Newsflash
Diverse

De la balneoclimatologie la reabilitare medicală, în nouă decenii

de S. DUMITRU - apr. 18 2013
De la balneoclimatologie la reabilitare medicală, în nouă decenii

  Filiala Iaşi a Academiei Române a găzduit aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare (SRMFR), printr-o conferinţă organizată de Clinica de RMFB a Spitalului Clinic CF Iaşi şi SRMFR. În deschidere, acad. Radu Miron a punctat legătura dintre medicină şi... matematică. Lucrările tematice au suscitat interesul celor prezenţi: istoricul şi evoluţia SRMFR (prof. dr. Nicolae Teleki, preşedinte de onoare SRMFR); Cartea Albă a specialităţii de reabilitare medicală – perspective europene (prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele SRMFR); particularităţi regionale în recuperarea medicală (dr. Ioan Ieţcu); istoricul şi perspectivele programelor europene ale reabilitării medicale (dr. Ioan Sorin Stratulat); conservarea mediului natural: între dezvoltare economică şi dezvoltare socială în arealul Cacica, jud. Suceava (ing. Anca Ionce); despre inovaţie în medicina integrativă: Ştefan Ionescu-Călineşti & Pell Amar (dr. Richard Constantinescu).

 

  Dr. Ioan Sorin Stratulat După încheierea prezentărilor, am stat de vorbă cu dr. Ioan Sorin Stratulat, organiza­torul reuniunii de la Iaşi.
   Care au fost auspiciile acestei aniver­sări?
   – Anual, se organizează la Iaşi conferinţa de ortoposturognozie – poziţionarea corectă faţă de boală. Anul acesta s-a desfăşurat în contextul împlinirii a nouă decenii de la înfiinţarea SRMFR. În Europa, conceptul de reabilitare medicală este implementat în contextul în care, conform estimărilor OMS, în 2030, în Uniunea Europeană, o persoană din patru va fi de vârsta a treia (între 70 şi 90 de ani). Dezideratele ca „starea de bine“, „îmbătrânirea sănătoasă şi activă“ sunt foarte importante pentru sănătatea vârstnicului, dar şi pentru diminuarea costurilor directe şi indirecte ale îmbătrânirii prin boli invalidante şi dizabilitante. Programele europene pentru aceste direcţii ale îmbătrânirii sănătoase tre­buie să ţină cont de mai mulţi factori: funcţio­nalitatea dento-maxilară, nutriţia adaptată vârstei, prevenirea căderilor, activitatea musculo-scheletică adecvată, medicaţia adaptată vârstei, prevenirea declinului cognitiv şi a contextului social al acestuia, găsirea surselor de finanţare pentru aceste programe. Îmbătrânirea social activă trebuie să se facă prin integrarea persoanelor de vârsta a treia, pentru a nu fi o povară pentru familie şi societate. Toate aceste direcţii sunt generatoare de programe transnaţionale, evidenţiate de conferinţele europene.
   Reabilitarea medicală: câteva argu­men­te?
   – Programele naţionale şi europene pun tot mai mult accentul pe reabilitare medicală, conceptul fiind de specialitate medicală clinică – „responsabilă de diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării persoanelor cu afecţiuni dizabilitante şi comorbidităţi la toate vârstele, în vederea promovării capacităţilor şi performanţelor fizice şi cognitive ale acestora şi creşterea calităţii vieţii lor“. Utilizarea factorilor naturali, climatici, hidrotermoterapici, peloidoterapici şi a apelor naturale cu efect medical dovedit ştiinţific fac ca ţara noastră, prin bogăţia acestora, să poată juca un rol important în aceste programe europene.
   Am văzut că s-au lansat şi două lucrări tematice, cu acest prilej. Despre ce este vorba?
   – Reuniunea a coincis cu prezentarea a două volume de excepţie. Primul este redactat de prof. dr. Nicolae Teleki şi dr. Laviniu Munteanu – „Spa Tourism în România balneo-turistică“; în paginile sale sunt prezentate istoricul, factorii balneo­climatici şi resursele în ape minerale, lacurile cu nămoluri terapeutice, gazele naturale, precum şi metodologia de tratament fiziokinetic, a curelor de reabilitare tera­peutice şi a celor profilactice. A doua carte, apărută prin proiectul Imago România, este „Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea“, sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie a României (Ernest Oberlender-Târnoveanu). Lucrarea ilustrează activitatea balneară din România, care se desfăşura în acele vremuri la nivel european. De asemenea, aflăm istoricul staţiunilor balneare Bălţăteşti, Slănic-Moldova, Herculane, de la primele datări în timp şi împroprietăriri, până în perioada interbelică. Mai apoi, după război, au fost naţionalizate...
   Care au fost concluziile ştiinţifice ale reuniunii aniversare?
   – Au fost subliniate direcţii de dezvoltare pentru acest domeniu medical, cu implicaţii în dezvoltarea locală şi regională a României. În acest context, au fost prezentate datele obţinute prin cercetările de la Cacica, unde arealul natural este benefic pentru activităţi de reabilitare şi prevenire medicală prin factorul climatic şi cel speleoterapic din salină. Dezvoltarea prin educaţie, ecologie, economie reprezintă factorii de dezvoltare durabilă în domeniul balneoclimatologiei şi al reabilitării medicale.
   Perspective?
   – Sunt foarte bune dacă vom şti să ne analizăm activitatea desfăşurată până acum – cu minusuri şi plusuri – şi să definim o strategie de dezvoltare în care educaţia, ecologia şi economia să împlinească activi­tatea în domeniul reabilitării balneoclimatice, având în vedere potenţialul natural al ţării noastre. Integrarea prin proiecte europene reprezintă un deziderat de dezvoltare durabilă care va face din România un actor de excepţie în domeniu, cu reale beneficii pentru starea de sănătate a populaţiei ţării noastre şi a celei europene.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe