Newsflash
Diverse

Congresul SRC: patru zile și numeroase premiere

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - oct. 14 2016
Congresul SRC: patru zile și numeroase premiere
   Sinaia a fost gazda, pentru patru zile, în perioada 21–24 septembrie, lucrărilor celei de-a 55-a ediții a congresului național de cardiologie, organizat de Societatea Română de Cardiologie (SRC), sub deviza „Viitorul începe astăzi!“. Ediția din acest an a marcat o serie de premiere: pentru prima dată congresul s-a desfășurat pe durata a patru zile, într-un format nou, impus în principal de numărul mare de cursuri din prima zi a congresului.
     Tematica acestor cursuri a fost variată: de la mecanisme la indicații și aplicații în anticoagulare, metodologia cercetării și interpretarea studiilor clinice, recomandări de realizare a lucrărilor științifice pentru a putea fi publicate în reviste ISI, rolul biomarkerilor în evaluarea precoce a insuficienței cardiace acute, terapia cu dispozitive implantabile în aritmii. A fost și un curs de electrofiziologie, o școală a hiperlipidemiei, au fost prezentate și o serie de cazuri clinice prezentate de tineri și comentate de experți. Nu s-a omis nici problematica privind efortul fizic și cardiologia sportivă, electrocardiografia pentru asistentele din unitățile de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC), electrocardiograma anormală, tehnicile ecografice avansate în practica clinică curentă a Doppler-ului tisular, testului de stres și ecografiei 3D real-time EBAC. A fost și un curs de inițiere în resuscitare cardiorespiratorie pentru personalul din USTACC, precum și o sesiune pentru asistente.
     Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 22 septembrie, în sala de teatru a Cazinoului din Sinaia, în prezența a numeroase personalități din cardiologia românească și cea internațională, printre care prof. dr. Peter Manu (SUA), care a susținut conferința inaugurală „Diaspora științifică românească: începuturile americane ale lui George Emil Palade“.
     La congres a participat și profesorul Jeroen Bax, președintele ales al Societății europene de cardiologie, alături de alte 40 de nume prestigioase ale cardiologiei mondiale. Profesorul Bax a susținut conferința cu titlul „Imagistica multimodală în 2016“.
Prof. dr. J. J. Bax, din Olanda, a conferențiat la Sinaia la câteva zile după ce a fost ales președinte al Societății europene de cardiologie
 

 

Transmisii online în direct

 

     Aplicația pentru smartphone, special creată pentru ediția din acest an a congresului, a permis participanților să descarce pe telefon sau tabletă programul științific actualizat, notificările în timp real, programul social, dar și utilizarea de motoare de căutare pe zile, săli, teme și categorii. Fiecare participant a avut posibilitatea de a-și crea propriul program personalizat, prin selectarea sesiunilor de interes, precum și de a adresa întrebări moderatorilor și lectorilor prin intermediul acestei aplicații.
     SRC a achiziționat recent aparatură electronică audio-video cu scopul de a crea un canal tv online dedicat educației personalului medical și a publicului larg, model preluat de la Societatea europeană de cardiologie. Două din cursurile precongres au fost înregistrate în scopul transmiterii prin acest canal tv online.
     De asemenea, Adunarea generală a SRC a fost transmisă în direct pe internet. În următoarele luni, se dorește înregistrarea mai multor webinare pe teme de actualitate în cardiologie, creditate EMC. Membrii SRC vor putea vizualiza aceste webinare de la domiciliu.

 

Managementul fibrilației atriale

 

     În sesiunea comună a SRC și Societății europene de cardiologie (ESC), specialiști români și străini – Paulus Kirchhof (Marea Britanie), Gregory Lip (Marea Britanie), Bogdan A. Popescu și Bogdan O. Popescu – au analizat ghidul ESC de fibrilație atrială 2016. Principalele recomandări oferite de acest ghid sunt: efectuarea screeningului EKG la categoriile aflate la risc pentru fibrilația atrială, în special pacienții cu antecedente de accident vascular cerebral și vârstnicii; documentarea EKG a fibrilației atriale înainte de inițierea tratamentului; evaluarea tuturor pacienților cu fibrilație atrială (clinic, electrocardiografic și ecocardiografic) pentru diagnosticarea comorbidităților ca hipertensiunea arterială (HTA), insuficiența cardiacă, valvulopatii etc.
     De asemenea, ghidul ESC recomandă educația specifică a pacienților cu fibrilație atrială; propune unele modificări ale stilului de viață tuturor pacienților cu fibrilație atrială, cu scopul de eficientizare a managementului bolii. Pe de altă parte, același ghid recomandă tratarea adecvată a comorbidităților cardiovasculare (valvuloplastie sau protezare valvulară la pacienții cu boli valvulare severe, tratamentul insuficienței cardiace, HTA etc); anticoagulare orală la toți pacienții cu fibrilație atrială, cu excepția celor aflați la risc scăzut pentru stroke pe baza scorului CHA2DS2-VASc sau a celor care au contraindicații pentru terapia anticoagulantă; anticoagulare orală la toți pacienții cu flutter atrial, similar cu cei cu fibrilație atrială.
     Reducerea tuturor factorilor modificabili de risc pentru sângerare la toți pacienții cu fibrilație atrială aflați sub tratament anticoagulant oral, prin tratamentul HTA, minimizarea duratei și intensității terapiei antiplachetare și antiinflamatorii concomitente, tratarea anemiei și eliminarea cauzelor de sângerare, menținerea unor valori stabile ale INR la pacienții care primesc antivitamine K, limitarea consumului de alcool, sunt elemente care trebuie luate în calcul la acești bolnavi.
     În plus, trebuie avut în vedere controlul alurii ventriculare la toți pacienții cu fibrilație atrială și administrarea de medicamente pentru controlul frecvenței cardiace (frecvența recomandată este < 110 bătăi/minut în repaus); evaluarea simptomelor fibrilației atriale la toți pacienții, folosind scorul EHRA modificat – dacă pacienții au simptome legate de fibrilația atrială, se încearcă ameliorarea lor prin ajustarea terapiei de control al frecvenței, medicație antiaritmică, cardioversie, ablație pe cateter sau chirurgicală; selectarea medicației antiaritmice în funcție de profilul său de siguranță și luarea în considerare a ablației când medicația antiaritmică nu este eficientă.
     De asemenea, nu trebuie utilizată terapia antiplachetară pentru prevenția stroke-ului la pacienții cu fibrilație atrială și medicația de control al ritmului la pacienții cu fibrilație atrială asimptomatică sau permanentă.

 

Controversele din ghidurile de practică medicală

 

     Într-o sesiune comună a SRC cu Academia de Științe Medicale, s-au dezbătut controversele privind recomandările ghidurilor de practică medicală. Prof. dr. Eduard Apetrei a subliniat faptul că aplicarea recomandărilor ghidurilor are actualmente un rol foarte important în tratamentul anumitor boli (HTA, infarct miocardic, aritmii etc.) și în profilaxia lor.
     Ghidurile de bună practică se elaborează de colective de experți care analizează și integrează rezultatele unor studii clinice randomizate controlate, acestea la rândul lor putând avea însă și neajunsuri: selectarea pacienților incluși în studiu (care nu prezintă caracteristici identice cu cele ale pacienților din practica zilnică), influențarea rezultatelor de reglementările legislației locale sau naționale aplicate în centrele de studiu, monitorizarea pacienților pe o perioadă limitată de timp, care nu permite întotdeauna evidențierea efectelor terapeutice pe termen lung etc.
Deschidere. Despre George Emil Palade
 
     Profesorul Apetrei a menționat că o posibilă soluție de viitor ar fi registrele naționale sau regionale bazate pe studii controlate care să includă prospectiv toți bolnavii. Aceste registre ar putea oferi soluții terapeutice adecvate particularităților populației. Cu toate acestea, medicul clinician este cel care trebuie să integreze, să sintetizeze toate informațiile clinice și să ia decizia terapeutică potrivită fiecărui bolnav.

 

Insuficiența cardiacă în ghidurile americane vs. cele europene

 

     În sesiunea dedicată analizării principalelor diferențe și similitudini între ghidurile ESC și American Heart Association/American College of Cardiology, profesorul S. P. Collins (SUA) a prezentat elementele esențiale ale ghidurilor americane de insuficiență cardiacă, iar A. Maggioni (Italia) pe cele ale ghidurilor europene.
     Anul acesta, în luna mai, la Florența (Italia), în cadrul Congresului european de insuficiență cardiacă, a fost lansat noul ghid european de diagnostic și tratament al insuficienței cardiace acute și cronice. O noutate a acestui ghid o constituie definirea unei categorii de pacienți cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție 40–49% (heart failure with mid-range ejection fraction, HFmrEF), adică situați între cei cu fracție de ejecție păstrată (≥50%) și cei cu fracție de ejecție scăzută (<40%).
     Identificarea acestei categorii de pacienți ca grup separat va stimula cercetarea caracteristicilor, fiziopatologiei și tratamentului lor. Pacienții cu HFmrEF foarte probabil au disfuncție sistolică ușoară, însă cu caracteristici de disfuncție diastolică. Noul ghid afirmă utilitatea peptidelor natriuretice ca test diagnostic inițial în situații non-acute, când ecocardiografia nu este imediat disponibilă. Limita superioară a BNP în non-acut este de 35 pg/mL, iar pentru NT-proBNP este de 125 pg/mL.
     În circumstanțe acute, se utilizează valori de cut-off mai mari: 100 pg/mL pentru BNP și 300 pg/mL pentru NT-proBNP. Aceste valori se aplică similar pentru pacienții cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție scăzută și pentru cei cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție păstrată. Peptidele natriuretice se folosesc pentru a exclude insuficiența cardiacă, nu pentru a stabili diagnosticul, întrucât valoarea lor predictivă pozitivă este scăzută. Un update al ghidului american de insuficiență cardiacă, publicat în cursul acestui an, recomandă înlocuirea inhibitorilor enzimei de conversie cu inhibitorii de neprilizină (sacubitril/valsartan) la pacienții care rămân simptomatici în stadii avansate ale bolii.

 

Noi recomandări în prevenția cardiovasculară

 

     Un alt ghid european nou (2016), prezentat la Sinaia, a fost cel de prevenție cardiovasculară, rezultat al activității a zece societăți profesionale implicate în prevenție. Documentul a fost structurat în jurul a patru întrebări-cheie: Ce este prevenția cardiovasculară? Cine beneficiază de prevenție cardiovasculară? Cum să intervenim? Unde să intervenim?
     În comparație cu vechiul ghid, s-a acordat o importanță sporită abordării populaționale, intervențiilor centrate pe boală și afecțiunilor femeilor, tinerilor și minorităților etnice. Estimarea riscului se face utilizând diagrama SCORE, care a fost dezvoltată ca instrument de screening pentru populațiile europene, atât cu risc înalt cât și cu risc scăzut.
     Intervenția la nivel individual asupra factorilor de risc constă în influențarea comportamentului prin metode cognitive comportamentale, pentru adoptarea unui mod de viață sănătos, tratamentul factorilor de risc psihosociali (stres, anxietate, depresie), combaterea sedentarismului și încurajarea activității fizice, stoparea fumatului (cea mai cost-eficientă strategie de prevenție cardiovasculară), combaterea obezității, controlul lipidelor serice, tratamentul diabetului zaharat și HTA.

 

Cloud Computing pentru pacienții postinfarct miocardic

 

     Rolul soluțiilor digitale în cardiologie a fost subiectul unei sesiuni în care prof. dr. Crina Sinescu a vorbit despre telereabilitare și dovezile curente asupra folosirii soluțiilor digitale la pacienții cu boală cardiovasculară. În proiectul european FI-STAR, UMF „Carol Davila“ a fost un partener activ implicat în segmentul de telecardiologie, prin dezvoltarea unui serviciu de recuperare cardiovasculară online bazat pe serviciile de cloud computing, dedicate pacienților postinfarct miocardic.
     Diferențele și consensurile dintre ghidurile societăților internaționale de hipertensiune arterială au fost și ele analizate în cadrul congresului. Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu a evidențiat principalele recomandări ale Societății britanice de HTA și Institutului național de excelență în sănătate și îngrijire (NICE), iar prof. dr. Maria Dorobanțu pe cele ale Societății europene de hipertensiune.

 

Programul STEMI în România

 

     În cadrul sesiunii organizatorice a Grupului de lucru de cardiopatie ischemică au fost discutate, într-o atmosfera colegială întreținută de dr. Adrian Mereuță, președintele acestui grup de lucru, problemele întâmpinate în funcționarea programului STEMI în România, în special în afara Capitalei. S-au căutat și propus soluții pentru aceste probleme, inclusiv crearea a cel puțin încă două centre de cardiologie intervențională, în sudul și nordul țării. Pe lângă neajunsurile din infrastructură, o problemă majoră rămâne  lipsa specialiștilor în domeniu, care să opteze pentru a lucra în aceste centre și nu să aleagă drumul Vestului.
     La întâlnirea experților în managementul STEMI, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele SRC și coordonatorul registrului RO-STEMI, a prezentat date despre programul STEMI în România, iar profesorul Frans Van de Werf (Belgia) a discutat despre problema timpului de transport în tratamentul STEMI. Potrivit acestuia, cel mai bun tratament de reperfuzie îl reprezintă transportul pacientului către laboratorul de cateterism al unui spital cu posibilitate de PCI primar 24/7; angioplastia primară în STEMI ar trebui efectuată la mai puțin de 120 de minute de la primul contact medical, la pacienții cu prezentare precoce (<3 ore de la debutul simptomelor).

 

Participarea României la STREAM-2

 

     Prof. dr. Van de Werf a prezentat rezultatele trialului STREAM-1, în care s-a testat administrarea de tenecteplază bolus cu clopidogrel și enoxaparină la pacienții care nu pot beneficia de PCI primar în prima oră de la primul contact medical. Această strategie a fost la fel de utilă ca și angioplastia primară, cu apariția însă a unei rate crescute de hemoragii intracraniene la vârstnici, ceea ce a condus la reducerea la jumătate a dozei. Un studiu nou, STREAM-2, din care va face parte și România, va testa administrarea de tenecteplază în doză redusă împreună cu clopidogrel 300 mg la bolnavii vârstnici în locul angioplastiei primare.
     Sesiunea comună româno-italiană, cu tema „Update în cardiomiopatia hipertrofică“, a beneficiat de prezența unor specialiști italieni în domeniu: prof. dr. P. Spirito și prof. dr. P. Ferrazzi. Profesorul Paolo Ferrazzi a prezentat tratamentul chirurgical al pacienților cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, prin miectomie. Ghidurile recomandă ca acest tratament chirurgical să se efectueze în centre specializate, în care mortalitatea să fie mai mică de 1% și unde se operează mai mult de 25 de pacienți pe an.

 

Noile ghiduri de imagistică

 

     Prof. dr. Bogdan A. Popescu, președintele Asociației europene de imagistică cardiovasculară (European Association of Cardiovascular Imaging, EACVI), a moderat alături de prof. dr. T. Edvarsen (Norvegia) sesiunea de prezentare a noilor ghiduri de imagistică cardiovasculară. Profesorul Thor Edvarsen a vorbit despre imagistică la bolnavul cardiovascular acut, profesorul Bogdan A. Popescu despre evaluarea funcției diastolice a ventriculului stâng, dr. Denisa Muraru (Italia) despre evaluarea protezelor valvulare, iar profesorul Luigi Badano (Italia), fost președinte al EACVI, despre măsurătorile din ecocardiografie.
     Prof. dr. Bogdan A. Popescu își începe anul acesta mandatul de președinte al EACVI, fiind primul reprezentant al României în această onorantă poziție. În această calitate, el va continua și va demara o serie de proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea imagisticii cardiovasculare.
     Cursul organizat de EACVI „Heart Imagers of Tomorrow“ și Grupul de lucru de ecocardiografie și metode imagistice al SRC, cu tema „Introducere în tehnici ecocardiografice avansate“, a beneficiat de o audiență deosebită. În program au fost incluse și sesiuni de hands-on, folosind stații de lucru multifurnizor și cele mai recente pachete de software în domeniul ecocardiografiei, fiind dedicat tinerilor cardiologi interesați de cele mai recente aplicații clinice ale ecocardiografiei speckle tracking și 3D.

 

Riscul de a dezvolta o boală cardiacă

 

     O sesiune specială a fost dedicată scorurilor de risc, cu tema: stratificarea riscului – prezent și viitor. Prof. dr. Dumitru Zdrenghea a analizat și comparat utilitatea și limitele scorurilor de risc Framingham, SCORE și CVRISK. Scorul CVRISK se referă la riscul individual de a dezvolta o boală cardiacă în comparație cu riscul minim și maxim. Acest risc este exprimat printr-un număr abstract, derivat din riscul cardiovascular adus de fiecare factor de risc, demonstrat în studiul Interheart.
     CVRISK ia în considerare, pe lângă cei șase factori de risc cunoscuți (HTA, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, supraponderalitatea și stresul psihosocial), și doi factori protectori: activitatea fizică și dieta mediteraneeană. Acest scor ne spune care este riscul de a dezvolta sau deceda printr-o boală cardiovasculară, situat între riscul minim și maxim. Scorul CVRISK poate fi folosit online, atât în engleză, cât și în română, și este relativ simplu de calculat.
     Programul științific a inclus și o transmisiune în direct de la Universitatea Homburg (Germania) a unei intervenții chirurgicale la un pacient cu hipertensiune pulmonară posttromboembolism pulmonar.

 

Lansări editoriale și lucrări premiate

 

     Un eveniment important și așteptat al congresului l-a constituit lansarea „Compendiului de terapie a bolilor cardiovasculare“. Volumul a apărut sub redacția prof. dr. Carmen Ginghină, la Editura Medicală. Cartea, semnată de 28 de medici cardiologi, reunește cele mai recente date de terapeutică a bolilor cardiovasculare, prezentate într-un mod clar, concis și elegant. Fiecare capitol se finalizează printr-o scurtă prezentare de caz clinic, ilustrativă pentru subiectul prezentat și bogat susținută imagistic.
Câțiva dăruiți
 
     O altă carte lansată la Sinaia a fost „Imagistica la bolnavi cardiaci: din pagina cărții la ecranul computerului“, sub aceeași redacție, care continuă seria unei colecții devenită deja tradiție. A fost prezentat, de asemenea, calendarul cursurilor Clinicii de Cardiologie a Institutului pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ București.
     Programul a inclus și sesiuni de postere electronice, care au fost derulate pe par­cursul a trei zile de congres. SRC a oferit trei premii pentru lucrări orale prezentate la sesiunea tinerilor cercetători, trei premii pentru lucrări poster, precum și premii pentru lucrări prezentate în sesiunea rezidenților.
     În mapele participanților la congres au fost incluse lucrarea „Dislipidemiile“, publicată de Viața medicală, coordonator științific prof. dr. Dragoș Vinereanu, coordonator editorial dr. Aurel Marin, precum și o broșură cu prezentarea unui scurt istoric al SRC, structurilor, filialelor, publicațiilor și manifestărilor științifice ale SRC.
     Societatea Română de Cardiologie include, în prezent, 1.578 de membri, majoritatea cardiologi (1.360). Sâmbătă dimineață, în ultima zi a congresului, a avut loc și a zecea ediție a crosului cardiologilor, organizat de Athletic Cardio Club.

 

 

 

Foto: prof. dr. Mircea Cinteză 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe