel naţional.
O altă secţiune a CRV MF este rezervată şedinţei Federaţiei naţionale a patronatelor medicilor de familie. De fapt, CRV MF 2015 este o conferinţă naţională pură, cu o participare internaţională numeroasă, deoarece la Spring Meeting EGPRN vin aproximativ 120 de medici de familie din toate centrele universitare mari ale Europei, cu preocupări de cercetare în Medicina familiei. La conferinţa internaţională ţinekeynote lectures doi renumiţi profesori universitari de medicina familie: prof. dr. Manfred Maier (Facultatea de Medicină din Viena) şi prof. dr. Frank Buntinx de la Universitatea Leuven din Belgia. Programul evenimentului cuprinde workshopuri, sesiuni plenare şi sesiunea de postere ştiinţifice, găzduite de UMF „Victor Babeş“ Timişoara şi de Hotel Timişoara. Participă medici de familie din peste 20 de ţări europene: Olanda, Austria, Anglia, Suedia, Grecia, Danemarca, Franţa, Italia, Malta, Bulgaria, Germania, Turcia, Canada, Elveţia, Israel, Belgia, Spania, Polonia, România etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe