Newsflash
Diverse

Discuţii constructive asupra unei patologii de graniţă

de Conf. dr. Cristina VASILIU - iul. 5 2013
Discuţii constructive asupra unei patologii de graniţă
   La începutul acestei luni, la Sinaia, s-au desfăşurat lucrările celui de-al şaptelea congres al Societăţii Române de Ginecologie Endocrinologică. Reuniunea a fost precedată de două cursuri având ca teme actualităţile în ginecologia endocrinologică şi, respectiv, actualităţile în ginecologia pediatrică. Au fost discutate aspecte legate de tratamentul cu metformin în cancer, diagnosticul şi tratamentul ovarelor polichistice, importanţa suplimentării cu iod în sarcină; problemele din ginecologia adolescentelor au vizat diagnosticul şi tratamentul pubertăţii precoce şi pubertăţii tardive, precum şi conduita în metroragiile disfuncţionale la această vârstă.
   Lucrările congresului au fost deschise de prof. dr. Petrache Vârtej, preşedintele Societăţii Române de Ginecologie Endocrinologică, iar temele manifestării au fost: „Contracepţia în anul 2013 – quo vadis?“ şi „Bolile endocrine şi reproducerea umană“. Invitaţi de onoare, la Sinaia, au fost prof. dr. Andrea Genazzani, preşedintele Societăţii Internaţionale de Ginecologie Endocrinologică, care a avut o prezentare intitulată „Contracepţia orală – impactul asupra androgenilor circulanţi şi asupra sexualităţii“, şi prof. dr. Joseph Schenker, preşedintele Academiei Internaţionale de Reproducere Umană, care a prezentat „Tendinţe viitoare în reproducerea umană“.
   Sesiunile dedicate contracepţiei au adus în atenţia participanţilor teme precum: contracepţia hormonală vs. contracepţia naturală, opţiuni contraceptive la femeile HIV pozitive, riscul tromboembolic în contracepţia hormonală, beneficiile non-contraceptive ale contracepţiei hormonale, principii contraceptive la femeile cu cancer, contracepţia hormonală în perimenopauză, aspecte colposcopice la pacientele sub contracepţie orală, aprecierea riscului senologic la pacientele cu contracepţie hormonală, contracepţia la bolnavele cu schizofrenie, screeningul pentru trombofilii şi contracepţia hormonală.
   La sesiunile rezervate bolilor endocrine în reproducerea umană s-au dezbătut aspecte legate de patologia tiroidiană şi sarcină (anticorpii tiroidieni şi riscul naşterii premature, hipertiroidismul în sarcină, asocierea tiroiditei autoimune şi a trombofiliei în sarcina cu risc crescut, neoplasmul tiroidian şi sarcina, conduita în bolile tiroidiene asociate sarcinii, tiroidita postpartum), rolul hiperprolactinemiei în infertilitate, sarcina, naşterea şi lehuzia la femeile cu boală Addison, hipercorticismul şi infertilitatea.
   O altă sesiune a fost consacrată actualităţilor în infertilitatea cuplului. Temele principale abordate în acest cadru au fost: stimularea ovulaţiei în sindromul ovarelor polichistice, tratamentul pacientelor cu rezervă ovariană redusă, actualităţi în terapia fibromatozei uterine.
   Sesiunea dedicată actualităţilor în ginecologia pediatrică a tratat subiecte precum: particularităţi în alegerea metodelor contraceptive la adolescente, contracepţia de urgenţă la adolescente, studiul factorilor determinanţi în avortul la adolescente.
   Lucrările prezentate au tratat teme de larg interes din patologia endocrină asociată sarcinii, patologie tot mai frecventă, ce poate afecta prognosticul matern şi fetal. Abordarea acestor sarcini cu risc – atât din perspectiva obstetricianului, cât şi din cea a endocrinologului, cu care acesta trebuie să colaboreze pe tot parcursul sarcinii – oferă noi modalităţi de diagnostic şi tratament în această patologie.
   A doua temă principală a congresului – contracepţia –, prin lucrările prezentate, a adus în atenţia participanţilor noile studii şi metaanalize vizând aspecte legate de complicaţiile tromboembolice ce pot să apară la pacientele care folosesc contracepţia hormonală orală. Interesante au fost şi prezentările care au vizat individualizarea metodelor contraceptive în funcţie de vârsta şi patologia asociată.
   Dincolo de diversitatea subiectelor şi a aspectelor inedite aduse în discuţie, congresul a fost un prilej de întâlnire pentru specialiştii din toată ţara. Pe lângă participanţi din România însă, congresul a reunit şi profesori universitari din Republica Moldova, care ne-au împărtăşit din experienţa lor în domeniul ginecologiei endocrinologice. Manifestarea a facilitat schimbul de informaţii şi discuţii constructive între ginecologi şi endocrinologi, asupra unor patologii de graniţă, ce necesită o abordare interdisciplinară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe