A XI-a ediţie a conferinţei naţionale Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“, organizate în capitala Moldovei, a prilejuit actualizarea informaţiilor şi împărtăşirea experienţei specialiştilor în obstetrică şi ginecologie. Despre această manifestare de tradiţie, amănunte de la interlocutorii dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 "> Două decenii de tradiţie şi progres - Viața Medicală
Diverse

Două decenii de tradiţie şi progres

de Dumitru ŞERBAN - iul. 4 2012
Două decenii de tradiţie şi progres

A XI-a ediţie a conferinţei naţionale Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“, organizate în capitala Moldovei, a prilejuit actualizarea informaţiilor şi împărtăşirea experienţei specialiştilor în obstetrică şi ginecologie. Despre această manifestare de tradiţie, amănunte de la interlocutorii dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 

Conferinţa Naţională Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“, ediţia a XI-a, a fost organizată la Iaşi, sub egida Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, a Colegiului judeţean al Medicilor, respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi. Preşedinte onorific al congresului a fost dna prof. dr. Zenovia Florentina Pricop, iar vicepreşedinţi – prof. dr. Mircea Onofriescu, prof. dr. Ştefan Buţureanu, prof. dr. Florin Dumitrache, prof. dr. Ivona Lupaşcu, conf. dr. Iolanda Blidaru.

După 20 de ani

   ‑La deschiderea evenimentului, am stat de vorbă cu dna prof. dr. Zenovia Florentina Pricop, preşedinte onorific al reuniunii, totodată şi cea care, cu douăzeci de ani în urmă, a iniţiat la Iaşi acest eveniment de tradiţie.
   Ne puteţi contura o retrospectivă a Zilelor Medicale „Vasile Dobrovici“?
   – În 1992 a avut loc prima manifestare de acest fel. I-am spus manifestare pentru că nu ştiam cum să încadrăm această acţiune, între conferinţă şi congres. A fost prima după 1989, prima încercare de acest fel, când încă lucrurile – în toate specialităţile – erau într-o libertate totală. Dr. Emil Gheorghiţă a fost cel care a iniţiat şi a militat pentru ca reuniunea să aibă loc şi, în primul rând, pentru a omagia opera unei personalităţi medicale,Prof. dr. Zenovia Florentina Pricop lucru care, până în perioada respectivă, nu ar fi fost posibil. La prima ediţie au participat peste două sute de specialişti din toată ţara, la vremea aceea neexistând mai mult de o mie şi, de precizat, a fost prezent şi un grup din Republica Moldova. A fost primul moment când am venit în contact cu colegii din Republica Moldova iar, de atunci, în fiecare an, au participat într-un număr din ce în ce mai mare. Noi, în toţi aceşti ani, l-am omagiat pe profesorul Vasile Dobrovici, o personalitate medicală marcantă, care şi-a adus contribuţia în specialitatea obstetrică-gineco­logie şi a creat Şcoala de specialitate ieşeană, pe care a impus-o pe plan naţional.
   Cine a fost Vasile Dobrovici?
   – Profesorul Vasile Dobrovici era un om cu totul special, deosebit de ferm, de onest, de curajos… Şi un bun specialist. Făcând chirurgie generală în timpul războiului, a devenit un ginecolog chirurg, ceea ce, la vremea respectivă, era o raritate. Acest lucru a făcut ca, la Şcoala de specialitate din Iaşi, în plus faţă de celelalte centre din ţară, să se impună specializarea ginecologului în chirurgie. Un alt aspect a fost acela că profesorul Vasile Dobrovici a militat pentru faptul că sânul este al ginecologilor şi trebuie să fie diagnosticat şi operat de ginecologi. Din păcate, la ora actuală, sunt puţini ginecologi care mai fac chirurgia sânului.
   Care era argumentul principal?
   – Sânul face parte din organele genitale şi nu este numai al obstetricianului, pentru că sânul este organul care aduce lapte. Are un rol deosebit. Dar, în patologia ginecologică, aceasta, de obicei, ne-au luat-o chirurgii mari şi, după aceea, oncologii. Profesorul Vasile Dobrovici a fost cel care ştia să opereze sânul, i-a învăţat şi pe elevii lui, pe medicii care au devenit apoi profesori – Gh. Teleman, Gh. Lupaşcu, Corneliu Gavrilescu, mari chirurgi ginecologi.
   Eraţi în sistemul medical şi în urmă cu douăzeci şi cinci de ani. Sunt schimbări, cu siguranţă. Evoluţii?
   – Mari, foarte mari. Eu am intrat în specialitate în 1963. În aceşti ani, domeniul a evoluat foarte mult, atât din punct de vedere uman, cât şi datorită posibilităţilor de investigaţie, de diagnostic şi de tratament. Evoluţia a fost din ce în ce mai accelerată şi am ajuns ca de la an la an să fie nişte acumulări cărora le este foarte greu să le ţii pasul. De aceea, asistăm – nu numai în specialitatea noastră – la împărţirea în mici segmente şi specializarea pe subspecialităţi, în sensul că nu mai poţi face faţă să le ştii pe toate, să le faci pe toate, nu se mai poate.

„Profesorul profesorilor“

   ‑Prezent la Iaşi, dl dr. Andreas Chrysostomou, de la Johannesburg Hospital University of the Witwatersrand (Africa de Sud), a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. Dsa l-a avut pe Vasile Dobrovici profesor în cadrul UMF Iaşi şi, la foarte multe operaţii, i-a fost alături.
   Ce înseamnă Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“ pentru dv.?
   – Pentru mine este un eveniment foarte important, pentru că am avut ocazia şi norocul de a lucra cu profesorul Vasile Dobrovici, de a-l urmări la toate contravizitele pe care le făcea săptămânal, la spital, vreme de doi ani, până la moartea lui. Aveam şi am o admiraţie deosebită pentru cunoştinţele lui, modul de a gândi practic şi rezolvarea unor probleme pe care ceilalţi profesori nu le puteau soluţiona. Era, într-adevăr, „profesorul profesorilor“, cel puţin în faţa mea, căci eu eram un simplu rezident, printre ultimele locuri… Şi nu exagerez – erau treizeci şi cinci de doctori care mergeau după profesorul Vasile Dobrovici.

Titlu de la regina Angliei

   Cum era omul Vasile Dobrovici?
   – Am fost foarte impresionat când mi-a arătat pozele lui. Era, în acea perioadă, singurul român care obţinuse titlul de fellowal Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Diploma i-a fost înmânată de regina Angliei, Elisabeta a II-a, în 1946. Am văzut o fotografie care imortalizase acel moment. Titlul era unul foarte mare, atunci erau acordate de către rege sau de regină aceste calificări şi nu se dădeau oricui. Am trecut, după aceea, prin examenele respective şi sunt nişte probe foarte dificile. Ca om, era foarte serios, foarte plăcut, niciodată nu a refuzat să te ajute. Pe mine m-a chemat numai ca să mă înveţe. El opera după ce terminau toţi, sala era liberă, intra el şi făcea operaţiile lui.
   Cariera dv. observ că este încununată acum de serviciul în Africa de Sud. Sunteţi originar de acolo?
   – Nu, eu sunt cipriot. Am terminat UMF Iaşi şi am făcut specializare la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“ din Iaşi. În noiembrie 1991, am plecat şi de atunci sunt şeful Clinicii de endoscopie ginecologică chirurgicală din Johannesburg.
   – Aţi prezentat, la acest congres, actualităţi în tratamentul chirurgical al incontinenţei urinare de efort. Oferiţi-ne mai multe detalii…
   – Este o boală tăcută. Femeile nu vorbesc despre problema aceasta şi mă refer la femeile care au născut natural, care atunci când urcă scările pierd puţină urină şi, ca urmare, poartă mereu tampoane. Ceea ce facem noi astăzi este o operaţie simplă şi astfel le putem ajuta. Femeile vin la consultaţie şi-mi spun că nu mai pot râde, atunci când se fac glume, pentru că le este frică să nu urineze. Eu mă ocup cu această chirurgie simplă – e simplă pentru mine că am căpătat experienţă. Concret, este o operaţie care durează în jur de 15 minute, se poate face cu anestezie locală şi rezultatele sunt bune. Imediat după operaţie, 94,5% din paciente nu mai utilizează tampoanele. Astfel, operaţiile reuşesc şi avem, în acest context, foarte puţine eşecuri.
   Pentru medicii români, ne puteţi da drept exemplu o operaţie dificilă, pe care aţi efectuat-o cu succes?
   – Trebuie să-ţi cunoşti limitele. Pacienta trebuie să fie tot timpul în centrul atenţiei şi, dacă începi operaţia şi vezi că un lucru nu este în regulă, atunci poţi să o scapi. Vă dau un exemplu: dacă începi o operaţie de laparoscopie chirurgicală şi apar probleme neanticipate, nu trebuie să-ţi fie frică să deschizi pacienta şi să faci intervenţia pe cale abdominală, nu laparoscopică. Am avut foarte multe cazuri dificile, mai ales în Africa de Sud, unde este o patologie diferită, sunt foarte multe femei de origine africană cu fibroame uterine. La spitalul unde lucrez avem 27.000 de naşteri pe an, deci vă puteţi imagina numărul de cezariene şi de complicaţii ce apar…

Noutăţile reuniunii

   ‑La finalul lucrărilor prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“, ne-am adresat dlui prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“ Iaşi. Dsa ne-a prezentat temele abordate, dar şi concluziile ştiinţifice desprinse în urma dezbaterilor.
   – Ce aduce nou evenimentul organizat la Iaşi?
   – Practic, au fost două subiecte mari: unul de obstetrică şi unul de ginecologie. Cel de obstetrică a permis punerea la punct şi actualizarea datelor privind diagnosticul şi tratamentul întârzierii de creştere intrauterină. Faptul că s-au strâns reprezentanţi ai tuturor centrelor universitare medicale din România, că şi-au spus părerea despre acest subiect este foarte important. S-au înregistrat progrese, în ultima perioadă, privind diag­nosticul precoce şi exact al restricţiei de creştere intrauterină. Au existat discuţii între medicii obstetricieni, anestezişti şi neonatologi. Un alt element de noutate a fost faptul că s-a discutat mult mai mult despre chirurgia minim invazivă în gineco­logie, punându-se accentul pe nou­tăţile în laparoscopie şi histero­scopie. Dar cred că prezentările care au fost urmărite cu real interes au fost cele care s-au referit la chirurgia vaginală şi la tratamentul prolapsului genital şi al incontinenţei urinare de efort. Calitatea acestui subiect a crescut considerabil pentru că invitaţii din străinătate sunt specialişti în domeniu. Este vorba de dl dr. Andreas Chrysostomou, specializat în România, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, actualmente şef de serviciu la Johannesburg, Africa de Sud; familia Corneleac, de asemenea, şi-a făcut specializarea la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi şi, în prezent, lucrează în Franţa, unde experimentează cu succes histerectomia vaginală şi tratamentul patologiei pe cale vaginală. Alături de aceştia au participat două echipe de medici – una de la Oradea, condusă de dl prof. dr. Gheorghe Bumbu, cealaltă de la Spitalul Militar din Bucureşti, condusă de dl dr. Ovidiu Nicodim – care, practic, au expus experienţa lor privind chirurgia vaginală. Ei reprezintă echipele cele mai performante şi toţi cei care au asistat la prelegerile lor au fost impresionaţi de rezultatele deosebite prezentate.

Operaţii în direct şi interactivitate

   Au fost şi cursuri precongres. Ne puteţi detalia?
   – Noutatea a fost un curs precongres de chirurgie vaginală şi important a fost că s-au realizat echipe mixte între invitaţii acestei manifestări ştiinţifice şi medicii ieşeni. Au fost operate în total zece cazuri cu patologie ginecologică pe cale vaginală; au fost realizate intervenţii în premieră şi aceste operaţii au putut fi transmise în timp real în amfiteatru, unde aproximativ 100 de medici rezidenţi şi specialişti din întreaga ţară au putut vedea cum se rezolvă acest tip particular de patologie ginecologică. O realizare deosebită a acestei manifestări ştiinţifice au fost şi discuţiile interactive ale echipelor operatorii cu cei care au asistat la cursul precongres. Un alt element de noutate a fost lansarea naţională a unui nou medicament folosit pentru tratamentul medical al fibromatozei uterine, un modulator selectiv al receptorilor de progesteron, modalitate terapeutică modernă şi eficientă. Nu în ultimul rând, aş dori să menţionez schimbul de experienţă dintre medicii anestezişti şi obstetricieni, cu ocazia acestui congres, în domeniul restricţiei de creştere intrauterină, ocazie cu care am avut bucuria de a-l avea printre invitaţi pe dl dr. Şerban Manica, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, plecat în urmă cu 25 de ani în SUA, în prezent anestezist la Tufts Medical Center, la Boston.

Priorităţile sistemului de sănătate

   Domnule profesor, vă propun să realizăm o paralelă între anii ’90 şi prezent, în subiectele punctate anterior.
   – Evoluţia este spectaculoasă în domeniul monitorizării fetale, progresele sunt indiscutabile. În momentul de faţă, putem monitoriza fătul prin ecografie şi prin alte tehnici, cu o mult mai mare acurateţe şi exactitate. Progresele sunt deosebite în domeniul neonatologiei, pentru că dispunem în prezent de centre de terapie intensivă neonatală (inclusiv la Maternitatea „Cuza Vodă“), care fac adevărate minuni: copii născuţi cu greutatea sub 1.000 de grame sau între 1.000 şi 1.500 de grame pleacă sănătoşi acasă. La Maternitatea „Cuza Vodă“ există un serviciu de o calitate deosebită şi o dotare extraordinară şi trebuie să amintesc contribuţia guvernului elveţian, această secţie de terapie intensivă s-a realizat cu sprijinul financiar şi ştiinţific al guvernului elveţian, iar medici şi asistente medicale s-au specializat în maternităţile din Elveţia. Progrese importante în obstetrică şi în neonatologie, dar şi în ginecologie: în urmă cu 20 de ani, nici pe departe nu se vorbea de tehnicile moderne de corecţie a inconti­nenţei urinare de efort, a prolapsului genital. Acum este epoca bandeletelor, a plaselor care corectează tulbu­rările de statică pelvină şi progresul este indiscutabil din acest punct de vedere. Centrele universitare beneficiază de dotări şi realizează intervenţii laparoscopice şi histero­scopice foarte complexe. Încercăm să ne apropiem de marile centre medicale universitare europene.
   Concluzii?
   – Aceste zile medicale „Vasile Dobrovici“ continuă tradiţia manifestărilor ştiinţifice medicale la Iaşi. Practic, s-a realizat o posibilitate de discuţie pe teme de real interes între specialiştii din toate centrele universitare, dar s-au purtat discuţii inclusiv privind reforma în sistemul de sănătate publică, în contextul noii legi a sănătăţii şi importanţa care trebuie acordată domeniului îngrijirii mamei şi copilului, unul prioritar pentru întregul sistem de sănătate românesc.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe