Newsflash
Diverse

Deficit sever de personal medical

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 16 2018
Deficit sever de personal medical
Sistemul penitenciar din România este alcătuit din 34 de unităţi de detenţie, dintre care: un penitenciar destinat femeilor, trei centre educative și șase penitenciare-spital, care găzduiesc aproximativ 21.000 de persoane private de libertate, informează dr. Mirela Chirciu. Fost Director al Penitenciarului-Spital Mioveni între anii 2012–2017, dr. Mirela Chirciu a înfiinţat un compartiment de îngrijiri paliative în cadrul Penitenciarului Mioveni. Din păcate, acest centru este nefuncţional, din cauza deficitului de resurse umane calificate.

Dr. Mirela Chirciu a evidenţiat legislaţia actuală din România, specificând prevederile Legii 254/2013 cu privire la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, art. 71: „Dreptul la asistenţă medicală, tratament și îngrijiri al persoanelor condamnate este garantat, fără discriminare în ceea ce privește situaţia lor juridică. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă și asistenţa medicală de specialitate. Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât și îngrijirile terminale”.

Deși în penitenciare există  centre de îngrijiri medicale de bază, lipsa personalului specializat în îngrijiri paliative duce la suprasolicitarea sistemului public de sănătate, cu dificultăţile aferente. Deţinuţii sunt primiţi cu precauţie în unităţile spitalicești, necesitând supraveghere permanentă asigurată de personal calificat, pe întreaga durată a spitalizării. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe