Newsflash
Diverse

De la comunicare la legislație, trecând prin medicină

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 31 2016
De la comunicare la legislație, trecând prin medicină
     Amfiteatrul mare al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) a devenit neîncăpător pentru publicul numeros de la la cea de-a patra ediție a Conferinței Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB). Peste 1.300 de medici bucureșteni au participat, în perioada 5–7 mai, la manifestarea științifică anuală dedicată întregului corp medical din Capitală, dar cu precădere medicilor de familie.
     De această dată, organizatorii au optat pentru o structură puțin diferită de cea din anii anteriori, sesiunilor științifice pe teme medicale li s-au adăugat un curs de comunicare medic–pacient și o sesiune de legislație și jurisdicție. Cursul de comunicare medic–pacient, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMMB și a conferinței, reprezintă o avangardă pentru acțiunile viitoare pe care colegiul și le-a propus – de a merge la toate spitalele din București și, în condiții de gratuitate, de a organiza asemenea cursuri.
Prof. dr. Cătălina Poiană

 
La baza inițiativei stau rezultatele studiului realizat de Fundația CMMB privind agresiunile față de personalul medical, care au arătat că cea mai importantă cauză în ceea ce privește creșterea acestora este comunicarea dintre medic și pacient. De data aceasta, cursul a vizat conflictul medic–pacient, principiile comunicării interpersonale, analizarea, interpretarea și anticiparea pacientului, precum și elementele comunicării de criză.

 

Accidentul vascular cerebral

 

     Una din patologiile cu care se întâlnesc frecvent medicii de familie este boala cerebrovasculară, „de altfel, cea mai frecventă patologie neurologică întâlnită în practica medicală“, spune prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, vicepreședinte al CMMB și șeful clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina. Acesta este unul din motivele pentru care una din sesiunile conferinței a avut ca temă accidentul vascular cerebral (AVC), sesiune în cadrul căreia s-au prezentat noțiuni legate de diagnosticul și tratamentul bolii, dar și modalități de urmărire a acestor pacienți.
Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu
 
     Un alt motiv al alegerii acestei teme a fost faptul că în ultimii ani au apărut mai multe studii care „repoziționează opțiunile terapeutice în AVC“, arată profesorul Bogdan Popescu. Există mai multe tipuri de AVC, care se împart în două mari categorii: ischemice și hemoragice. Cele ischemice, la rândul lor, sunt cauzate de fibrilația atrială (FA), o patologie cardiacă foarte frecvent întâlnită, dar și de boala aterosclerotică. Mai există însă un procent destul de important de accidente vasculare cerebrale care încă rămâne fără demonstrarea unor cauze – așa-numitele AVC criptogenice –, explică Bogdan Ovidiu Popescu.
     Prof dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, șeful Secției Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) a vorbit, în prezentarea sa, despre actualitățile în FA și AVC, referindu-se în primul rând la ghidurile de tratament în această patologie emise de Societatea europeană de cardiologie, preluate apoi și de cea de neurologie. Acesta a vorbit despre indicațiile de tratament în raport cu vârsta pacientului, sexul lui, comorbiditățile, antecedentele personale patologice, clearance-ul la creatinină, greutatea corporală, scorurile CHA2DS2-VASc și HAS-BLED, posibilitatea monitorizării INR etc.
     Din punctul de vedere al identificării FA, s-au făcut pași importanți în ceea ce privește modalitatea prin care se monitorizează activitatea cardiacă. A apărut, de asemenea, o întreagă clasă de anticoagulante noi, așa-numitele anticoagulante non-vitamina K, ce inhibă factorul X (apixaban sau rivaroxaban) sau factorul II (dabigatran), cu risc hemoragic mai mic (în special risc de hemoragie cerebrală) decât al anticoagulantelor clasice de tipul antivitamina K, și acțiune rapid instalată, dar cu efect limitat în timp, fără a fi însă necesară monitorizarea INR.
     Profesorul Băjenaru a vorbit și despre momentul introducerii/reintroducerii terapiei anticoagulante după un AVC ischemic constituit, cât și despre atitudinea terapeutică în caz de hemoragie intracerebrală. Recent a intrat în România și antidotul pentru dabigatran, care ar putea limita, dar nu anihila, hemoragia cerebrală indusă medicamentos.
     Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu a discutat despre riscul instalării tulburării cognitive asociată cu AVC multiple, silențioase (lacunare), în special la persoanele în vârstă, cu factori de risc vasculari asociați. Acestea se pot suprapune și peste un alt tip de tulburare cognitivă, conducând la demențe mixte, frecvent întâlnite. Afectarea substanței albe cauzatoare de întreruperea circuitelor cortico-strio-talamo-corticale poate fi evidențiată imagistic. Se poate asocia atrofia lobilor temporali mediali. Se impune monitorizarea și tratarea factorilor de risc vasculari: FA, ateromatoza vaselor cervicale (Doppler vase cervicale), diabet zaharat, HTA, dislipidemie, hiperhomocisteinemie și verificarea aderenței la tratament.

 

Prevalența obezității pediatrice

 

     Dr. Iuliana Gherlan, medic endocrinolog la Secția de endocrinologie pediatrică a Institutului Parhon, a prezentat o sinteză a datelor din literatură și din experiența secției în care lucrează privind obezitatea pediatrică. Conform OMS, obezitatea reprezintă o acumulare în exces sau anormală de țesut gras care pune în pericol starea de sănătate.
     Se pare că, la nivel mondial, există din ce în ce mai mulți copii cu IMC mare, dar prevalențele variază considerabil între diversele regiuni ale lumii, situându-se între mai puțin de 5% în țările subdezvoltate, peste 20% în Europa și peste 30% în America și în unele țări din Orientul Mijlociu. Pentru Europa, ultimele date, centralizate în 2013, arătau că prevalența obezității și a supraponderalității însumate erau maximale la țările de origine mediteraneană – Malta, Sicilia, Spania, Creta, Portugalia, Italia – erau intermediare în țările dezvoltate de tipul Suediei, Greciei, Franței și Marii Britanii, iar cele mai mici prevalențe ale obezității la copii erau în țările nordice – Danemarca, Olanda, Ungaria, Germania.
     Pentru România, dr. Iuliana Gherlan s-a referit la datele colectate din două studii efectuate în școli din București și împrejurimi. Primul a fost efectuat în 2010–2011 de medicii de la Spitalul Elias, și a arătat că, potrivit definiției OMS, există o prevalență a obezității de 11,4%, iar a greutății în exces, care însumează excesul ponderal și obezitatea, de 20,2%.
     Al doilea studiu, desfășurat prin intermediul Secției de endocrinologie pediatrică de la Institutul Parhon, în școli și grădinițe din București, în primăvara anului trecut, a arătat o prevalență totală a obezității de 7,3%, deci în scădere comparativ cu standardele OMS, respectiv, o prevalență a excesului ponderal la modul absolut de 17,6%, prevalențe superpozabile ale excesului ponderal la ambele sexe cu datele din 2010. Concluzia, potrivit doctoriței de la Institutul Parhon, ar fi că „probabil asistăm la o oarecare tendință de stopare a avântului de creștere a prevalenței obezității pediatrice“.

 

Durerea toracică

 

     O sesiune cu un caracter interdisciplinar pronunțat, care a adus la un loc gastroenterologia și cardiologia, i-a avut ca moderatori pe prof. dr. Dragoș Vinereanu, prorector pentru cercetare științifică al UMF „Carol Davila“, și pe conf. dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte CMMB și șeful secției de medicină internă a SUUB. Problemele discutate în această sesiune s-au referit la durerea toracică, o patologie dintre cele mai frecvente în practica clinică și probabil unul dintre cele mai frecvente simptome de prezentare la camerele de gardă.
Prof. dr. Dragoș Vinereanu
 
     În 50% din situații, durerea toracică este generată de cauze cardiologice, restul fiind din cauze gastroenterologice. Problema este că, spunea profesorul Vinereanu, atunci când cauza este de natură cardiacă, durerea toracică poate fi, de fapt, un infarct miocardic, „iar dacă este infarct de miocard, un diagnostic rapid și un tratament cât mai precoce sunt extrem de importante“.
     S-a prezentat, cu această ocazie, un caz clinic de esofagită eozinofilică, o boală relativ rară, dar care devine din ce în ce mai frecventă în ultimul timp atât în patologia adultului, cât și în cea a copilului. Au fost relatate aspecte referitoare la diagnosticul și tratamentul acestei boli.
     Poziția gastroenterologului în fața durerii toracice de cauză neprecizată a fost reliefată de dr. Andreea Benguș, specialist în gastroenterologie și medicină internă la Spitalul Clinic Colentina, care a prezentat patologia de reflux gastroesofagian și rolul acesteia în generarea durerii toracice. Este unul dintre diagnosticele gastroenterologice cele mai frecvente în durerea toracică. De asemenea, s-a mai referit la metodele de diagnostic modern, cu precădere la manometrie – noua manometrie digitală, pentru că aceasta este standardul de aur în prezent, fiind totuși puține centre în țară care o folosesc.
     Conf. dr. Bogdan Mateescu, medic primar de medicină internă, cu competențe în endoscopie digestivă la Spitalul Clinic „N. Gh. Lupu“, a prezentat tulburările de motilitate esofagiene și posibilitățile terapeutice actuale atât din punctul de vedere al medicamentelor, cât și al diferitelor proceduri chirurgicale și, mai nou, procedurile intervenționale care se fac în acest sens.
     Sesiunea a fost încheiată de conf. dr. Lucian Negreanu, cu interacțiunea dintre medicația nouă antivirală a hepatitelor virale C și cea cardiovasculară. În acest sens, el a prezentat un algoritm care poate fi utilizat, algoritm care este disponibil pe site-ul Universității din Liverpool. Doctorul Lucian Negreanu spune că a insistat pe interacțiunea cu medicamentele de cardiologie, pentru că „aceste medicamente nu trebuie oprite, deoarece interacțiunile lor cu noua medicație antivirală a hepatitei C nu sunt atât de grave cum se bănuia, sunt bine cunoscute și ușor controlabile“.

 

Tumorile osteoarticulare

 

     Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB și decanul Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila“, a prezidat sesiunea despre neoplaziile musculo-scheletale. Este foarte important ca medicul ortoped, traumatolog sau din specialitățile conexe care tratează aparatul locomotor să aibă o imagine despre ceea ce înseamnă patologia tumorală osteoarticulară. Având în vedere faptul că această patologie este „aparent“ extrem de rară, medicul s-ar putea afla oricând în fața unei formațiuni tumorale la nivelul sistemului osos, pe care trebuie s-o interpreteze. Asta, când vorbim de tumorile cu caracter de malignitate. Totodată, profesorul Cîrstoiu atrage atenția că tumorile osteoarticulare ar trebui tratate în centre specializate pe această patologie: „Nu trebuie să cădem în derizoriu de a construi clinici care tratează patologie osoasă tumorală în fiecare spital din țară – trebuie să existe unul, două, trei centre care să poată să trateze tumorile osului“. Sunt țări care și-au creat o rețea proprie de oncologie osteoarticulară, unele chiar în vecinătatea României: în Ungaria există un întreg spital destinat patologiei tumorale osteoarticulare. La fel și în Italia, spune managerul SUUB.
Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu

 
     Tratamentul unei formațiuni tumorale osoase este unul complex, un tratament de echipă, la care participă mai multe specialități: ortopedie, urologie, chirurgie generală, chirurgie plastică, precum și chimioterapeuții, uneori radioterapeuții. În general, tumorile osoase sunt radiorezistente. Există o singură tumoră osoasă radiosensibilă – sarcomul Ewing. Chimioterapia, în schimb, precede orice tip de intervenție chirurgicală în cancerul osos.
     În prezentarea sa, profesorul Cîrstoiu a mai vorbit despre diversitatea tratamentului în această patologie, referindu-se la metode de reconstrucție a unui membru, insistând pe funcționalitatea membrului respectiv. Nu au lipsit nici referirile la recidivele locale, metastazele, care în această patologie sunt pulmonare sau hepatice.
     Sesiunea a continuat cu alte prezentări ale echipei de la SUUB, dr. Adrian Cursaru vorbind despre incidență și patogenie în această patologie, dr. Răzvan Ene despre planningul preoperator, iar dr. Mihai Nica despre recuperarea postoperatorie și atitudini în cazul determinărilor secundare.

 

Proceduri legislative

 

     O practică tot mai frecvent uzitată este acuzarea medicilor de orice. Unele sunt acuzații extrem de complexe. Pacientul, când are un prejudiciu suferit în urma unui act medical, are trei căi de depunere a unei plângeri împotriva medicului: calea disciplinară, la colegiul medicilor, în care este analizat actul medical, comisia de malpraxis de la direcția de sănătate publică, în care se repară prejudiciul și calea instanței de judecată.
     Dr. Sorin Păun, directorul departamentului de jurisdicție profesională și litigii din cadrul CMMB, a explicat audienței care este rolul acestui departament și care este procedura disciplinară a organizației municipale a medicilor în cazul reclamațiilor împotriva medicilor și a litigiilor dintre aceștia.
     Prof. dr. Cătălina Poiană a atras atenția că există foarte multe confuzii pe care medicii le fac între Comisia de jurisdicție și Departamentul de jurisdicție ale colegiului medicilor (acestea analizează problemele legate de actul medical) și Comisia de disciplină, care este independentă de structura colegiului medicilor.
     În continuarea discursului doctorului Păun, avocata Raluca Simion, specializată în drept medical, a expus o serie de sfaturi practice, care să-i ajute pe medici atunci când sunt acuzați disciplinar, civil, penal sau în orice alt mod de pacient. Unul dintre cele mai importante sfaturi, asupra căruia avocata a insistat, este cel legat de declarațiile medicilor acuzați: „Să nu dați niciun fel de declarații pe cont propriu și nu vă adresați unui avocat care spune că le cunoaște pe toate, ci unuia care se ocupă doar de drept medical“.
     Apoi, indiferent de tipul acțiunii, fie ea și disciplinară, Raluca Simion îi sfătuiește pe medici să-și notifice asiguratorul de răspundere civilă, imediat ce află de ea, deoarece multe din reclamații conțin solicitări pecuniare, iar asiguratorul va putea refuza plata de despăgubiri dacă nu este notificat la timp: „În condițiile generale atașate poliței de asigurare, condiții pe care nu prea le citește nimeni, se scrie că asiguratorul trebuie notificat imediat sau la două–trei zile, de la caz la caz, de la asigurator la asigurator, după ce medicul află că împotriva sa a fost depusă o acțiune de orice natură, sau că s-au solicitat anumite despăgubiri pentru producerea unui prejudiciu“.
     Președinta CMMD a încheiat manifestarea științifică spunând că aceste conferințe anuale se vor dezvolta: „Conferința, în actuala structură, se va adresa cu precădere medicilor de familie, dar ne propunem să facem încă una-două manifestări probabil cu caracter interdisciplinar – una-două specialități medicale sau una-două specialități chirurgicale – în  care se vor aborda probleme legate de specificul unei anumite specialități, pe durata unei zile“. Aceasta adaugă că de fiecare dată va exista și componenta de comunicare medic–pacient și cea de jurisdicție și că intenționează ca la viitoarele conferințe să implice mai mult medicii de familie, care să vină și să prezinte cazurile lor clinice, problemele și dificultățile pe care le-au întâmpinat în activitatea lor de asistență medicală primară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe