Newsflash
Diverse

Congresul SOROP, la Timişoara

de Prof. dr. Corneliu SABETAY - nov. 10 2011
Congresul SOROP, la Timişoara
   Între 6 şi 8 octombrie 2011, la Timişoara, Societatea Română de Ortopedie-Traumatologie Pediatrică (SOROP) a organizat al 8-lea Congres naţional cu participare internaţională, preşedintele SOROP, prof. dr. Eugen Boia (Timişoara), invitând, pe lângă toate serviciile şi clinicile de chirurgie-ortopedie pediatrică din ţară, şi colegi din Albania, Serbia sau Ungaria. Temele acestei manifestări ştiinţifice au fost scolioza la copil şi displazia congenitală de şold.
   Prima temă, de o importanţă capitală pentru ţara noastră, dat fiind numărul mare de cazuri, a fost susţinută de prof. dr. Mihai Jianu (Bucureşti), responsabilul Programului naţional „Screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copil“. Bazat pe o cazuistică bogată (peste 600 de cazuri tratate şi operate), autorul a îmbogăţit literatura de specialitate din ţara noastră cu mai multe lucrări, în scopul realizării unei profilaxii eficiente şi al îmbunătăţirii situaţiei copiilor din România afectaţi de această entitate clinică gravă, scolioza.
   Cea de-a doua temă a fost abordată din mai multe puncte de vedere: şoldul din punct de vedere anatomic (prof. dr. A. Moţoc – Timişoara), şoldul din punctul de vedere al aportului IRM, cu aspectele sale patologice (dr. Simona Cerbu – Timişoara). Lucrările colectivelor clinicilor din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Timişoara, Tirana (Albania) nu au făcut decât să aprecieze situaţia actuală, când luxaţia congenitală de şold este din ce în ce mai rar întâlnită în clinicile de chirurgie-ortopedie pediatrică. A fost subliniat meritul programului de profilaxie instituit în urmă cu 40 de ani de regretatul prof. dr. Dimitrie Vereanu (Bucureşti), alături de care alte nume ale ortopediei pediatrice şi-au adus contribuţia, astfel încât displazia de şold diagnosticată la naştere să poată fi tratată prompt, prevenindu-se apariţia ulterioară a luxaţiei de şold. Un aport deosebit la diagnosticul displaziei are astăzi ecografia de şold, cu avantaje multiple pentru nou-născut şi sugar faţă de radiografia de bazin, în sensul precocităţii semnelor imagistice pe care le pune în evidenţă, radiografia aducând elemente importante după vârsta de patru luni.
   Au fost prezentate şi diverse alte lucrări în cadrul secţiunii Varia. Al 8-lea Congres SOROP a beneficiat de participarea clinicilor de chirurgie-ortopedie pediatrică din Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Oradea, Galaţi, Timişoara, dar şi a unor distinse personalităţi medicale, prof. dr. Nicolae Gorun aducând şi salutul Academiei de Ştiinţe Medicale din România. De asemenea, în cadrul acestui congres au fost acordate diplome de excelenţă şi trofee domnilor prof. dr. Mihai Jianu, prof. dr. Dan Goţia, prof. dr. Corneliu Sabetay. La finalul acestei reuniuni ştiinţifice, dna prof. dr. Dana Vasilescu a fost desemnată preşedinte SOROP.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe