Newsflash
Diverse

Deschidere internațională pentru congresul studenților mediciniști

de Stud. Emma Ilinca SBÂRNEA - ian. 25 2018
Deschidere internațională pentru congresul studenților mediciniști
     Congresul național pentru studenți și tineri medici (CNSTM), organizat cu succes în ultimii ani de Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), a trecut anul acesta printr-o tranziție importantă, transformându-se în Congresul medical internațional pentru studenți din București (IMSCB).
     Preluat din 2004 de către SSMB, congresul a crescut în amploare de-a lungul anilor, ajungând în decembrie 2016 la cea de-a douăzecea ediție. Aceasta a adunat aproximativ o mie de participanți, care au avut acces la peste 25 de conferințe și 50 de workshopuri. Comitetul de organizare a decis în acel moment deschiderea porților acestei manifestări științifice și pentru studenții din străinătate. Astfel, în decembrie 2017 a fost organizată prima ediție a IMSCB în locul ediției cu numărul XXI a CNSTM.
     Astfel, în perioada 6–10 decembrie 2017, SSMB a organizat la București un congres bazat pe tradiția CNSTM, care a adus laolaltă nume sonore din lumea medicală românească, dar și din cea internațională. Organizatorii au propus conferințe care au susținut abordarea multidisciplinară a medicinei, din mai multe perspective, oferindu-le studenților posibilitatea de a înțelege în profunzime subiectele abordate. Evenimentul s-a adresat studenților mediciniști, dar și tinerilor medici, aducând laolaltă participanți din Marea Britanie, Ucraina, Turcia, Tunisia, Suedia, Sudan, Spania, Rusia, Portugalia, Polonia, Norvegia, Republica Moldova, Macedonia, Letonia, Iordania, Italia, Israel, Grecia, Germania și Bulgaria.
     Evenimentul și-a propus să faciliteze comunicarea dintre viitorii medici și să creeze mediul propice schimbului de informații. Studenții pasionați și doritori de a se remarca în domeniul cercetării medicale au avut ocazia să își prezinte lucrările științifice. Lucrările s-au încadrat în cinci secțiuni: științe medicale, științe chirurgicale, științe fundamentale, pediatrie, neonatologie și postere.
     Manifestarea științifică s-a bucurat de prezența unor personalități de renume din domeniul cercetării științifice medicale, precum: prof. dr. Fabio Santanelli di Pompeo (șeful departamentului de chirurgie plastică al Spitalului Sant’Andrea din Roma și secretar general al Asociației europene de chirurgie plastică), conf. dr. Junjie Xiao (departamentul de cardiologie al Universității de Medicină Nanjing din China), prof. dr. Dusko Kozic (departamentul de neuroradiologie, Facultatea de Medicină, Universitatea din Novi Sad, Serbia), prof. dr. Thereza Christina Monteiro de Lima (departamentul de farmacologie, Universitatea din Santa Catarina, Brazilia), acad. Maya Simionescu (vicepreședinta Academiei Române), acad. Ioanel Sinescu (rectorul UMF „Carol Davila” București), dr. Igor Tudorache (șef al departamentului de transplant cardio-pulmonar, Facultatea de Medicină din Hanover, Germania), prof. dr. Daniel Coriu (vicepreședintele Societății Române de Hematologie),  prof. dr. Bogdan-Ovidiu Popescu (președintele Societății Române de Neurologie), prof. dr. Cătălina Poiană (președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București), prof. dr. Simona Ruță (prodecan al UMF „Carol Davila” București), prof. dr. Cătălin Cîrstoiu (decanul Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila” București).
     Unul dintre cei mai așteptați lectori a fost conf. dr. Junjie Xiao, membru al departamentului de cardiologie al Universității de Medicină Nanjing din China, un nume sonor în cercetarea medicală. Conferențiarul din China își axează studiile pe evoluția medicinii regenerative și a îmbătrânirii, fiind specializat pe descoperirea de noi căi de a folosi sportul ca metodă de regenerare. De această dată, a adus în discuție rolul ARN-ului non-codant în hipertrofia cardiacă fiziologică, un subiect nou și foarte interesant, ce a deschis pasionaților de cardiologie apetitul pentru studiu și cercetare.
     Prof. dr. Dusko Kozic este șeful departamentul de neuroradiologie de la Facultatea de Medicină a Universității din Novi Sad (Serbia), un lector foarte apreciat de studenții din România și un adevărat pionier al domeniului. Acesta a aprins curiozitatea mediciniștilor pentru abordarea imagistică a bolilor neurodegenerative, subliniind faptul că atenția medicului este esențială și că tendința spre perfecționism în medicină nu poate fi niciodată supraevaluată.
     Chirurgia plastică și reconstructivă este una dintre cele mai căutate specialități ale momentului în rândul mediciniștilor, astfel încât subiectul discutat de prof. dr. Fabio Santanelli di Pompeo a fost așteptat cu interes. El a vorbit despre abordarea multidisciplinară în cazul reconstrucțiilor mamare ulterioare mastectomiilor de cauză malignă, precum și despre importanța oportunităților academice și de pregătire a medicilor rezidenți. S-a evidențiat din nou necesitatea formării de echipe operatorii care să aducă împreună medici din diferite specialități, pentru acoperirea tuturor aspectelor tratării unui pacient, aceasta fiind vitală, mai ales în cazul pacientului chirurgical.
     În prezent, medicația neurologică se află pe locul al doilea ca frecvență a administrării, după medicația cardiovasculară. Din acest motiv, prezentarea făcută de prof. dr. Thereza Christina Monteiro de Lima (Brazilia), având ca subiect farmacobiologia stresului, a avut un real succes în rândul studenților. Aceștia au avut ocazia să înțeleagă perspectiva farmacologului asupra studiilor de neurofarmacologie făcute pe șoareci – animale cu care împărțim mai mult de 90% din gene. Realizarea de studii în domeniul neurobiologiei este foarte importantă, 20% din rozătoarele utilizate în experimente fiind folosite la studii ce implică sistemul nervos central.
     Prezentarea a atins trei puncte de interes, respectiv anxietatea, depresia și sindromul șocului posttraumatic. Anxietatea este întâlnită la 9% din toți adulții, la 32% din pacienți (indiferent de patologie), la 52% din pacienții cardiaci și 71% din cei psihiatrici, fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în populația generală. Studiind biologia acestei patologii s-au descoperit niveluri ridicate de serotonină și noradrenalină, dar și o scădere a nivelului de GABA.
     Depresia, definită ca o incapacitate asociată cu pierderi sociale, emoționale sau ocupaționale este, din păcate, o altă patologie frecvent întâlnită și care se dorește a fi combătută. Aceasta este responsabilă de 20 până la 30% din cazurile de suicid. Patogenia depresiei este explicată prin trei teorii: monoaminergică, neurogenă și cea a factorilor epigenetici. Aceasta din urmă a fost dovedită și în cazul supraviețuitorilor tragicului eveniment din Statele Unite ale Americii din 11 septembrie 2001, ai căror copii s-au născut ulterior cu afectări neurogene de tipul depresiei sau sindromului șocului posttraumatic. Pacienții suferinzi de depresie prezintă niveluri scăzute de serotonină, dopamină și GABA, scăderea volumului hipocampului și a densității neurologice, precum și creșterea amigdalei și a ventriculilor.
     Sindromul șocului posttraumatic este un cumul de anxietate și depresie, asociind și alte afecțiuni neurologice de acest tip. El afectează 2,2% din populație, respectiv 7,7 milioane de persoane. Printre evenimentele declanșatoare ale acestei afecțiuni se numără cel mai adesea atacurile, accidentele grave, dezastrele naturale, decesul în familie și războiul. În viața embrionară, neurotransmițătorii din sindromul șocului posttraumatic iau naștere la nivel digestiv, ulterior migrând la nivel cerebral. Din acest motiv, medicația recomandată în sindromul șocului posttraumatic ia în calcul influențarea fiziologiei tubului digestiv. Toate cele trei afecțiuni prezentate au o importanță actuală deosebită, iar studiul medicației acestora continuă să fie o provocare.
     IMSCB este încă o dovadă a faptului că inițiativa, curiozitatea științifică și dorința de evoluție a studentului medicinist reprezintă garanții ale abnegației și dăruirii profesionale ale medicului de mâine. Această manifestare științifică continuă astfel seria evenimentelor internaționale de succes organizate de societăți ale studenților. Merită menționat, în acest context, Simpozionul studențesc chirurgical internațional din vara anului 2017, organizat de Societatea Studențească de Chirurgie din România. Anul acesta este așteptată cu interes conferința MEDICS, din luna aprilie, găzduită de Organizația științifică a studenților mediciniști (SOMS).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe