Newsflash
Diverse

Date la zi şi dezbateri

de Dr. Ioana SOARE - nov. 7 2012
Date la zi şi dezbateri
   Conferinţa naţională „Managementul bolilor pulmonare“ a avut loc la Bucureşti, în perioada 12–13 octombrie 2012, în organizarea Societăţii Române de Pneumologie. Peste 300 de participanţi din toate judeţele şi din mai multe specializări – medicină şcolară, medicină de familie, medicină internă, expertiză medicală – s-au bucurat de comunicări ştiinţifice diverse, privind cazuri clinice problematice, actualităţi în medicină, legislaţie, remarcându-se sesiunea specială pentru asociaţiile de pacienţi.
   Dintre lucrările prezentate, am reţinut: • „Programul naţional de control al tuberculozei“ (dr. Domnica Chiotan) – suntem pe primul loc în Europa la numărul de cazuri contagioase de tuberculoză, din cauza pauperizării populaţiei şi în ciuda vaccinării BCG masive • „Bronhoscopia – indicaţii şi limite în pleurezii“ a ridicat câteva probleme privitor la utilizarea pe scară largă a acestei metode de investigaţie, care nu ar trebui să lipsească din niciun spital • „Activităţi ale Societăţii Române de Pneumologie şi impactul lor la nivelul autorităţilor şi al populaţiei“ (prof. dr. Florin Mihălţan) – factorii sociali, educaţia, fumatul, locuinţele insalubre, sărăcia au o influenţă majoră asupra îmbolnăvirii populaţiei; dacă reuşim să educăm populaţia şi să reducem fumatul, vom câştiga mult pentru ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor noştri, chiar dacă nu putem reduce noi sărăcia în care se zbate o mare parte din populaţia României • „Multisectorialitatea – abordare generală a bolilor cronice“ (prof. dr. Miron Bogdan) a adus din nou în discuţie necesitatea evaluării holistice a bolnavului • „Bolile pulmonare cronice, deşi atât de diverse, sunt colocatare cu alte boli cronice (cardiovasculare, diabet zaharat, cancer) într-o locuinţă a cărei adresă ar putea fi un anumit tip de inflamaţie“ (prof. dr. Voicu Tudorache – Timişoara) • „Sindromul de apnee în somn – suferinţă în centrul atenţiei medicinii contemporane“ – greu recunoscut de pacient şi rar semnalat medicului, sindromul provoacă dezbateri intense; se discută rolul său în apariţia hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a depresiei • „Tabagismul – suferinţă cronică tratată cu succes în România“ a atacat cu vitejie unul dintre viciile românului; fumatul – din cauza căruia suntem pe locul al patrulea în lume la consumul de ţigări şi pe un nedorit prim loc în Europa la cancere (nu numai bronhopulmonare) – face încă ravagii în bugetul familiilor sărace, alături de alcoolism.
   Din întrebările adresate medicilor participanţi (în afara pneumologilor), am remarcat faptul că nu sunt cunoscute beneficiile aduse de aparatele de oxigenoterapie la domiciliu. Există însă o glumă tristă privind tratamentul bolnavului sărac: „– Ce să iau, domnule doctor?“; „– Aer, mult aer!“. Poate că oxigenoterapia va acoperi această nevoie a bolnavului pulmonar cronic, alături de tratamentele medicamentoase şi inhalatorii prezentate la această conferinţă, conform ghidurilor naţionale şi internaţionale.
   Dezbaterea medici–pacienţi–autorităţi organizată are o particularitate unică în peisajul medicinii româneşti: se ridică astfel o voce puternică, unitară, pentru a atrage atenţia asupra managementului corect al bolilor pulmonare în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe