Newsflash
Diverse

Curs de gastromanometrie la Cluj

de Demostene ŞOFRON - apr. 6 2018
Curs de gastromanometrie la Cluj
    Metodele de explorare a motilității nu sunt foarte răspândite în lume și cu atât mai puțin în România. Orașul Cluj-Napoca are însă cel mai activ centru în această direcție, potrivit prof. dr. Dan Dumitrașcu, șeful secției Medicină internă III a Spitalului Clinic Județean de Urgentă Cluj-Napoca: „Avem o reputație și recunoaștere națională și internațională care ne bucură și ne motivează să mergem mai departe”, a declarat acesta la deschiderea primului curs hands-on de gastromanometrie și investigații gastrointestinale, desfășurat în perioada 21–24 martie la Cluj-Napoca. El spune că aceste metode nu sunt unitar dezvoltate în lume, „lumea cumpără echipamente de endoscopie, de ecografie, dar nu își îndreaptă atenția spre un aparat de explorări funcționale cu hidrogen; așa am ajuns să fim singurii din țară care lucrăm cu un asemenea aparat”.

    Desfășurat sub umbrela UMF „Iuliu Hațieganu”, cursul a reunit 20 de participanți din România, Israel, Turcia, Grecia, Egipt, Republica Moldova. Pentru a se familiariza cu diversele explorări funcționale, cursanții au fost împărțiți în grupe care au operat, prin rotație, diverse explorări funcționale: manometrie esofagiană și anorectală de înaltă rezoluție, teste funcționale respiratorii pentru tubul digestiv, manometrie esofagiană cu clasificare Chicago. „Am lucrat pe grupuri de câte cinci cursanți, tocmai ca lucrurile să fie bine învățate și reținute ca proceduri, iar cei 20 de cursanți să poată lucra, să pună mâna”, a adăugat profesorul Serhat Bor, unul dintre lectorii cursului.

    Potrivit profesorului Dumitrașcu, cursul a fost propus și finanțat de Uniunea Europeană de Gastroenterologie prin Societatea europeană de neurogastroenterologie. Lectori au fost profesioniști recunoscuți pe plan național și internațional: profesorii Radu Țuțuianu (Burgerspital Solothurn din Berna), Serhat Bor (Izmir – inițiatorul de drept al acestor cursuri), Giuseppe Chiaroni (Verona), Edoardo Savarino (Padova), Vasile Drug (Iași).

    Cursanții sunt oameni tineri, interesați de o patologie frecvent întâlnită, care se implică activ și caută să-și însușească noutățile din patologia neurogastrointestinală, a explicat prof. dr. Radu Țuțuianu. Potrivit acestuia, printre ei sunt și câțiva care au făcut deja un pas înainte în ceea ce privește profesionalizarea și au venit la acest curs pentru a se perfecționa: „Gastroenterologia continuă să intereseze, spectrul fiind foarte larg, de la diagnosticare la intervenția chirurgicală, cu final în reabilitarea sau/și reinserția pacientului”.

    Patologia gastrointestinală este diversă. Vorbim de foarte multe cancere intestinale, de exemplu, apoi bolile inflamatorii, boli care rămân o problemă foarte mare. Nu trebuie uitate nici bolile funcționale, în care mulți pacienți au simptome de multe ori neînțelese nici de medici: „În general, ne confruntăm cu pacienți care dețin informații puține despre boala lor și, odată veniți la noi, se simt neînțeleși, marginalizați și abandonați, stigmatizați chiar”, a adăugat profesorul Țuțuianu.

    Acest curs a evidențiat și diferențele existente între noile tehnologii de profil, a spus prof. dr. Serhat Bor: „Facem acest lucru lucrând pe pacienți, învățându-i pe cursanți din mers, discutând apoi managementul pacientului, reabilitarea, reinserția lui socială, acolo unde se poate”. El spune că a organizat acest curs timp de trei ani consecutiv, la Izmir, dar a propus schimbarea locului de desfășurare, pentru acest an și anul viitor, la Cluj-Napoca, pentru că obligațiile profesionale i s-au înmulțit. Acolo ar fi găsit infrastructura propice desfășurării cursului în condiții optime, precum și profesioniști dedicați. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe