Newsflash
Diverse

Dialog româno-german în gastroenterologie

de Prof. dr. Monica ACALOVSCHI - mai 5 2017
Dialog româno-german în gastroenterologie
     Gastroenterologi din România și Germania s-au întâlnit recent, în zilele de 31 martie și 1 aprilie, cu ocazia celui de-al patrulea simpozion româno-german de gastroenterologie. Simpozionul a fost organizat în Germania, la Stuttgart, sub egida Academiei germano-române de la Mainz, de către profesorul Wolfram Zoller, director al Klinikum Stuttgart și doctor honoris causa al UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
     Programul științific a fost foarte bogat (acces liber pe www.jgld.ro), printre conferențiari și moderatori de sesiuni aflându-se personalități din Germania: profesorii Jan Wehkamp și Saskia Biskup (Tübingen), Jörg Köninger și Wolfram Zoller (Stuttgart), Martina Müller-Schilling (Regensburg), Robert Thimme (Freiburg), Thomas Seuferlein (Ulm), Karel Čaca (Ludwigsburg), Wolfgang Stremmel (Heidelberg), Peter Galle și Michael Jung (Mainz), Michael Sackmann (Bamberg), Alexander Hann (Ulm). Din România am fost nouă lectori și unsprezece rezidenți/tineri asistenți din Cluj-Napoca, Timișoara, București și Sibiu.
     Gazdele au asigurat participarea românilor și desfășurarea simpozionului având susținerea sponsorilor: Societatea sud-vest-germană de gastroenterologie și cea de medicină internă, Fundația Eva-Mayr Stihl, companii farmaceutice și un cunoscut om de afaceri român. Au fost dezbătute probleme actuale de patologie hepatică (hepatitele virale și cancerul hepatic), pancreatică (chisturile pancreatice, pancreatita cronică și cancerul pancreatic), intestinală (boala inflamatorie intestinală, intestinul iritabil), inhibitorii de checkpoint în oncologia digestivă, consensul german în desfășurare pentru litiaza biliară etc.
     Tinerii români au prezentat postere într-o sesiune comună alături de colegii de generație din Germania (sesiunea a cuprins 30 de postere), cele mai bune dintre acestea fiind premiate. A fost un schimb fructuos de experiență, prilej de apreciere a bunei organizări a sesiunilor de comunicări și de postere, precum și a bogatului program cultural. Dialogul româno-german a fost astfel consolidat în perspectiva unei colaborări de lungă durată.
     Totul a început în anul 2006, când un grup de personalități academice din Germania a înființat și înregistrat la Mainz Academia germano-română, cu scopul de a dezvolta colaborarea dintre cele două țări în domenii precum: medicină, științe ale naturii, teologie și etică, istorie. Sub egida acestei organizații, pe linia colaborării științifice, a fost organizat la Cluj-Napoca, în zilele de 23 și 24 martie 2012, primul simpozion româno-german de gastroenterologie, organizatori fiind UMF „Iuliu Hațieganu” și Centrul Cultural German din Cluj-Napoca. Intenția organizatorilor a fost aceea de a dezvolta relațiile în domeniul specialității cu colegii din Germania, pentru a-și face cunoscute realizările în domeniu și, în același timp, a promova valorile culturale ale României.
     La simpozionul de la Cluj-Napoca au participat lectori din România (profesorii Mircea Diculescu, Mircea Grigorescu, Ioan Sporea, Adrian Goldiș, Dan L. Dumitrașcu, Marcel Tanțău, Andrada Seicean, Zeno Spârchez, Paul Jürgen Porr, Monica Lupșor, Simona Bățagă și semnatara acestor rânduri), precum și din Germania (Michael Schemann – München, Helmut Karl Seitz și Sebastian Müller – Heidelberg, Peter Galle – Mainz, Stephan Kersting – Dresda, Roland Repp – Bamberg). Aceștia au susținut conferințe în domeniile lor de expertiză, care au fost primite cu interes de către participanți. Pentru a evita bariera lingvistică, limba oficială a fost engleza.
     Programul social s-a desfășurat la Muzeul Etnografic, în sala cu cea mai bună acustică din Cluj: concert de pian (piese de George Enescu) și conferința „Timpul în istoria medicinii și lipsa de timp în artă: legatul lui Dinu Lipatti”, susținută de profesorul S. Bhagdi de la Universitatea din Mainz, Germania.
     Confirmarea faptului că acel simpozion a fost un succes a venit prin organizarea, în Germania, a celui de-al doilea Simpozion germano-român de gastroenterologie (13–15 martie 2015) la Universitatea de medicină din Mainz. Organizator a fost profesorul Peter Galle, președintele Asociației internaționale pentru cancerul hepatic (ILCA). Și de această dată au participat specialiști gastroenterologi din cele două țări, iar simpozionul a constituit un foarte bun prilej de cunoaștere reciprocă și de schimb de opinii cu privire la managementul bolilor digestive.
     Următorul simpozion nu s-a lăsat mult așteptat. El a fost organizat la Timișoara, în colaborare cu profesorul Ioan Sporea, în zilele de 1 și 2 aprilie 2016, sub egida Universității de Medicină și Farmacie, a Academiei germano-române din Mainz și a Centrului Cultural German din Timișoara. Invitați au fost profesorii Peter Galle (Mainz), Markus Lerch (Greifswald) – președintele Societății Germane de Gastroenterologie, Wolfram Zoller (Stuttgart), Michael Sackmann (Bamberg), Michael Jung (Mainz), Sebastian Mueller și Beate Niessler (Heidelberg), Anca Zimmermann (Mainz). Pentru prima data, la acest simpozion a fost organizată o sesiune de postere la care tineri medici/rezidenți din România și-au prezentat performanțele. Entuziasmul și nivelul de pregătire al acestora a impresionat participanții din Germania. Programul științific a fost precedat de un concert pentru pian și de vizitarea colecției Corneliu Baba a Muzeului de Artă din Timișoara. Simpozionul s-a încheiat cu o excursie la Cetatea din Alba-Iulia.
     În anul 2018, simpozionul (al cincilea) se va organiza la Sibiu. Va fi anunțat din timp, deoarece considerăm că aceasta este o acțiune de succes și dorim ca participarea colegilor din țară să fie cât mai largă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe