Newsflash
Diverse

Cum arată viitorul în chirurgia inimii

de Stud. Lavinia IFTENE - nov. 27 2015
Cum arată viitorul în chirurgia inimii
     „Chirurgul care dorește să fie respectat de colegii săi nu va îndrăzni niciodată să aplice vreo sutură pe inimă“, spunea în 1880 marele savant Theodor Billroth. De la rostirea acestor vorbe și până în prezent, evoluția domeniului chirurgiei cardiovasculare nu poate fi negată. Când mai mult de 300 de specialiști s-au întâlnit la Poiana Brașov, pentru a-și prezenta cercetările, realizările, dar și pentru a-și îmbunătăți practica, istoria chirurgiei cardiovasculare în lume, cu ale sale progrese în salturi, a fost un pretext pentru a deschide discuția despre viitorul acestei ramuri chirurgicale. În octombrie a avut loc al 11-lea congres al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară din România (SRCCV), organizat în parteneriat cu Societatea Română de Flebologie.
     Prof. dr. Vlad Iliescu, președintele SRCCV, și echipa congresului au adunat, în premieră, 398 de participanți din mai mult de douăzeci de centre naționale și internaționale. Timp de patru zile, aceștia au putut asista la 16 sesiuni de comunicări științifice și trei sesiuni de postere electronice. 82 de lucrări au concentrat tematic complexitatea patologiei cardiovasculare, uneori cu abordări contradictorii. Un segment important din congres a discutat experiența și evoluția „echipelor inimii“ din țară și din străinătate. În paralel cu evenimentul s-a desfășurat și al șaptelea Simpozion al Asistenților de Chirurgie Cardiovasculară, ATI și Circulație extracorporeală.
Prof. dr. Vlad Iliescu
 
     Tinerilor medici și rezidenți li s-a oferit ocazia de a exersa noi tehnici chirurgicale în cadrul unui workshop precongres. Îndrumați de prof. dr. Paul Sergeant de la Spitalul Universitar Gasthuisberg (Belgia) cursanții au putut exersa anastomozele vasculare și asimila ultimele inovații în ceea ce privește funcționalitatea acelor chirurgicale utilizate în domeniu. Lucrând pe simulatoare vasculare, rezidenții au avut ocazia de a compara tehnici, exersa manevre, dar și de a da mai multă atenție detaliilor care fac diferența.
     Programul conferinței a conținut atât sesiuni dedicate patologiilor comune (de la boala coronariană și boala venoasă cronică până la insuficiența cardiacă avansată), cât și dezbateri aprinse, pe teme ca: „Plastie sau protezare valvulară?“. Nu au lipsit prezentările de caz (în special în sesiunea „Patologiile arterei carotide și subclavii“). Întreaga manifestare a oferit și o aducere la zi a cunoștințelor privind chirurgia cardiacă și vasculară, transplantul cardiac și managementul pacientului cardiac.
     Printre moderatorii sesiunilor s-au numărat medici aparținând centrelor de pres­tigiu în domeniul patologiei cardiace și vasculare din țară (București, Iași, Timișoara), dar și invitați străini (Italia, SUA, Monaco, Israel, Republica Moldova). S-a evidențiat fără doar și poate dorința de dialog a specialiștilor și caracterul transfrontalier al manifestării.
     „Aceste colective ale unităților române și din străinătate de chirurgie cardiovasculară s-au reunit pentru a promova lucrări aparținând exclusiv medicinii bazate pe dovezi. (…) Chiar și în aceste condiții, imagistica nu trebuie să înlocuiască în niciun moment gândirea clinică“, a declarat prof. dr. Vlad Iliescu.

 

Ecografia 2D rămâne esențială

 

     „Vin de șase ani în România și nu pot spune decât că sunt fascinată de progresul continuu pe care îl constat în peisajul medical românesc“, a mărturisit dr. Clara Alexandrescu, medic specialist cardiolog la Centrul de chirurgie cardiotoracică din Monaco. Ne-a oferit o incursiune în ceea ce presupune interdisciplinaritatea din punctul de vedere al celui care supervizează monitorul ecografului, înaintea dar și în timpul operațiilor. Necesitatea complementarității metodelor imagistice de diagnostic (Eco 2D sau 3D și IRM), precum și modelarea virtuală a valvelor mitrale pre- și postoperator plastiei prin intermediul ecocardiografiei 3D confirmă clișeul imaginii care valorează cât o mie de cuvinte. În timp ce nu putem contesta avantajele pe care le aduce ecografia 3D în practică, trebuie să fim realiști: o asemenea captură nu este suficientă, mai ales în cazul defectelor de kinetică, motiv pentru care ecografia 2D rămâne superioară. Se pot observa clar decalajele dintre foițele valvelor mitrale și se poate stabili, împreună cu echipa de chirurgi, principiul chirurgical de elecție.

 

Plastie sau protezare valvulară?

 

     Lucrările au pendulat de la o abordare intervențională a problemei către una chirurgicală. Au fost aduse în discuție abordarea posibilităților de reconstrucție ale valvelor tricuspidiene afectate de fenomenul de tethering, prima experiență românească cu Mitral Clip, disecția cronică Stanford de tip A, succesele și limitările asistării mecanice a circulației (prof. dr. Jacob Lavee, directorul unității de transplant cardiac din Tel Aviv, Israel) sau chiar „arta fluxului venos sau cum recuperăm ce ne-a dat natura“ (prof. dr. Fedor Lurie, Ohio). Sunt subiecte și idei care au ținut sălile pline și participanții atenți, fiind ulterior reluate în conversațiile din pauzele de cafea.
     Unele dintre lucrări au fost intens dezbătute pe durata mai multor sesiuni, din mai multe unghiuri. Dintre acestea amintim lucrarea dr. Bogdan Rădulescu (chirurgie cardiovasculară, Institutul Clinic Fundeni) despre insuficiența mitrală ischemică, o continuare a ceea ce el însuși punctase încă de la discuțiile primei sesiuni și anume că „insuficiența mitrală este o boală a miocardului, nu a valvei mitrale, chirurgia valvei mitrale se realizează concomitent cu revascularizarea și, desigur, nu este de ignorat faptul că evoluția terapeutică va fi în permanență influențată de remodelarea miocardică“.
     Lucrările din sesiunea dedicată bolii coronariene s-au completat reciproc: prof. dr. Maria Dorobanțu și prof. dr. Mircea Cinteză pun problema infarctului miocardic cu supradenivelare de segment ST vs. infarctul miocardic fără supradenivelare de segment ST. Concluzia cere ca abordarea pacientului să fie individualizată, stabilind riscurile implicate.

 

„Noua“ anatomie

 

     O dinamică sesiune a fost rezervată patologiei aortice, punctul culminant fiind dat de abordarea disecțiilor de aortă. „Toată problema este să ajungem la niște criterii de predictibilitate a disecției, superioare celor de astăzi. Și cele formalizate prin lucrări arata că o bună parte din pacienți suferă o disecție de aortă înainte de momentul prezis. Acest lucru spune cât de rudimentari putem să fim pentru că folosim criterii vechi de cincizeci de ani“. Afirmația dr. Șerban Mihăileanu, de la Spitalul European „Georges Pompidou“ (Paris), urmează unei demonstrații care ne aduce în fața unei noi anatomii a aortei și a rădăcinii aortice. „(…) în ceea ce privește reparația: dacă luăm o boltă romană, există o relație clasică, cunoscută între înalțime și lățime. În momentul în care creștem înălțimea, vectorii hemodinamici se deplasează spre exterior și bolta se prăbușește. Avem o relație naturală între lățimea rădăcinii și înălțimea ei, însă nimeni nu se uită la înălțime“. Reconsiderarea principiilor originare, chiar și a celor anatomice, poate fi pentru chirurgul cardiovascular primul pas spre determinarea cauzei și corectării efectelor patologiilor complexe cardiovasculare.

 

Legea lui Stigler

 

     Având mai mult de 33 de ani de experiență în domeniul chirurgiei rădăcinii aortice și peste 100 de cazuri operate la nivel internațional, profesorul Duke Cameron, director al Departamentului de chirurgie cardiacă și al Centrului de chirurgie aortică „Albert Cubby and Dana Broccoli“ din cadrul Spitalului Johns Hopkins (Baltimore, SUA) ne-a furnizat o privire de ansamblu asupra evoluției tehnicilor de înlocuire a rădăcinii aortice.
     Spital prestigios din SUA, înființat în 1889, deținând în prezent cel mai mare centru de tratament și cercetare al sindromului Marfan, Johns Hopkins rămâne martorul mut al punctelor de răscruce în domeniul chirurgiei cardiace. A găzduit munca unora dintre cei mai buni chirurgi cardiovasculari ai tuturor timpurilor; însă nu de fiecare dată și cei mai originali. Dr. Cameron ne amintește la începutul prezentării de legea lui Stigler. Ca în alte domenii, un număr mare de invenții moderne au fost create de mai multe ori, iar statisticianul Stephen Stigler a propus o lege conform căreia nicio descoperire nu poartă de fapt numele adevăratului său descoperitor, aspect care se aplică și în domeniul chirurgiei cardiovasculare, dar și în cazul legii lui Stigler (descoperită cu douăzeci de ani înaintea celui al cărui nume îl poartă, de către Robert Merton).

 

Istoria înlocuirii rădăcinii aortice

 

     Înlocuirea de rădăcină aortică rămâne una dintre poveștile de succes ale chirurgiei. Principalele indicații sunt disecțiile masive de aortă în care sinusurile sunt în totalitate afectate, endocardita puternic penetrantă, „aorta de porțelan“ (niciun specialist nu poate lucra cu o aortă calcificată), sindromul Marfan, precum și o serie de cazuri particulare. Cu toate că specialiștii vremii s-au dovedit a fi cinici și nereceptivi la acest tip de intervenție din cauza lipsei de dezvoltare a tehnicii, procedura a luat amploare cu pași mărunți, dar siguri, începând cu cazurile terminale în care orice altă opțiune terapeutică s-ar fi dovedit a fi fatidică.
     Procedura originală constă în prezervarea arterelor coronare împreună cu sinusurile Valsalva, superior de sinusuri inserându-se graftul. Însă astfel de proceduri erau realizate doar în situații disperate cu prog­nostic rezervat. Abordarea pacienților cu sindrom Marfan reprezenta, de asemenea, un subiect tabu înainte de implementarea procedurii Bentall în protocolul curent.
     Prima înlocuire de rădăcină aortică a fost făcută prin tehnica Wheat: se substituie segmentul de aortă superior de sinusuri prezervând sinusurile și înlocuind valva aortică. Arterele coronare rămân în continuare atașate sinusurilor.
     Procedura Bentall, standardul de aur în prezent (alături de variantele sale), rămâne cea mai simplă și eficientă alternativă disponibilă. Deși în 1960, când a fost inițial implementată, cercetarea din spatele ei s-a concretizat într-un foarte concis studiu de caz elaborat de Hugh Bentall și Antony de Bono, eficiența și eleganța ei și-au spus cuvântul în special în ceea ce privește curba de învățare a rezidenților și a începătorilor în domeniu. Duke Cameron explică: „Studiile de caz îți spun ce e probabil, dar unul singur îți poate spune ce e posibil. Ne place să mergem înainte împinși de noi speranțe și inovații. Procedura Bentall a schimbat chirurgia rădăcinii de aortă așa cum o știam“. Și totul a început cu un singur caz. Tehnica implică (în prezent) două mari etape: înlocuirea valvei, rădăcinii și aortei ascendente cu un graft composit urmată de reimplantarea arterelor coronare la nivelul graftului respectiv.
     Procedura a suferit în permanență modificări, derivând nenumărate variante, fiecare cu avantaje și dezavantaje în raport cu indicația terapeutică. Profesorul Cameron a detaliat particularitățile câtorva variante implementate în cadrul intervențiilor de înlocuire a rădăcinii aortice de-a lungul timpului, precum și proceduri aflate încă în faze experimentale.
     Procedura Cabrol este o procedură de elecție în cazul anevrismelor de rădăcină aortică. Graftul se inserează clasic la nivelul inelului fibros aortic prezervând însă peretele anevrismal, fără a înlocui în totalitate rădăcina aortică. Principalele dezavantaje ale tehnicii sunt distanța dintre graft și peretele anevrismal (care în timp se poate mări) sau lipsa unor grafturi interpoziționate. În lipsa unei tehnici de wrapping realizată în jurul graftului, crește semnificativ riscul de sângerare, la fel ca în cazul lipsei de tratament cu colagen.
     Procedura Ross prezintă ca particularitate înlocuirea valvei aortice afectate cu cea pulmonară proprie, având avantaje net superioare unei proceduri clasice de înlocuire de valvă aortică cu un graft de goretex, în special în cazul persoanelor tinere sau femeilor însărcinate. Nu este necesar un tratament anticoagulant adițional.
     În general, pentru stabilizarea unui graft din punct de vedere hemodinamic, este necesară tratarea grafturilor pre- și intraoperator cu colagen, precum și necesitatea respectării în totalitate a integrității anatomice.
     Spre deosebire de alte variante chirurgicale, procedura originală Bentall nu perturbă la niciun nivel integritatea peretelui din punct de vedere histologic. Este una dintre cele mai sigure, ușor reproductibile, fezabile, cu risc minim de endocardită postoperatorie și va rămâne mult timp de acum încolo „standard de aur” în rândul procedurilor de înlocuire a rădăcinii aortice.
     O schimbare majoră în abordarea procedurilor de înlocuire a rădăcinii aortice o reprezintă înlocuirea schimbării valvei aortice cu prezervarea ei, în cazurile în care este posibil un asemenea compromis. Este de preferat evitarea problemelor aduse de proteze de tip Tirone E. David sau Sir Magdi Yacoub.
     Cu excepția procedurilor prezentate anterior, restul intervențiilor ce vizează înlocuirea rădăcinii aortice se pot împărți în intervenții de remodelare și intervenții de reimplantare. Metoda Yacoub de remodelare a rădăcinii aortice este procedura de elecție din 2002 în cazul pacienților vârstnici cu inel aortic stabil. Se trec trei fire de sutură din exterior în interior la nivelul bazei sinusului Valsalva, se coboară graftul și în final se fixează vârfurile comisurii.
     Odată cu rezecarea peretelui anevrismal și înlocuirea segmentului aortic cu un graft de polietilentereftalat (PET), păstrând perfuzia sinusurilor, apare și un anumit grad de regurgitare, accentuat în special la pacienții cu patologii ale țesutului conjunctiv. Aceasta se poate preveni prin implantarea unui alt graft de PET, ce se mulează perfect pe întregul complex valvular aortic, stabilizându-l. O variantă particulară a reimplantării o reprezintă procedura de tip Florida Sleeve, indicată de asemenea și în cazul CPB-urilor.
     Diversele variante chirurgicale prezentate au și dezavantaje. Unul dintre acestea este specificitatea relativă a indicațiilor. Încă nu avem ghiduri suficient de bune care să ne spună când să intervenim, trebuie să alegem, în echipă, care e cea mai bună procedură pentru pacientul nostru, a explicat Cameron.
     Împărtășindu-ne din experiența sa internațională, profesorul a punctat și o serie din avantajele pe care le-a constatat în incursiunile sale. Eforturile de a combina aspectele pozitive legate de remodelare cu cele legate de reimplantare au sumat în ceea ce presupune astăzi procedura Lansac: stabilizarea complexului inelului subvalvular împreună cu prezervarea valvei aortice, rezultând într-o rădăcină aortică perfect viabilă.
     În ceea ce privește îndrumarea rezidenților și a tinerilor medici, profesorul Cameron a răspuns cu onestitate unei întrebări adresate de dr. Lucian Dorobanțu (medic primar chirurgie vasculară, Spitalul Monza, București): „Cu ce operație să înceapă un tânăr medic pentru a putea fi pregătit să înceapă implantarea de rădăcină aortică?“ „La noi baza e reprezentată de practica în wet lab. Înainte de a exersa orice altă intervenție, trebuie să fie capabil să realizeze perfect o procedură de tip Bentall, și de asemenea alte proceduri ușor reproductibile. Preferabil nu la miezul nopții, în cazul unei disecții de aortă. Și preferabil în preajma unui senior“, spune profesorul american.

 

Paradoxul progresului

 

     Cu toate că progresul științific se îndreaptă din ce în ce mai mult către elaborarea tehnicilor minim invazive, care înlocuiesc uneori chirurgia cardiovasculară, trebuie să cântărim foarte ferm opțiunile pe care le avem la dispoziție. Un număr important de chirurgi cardiovasculari susțin că tehnicile endovasculare nu își justifică viabilitatea în momentul în care apare un risc mare de reintervenție. Dr. Christos Klonaris, chirurg cardiovascular, ne-a descris experiența sa cu noile proteze endovasculare la Spitalul Universitar Laiko din Atena. Spre deosebire de protezele clasice (fenestrate) utilizate până în prezent, al căror mare dezavantaj este caracterul inetanș al reparațiilor realizate, sistemul de funcționare din spatele noilor dispozitive reduce semnificativ orice astfel de neajunsuri. Personalizată de la caz la caz, de la un tip de anevrism la altul, proteza se dovedește a fi cea mai performantă la ora actuală. Cardiologul intervenționist operează o consolă conectată la cele două stenturi transaortice ghidate ecocardiografic, pe care le poziționează la segmentul anevrismului. Particularitatea sistemului este că cele două stenturi inițiale de ghidaj sunt căptușite cu un așa numit endobag. Odată poziționate în coordonatele specifice, vor permite umplerea spațiului dintre stent și endobag cu un polimer care va difuza în așa fel încât orice defect de perete va fi acoperit în totalitate. Deși metoda promite foarte mult, întotdeauna va exista un anumit risc de reintervenție.

 

Viitorul sună… intervențional

 

     Cui aparține viitorul, cât va mai dura era chirurgicală? – s-au întrebat specialiștii prezenți la Poiana Brașov. Cum va arăta curba de învățare a viitorilor chirurgi cardiovasculari dacă prima intenție a specialiștilor/ preferința pacientului va fi întotdeauna cea a unei abordări minim invazive, mai precis a unei abordări intervenționale?
     „Suntem binecuvântați să fim chirurgi. Cred că suntem de fapt ultima generație de chirurgi cu pacienți operați. Peste zece ani, operațiile vor fi opționale“, e convins dr. Klonaris, căreia i se simte o ușoară resemnare în glas. „Orice facem, orice cale am alege, cred că suntem ultimii care vor ști cum să opereze deschis și cum să facă o conversie. E opinia mea personală, nu știm sigur dacă e mai bine așa sau nu, dar acesta e viitorul“. Într-adevăr, cardiologia intervențională va prelua din ce în ce mai mult cazuistica profilactică, precum și patologiile aflate în faza incipientă (care, în urmă cu un an, prezentau indicație chirurgicală). Într-o astfel de situație, unde se află tânărul chirurg? Primul lui contact cu sala va fi în momentul în care va avea de-a face cu o disecție acută de aortă la miezul nopții? De unde începe procesul de învățare? Încotro?
     „Începând cu dezvoltarea metodelor endovasculare, intervențiile aortice deschise abdominale scad în mod constant, ceea ce înseamnă că sunt mai puține anevrisme de reparat pentru tinerii chirurgi. Pentru începători, aceasta este în prezent cea mai ușoară procedură de reparare. Nu suntem siguri dacă ne place sau nu, dar viitorul aparține intervențiilor endovasculare. Cel puțin, în chirurgia toraco-abdominală“, crede și dr. Horațiu Moldovan. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe