Newsflash
Diverse

Direcţii ale stomatologiei româneşti

Direcţii ale stomatologiei româneşti
  Stomatologia este un domeniu medical acoperit aproape în totalitate de furnizori de servicii medicale privaţi. Educaţia medicală continuă în această ramură medicală are particularităţile ei. Aplicaţiile clinice ale tehnologiilor aflate în progres rapid, direcţiile de dezvoltare ale stomatologiei, particularităţile pieţei de servicii medicale şi legislaţia medicală sunt temele de interes constant pentru medicii dentişti. Congresul de Medicină Dentară Transilvania, desfăşurat la Cluj-Napoca, a reuşit să răspundă la aceste aşteptări. Tema generică a evenimentului a fost Stomatologia românească – Quo vadis? Perspectivele profesionale ale tinerilor medici dentişti sunt incerte în contextul politicilor de sănătate din România, iar prezentările şi dezbaterile pe această temă au fost rodnice şi binevenite.
  Clujul se pregăteşte să fie în 2015 capitală europeană a tineretului. Ca un răspuns la această provocare, tinerii medici au fost bine reprezentaţi la acest congres, au susţinut peste 60% din lucrări şi comunicări, alături de conferinţele unor personalităţi ale medicinii dentare din România şi din străinătate. Au fost prezenţi decanii facultăţilor de medicină dentară din ţară, prilej de întâlnire de lucru în vederea armonizării curriculei universitare la nivel naţional şi internaţional. 
  Congresul aduce de câţiva ani o serie de premiere. Participanţii posedă un card personalizat pe baza căruia este monitorizată prezenţa la lucrări. În acest an, monitorizarea participării la eveniment a medicilor a fost realizată prin colectarea datelor şi prelucrarea lor statistică în timp real pe baza unui soft dedicat, procedeu care este aplicat în premieră naţională. Pauzele de cafea au fost redefinite, predominant cu fructe şi alimente fără impact patologic, la care erau expuse caracteristicile calorice şi de compoziţie ale alimentului. Succesul iniţiativei oferă toate premisele de extindere a unei astfel de proceduri la evenimente ştiinţifice medicale.
  Manifestarea este totodată ocazia de a marca retragerea din activitate a colegilor, în ultimul an. Proaspeţii pensionari sunt invitaţi de onoare şi, într-un cadru festiv, li se acordă o diplomă de apreciere şi un cadou simbolic. Pentru o profesie liberală, în care peste două treimi dintre medici lucrează izolaţi în cabinetele proprii, astfel de momente de socializare capătă valenţe aparte. Evenimentul stomatologic anual de la Cluj este constant însoţit de evocarea unor personalităţi al căror destin a fost legat de acest oraş. În acest an a fost evocată viaţa şi activitatea lui Avram Iancu. Format la Liceul Piarist şi Universitatea din Cluj, revoluţionarul de la 1848 şi-a conturat platforma naţională şi politică a activităţilor sale viitoare în cetatea de pe malurile Someşului Mic. Reuniunea a fost dedicată unei aniversări speciale. În 1919, la Universitatea de Medicină din Cluj, a fost înfiinţată prima secţie clinică de stomatologie şi a fost întrodusă stomatologia ca studiu obligatoriu în formarea medicală universitară. Tot atunci, a fost editată prima revistă ştiinţifică de stomatologie. Iniţiatorul şi sufletul acestor premiere naţionale a fost prof. dr. Gheorghe Bilaşcu, venit special de la Budapesta.
  Evenimentul a inclus conferinţe, comunicări şi lucrări ştiinţifice, workshopuri, o dezbatere legislativă şi o secţiune dedicată chirurgiei maxilo-faciale, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de chirurgie ortognatică la Cluj-Napoca şi a zece ani de tratament modern al deformităţilor cranio-dento-faciale. Reabilitarea interdisciplinară cu componentă chirurgicală a malformaţiilor cranio-faciale este adusă la nivel de excelenţă în clinica de profil a Facultăţii de Medicină Dentară din Cluj. Derularea unor proiecte, inclusiv europene, a demonstrat competenţa acestui colectiv, printre ale cărui realizări se numără şi ghidul european pentru CBCT (computer tomograf cu fascicul conic).
  Ediţia viitoare se va desfăşura în perioada 8–10 octombrie 2015 şi va avea ca temă generică premisele implementării celor mai noi tehnologii specifice stomatologiei în practica curentă, în concordanţă cu accesibilitatea populaţiei la aceste servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe