Newsflash
Diverse

Dezrobirea medicilor de familie

de Iftimie NESFÂNTU - dec. 18 2015
Dezrobirea medicilor de familie
     Încă de la deschiderea festivă, cea de-a unsprezecea ediție a conferinței medicilor de familie din județul Brăila a debutat cu un dialog furtunos între medicii de familie și Vasile Ciurchea, președintele CNAS, privind numeroasele situații în care cardurile de sănătate nu pot fi folosite și, în consecință, nu se pot valida serviciile. Conflictul, cunoscut și încă nerezolvat, a încins spiritele, determinându-l pe președintele CNAS să emită vorbe memorabile despre sistem, care „merge așa cum merge“. Conferința a debutat oarecum premonitoriu, înaintea deschiderii oficiale, cu un curs intitulat „Abuzul asupra vârstnicilor – de la identificare la intervenție“, susținut de psih. Ovidiu Gavrilovici și asistenții sociali Magdalena Roxana Necula și Elena Mocanu, sub genericul „Refuz să mai suport abuzul în tăcere“, proiect cu finanțare europeană.
     Dr. Viorica Naumov, președinta Societății medicilor de Medicină generală/Medicina familiei Brăila, a precizat că temele conferinței au fost alese în funcție de problemele de sănătate ale pacienților care vin în cabinetul medicului de familie, precum și de direcția în care se îndreaptă această specialitate, respectiv prevenția.
     Dintre lucrările prezentate în cadrul conferinței menționăm „Prevenția bolilor cardiovasculare“ (prof. dr. Dan-Ion Gaiță), „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor cu transmitere sexuală“ (dr. Victor Clătici, dr. Gabriela Stoleriu), „Prevenția cancerului de piele“ (dr. Cristina Stănescu), „Bolile vasculare“ (dr. Camelia Diaconu, prof. dr. Elvira Craiu și dr. Adriana Pancu). Acest eveniment a inclus sesiunea de reumatologie, susținută de o echipă a Spitalului „Sf. Maria“ din București (dr. Violeta Bojincă, dr. Mihai Abobului, dr. Laura Groșeanu) și de dr. Mihai Rascu (București) și conf. dr. Viorica Lefter (Galați). De asemenea, au avut loc sesiuni de dermatologie și geriatrie, cu participarea prof. dr. Georgeta Sinițchi (Iași), dr. Alin Tatu (Galați), prof. dr. Ioana Dana Alexa, dr. Anca Pîslaru, dr. Ileana Brînză, dr. Gabriela Stoleriu.
Echipa medicilor de familie din conducerea SMFMG Brăila (de la stânga la dreapta): Marcela Vasilescu, Ileana Brînză, Viorica Naumov, Daniela Măciucă, Zoica Brăileanu, Raluca Vodă
 
     Prof. dr. Dan-Ion Gaiță, în prelegerea sa despre prevenția bolilor cardiovasculare, a arătat că unul dintre indicatorii importanți în anumite studii este atitudinea: ce crede omul despre boala/bolile lui. După o scurtă trecere în revistă a unor medicamente și efectele lor, acesta a adus în discuție și atitudinea pacientului față de boală și tratament, făcând referire la „fumatul second-hand“. Proiectul North Karelia, desfășurat pe parcursul a 25 de ani, între anii 1972 și 1997, în Finlanda, care a vizat prevenția bolilor cardiovasculare, ca urmare a modificărilor stilului de viață, arată că, în 1972, 52% din bărbații de vârstă mijlocie din North Karelia erau fumători, iar în 1997 procentul era de 31%. Dacă în 1972, aproape 90% din populația regiunii consuma, în principal, unt și pâine, 25 de ani mai târziu procentul era sub 7%. Astfel, schimbările de dietă au determinat, în medie, o reducere cu 17% a colesterolului seric.

 

Efectul cercetării științifice

 

     Păstrând linia generală a conferinței, dr. Ileana Brînză a vorbit despre studiul pilot care urmărea „indicele de fragilitate“ în județul Brăila, în 2013, la care aproape jumătate dintre medicii prezenți au confirmat că au participat. La nivelul județului Brăila, conform studiului amintit, indicele de fragilitate, noțiune multidimensională, era, în 2013, de 5,5. În 2014, recalculând acest indice, valorile pentru mediul urban au fost de 4,2, iar pentru cel rural de 4,5. Prin observarea statusului nutrițional și a riscului de malnutriție se poate evidenția o scădere a calității vieții, cu prezența anumitor riscuri: „E un semnal de alarmă pe anumite direcții, și eu, medic de familie, pot urmări bolnavii, pot face prevenție“, a precizat lectorul. Alt obiectiv este acela de a identifica modalitățile de compensare a malnutriției și a riscurilor, prin sfaturi, dietă, exerciții fizice, suplimente nutritive, schimbarea stilului de viață.

 

Cuvinte simple

 

     Am auzit această formulă – prezentată ca intertitlu – în mai multe lucrări ale conferinței, fiind prezentă și dincolo de cuvinte, subînțeleasă, în expunerile unor medici obișnuiți să vorbească nu pentru ei, ci pentru cei cărora li se adresează. Un exemplu a fost lucrarea „Bolile cardiovasculare: cazuri clinice, întrebări, răspunsuri“, prezentată de dr. Camelia Diaconu (Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București). Prin fraze și propoziții scurte, cuvinte din limbajul științific în așa fel așezate încât să fie la locul potrivit, a asigurat transmiterea mesajului dorit.

 

Dacă mergi, apare și drumul

 

     Conferințele organizate de SMMF/MG Brăila, sub genericul „Medicina de familie, prima linie în asistența medicală“, dincolo de inerentele dificultăți, au avut un curs ascendent și au răspuns așteptărilor. Dacă ești onest cu tine însuți, într-o bună zi vei constata că depinzi doar de forțele proprii, iar acestea implică și echipa, toți cei din cabinet și societatea profesională din care faci parte. Medicii de familie încă sunt priviți ca niște „sclavi pe plantație“, executanți neplătiți în programe lansate de centrele universitare. „Ce știu ei?! S-au îngropat în niște sate amărâte sau în cartiere mărginașe și dau trimiteri și apoi rețete, și eventual scutiri“. Într-o formă ciudată, „cei de sus“ și-au însușit această situație, marginalizând eforturile truditorilor din prima linie a asistenței medicale. Carduri care când merg, când nu merg, generând zile negre și întoarcerea pacienților împotriva medicilor, mecanismul umilitor al „validărilor“ pe criterii ciudate, de multe ori neregăsite în bilanțul final, „negocieri“ controversate privind „valoarea punctului“, mereu în defavoarea medicilor de familie. Sub acești nori de „frig și ceață“ există și medici de familie, tot mai mulți, care-și fac treaba și există societăți precum cea a medicilor de familie brăileni care defrișează un drum al responsabilității și al lucrului bine făcut, demonstrând că lanțurile robiei sunt în noi înșine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe