Newsflash
Diverse

Din Franţa până în Noua Caledonie pentru un scop caritabil

de Demostene ŞOFRON - nov. 12 2021
Din Franţa  până în  Noua Caledonie pentru un scop caritabil

Soţii Émilie și Davy Sanchis au renunţat la traiul liniștit de zi cu zi pentru a se aventura într-o călătorie fascinantă, în sprijinul copiilor cu Sindrom Down și tulburări de spectru autist.

Untitled-1Povestea soţilor Émilie și Davy Sanchis este una fascinantă. Am stat de vorbă cu ei recent, când au ajuns în Cluj-Napoca, în turneul pe care îl fac pentru ajutorarea copiilor cu Sindrom Down.

Émilie are 39 de ani, a fost manager administrativ și financiar, iar Davy Sanchis este manager, principala sa activitate fiind comerţul cu lemn. Și-au vândut tot – casă, mașină, mobilier –, au renunţat la serviciu pentru a se aventura într-o călătorie fascinantă, punând la punct un proiect extrem de ambiţios, „Bike Up And Down”.

Scopul călătoriei este unul caritabil, strângerea de fonduri în beneficiul persoanelor cu Sindrom Down și tulburări de spectru autist. Își doresc să sensibilizeze populaţia și să transmită un mesaj puternic în favoarea persoanelor cu probleme și dizabilităţi mental-intelectuale.

Pornind de la faptul că Sindromul Down nu este deloc o piedică în faţa performanţelor, incluziunea prin sport pe care o propun Émilie și Davy Sanchis oferă șanse egale de dezvoltare și de participare activă la viaţa socială.

Au părăsit Valea Loarei în 13 iunie cu destinaţie finală Nouméa, Noua Caledonie – 20 de ţări, 20 de luni, pe bicicletă. O călătorie între 14.000 și 18.000 de kilometri, poate chiar mai mulţi, în funcţie de problemele cu care se vor confrunta, cea pandemică reprezentând una dintre cele mai mari provocări.

Proiecte pentru copiii cu Sindromul Down

La Cluj-Napoca, soţii Sanchis au poposit la familii cu copii cu Sindrom Down, au vizitat și au stat de vorbă cu elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, au vizitat Centrul Educaţional Raluca, au luat parte la activităţile sportive Special Olympics. De menţionat că Jocurile Paralimpice nu includ în program și discipline sportive tip Special Olympics.

Întâlnirea cu cei doi globe­trotteri francezi a fost posibilă cu ajutorul Iuliei Rus, membră a Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Sindrom Down Cluj. Asociaţia are în derulare proiectele „Coșul Speranţei/Basket of Hope”, „Sindromul Down în Familie” (organizarea unei expoziţii de artă fotografică, ajunsă la cea de-a doua ediţie), expoziţie realizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Sindromului Down.

De asemenea, împreună cu Radu Buţu, coordonează în România
proiectul „EUfor Trisomy21”, proiect european prin care comunităţile de părinţi cu copii cu Sindrom Down s-au unit pentru a promova în lume drepturile persoanelor cu această afecţiune, în patru domenii prioritare: vizibilitate, nediscriminare, sănătate, autonomie.

Totul pentru a crește calitatea vieţii persoanelor cu Sindrom Down, dar și a vieţii familiilor acestora. Exact ceea ce fac și soţii Sanchis prin lunga și temerara lor călătorie pe mapamond. Un gest care trebuie apreciat la adevărata lui valoare.

Citiți și: Născuţi cu un cromozom în plus... de iubire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe