Newsflash
Diverse

Cum se apără creierul şi cum îl ajutăm să se recupereze

de Alexandra NISTOROIU - dec. 15 2014
Cum se apără creierul şi cum îl ajutăm să se recupereze

Peste 250 de specialişti în neurologie din Europa, Asia, America şi Africa s-au întâlnit în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie la Atena, unde a avut loc a zecea ediţie a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi al Neuroplasticităţii (SSNN). Societatea a fost fondată în urmă cu mai bine de zece ani de un grup academic internaţional, la iniţiativa prof. dr. Dafin Mureşanu şi prof. dr. Ovidiu Băjenaru. În timp, interesul cercetătorilor români şi străini pentru această arie de studiu a crescut constant şi, odată cu el, şi adresabilitatea evenimentului. Tematica ediţiei aniversare s-a concentrat pe patologia sistemului nervos central. Subiectele abordate au inclus neuroreabilitarea post-AVC, aspectele motorii şi non-motorii ale bolii Parkinson, neurofarmacologia, dar şi tulburările neuropsihiatrice.

 
 
 

Activitatea endogenă de apărare – concept neurobiologic relevant

   La startul congresului, prof. dr. Dafin Mureşanu a făcut o trecere în revistă a noutăţilor ştiinţifice din domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării şi a descris mecanismele implicate în patogeneza bolilor neurologice: mecanismele leziunilor sistemului nervos central, precum şi ale activităţii endogene de apărare. La nivel celular şi molecular, după o leziune acută a creierului urmează două secvenţe ale reacţiei de apărare a acestuia: una imediată, menită să reducă pierderea de unităţi neurovasculare (neuroprotecţia) şi una mai târzie, menită să repare leziunea, implicând procese de neurotroficitate, neuroplasticitate şi neuro­geneză. Neuromodularea reprezintă optimizarea proceselor biologice comune care ar putea genera pierderea de celule nervoase, respectiv promova neuroregenerarea. Factorii neurotrofici sunt implicaţi în patofiziologia tulburărilor sistemului nervos central (boala Alzheimer, demenţa vasculară, accidentul vascular cerebral). În special IGF-I, BDNF şi VEGF sunt modulatori-cheie ai funcţiilor unităţii neurovasculare, precum angiogeneza sau neurogeneza. Factorii neurotrofici pot contribui la neuroprotecţie şi recu­perarea clinică, reducând mecanisme patologice precum: excitotoxicitatea, stresul oxidativ, apoptoza, inflamaţia. AVC activează o serie de procese intrinseci de restaurare: angio­geneza/arteriogeneza de remodelare vasculară, neuro­geneza, remodelarea şi remielinizarea axonală şi dendritică, oligodendrogeneza şi reducerea glicoproteinelor inhibitorii. Conceptul neurorestaurării se referă la tratamentul siste­mului nervos central intact cu scopul promovării remodelării neurovasculare şi, implicit, al recuperării funcţionale.Prof. dr. Johannes Thome şi prof. dr. Peter RiedererTratamentul neuroprotector acut al leziunilor ischemice necesită perfuzarea adecvată a ţesutului. Adesea, acest lucru nu este posibil după un accident vascular cerebral, în special atunci când ţesutul lezat sau compromis are un flux scăzut ori necorespunzător, precum şi tromboză micro­vascu­lară secundară. În schimb, neurorestaurarea nu este limitată de perfuzarea ţesuturilor. Tratamentele de neuro­restaur­are nu sunt limitate la primele ore sau minute după un AVC, când există o cursă împotriva procesului accelerat de moarte celulară, ci pot fi efectuate cu o fereastră terapeutică extinsă de câteva zile, dacă nu chiar săptămâni după AVC. Toţi pacienţii cu AVC pot fi trataţi astfel, a subliniat prof. dr. Dafin Mureşanu. Pacienţii pot fi stabilizaţi înainte de intervenţiile menite să îmbunătăţească recuperarea, ceea ce asigură o siguranţă mai mare a tratamentului.
   Profesorul Mureşanu a vorbit şi despre abordarea reabilitării neuropsihologice holistice, explicând că intervenţiile actuale bazate pe training strategic metacognitiv subliniază integrarea funcţionalităţii cognitive şi emoţionale în conceptul funcţionării creierului şi nevoia de a adresa şi aspectele cognitive şi emoţionale ale reglării comporta­mentele în reabilitarea neuropsihologică. De asemenea, a făcut şi o paralelă între modelul medical şi cel al reabilitării. Modelul medical este axat pe diagnosticul bolii, medicina bazată pe dovezi şi tratamente specifice: medicaţie, inter­ven­ţie chirurgicală etc., în vreme ce, în modelul reabilitării, accentul cade pe activităţi (dizabilitate, comportament), participarea în comunitate, asumarea de roluri sociale, concentrarea pe nevoile individuale ale pacientului, abordare în echipă multidisciplinară şi focalizare pe adaptare, alături de tratamentul specific.

Mobilizarea imediată

   „Nu vă lăsaţi pacientul să stea în pat“, a fost imperativul folosit de prof. dr. Natan Bornstein, vicepreşedintele Organi­zaţiei mondiale de stroke, pentru a insista asupra necesităţii mobilizării timpurii după accidentul vascular cerebral. După un AVC, factorii ce definesc calitatea rezulta­telor sunt: severitatea AVC, vârsta, prezenţa diabetului. La 12 luni după un AVC, o treime din pacienţi nu mai sunt în viaţă, iar o altă treime întâmpină greutăţi în realizarea activităţilor de zi cu zi. Ţinând cont de înalta prevalenţă a bolii, povara dizabilităţii post-AVC are o importanţă majoră pentru sănătatea publică, traducându-se în costuri substanţiale la nivel global. Programele complete de reabilitare îmbunătăţesc recupe­rarea funcţională în raport cu îngrijirea standard, în ceea ce priveşte viteza şi calitatea recuperării.
   Mobilizarea imediată presupune începerea activităţilor de recuperare (ridicatul în picioare, mersul) foarte devreme după AVC, dar nu există încă un consens cu privire la ceea ce înseamnă „foarte rapid”, acesta putând varia între o zi şi trei luni de la debutul simptomelor. Mobilizarea imediată permite activarea factorilor neurotrofici, o reparare neuronală timpurie şi permite şi modularea mai bună a plasticităţii, ce poate resta­bili funcţionalitatea în ţesutul periinfarct şi în ariile mo­torii adiţionale. În plus, poate preveni tromboza venoasă profun­dă, embolismul pulmonar, contracturile, infecţiile, dure­rile şi atrofia musculară, dar şi deteriorarea funcţiei cardio­respiratorii. Aceste complicaţii asociate cu imobilitatea provoacă până la 51% din decesele pacienţilor cu infarct cerebral.
   Odihna la pat nu aduce beneficiile care i-au fost atribuite până nu demult. În 24 de studii ce au investigat măsura în care aceasta ajută după o procedură medicală, niciun rezultat nu a fost pozitiv, ba în opt dintre ele, odihna la pat a dus la o înrăutăţire a rezultatelor.
   Cât de rapid se face mobilizarea imediată? De regulă, răspunsul este individual şi se stabileşte în unitatea specială de tratament al AVC acut, în funcţie de statusul neurologic şi nivelul dizabilităţii pacientului. Protocolul Trondheim spune ca fiecare pacient să fie ridicat din pat în mai puţin de 24 de ore de la instalarea simptomelor.

De la ochi la creier şi înapoi

   O propunere interesantă de discuţii şi viitoare cercetări a venit din partea profesorului austriac Heinrich Binder, care s-a oprit asupra relaţiei dintre oftalmologie şi neurologie şi a rolului jucat de aceasta în neuroreabilitare. Vederea ne influenţează comportamentul atât printr-un canal obiectiv, cât şi printr-unul emoţional. Boli oftalmologice, printre care şi glaucomul, au fost conectate, într-o serie de studii, cu modificări la nivelul creierului. Patogeneza glaucomului este complexă şi rămâne insuficient înţeleasă. Totuşi, progresia neuropatiei optice este caracterizată astfel: se produce o degenerare a fibrelor nervului, are loc glioza retiniană cronică, iar aceasta duce la moartea celulelor ganglionare retiniene şi, în cele din urmă, la pierderea funcţiei vizuale. În acest sens, glaucomul poate fi considerat un proces neurodegenerativ, iar degenerarea transsinaptică a fost observată în nucleul corpului geniculat lateral şi în cortexul vizual al pacienţilor. Glaucomul este, aşadar, o colecţie etiologic complexă de neuropatii optice. Agenţi ai stresului legaţi de vârstă sau de presiunea intraoculară duc la eveni­mente degenerative de-a lungul întregii proiecţii optice. Deşi în mod obişnuit, glaucomul este asociat cu presiunea intra­oculară, care rămâne singurul factor de risc tratabil, un procent substanţial de pacienţi nu prezintă în niciun punct presiune intraoculară crescută, dar manifestă o progresie clinică similară cu cei care au presiunea intraoculară crescută. În schimb, unii pacienţi cu hipertensiune oculară nu ajung niciodată la o pierdere a vederii glaucomatoasă. Dintr-o perspectivă clinică, boala avansează la mulţi pacienţi în ciuda faptului că se face managementul presiunii intra­ocu­lare. Toate acestea arată că glaucomul nu este atât o conse­cinţă a presiunii intraoculare crescute, cât a sensibilităţii la presiunea intraoculară. Potrivit lui Binder, trebuie luate în calcul acele stări ale sistemului neuronal în care agenţi de stres legaţi de presiunea intraoculară pot deveni periculoşi. Binder a prezentat, de asemenea, studii privind relaţia dintre boala retiniană şi demenţa de tip Alzheimer, dar şi degenerarea transsinaptică retrogradă a neuronilor din căile vizuale ca o consecinţă a leziunilor corticale.

CADASIL şi CARASIL

   Prof. dr. Antonio Federico (Siena) a realizat o actualizare a aspectelor clinice şi moleculare cunoscute în legătură cu două patologii genetice ale vaselor mici: CADASIL (arteriopatie cerebrală autozomal dominantă cu infarcte subcorticale şi leucoencefalopatie) şi CARASIL (arteriopatie cerebrală autozomal recesivă cu infarcte subcorticale şi leucoencefalopatie), prima referindu-se la mutaţia Notch 3, cea de-a doua la mutaţia genei HTRA1. Prezentarea a cuprins manifestările clinice principale, descoperirile neuroimagistice, aspectele clinice secundare care pot ajuta la suspiciunea clinică şi diagnostic, respectiv posibilele diferenţe între cele două forme ale patologiei şi diagnosticul diferenţial faţă de alte boli genetice ale vaselor mici. În cadrul CADASIL, debutul bolii are loc la vârsta de 40–50 de ani, iar la CARASIL, mai devreme: 20–30 de ani. Trăsăturile clinice ale CADASIL cuprind migrenele, atacurile ischemice tranzi­torii şi accidentele vasculare cerebrale, tulburările psihia­trice, declinul cognitiv, în vreme ce tabloul clinic al CARASIL e definit prin: tulburări cerebrovasculare şi AVC-uri, deficite cognitive, la care se adaugă artropatie, lumbago, spondiloză deformans, hernie de disc şi alopecie în unele cazuri.

Farmacologia post-AVC

   Prof. dr. Alla Guekht (Rusia) a susţinut o prezentare dedicată rolului jucat de neurofarmacologie în îmbunătăţirea rezultatelor neuroplasticităţii, concentrând referiri la o serie de studii ce au evaluat eficienţa diferitelor tipuri de medicamente în creşterea neuroreabilitării, de la amfetamine şi levodopa la compuşi neurotrofici multimodali. Medica­mentele care scad activitatea noradrenergică au o influenţă negativă asupra reabilitării. Amfetamina induce schimbări fiziologice sau structurale în creier care pot fi relevante pentru recuperare, de exemplu germinare şi sinaptogeneză, şi facilitează potenţarea pe termen lung. Cu toate acestea, eficienţa amfetaminei combinată cu fizioterapie a variat pe parcursul mai multor studii clinice. Evaluarea levodopei ca intervenţie farmacologică în AVC acut sugerează că poate fi recomandată în conjuncţie cu terapia fizică pentru a îmbunătăţi rezultatul funcţional la pacienţii în recuperare post-AVC. Inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină (ISRS), folosiţi pentru tratamentul tulburărilor afective, pot avea efecte directe asupra creierului, inclusiv stimularea neurogenezei, spun studiile pe model animal. Un review Cochrane recent publicat arată dovezi clinice promiţătoare că ISRS ar îmbunătăţi recuperarea după AVC, chiar şi la pacienţii care nu au fost depresivi. ISRS au avut efecte semnificative la capitolele dependenţă şi dizabilitate, îmbunătăţind şi unele dintre aspectele secundare urmărite la sfârşitul tratamentului: deficitul neurologic, anxietatea, starea de spirit. Studiile care au monitorizat pacienţii şi dincolo de perioada de tratament au raportat efecte benefice ale ISRS la capitolele dizabilitate, deficit neurologic şi depresie. Totuşi, este nevoie de studii mai ample pentru a confirma sau infirma aceste rezultate, date fiind eterogenitatea cercetătorilor realizate până în prezent şi limitările metodologice ale unora dintre ele. Memantina, care stabilizează progresia demenţiei vasculare în comparaţie cu placebo, face obiectul unui studiu aflat în desfăşurare cu privire la potenţialul medicamentului de a creşte neurorecuperarea după AVC. În acelaşi scop sunt realizate studii similare pentru Actovegin (ARTEMIDA) şi Cerebrolysin (CARS).

Despre oameni şi şoareci

   Matthias Endres, profesor de neurologie la Berlin, a stârnit discuţii interesante, descriind un model animal experimental pentru depresia post-AVC. Până la 30–40% din pacienţii cu AVC ajung să sufere de depresie post-AVC. Boala este însă subdiagnosticată şi prea puţin cercetată, deşi este asociată cu o creştere a morbidităţii şi a mortalităţii. Mecanismele patogene ale depresiei post-AVC rămân prost înţelese şi din cauza faptului că lipsesc modelele animale potrivite. În studiul realizat de echipa lui Endres, 129 de şoareci au fost supuşi unei serii de 30 de minute de ocluzie/reperfuzie a arterei cerebrale mijlocii şi mai multor analize la IRM. Un subgrup de animale a primit un ISRS (citalopram) la şapte zile după ocluzia arterei cerebrale mijlocii. După 14 săptămâni, cer­cetătorii au realizat o evaluare compor­tamen­tală. Pentru a identifica elementele biologice corelate cu depresia post-AVC, au cuantificat nivelurile de corticosteron în ser şi de BDNF în creier. Integritatea sistemului dopaminergic mezolimbic a fost evaluată folosind hibridizări in situ de hidroxilază de tirozină şi dinorfină, precum şi autoradiografia transportorului de dopamină. Pe partea stângă, dar nu şi pe partea dreaptă, ocluzia arterei cerebrale mijlocii a provocat anhedonie, anxietate crescută şi disperare. Aceste sindroa­me similare depresiei au fost asociate cu alterări ale siste­mului mezolimbic de recompensă. Ocluzia arterei cerebrale mijlocii a dus la o degenerare întârziată a neuronilor dopa­minergici în mezencefalul ipsilateral, însoţită de con­centraţii reduse de dopamină şi niveluri scăzute ale densităţii transportorului de dopamină, precum şi de o creştere a nivelurilor proteice ale BDNF în nucleul striat cu ischemie şi a expresiei dinorfinei ARNm în nucleus accumbens.
   Studiul a arătat că tratamentul antidepresiv cronic iniţiat în primele şapte zile după AVC a inversat fenotipul comportamental, prevenind degenerarea neuronilor dopaminergici din mezencefal şi atenuând atrofia striatală la patru luni de la AVC. Concluzia cercetării a fost reprezentată de importanţa sistemului dopaminergic pentru dezvoltarea depresiei post-AVC. În plus, studiul, publicat în British Journal of Pharmacology în 2014, indică faptul că prevenţia neurodegenerării secundare cu ajutorul antidepresivelor poate reprezenta o nouă opţiune terapeutică pentru terapia subacută a AVC-ului. Prezentarea a stârnit mai multe întrebări care momentan nu au un răspuns definitiv: chiar este posibil să studiem depresia pe model animal, dacă o descompunem în aspecte cuantificabile? Şi de ce rezultatele înregistrate au fost obţinute numai pe stânga, nu şi pe dreapta, pe modelul animal?

Celule stem şi fotbalişti

   Profesorul Michael Chopp a vorbit despre cercetările realizate de echipa sa în ceea ce priveşte tratamentul de neurorestaurare al traumatismelor craniocerebrale uşoare. TCC uşoare au o incidenţă foarte mare: milioane de oameni din întreaga lume suferă anual o lovitură la cap fără să existe dovezi clare ale unei leziuni la nivel tisular. Folosind un model de laborator pe rozătoare, Chopp şi echipa sa au arătat că aceşti şobolani experimentează disfuncţii cognitive/de învăţare, o disfuncţie semnificativ ameliorată prin tratamentul cu Cerebrolysin la o oră de la provocarea traumatismului craniocerebral uşor. Într-un alt studiu, echipa americanilor a tratat rozătoare cu contuzii controlate moderate/severe cu tPA administrat intranazal, ceea ce a îmbunătăţit semnificativ funcţia neurologică şi capacitatea de memorie şi învăţare la şobolan. În completarea acestor studii, Chopp a prezentat rezultatele unor cercetări care arată că terapiile celulare de restaurare promovează îmbunătăţirea funcţiei neurologice, prin eliberarea particulelor lipide de exozomi (mici de 40-100 nm) ce conţin microARN, ARN non-codant. Prin tratarea contuziilor corticale controlate la şobolani cu exozomi derivaţi din celule stem mezenchimale, s-au obţinut rezultate semnificativ mai bune pe plan neurologic. Vorbitorul a făcut referiri la aplicabilitatea viitoare a acestor studii în sport, în special în fotbalul european, acolo unde jucătorii sunt destul de des expuşi unor traumatisme craniocerebrale.

Chirurgia BMF şi neuroplasticitatea

   Prof. dr. Mihaela Băciuţ a prezentat o cercetare interdisciplinară realizată la Cluj, privind capacitatea neurologică regenerativă a pacienţilor ce trec prin intervenţii chirurgicale maxilofaciale. O mare varietate a procedurilor realizate în chirurgia maxilofacială implică disecţia în vecinătatea imediată a rădăcinilor sau a ramificaţiilor nervului facial motor sau trigemen senzitiv. Unele intervenţii pot afecta funcţia nervoasă postoperator, având consecinţe serioase asupra calităţii vieţii pacienţilor. Studiul prezentat s-a concentrat asupra chirurgiei tumorii glandei parotide şi a chirurgiei ortognatice. Mai multe ramificaţii ale nervului facial pot fi implicate în tumora glandei parotide şi pot necesita disecţie chirurgicală sau extirpare. În acelaşi timp, chirurgia ortognatică implică osteotomii ale oaselor maxilare pentru corectarea poziţiei şi/sau dimensiunii în cazuri de diformităţi maxilofaciale. Ramificaţiile nervului trigemen pot suferi în urma traumei intraoperatorii şi/sau perioada postoperatorie.
   După cum a explicat şi prof. dr. Dafin Mureşanu, în Cluj proiectul este în plină desfăşurare şi se caută „metodele, tehnicile şi strategiile de a proteja şi a recupera cât mai repede structurile nervoase ce ar putea suferi o leziune în urma unei intervenţii chirurgicale de mare amploare. Într-un viitor apropiat vom defini mai multe proiecte clinice pe un model de tip studiu dublu orb placebo randomizat, în care evaluăm efectele unor proceduri chirurgicale conservatoare, efectele unor tehnologii nonfarmacologice, cum sunt tehnicile de stimulare electrică sau magnetică şi a unor abordări de tip farmacologic“.

Cum cercetăm în neuroştiinţe

   Pentru o abordare multidimensională în cercetarea clinică din neuroştiinţe a pledat Johannes Vester (expert în biometrie), care a argumentat că, în trecut, multe studii din neuroştiinţe au dat greş, deoarece urmăreau un singur rezultat (măsurau un singur lucru). Analiza multidimensio­nală deschide o direcţie nouă pentru gândirea statistică şi clinică în neuroştiinţe, una mai apropiată de realitatea complicată a recuperării după o leziune a sistemului nervos decât vechea paradigmă a unui singur criteriu. Vester a vorbit şi despre tragedia cultivării dihotomiilor şi abordarea GRADE (trecerea de la dovezi la recomandări), în care forţa reco­man­dării vine din măsura în care putem fi încrezători că efectele dezirabile însumate ale unei strategii de mana­gement depăşesc efectele indezirabile însumate.
Despre lipsa de inovaţie în neuropsiho­farmaco­terapie a vorbit prof. dr. Peter Riederer (Germania), care şi-a început prelegerea amintind că tulburările neuropsihiatrice sunt printre cele mai frecvente şi costisitoare boli. În demenţă, boala Parkinson, AVC, depresie şi dependenţele de droguri şi alcool, este nevoie de strategii farmacologice mai bune decât cele disponibile. În prezent, putem vorbi de o criză a neuropsiho­farmacoterapiei, cu multiple cauze. În primul rând, lipsa inovării este urmarea insuficientei cunoaşteri a neurobiologiei bolilor degenerative (lipsa ţintelor şi a biomarkerilor validaţi), rupturii între diagnos­ticul neurologic (nivelul simptomelor) şi dezvol­tarea medicamen­telor (nivelul neurobiologic), discontinutăţii între cercetarea fundamentală şi aplicarea clinică, precum şi interacţiunii defec­tuoase între clinicieni şi industrie. La aceasta se adaugă complexitatea studiilor ample multicentrice cu riscuri imprevizibile, tot mai multe obstacole birocratice şi reglementări ale domeniului farmaceutic şi o povară a costurilor în bugetele pentru servicii medicale.

SLA şi mastocitele

   Mastocitele, aceste celule imune „bune la toate“, ar putea juca un rol în durerea neuropată simţită de pacienţii cu scleroză laterală amiotrofică (SLA). Aceasta a fost ipoteza discutată de Stephen Skaper (Italia). Neuroinflamaţia este un aspect important al patologiei în SLA. Există o activare marcată sau o proliferare atât a microgliilor, cât şi a astrocitelor în etape specifice ale bolii, atât în modele animale pentru SLA, cât şi la oameni. Se remarcă şi deteriorarea tuturor componentelor unităţii neurovasculare, inclusiv bariera hematoencefalică. În plus, mastocitele meningeale imune efectoare pot regla funcţiile BHE, promovând intrarea limfocitelor, neutrofilelor şi chiar a mastocitelor înseşi, Prof. dr. Dafin Mureşanu încadrat de prof. dr. Hari Shanker Sharma şi prof. dr. Natan Bomsteincând barierea este compromisă (ischemie, SLA). Activate, mastocitele care exprimă interleukina 17 se găsesc în măduva spinării la pacienţii cu SLA. Interacţiunea dintre mastocite şi limfocitele T de reglare poate creşte producerea de interleukină 6 de către mastocite, promovând activitatea limfocitelor Th17.
   IL-15 şi IL-22 cresc în ser şi în lichidul cefalorahidian al pacienţilor cu SLA, iar IL-15 este un chimioatractant al mastocitelor, în vreme ce mastocitele sunt o importantă sursă de IL-12. IL-12 creşte expresia receptorilor de mastocite TLR 2/TLR 4 şi a receptorului 2 activat de proteinază, rezultând ţinte ale neuroinflamării. TLR2 şi TLR4 de pe mastocite şi microglii răspund la proteinele de înaltă mobilitate din măduva spinării a pacienţilor cu SLA. În mod similar, IL-6 eliberat de microglii şi CCL5 pot afecta expresia TLR2/TLR4 pe mastocite pentru a regla chimiokinele care induc un profil proinflamator în microglii. Dat fiind că pacienţii cu SLA experimentează frecvent durere neuropată, şi că un model transgenic pe rozătoare cu SLA dezvoltă inflamaţie nervoasă periferică, este foarte probabil că mastocitele joacă un rol semnificativ în inflamaţia înregistrată la pacienţii cu SLA, alături de astrocite şi microglii. Skaper a încheiat subliniind că strategiile antiinflamatorii pentru pacienţii cu SLA ar trebui să ia în considerare triada masto­cite–micro­glii–astrocite.

Controlul simptomelor

   Prof. dr. Amos Korczyn (Israel) a făcut o trecere în revistă a celor mai recente studii privind tratamentul farmacologic al bolii Parkinson, amintind şi câteva principii ale terapiei. Astfel, planificarea terapeutică trebuie să cuprindă managementul simptomelor pe termen scurt şi lung, precum şi prevenirea potenţialelor efecte adverse, momentul iniţierii terapiei se alege în funcţie de abilitatea funcţională a pacientului şi de filosofia medicului, iar tratamentul evoluează odată cu progresia bolii. Dozele cresc pentru a maximiza răspunsul terapeutic, pe măsură ce avansează maladia. Korczyn a menţionat un studiu publicat în Lancet, în iunie 2014, privind eficienţa pe termen lung a iniţierii tratamentului cu agonişti dopaminergici, levodopa sau inhibitori ai monoaminoxidazei tip B. Cercetarea a fost realizată pe o durată de şapte ani, iar la final, controlul simptomelor a fost la fel de bun pentru toate cele trei braţe, indiferent cu ce medicament fusese iniţiat tratamentul. Diferenţa însă a fost că pacienţii care plecaseră la drum cu levodopa au rămas pe levodopa, în vreme ce, la ceilalţi, pentru managementul simptomelor a fost nevoie de schimbarea protocolului terapeutic.
   În sfera bolii Parkinson a rămas şi prezentarea susţinută de profesorul italian Leontino Battistin, care s-a concentrat pe simptomele non-motorii ale afecţiunii. 45% din pacienţii cu boala Parkinson suferă de depresie, 40% – de anxietate, 30–60% – de deficit cognitiv, între 40 şi 80% – de oboseală. Tulburările sexuale afectează între 30 şi 65% din pacienţii cu boala Parkinson, pe când tulburările de somn sunt întâlnite la peste 40% din ei. Problema este că, în mai mult de 50% din cazuri, simptomele non-motorii rămân nediscutate în cabinetul medicului: pe de o parte, pentru că pacienţii nu sunt conştienţi de relaţia dintre aceste simptome şi boala Parkinson sau pentru că le este ruşine să vorbească despre ele, pe de altă parte, pentru că medicul este prea ocupat să vorbească despre simptomele motorii. În plus, de multe ori, simptomele non-motorii sunt preclinice, preced diagnosticul. De regulă, frecvenţa simptomelor creşte odată cu severitatea bolii Parkinson, după cum a arătat studiul PRIAMO (publicat în Movement Disorders, 2009). Pacienţii experimentează mai multe perioade de off în prezenţa simptomelor non-motorii, spun rezultatele studiului DEEP din 2013. Battistin a subliniat rolul jucat de apomorfina administrată injectabil s.c. în zona abdominală, care acţionează terapeutic în mai puţin de zece minute de la administrare.

Ceasul şi tulburările psihiatrice

   Johannes Thome a discutat despre relaţia dintre genele Clock şi tulburările neuropsihiatrice. A explicat că aceste gene, care influenţează ritmul circadian, sunt implicate, ca elemente-cheie, în modificările moleculare, celulare, biochimice şi structurale din tulburările psihiatrice. În ADHD, de pildă, se remarcă o distribuţie atipică a cronotipurilor, în vreme ce la pacienţii cu boala Alzheimer poate fi remarcată o inversare a ritmului clasic de funcţionare: sunt mai obosiţi în timpul zilei şi mai activi în timpul nopţii. Studiile sugerează că ar putea fi utilă cronoterapia ca terapie de susţinere pe lângă tratamentul convenţional, la pacienţii cu demenţă de tip Alzheimer. Cronoterapia ar putea cuprinde schimbări mici ale stilului de viaţă cu efecte terapeutice benefice, de pildă o mai bună iluminare ambientală în spaţiile în care sunt instituţionalizaţi aceşti pacienţi i-ar putea ajuta să fie mai activi în timpul zilei, să scadă somnolenţa specifică din timpul zilei. Înţelegerea felului în care genele Clock influenţează manifestările tulburărilor neuropsihiatrice, şi nu numai, este un domeniu emergent, nu putem vorbi încă de terapie genică, dar posibilităţile sunt atractive şi merită mai multă atenţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe